U Przemka w ogródku.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
przemekg
1000p
1000p
Od: 9 sty 2010, o 16:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: U Przemka w ogródku.

Post »

Paweł to muszę dostosować jakiś przepis z netu do moich owoców ;:136

Dawidku to Pigwa :idea: - drzwko rośnie w sadzie :D i nie marznie.
Pozdrawiam
Cz. I
Cz. II
dawidbanan
---
Od: 29 cze 2009, o 13:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Porównaj z moim fikusem dębolistnym:
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... &start=210
Awatar użytkownika
Babopielka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 wrz 2007, o 19:28

Post »

Przemku -piękna ta Twoja pigwa .
Z takie to można nalewki narobić ,nie to co z pigwowca :roll:
Możesz śmiało owoce wykorzystać na nalewkę tak jak radzi Paweł .
Te z pigwy są lepsze bo większe . :lol:
Można też kawałki owoców dodawać do herbatki -pychota na długie zimowe wieczory .
Mogę podesłać przepis na nalewkę ,ale to jest trunek dla cierpliwych
ponieważ musi stać minimum pół roku ,a najlepsza jest
jak nabiera mocy przez rok :lol:
Awatar użytkownika
przemekg
1000p
1000p

Post »

Dawid Masz bardzo ładnego fikusa :D a ja mam pigwę, z twojego fikusa gdyby został na zimę na zewnątrz już nic by nie było, a moja pigwa rośnie w najlepsze :wink:

Bożenko bardzo chętnie, jeśli przepis już sprawdzony nie będę robił doświadczeń :) , a ja cierpliwy jestem to mogę czekać i dwa lata :;230 , jakieś trzy lata temu było dużo winogron zrobiłem wino stoi do dziś ale teraz smakuje dużo lepiej niż na początku, tylko ja wolę robić takie trunki niż je później degustować :D
Pozdrawiam
Cz. I
Cz. II
dawidbanan
---
Od: 29 cze 2009, o 13:22

Post »

Jak Ci się rozrośnie, to mogę liczyć na kupno gałązeczki?
Awatar użytkownika
przemekg
1000p
1000p

Post »

Dawid gałązek mogę Ci dać do woli :wink: , tylko chyba nic z nich nie wyrośnie, poczytaj może w necie o pigwie wielkoowocowej, to tak jakby jabłoń albo gruszę hodować z gałązki, może lepiej jesienią popatrz na jakimś bazarku, lub tam gdzie sprzedają drzewka owocowe , takie z gołym korzeniem może będą mieli, ja tak kupiłem drzewko około1,5 m wysokości za 8 czy 10 zł
Pozdrawiam
Cz. I
Cz. II
anka_
ZBANOWANY
Od: 12 lip 2010, o 14:06

Post »

przemekg pisze: Wszędzie jest napisane że nalewkę robi się z owoców pigwy- rosnących na pigwowcu, małym ciernistym krzewie. Moja to pigwa wielkoowocowa , drzewko podobne do małej jabłoni, owoce też większe niż tamte. A o nalewkach z takiej pigwy nic nie znalazłem.
Przemku nalewka z pigwowca to tylko namiastka, dużo osób robi z pigwowca bo jest łatwiejszy w uprawie i wcześniej owocuje Ale nie ma to jak z pigwy A przepisów w necie jest mnóstwo- szukaj pod pigwówka
przemekg pisze: ... tylko ja wolę robić takie trunki niż je później degustować :D

Nie ma problemu, rób -będę degustować dobrze że mam blisko ;:112 ;:112 ;:112
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Tak, temperatury spadły (zwłaszcza nocą) to te bardziej wrażliwe (pampasówka) wstrzymały wzrost i kwitnienie. Szkoda :( Mi budleje jeszcze nie zakwitły, bo miały późny start, a o owocach tykwy mogę zapomnieć :?
Winko robisz :?: :D
Ann-ka72
1000p
1000p
Od: 1 paź 2009, o 18:56

Post »

Witaj Przemku.

Roślin przybywa i to całkiem fajniutkie :) Hortensja Vanille śliczna,aż w oczy biel razi. A ile nad ziemią ją przycinasz? Ja kupiłam tą hortensje w tym roku i dopiero pierwsza zima przed nami i wiosenne przycinanie.
Fasoli takiej jeszcze nigdy nie widziałam,nawet mogłaby rosnąć jako nietypowa ozdoba rabaty. :D
Ja bym się nie martwiła kamieniami, jak masz za dużo to sprzedawaj.U nas sprzedają je rolnicy,a jak ktoś złoży kamienie przy drodze i na drugi dzień ma po nie przyjechać, to często tych kamieni już nie ma.Znikają jak świeże bułeczki. :lol:
Sama czekam na dostawę,żeby skończyć skalniak. 8-)

Winogronka piękne,smacznie wyglądają- mi w tym roku choruje jedna i jedyna winorośl.

Pozdrawiam.A.
magdala

Post »

No, proszę ! I Pigwa Ci owocuje :shock:

Ja kupiłam chyba z 9 lat temu takie drzewko i ani razu nie zakwitła.
Nie wiem, czego jej brak? Podobno kwitnie bardzo ładnymi kwiatami..

Jak tam Przemku ,udały Ci się szczepki z Hortensji ? Czy wyglądają tak,jakby się przyjęły?
Awatar użytkownika
przemekg
1000p
1000p

Post »

Aniu w takim razie poeksperymentuję z ta pigwą :wink: , wiosną okaże się co z tego wyjdzie.

Jacku to prawda lato w tym roku błyskawicznie przeszło w dość późną jesień :? , trawkę przestawiłem na taras przy ścianie ma trochę cieplej i ciszej może jeszcze zakwitnie :roll: . Jeśli chodzi o winko to wcale wyleciało ;:223 mi z głowy jak u mnie byłeś , lubię robić takie przetwory owocwe :D , jakieś trzy , cztery lata temu robiłem różne rodzaje z owców aroni- podobno zdrowe bardzo intensywa barwa , tylko ta cierpkość była dość długo , ale po 3 latach już całkiem inaczej smakuje :wink: ,z winogron jak z winogron, najlepsze jest z owóców róży ;:136 , z ryżu i rodzynek ma jakąś goryczkę ma coś w smaku z piwa :roll: , w ubiegłym roku zrobiłem z węgierek, było ich bardzo dużo , w zimie myślałem że skwaśniało, ale nie byłem pewien więc dosypałem kilogram cukru i zapomniałem o nim, a teraz mi się przypomniało przy okazji tej pigwy i sprawdziłem , okazało się że jest całkim całkiem tylko jakieś mocne jak dla mnie :roll: . w tym roku chyba nie będę robił bo wszyskie naczynia nadające się do tego celu nadal pełne :roll: , z biegiem czasu są coraz lepsze a nie lubię kwaśnych więc cukru daję zawsze trochę więcej to się nie psują tylko nabierają mocy :P , może jedynie troszeczkę z owoców róży zrobię bo fajnie to wygląda jak się w tej butli tyle dzieje :wink:

Aniu dziękuję za miłe słowa , moja hortensję przyciołem pierwszy raz na 40 cm a teraz każdej wiosny zostawiam z ubiegłorocznych przyrostów po dwa międzywęźla. A kamieni to jest tyle w mojej okolicy że o większym zainteresowaniu nimi nie ma mowy :roll: Winogron mam kilka odmian te jasne są wcześniejsze i słodkie więc znikają bardzo szybko :wink: , te ciemnie bardziej nadają sie na wino, a czasem ptaki maja z nich pożywienie.

Magdo moja pigwa zakwitła i miała pierwszy owoc w drugim roku po posadzeniu , kwiaty ma duże i bardzo ładne , a z kilku hortensjowych patyczków może i coś będzie , kilka uschło a kilka jest nadal żywych i zielonych :D
Pozdrawiam
Cz. I
Cz. II
Awatar użytkownika
przemekg
1000p
1000p

Post »

Miałem wczoraj takiego gościa :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

myślę że to Salamandra , ale nie jestem pewien nie miałem czasu na oznaczenie

Obrazek

kwiatostan na który długo czekałem i nie wiem czy przez to zimno zdąży się w pełni rozwinąć :roll:

Obrazek
RU

Obrazek

Fresia
Pozdrawiam
Cz. I
Cz. II
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Przemek ten kwiatostan to od trawy pampasowej ?
U mnie nie ma kwiatostanu .
Genia
Awatar użytkownika
przemekg
1000p
1000p

Post »

Tak Geniu tylko moja rośnie w donicy, to moje ostatnie podejście do tej trawy, poprzednie miałem z nasionek i padły po zimie tą zabiorę do piwnicy może przetrwa, ten kwiatostam rozwijał się dość szybko a teraz stoi w miejscu i wcale nie rośnie.
Pozdrawiam
Cz. I
Cz. II
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Ja zostawię swoją w ziemi jak jeszcze mi nie przezimuje to dam sobie z nią spokój .
Genia :wit
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”