Agita- kolejne sezony storczykowe

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lis 2008, o 15:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Agita- kolejne sezony storczykowe

Post »

O kurcze, Marto, no pewnie, że chcę, yoł yoł yoł, tylko jak ja ci się odwdzięczę?! ;:138 Super maleństwo- wiesz jak kwitnie; to ono jest niespodzianką czy d.phal, bo nie jestem pewna czy dobrze zrozumiałam? ;)
Kurcze, chyba nie wytrzymam "karencji" i szybciej się z Tobą umówię... :lol:
A jakbyś była w "Okazie", daj znać co tam u nich nowego, czy przecenili już vandy- one już pewnie przekwitły... Może sabotki jakieś im się pojawiły..?

Tak sobie myślę, że to d.phalaenopsis, które ja kupiłam przekwitnięte, jest jakieś małe, psb mają po 10cm wysokości- może to też jest miniaturowe (nie wiedziałam, że takie w ogóle są :oops: :D)?

Dzięki za info w sprawie cattleyki (Joane, uspokoiłaś mnie, uff!) i w sprawie d.phal.- tak myślałam, że to będzie keiki, na pęd chyba za nisko- szkoda, wolałabym kwiatki, ale przynajmniej się rozrośnie, bo maluszek z niego :)

Aaaa, jeszcze coś- dziś pękły 2 1-wsze pąki ascocendy... Wierzyć mi się nie chciało, że to możliwe tak szybko, a jednak asco trzyma się swojego tempa! Jak już się coś otworzy, będę się chwalić ;:108
Pozdrawiam, Agnieszka
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
Awatar użytkownika
Nesuniaaa
500p
500p
Od: 8 kwie 2009, o 17:34
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Agito, phal. jest dla Ciebie w całości, tzn mamusia + dzidziuś :) Wpisz w google phalaenopsis sogo twinkle. Takie kwiatki będzie miało :)
Niespodzianką jest oczywiście dendrobium. Po kolorze pączków wydaje mi się, że będzie ciemno fioletowe, może żyłkowane delikatnie
Oba są kwiatkami z przeceny, więc niczym mi się nie musisz odwdzięczać :) Kupiłam je w nagłym porywie i przez lato stały na balkonie, a teraz brakuje mi miejsca na parapetach :roll:

Byłam w Okazie. Vandy były przekwitnięte, mocno wysuszone. Niestety nie chcieli mi przecenić więc nic nie kupiłam :? Sabotków nie było. Chciałam katlejke kupić, ale powstrzymała mnie cena i wielki wełnowiec na jednej z nich. Byłam tez w Obi i LM, ale nigdzie Vand, sabotków i katlejek nie zanotowałam.
Gdzie kupiłaś swoją cattleye?
Moje storczyki ------> http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=21813" onclick="window.open(this.href);return false;
Storczyki cz. 2 --------> http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=41733" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kurczę, wieeelkie dzięki, tyle szczęścia na raz się nie spodziewałam- powiem Ci, że spełniasz w ten sposób moje wielkie storczykowe marzenie pt. "mieć własną roślinkę z keiki na pędzie" :D Super, w takim razie go nie odetnę i będę obserwować jak sobie rośnie- jeśli oczywiście "mamusia" da radę :heja
Kwiatki pH. Sogo Twinkle urocze, nie miałam jeszcze takiego, ale kojarzę, że one dość często wypuszczają keiki- może doczekam się kiedyś kolejnego... ;:224

Cattleykę mam właśnie z "Okazu" (napisałam Ci priva ze szczegółami), ale tymi wełnowcami to mnie wystraszyłaś! :shock: Nie widziałam na tej swojej, choć wytrwale obserwuję, ale dobrze, że wiem, czego się mogę spodziewać... W razie czego chemia pod reką, gotowa do działania ;)
Pozdrawiam, Agnieszka
Awatar użytkownika
Nesuniaaa
500p
500p
Od: 8 kwie 2009, o 17:34

Post »

Mamusia jest w pełni sił. Pewnie za jakiś czas i ją będziesz musiała przesadzić, bo ma taką masę korzeni, że zaczyna z doniczki wychodzić. Prawdopodobnie były 2 keiki, ale jedno niechcący się ułamało :oops: Myślę, że z każdym następnym pędem, będzie się pojawiało kolejne keiki :)
Moje storczyki ------> http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=21813" onclick="window.open(this.href);return false;
Storczyki cz. 2 --------> http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=41733" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Tak, Dziewczyny Dawajcie znać, co tam słychac w Okazie, bo ja, choć z drugiego końca Polski, też jestem zainteresowana "Okazem" :D
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Justynko, spoko, jakby co, jesteśmy w kontakcie ;)

A teraz, mili Państwo, będę się chwalić! ;) Tak było wczoraj :

Obrazek

A tak dziś; ta-dammm! :

Obrazek

Cattleya też nie daje za wygraną, ma zabójcze tempo- tych pąków zdecydowanie nie mogło tam być te 16 dni temu, kiedy ją kupowałam, skoro tak (no chyba, że w zalążku), czyli jednak nie jestem aż taka straszna gapa... ;) :

Obrazek
Pozdrawiam, Agnieszka
Joane
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 paź 2009, o 23:10
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Aga, ale się u Ciebie dzieje. Ascocentrum w ekspresowym temie otwiera pączki. :D :D
A katlejka ma cudowne duże pączki. ;:65 ;:65 ;:65 ;:65 na kwiatki.
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Joasiu, ja też, niesamowicie! Świeżo kupiona i od razu taka niespodzianka- myślałam, że sobie z dobry rok poczekam, jak nie więcej!
Będę wiedzieć co mam, z tą wiedzą chyba przyjemniej będzie się czekać na następne kwitnienie, nawet gdyby miało to długo trwać :)
Pozdrawiam, Agnieszka
Joane
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 paź 2009, o 23:10
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Aguś, to tak jak u mnie. Latem kupiłam pierwsze katlejki i chciałam wprowadzić wiedzę w czyn, a tu jedna po kilku dniach pokazała pąki, które pięknie rozkwitły. Reszta pielęgnowana, według tego co wyczytałam wypuściła pochewki. Jak będzie dalej i czy w przyszłym roku też tak będą współpracować to się okaże. Póki co cieszę się niezmiernie z Tobą. Raz to, że choróbsko, mija i dwa z tego, że próbujesz innych rodzajów. Powodzenia. ;:196
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Coś trzeba robić; z falkami jeszcze muszę mocno uważać, ale choroba (moja, "storczykowa") męczy... Mam chyba zdwojony nawrót, ech..! ;:14 :lol: Trochę się boję tych nieznanych mi jeszcze gatunków, ale jak nie zacznę, to nie oswoję... Mam tylko nadzieję, że ich nie zmarnuję. Ani, że nie będę patrzeć na samą "sałatę" przez kilka lat ;)

Trzymam kciuki i za Twoje nabytki, będę zaglądać jak u Ciebie rosną. Widziałam już tą Twoją kwitnącą katlejkę? ;) Idę popatrzeć...
Pozdrawiam, Agnieszka
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Ale piękne, maleńkie kwiatuszki na Ascocendzie ;:108

Katleja cudo ;:138
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
Madzik_J-Ch
200p
200p
Od: 12 lip 2010, o 22:51

Post »

;:63 dla Ascocendy. Kwiaty mają cudowny kolor. Poczekam na fotkę w pełnym rozwinięciu, to będzie piękny widok :tan
Pozdrawiam:) Madzia
Moje zielone linki. Zapraszam
Wierzę, że są kwiaty, które się rodzą ze spojrzeń ludzkich oczu (Kazimierz Przerwa-Tetmajer)
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

W pełnym rozkwicie jeszcze może nie, ale myślę że i tak jest na co popatrzeć- kwiatki nabrały pięknego nasyconego kolorku, niestety na zdjęciach wychodzą zawsze nieco rozjaśnione:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Dzisiejsza wizytacja na moim odradzającym się, schorowanym, 1-wszym storczyku ;) :

Obrazek

Obrazek

A tu dzisiejsze znalezisko... Dostałam cynk, że na śmietnik przed domem ktoś wystawił storczyka w osłonce; tak jak stałam, chwyciłam worek ze śmieciami i w 2 minuty byłam z powrotem... ze zdrowiutkim, nieco przysuszonym falkiem w ręce :D 1-wsze zdjęcie to stan w jakim go znalazłam, 2-gie po 20 minutach; umyty, z przyciętym suchym pędem i obrany z dekoracji, w trakcie moczenia:

Obrazek

Obrazek

A więc to prawda- ludzie wyrzucają ot tak przekwitnięte storczyki! :roll: Komuś prezent nie podpasował (widać, że kwiaciarniany)...
Pozdrawiam, Agnieszka
Migrenqa
500p
500p
Od: 2 lut 2010, o 19:15

Post »

Bo ludzie to nieobyci barbarzyńcy są. Żal mi takich kwiatów i ludzi...
Pozdrawiam Agnieszka
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

Ascocenda i biedroneczka cudne! I ten znaleziony storczyk. To przykre, ale prawdziwe, że ludzie często wyrzucają storczyki, gdy przekwitną, bo na przykład dostali i uważają, że jak bez kwiatów, to już nic nie warty i można wyrzucić. Storczyki często są uważane za jednorazowe kwiatki :(.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”