Rośliny Moniki-narodziny wielkiej miłości

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Kasia86
500p
500p
Od: 14 lut 2010, o 12:35
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Rośliny Moniki-narodziny wielkiej miłości

Post »

;:7
Piękne roślinki, jak widać - dzielnie razem z Tobą walczą ;:108
Czekamy na więcej zdjęć :wit
Pozdrawiam ciepło:)
Moje wątki ---> Kasia86
Hoje i inne domowe na sprzedaż
Awatar użytkownika
monika r
100p
100p
Od: 6 sie 2010, o 14:17
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

renata_22 pisze:Bym radziła zwiekszyć wilgotnosć powietrza przez zraszanie o ile nie stoi w pełnym słoncu albo przez ustawienie na kamykach z wodą bo często krotony atakowane są przez przędziorki czy wciornastki jak mają suche powietrze... wieksza wilgotność - większe prawdopodobieństwo że nie zostanie zaatakowany a te paskudy potem ciężko wyplenić...
Renatko,dziękuję za porady ;:196
Krotona zraszam dość obficie minimum 3xdziennie (wodą destylowaną,by nie było solnych plam na liściach),a stoi na zachodnim parapecie,więc słonka ma niewiele.Latem,gdy po południu mocno prażyło,cieniowałam go,by się nie poparzył.Ale nie chronię go przed promieniami słonecznymi zupełnie,bo wiem,że potrzebuje ich do ładnego wybarwienia liści (ale tylko wtedy,gdy są suche).
stach93 pisze:Śliczny ten Kroton gęsty ;:180 na pewno wybaczy ci wszystko i będzie pięknie rósł
Dziękuję Ci Staszku za słowa otuchy ;:180 .Zaglądam kilka razy dziennie do mojego pstrego kwiatka i traktuję go czule i troskliwie, jak pacjenta po zabiegu ;:147
Kasia86 pisze:;:7
Piękne roślinki, jak widać - dzielnie razem z Tobą walczą ;:108
Czekamy na więcej zdjęć :wit
Witam Cię Kasiu serdecznie ;:100
Po zajrzeniu do Twojego wątku,wiem,że mam przyjemność z równie wytrwałą wojowniczką ;:148 ;:134 .Będziemy się nawzajem wspierać ;:128
Pozdrawiam,
Monika R.

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=37610" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
AnnaAgnieszka
1000p
1000p
Od: 16 sie 2010, o 10:03

Post »

:wit w ten słoneczny dzionek
Świetny kroton, ja mam takiego, tylko liście są kształtu dębowego. Może się kiedyś wymienimy?
Awatar użytkownika
monika r
100p
100p

Post »

AnnaAgnieszka pisze::wit w ten słoneczny dzionek
Świetny kroton, ja mam takiego, tylko liście są kształtu dębowego. Może się kiedyś wymienimy?
Dzieńdobry ;:100 ;:3
Tak,tak,miałam przyjemność widzieć go w Twoim wątku :shock:
Tyle,że mój w porównaniu do Twojego to jeszcze dzidziuś ;:67 .Ale mamusia dba o niego i pewnie szybko dogoni wyrośniętego kolegę ;:87
Pozdrawiam,
Monika R.

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=37610" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
AnnaAgnieszka
1000p
1000p

Post »

Na pewni dogoni, mój zaczął rosnąć dopiero jak go na dwór wystawiłam w te upały.
Awatar użytkownika
monika r
100p
100p

Post »

To prawda,krotony zdaje się lubią ciepełko,bo największe przyrosty swojego zauważyłam właśnie w czasie lipcowych upałów ;:108

Dziś przedstawię jedną roślinę,ale za to w trzech doniczkach :D .
Dracena fragrans (o ile dobrze ją rozpoznałam)

Dnoniczka 1:
Obrazek

Uploaded with ImageShack.us
Obrazek

Doniczka 2:
Obrazek

Obrazek

Doniczka 3:(lustrzane odbicie doniczki 2 :) )
Obrazek

9 lipca przyniosłam do domu dracenę,a właściwie to co z niej zostało,bo ktoś z mojej klatki wystawił przed drzwi ponad metrowej wysokości,niemal zaschnięte na wiór, dracenowe drzewko :evil: .Tylko górne liście były jeszcze zielone(choć poskręcane i oklapnięte),dolne natomiast,zupełnie uschnięte,smutno zwisały :cry: .Trochę się wahałam,czy ratować ją jeszcze,ale z poparciem mojego mężczyzny podjęłam wyzwanie.
Po otrzepaniu korzeni z prochu,który niegdyś był ziemią,zrobiłam roślinie letni prysznic,wstawiłam do pustej donicy i tak pozostawiałam przez dwa dni w łazience,gdzie mogła cieszyć się wilgotnym powietrzem.W tym czasie intensywnie poszukiwałam wskazówek jak z nią postąpić ;:132 .
I tutaj mój ukłon w stronę Przemka-Czarodzieja,któremu chcę bardzo podziękować ;:180 .Dzięki jego radom,umieszczonym na tym forum,udało mi się reanimować tego wyrzutka ;:63 .
Pocięte pinki i czubki ukorzeniały się miesiąc czasu w wodzie z kawałeczkami węgla drzewnego,po tym jak najpierw wypuściły malutkie rozetki.Także "pinek-matka" ze starymi korzeniami,posadzony do odpowiedniego substratu,zaczął swoje odrodzenie,co widać na załączonych fotkach.
I tak zamiast jednej,dużej draceny,mam mały,dracenowy lasek :;230
Pozdrawiam,
Monika R.

Awatar użytkownika
monika r
100p
100p

Post »

Nadszedł chyba już czas,aby przedstawić sprawcę całego zamieszania ;:108 .To przez niego złapałam zielonego wirusa i odkryłam w sobie wielką miłośniczkę roślin ;:97 .Ale czy ktokolwiek mógłby mu się oprzeć :?: ;:152

Nazywany Złotą beczką lub Fotelem teściowej - Echinocactus grusonii
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jak już wspomniałam na początku tego wątku,wypatrzyłam go wśród innych doniczkowców robiąc zakupy w Lidlu.Zakochałam się w jego złotych cierniach od pierwszego wejrzenia i poczułam,że muszę go mieć ;:167 . Cena była też zachęcająca:34PLN za kaktusa o średnicy 26cm. Przytargałam go więc do domu (a był dość ciężki i...bardzo kłujący ;:130 ),i zaczęłam się zastanawiać,co dalej. Wiedziałam tylko tyle ,że to jest kaktus, ale dość szybko znalazłam jego nazwę i zdjęcia w sieci ;:101 .Znalazłam też mnóstwo informacji na temat uprawy kaktusów i prawdę mówiąc trochę się zmartwiłam ;:151 .
Kaktusy to "dzieci słońca" ;:3 ,a ja na zachodnim parapecie nie mogę go im zapewnić w dostatecznej ilości .Żeby jakoś temu zaradzić,muszę wykorzystywać każdy promień w dwójnasób. W tym celu konstruowałam odbłyśniki z aluminiowej folii i luster,które doświetlają roślinę z każdej strony.Czy to jej wystarczy do właściwej wegetacji? - okaże się z czasem...
Obrazek

Wkrótce po zakupie grusona znów byłam po coś w Lidlu.I tym razem nie wróciłam bez kłującego kwiatka-widać zielony wirus już mnie opanował na dobre ;:62
Mój wybór padł na:

Aloe broomii
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Zauroczył mnie czerwonymi "ząbkami" ;:60
Pozdrawiam,
Monika R.

Awatar użytkownika
AnnaAgnieszka
1000p
1000p

Post »

;:111 ;:111 ;:111
Awatar użytkownika
Delete
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 maja 2009, o 09:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Grusona już widziałem, ale i tak powiem, że ogromny. :D Aloes też niczego sobie. Bardzo zadbany.
Pozdrawiam, Bartek.
Kaktusy... / Doniczkowce
Awatar użytkownika
daka
1000p
1000p
Od: 10 lut 2010, o 17:29

Post »

Witaj Moniko na forum :wit
Kaktus wielki jest i ciekawy sposób na jego doświetlanie,ja też mam tylko zachodni parapet do dyspozycji gdzie słońca nie ma wiele. :roll: ogólnie masz bardzo ładne okazy. :D ;:108
Moje wątki.
Pozdrawiam Damian.
Awatar użytkownika
trzynastka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 paź 2009, o 18:42

Post »

Ładna Twoja mała kolekcja, wiem że z pobytem na forum kolekcje się szybko powiększają :wit fotel teściowej rewelacyjny ;:108
Awatar użytkownika
Delete
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 maja 2009, o 09:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Zapomniałem właśnie napisać o tym 'odbłyśniku'. To bardzo dobry pomysł. Podobne się stosuje na świetlówkach, aby skupić światło w jednym punkcie.

Wpadłem na podobny pomysł tej wiosny jak wysiewałem kaktusy. Postawiłem wtedy lusterko i co przechodziło poza słoik to lustrem odbijałem z powrotem. :D
Pozdrawiam, Bartek.
Kaktusy... / Doniczkowce
Awatar użytkownika
monika r
100p
100p

Post »

Damianie i trzynastko-witam was serdecznie i dziękuję za odwiedziny!
Delete pisze:Zapomniałem właśnie napisać o tym 'odbłyśniku'. To bardzo dobry pomysł. Podobne się stosuje na świetlówkach, aby skupić światło w jednym punkcie.

Wpadłem na podobny pomysł tej wiosny jak wysiewałem kaktusy. Postawiłem wtedy lusterko i co przechodziło poza słoik to lustrem odbijałem z powrotem. :D
Dzięki Bartek za poparcie moich działań,bo sąsiedzi patrzą na moje konstrukcje parapetowe z nieukrywanym zdumieniem ;:24 (mieszkam na parterze i każdy może podziwiać moje dzieło).
daka pisze:Witaj Moniko na forum :wit
Kaktus wielki jest i ciekawy sposób na jego doświetlanie,ja też mam tylko zachodni parapet do dyspozycji gdzie słońca nie ma wiele. :roll: ogólnie masz bardzo ładne okazy. :D ;:108
;:196 Damian za miłe słowa.No to jesteśmy w jednym klubie-Klubie zachodnim :D
Rozwiązania są dwa:wybierać rośliny cieniolubne,albo kombinować jak koń pod górę :;230
Ja jestem w gorącej wodzie kąpana-najpierw kupuję,a potem kombinuję ;:60
trzynastka pisze:Ładna Twoja mała kolekcja, wiem że z pobytem na forum kolekcje się szybko powiększają :wit fotel teściowej rewelacyjny ;:108
Trzynastko także dla Ciebie ;:196 w imieniu mojej skromnej,zielonej gromadki,i choć wcale tego nie planowałam,to już zaczęła się ona powiększać ;:112 ,ale o tym za chwilę ....

Powracam po krótkiej przerwie i już przedstawiam moje najnowsze zdobycze:

Havorthia fasciata
Obrazek

Obrazek

oraz Echinopsis eyriesii
Obrazek

Obrazek

A tu ich wielkość w odniesieniu do mojej dłoni:
Obrazek

Jak widać szczepki są malusie,a zostały uszczknięte z dorosłych roślin w mojej pracy
.
Havorthia,jak na takiego malucha,miała bardzo długie,prawie 15 centymetrowe korzonki.
Mocno je skróciłam,choć teraz jest ryzyko,że może ona się nie przyjąć,tym bardziej,że pora na rozmnażanie wegetatywne nie odpowiednia-trzymam za nią kciuki!

Odrościk Echinopsisa trochę wyciągnięty,bo wyrastał spod spodu kaktusa-matki i nawet nie było go specjalnie widać na zewnątrz.Mam nadzieję,że przetrzyma zimę i wiosną zacznie prawidłowy wzrost.

Wczoraj,podczas zakupów w Carrefourze,moje kroki skierowałam oczywiście nie gdzie indziej ,jak na dział ogrodniczy i
Zamiokulkas za jedyne 9PLN już był mój ;:32 ;:224
A oto on:
Zamiokulkas zamiolistny (Zamioculcas zamiifolia)
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Roślina już ledwo mieści się w tej doniczce i pewnie wkrótce by ją rozerwała:
Obrazek

Obrazek

Najgorsze odkryłam dopiero w domu. Po dokładnych oględzinach okazało się,że szpadka z nazwą wbita została po barbarzyńsku w bulwę!!!Będę zła,jak wda się w to miejsce jakaś infekcja!
Obrazek

Obrazek

Pozdrawiam,
Monika R.

Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
stach93
200p
200p
Od: 18 lip 2010, o 19:04

Post »

Dracenowy las bardzo ładny a jak roślinki podrosną to wtedy dopiero będą śliczne ;:138
Echinocactus grusonii :shock: :shock: :shock: robi wrażenie piękny jest ;:108
i Zamia też dorodna ;:138
Moje roślinki
Pozdrawiam Staszek
Awatar użytkownika
Doti
1000p
1000p
Od: 29 kwie 2010, o 13:42

Post »