Agita- kolejne sezony storczykowe

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Beatrice
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2009, o 21:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Agita- kolejne sezony storczykowe

Post »

Uff, niech się szybko biorą do roboty i kwitną :)
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lis 2008, o 15:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Kwiatuszki coraz bliżej, sami zobaczcie:

Obrazek

Ale ja dziś w innym temacie chciałam, w skrócie będzie to brzmiało jakoś tak: Ratunku, pomocy!!! :shock:

Dokładnie 2 tygodnie temu kupiłam sobie dwa przekwitnięte storczyki; cattleykę hybrydę i dendrobium phalaenopsis. [Nie chwaliłam się, żeby Ewelina na mnie nie krzyczała, że znowu sobie choroby do domu ściągam, a teraz się wyda :D ]
Ale ale.. coś się wydarzyło i spanikowałam, więc zwracam się do Was, bardziej doświadczonych, o radę ;:180
Po tygodniu d.phal. wypuściło u mnie 2 takie "cosie" i byłabym wdzięczna gdyby ktoś mi powiedział co to może być:

Obrazek

Ale to przy okazji, bo nie o nim chciałam... Dziś zobaczyłam, że cattleyka ma 2 całkiem spore już pąki i o mało zawału nie dostałam- codziennie zaglądałam jej we wszystkie przyrosty, a ten jeden nie wiem- przegapiłam, czy co...?! Chyba musiałam ją już kupić z tymi pąkami..? :

Obrazek

Obrazek

Ja patrzyłam się głównie na tego "cosia", który wyraźnie rośnie- i nie wiem czy coś z niego może być typu pochewka kwiatowa?

Obrazek

Czytam od kilku dni o cattleykach, ale na razie mam jeden wielki mętlik w głowie- i nie wiem czy jak są pąki to podlewać, czy przeciwnie- suszyć (bo wiem, że są wrażliwe, ale może to tylko na etapie pochewki kwiatkowej, a tu najwyraźniej jest już po)..? Najpierw ją 2 razy podlałam, potem suszyłam na ręcznikach papierowych, bo wyczytałam, że nie może mieć za mokro i teraz już kompletnie nie wiem- czy pąki na tym etapie mogą jeszcze odpaść- błagam, powiedzcie, że nie! ;) I podpowiedzcie mi co z nią teraz robić, żeby nie stracić tego kwitnienia- chwilowo stoi na balkonie przy 15 stopniach i słoneczku, podłoże już suche ma...
Ogólnie cieszę się bardzo, bo z pączka wychyla się skrawek czegoś różowego bądź fioletowego, taka mi się marzyła... :tan
Pozdrawiam, Agnieszka
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
Awatar użytkownika
orange30
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 paź 2007, o 22:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Podlewać normalnie, żeby zbyt nie przeschła, ale nie zalewać, dużo, dużo światła i jeszcze raz światła :) To tyle wiadomości na ten temat, które zdobyłam do tej pory, bo u mnie też się coś wykluwa :)
"Na żadnym zegarze nie znajdziesz wskazówki do życia" - Halina
Mój spis wątków
Moje robótki
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Halinko, dzięki wielkie! ;:196 Na razie się doświetla, wieczorkiem ją zgarnę do domu i trochę podleję :)

A jak jest z pryskaniem- można? Bo będę chciała ją opryskać biochikolem...
Pozdrawiam, Agnieszka
Awatar użytkownika
Wioleta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 lis 2007, o 18:17

Post »

Cieszę się Agnieszko, że po tej okropnej zarazie nie poddałaś się i zaczynasz pomalutku odbudowywać kolekcję :P
Nie mogę się doczekać, kiedy pokażesz ascocendę w pełnym rozkwicie ;:65 ;:65 ;:65
Uśmiechnęłam się, kiedy przeczytałam ten fragment :;230
Agita pisze:(...)[Nie chwaliłam się, żeby Ewelina na mnie nie krzyczała, że znowu sobie choroby do domu ściągam, a teraz się wyda :D ]
Awatar użytkownika
AnnaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 lut 2008, o 14:45

Post »

Asiu kaczuszki na Ascocendzie cudowne :tan oj to czekanie długie ale potem raj dla ocząt naszych ;:1 A cattleykę jak mało ;:3 w ciągu dnia doświetlaj 3-4 godz. dziennie , ja to robiłam od 16 do 20. Podlewaj normalnie, proponuje nie spryskiwać by woda nie dostała się w miejsca gdzie wychodzą pączki. Powodzenia i czekam na kwiaty cattleyki ;:108 :heja
Początek mojej przygody.
Początek ... cz.II, cz. III - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36123" onclick="window.open(this.href);return false;
Fotogaleria Garnek - moje kwitnienia i miejsca gdzie bywam :)))
Awatar użytkownika
-ewelina-
500p
500p
Od: 14 sie 2007, o 23:14

Post »

Pomocy ... u Agnieszki jest Dendrobium ! I Cattleya ! W dodatku lada dzień zakwitną :D
Moje gratulacje, trzymam za nie kciuki !

Podlewaj jak zwykle.

Pozdrawiam,
Tyran ;)
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ha ha- dzięki kochane za porady, a żeby nie zwalać wszystkiego na biedną Ewelinkę, pokażę o co mi chodzi; cattleya ma przy nasadzie starszych liści jasne przebarwienia:

Obrazek

Fajnie to nie wygląda, ale wybrałam ją, bo była największa i miała aż 3 młode przyrosty- po prostu załozyłam, że to tylko fizjologia. Młode przyrosty są jasnozielone, bez przebarwień, wyglądają zdrowo. Inne cattleyki były dużo mniejsze, takie jakieś mniej obiecujące, postanowiłam zaryzykować z tą. Na razie stoi z dala od innych storczyków.
Zdjęcie sprzed 2 tygodni:

Obrazek

I jeszcze mała prywata- ostatnio wszyscy wrzucają zdjęcia znad morza- mam i ja :) Zrobiłam sobie wczoraj mały spacerek po plaży, morze jak na naszą zatokę dość mocno wzburzone, zimno już i spory wiatr, ale spacerek przyjemny... :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam, Agnieszka
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Agitko- ale Pokazałaś piękne niespodzianki :D Na dendrobium phal. na 90% Będziesz mieć keiki. Pzrynajmniej u mnie w takim miejscu urosło.
Może Ktoś bardziej doświadczony się jeszcze Wypowie.

A pączusiów na katlejce straaaasznie zazdroszczę. I gratuluję pięknej roślinki ;:138
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
renata75
1000p
1000p
Od: 5 kwie 2008, o 16:10

Post »

Aguś, gratuluję pięknej catlejki, na moje oko to okaz zdrowia, nie mam jeszcze z nimi dużego doświadczenia, bo niedawno u mnie zagościły, i czekam na piękny rozkwit. Na dendrobium będziesz miała keiki tak jak to już pisała Justynka.

Pozdrawiam :P
Joane
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 paź 2009, o 23:10

Post »

Aga, cudowne pąki na Ascocentrum. :heja
D-Phalaenopsis to 100% keiki. Ładne zdrowe. :D
Kattleye cudowne rozrośnięte. Okazy zdrowia. Te cienie jaśniejsze to normalne. U mnie wszystkie kattleye mają na młodych przyrostach jaśniejsze kolory, i to na początku liścia też u mnie tak wygląda. ;:7
Co do podlewania, to wszędzie wyczytałam, że nie powinno się podlweać zanim wytworzy pochewkę. Po jej wytworzeniu można stopniowo zacząć podlewać aż do pojawienia się pąków. Po ich pojawieniu podlewać i nawoźić normalnie.
To teoria, którą wyczytałam i stosuję u siebie, mam obecnie kilka pochewek. Jaki efekt będzie zobaczymy.
Awatar użytkownika
Nesuniaaa
500p
500p
Od: 8 kwie 2009, o 17:34

Post »

Agito, mam coś dla Ciebie :)

Na początek niespodzianka, którą Ci obiecałam:
Obrazek

Keiki ma 2 pędziki :heja
Obrazek

Jeśli byś chciała, to mam też miniaturowe dendrobium phalaenopsis.
Obrazek

Ma poparzone listki od słońca, bo zostawiłam je w szklarence podczas upałów :oops:
Obrazek

Obie roślinki są zdrowe i rozrośnięte.

Próbowałam się dzisiaj do okazu dostać, ale na Słowackiego był taki korek, że zrezygnowałam :|
Moje storczyki ------> http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=21813" onclick="window.open(this.href);return false;
Storczyki cz. 2 --------> http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=41733" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
renata75
1000p
1000p

Post »

Śliczne to dendrobium, bardzo lubię takie miniaturki, czekam aż pokaże swój urok w całości, niespodzianka dla Agi niesamowita taka maleńka, a dwa pędziki :shock:

Pozdrawiam :P
Awatar użytkownika
Nesuniaaa
500p
500p
Od: 8 kwie 2009, o 17:34

Post »

Sama jeszcze nie wiem jak kwitnie, bo kupiłam ją przekwitniętą za całe 3 zł :P
Moje storczyki ------> http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=21813" onclick="window.open(this.href);return false;
Storczyki cz. 2 --------> http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=41733" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
renata75
1000p
1000p

Post »

Marto więc czekam tym bardziej razem z tobą ;:65
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”