Z Elfowej krainy storczyków II cz. ;))

Zablokowany
GrazynaW
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 14 sty 2009, o 18:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Z Elfowej krainy storczyków II cz. ;))

Post »

Zagospodarowałas nie tylko pomysłowo ale i estetycznie.
Awatar użytkownika
arlet3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 maja 2010, o 19:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Justynko i ja melduję się w drugiej części :D pięknie wygląda Twój pokoik ;:138 tak równiutko wszystkie poustawiane i te półeczki ;:138 masz naprawdę złote ręce i chyba smykałkę do takich robótek ;:224 ;:138
Awatar użytkownika
renata75
1000p
1000p
Od: 5 kwie 2008, o 16:10

Post »

Justynko, jestem pod ogromnym wrażeniem Twoich zdolności, wszystko zrobione ze smakiem i wygląda estetycznie ;:138

Pozdrawiam :P
Awatar użytkownika
Mala_MI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2008, o 14:23
Kontakt:

Post »

Justynko, ale porządeczek u Ciebie ;:138
Pozdrawiam, Justyna
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
Awatar użytkownika
Wioleta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 lis 2007, o 18:17

Post »

Justynko półeczki znakomite- zarówno nawa, jak i starsza :uszy
justus27 pisze:Obrazek
Nie mogę się napatrzeć na ten porządek- wszystko stoi na swoim miejscu ;:138
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lis 2008, o 15:22

Post »

Justynko, a ja się wrednie przyczepię ;) Ale to tak z życzliwości...
Akurat czytałam ostatnio o katlejach- pisali, że potrzebują b.dużo światła, więcej niż falki i cambrie. No chyba, że to jakaś "lewa" informacja (dopiero zaczynam zbierać wiedzę na ich temat), ale jeśli by tak było, może warto zamienić im miejsce z tymi z parapetu czy półeczki, bo 1,5m od okna może być im za ciemno..? [A jeśli to nieprawda z tym światłem, będę wdzięczna za wyprowadzenie mnie z błędu]

Teraz już będę chwalić; rewelacyjna robota! Pięknie to wszystko wygląda, szczególnie podobają mi się gliniane doniczki w rządku- stwierdzam, że jesteś mistrzem w zagospodarowaniu powierzchni- już czekam na widoki kiedy to wszystko zakwitnie! ;:138
Pozdrawiam, Agnieszka
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

Masz ciekawie ustawione storczyki i super półeczki, dobrze wykonane, z barierkami, przynajmniej storczyki nie pospadają... Moją T. zrobił z jednego kawałka deski z łańcuszkami, ale jakoś się trzymają, mieści się ok. 11-12 doniczek.
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Efcia - ja też chcę pędzików :D

Ewelino- dziękuję w imienu półeczek ;)

Monis- druga, starsza półezke w przyszłym roku będzie poszerzona, żeby zmieściło się 12 doniczek...

Kasiunieczka- a Wiesz, że ciągle mi mało miejsca i storczyków. Choroba nadal postępuje ;:224

Trzyastka- plan to podstaw, a porządek czasami jest... Na codzień to róznie z tym bywa, zwłaszcza, gdy jest całodzienne moczenie stoeczyków. A co dwie godzinki mniej więcej inny storczyk jest wkładany do miski z wodą ;:224

Aniu- dla mnie to przyjemność. Zwłaszcza, gdy się widzi efekt końcowy. Poza tym Każdy z nas lubi, gdy nasi podopieczni mają odpowiednie warunki rozwoju ;)

Joane- a ja myślę, że jedno i drugie miało wpływ na wydanie kwiatuszka. Może szok podczas podróży też miał na to wpływ? Bo to kolejny storczyk, który po przyjeździe do mnie w 2,3 m-ce później wydaje pędzik. Poza tym wakacje w ogrodzie też pewnie wpłynęły na to. ;) A pędzik już troszku urósł, w poniedziałek będzie nowa jego fotka ;:108

Grażynko- dziękuję ;)

Arlet- uwielbiam takie robótki, niedawno robiłam krateczki do swoich róż i pnączy, teraz zrobiłam "coś" dla storczyków ;) Nawet nie wiesz, jak to frajda dla mnie :D

Renata- dziękuję i polecam na długie wieczory. To naprawdę jest proste...tylko malowanie to "brudna robota" ;:224

Mala_Mi- tak, porządek...póki nie ma moczenia, bo wtedy jest bałagan...

Wioleta- pewnie ta starsza na wiosnę pojedzie ze storczykami do ogrodu. Nową, szerszą sobie zmontuję na podwójny rząd doniczek... ;:224

Agita- dlatego właśnie pytałam we wcześniejszym wątku, gdzie mam położyć katlejaste...a gdzie cambriowate... Hmm,a może na dzień będę kłaść katlejki na okno, a na noc na regał. Tylko, czy im nie zaszkodzę tym ciągłym przestawianiem. Sama nie wiem, co mam robić...

Dusiu-
chciałam zrobić tak, by jak najwięcej storczyków widzieć. Poza tym, żeby im było dobrze i jak najwięcej światła miały jesienią i zimą ;)

Dziękuję Wszystkim za odwiedzinki ;:108
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziś przed odjazdem z firemki do domku, spróbowałam zrobić węgiel drzewny z gałązek drzew owocowych. Ciężko było rozpalić ognisko, bo wszystko wilgotne, ale udało się. Z około 10-15 gałązek, po spaleniu, wypłukaniu zimną wodą, mam jedną brytfannę węgla. Po wystudzeniu, wyniosłam na poddasze, żeby się osuszył. W poniedziałek jeszcze sobie go dorobię. Fotki po weekendzie...

Wczoraj, z ciekawości policzyłam sobie doniczki ze storczykami. Po dodaniu działkowych storczyków wyszło, że mam 49szt. I tak sobie pomyślałam, żeby ten jeszcze jeden był, a byłaby piękna, równa liczba...I tak wchodzę do dużego pokoju, a tam na stole stoi "Sułtan", czyli 50 storczyk w mojej kolekcji :D Ale się uśmiałam w duchu, jakbym go "wyczarowała" tą piećdziesiątą sztukę ;:108

I dzisiejsze zdjęcia, co nieco moich kwitnień.

Limonek, w rzeczywistości jest bardziej kremowy:

Obrazek

Pachnąca "Cętka":

Obrazek

"Orange", który kwitnie chyba od maja, kiedy go przywiozłam. A chcę go rpzesadzić i nie mam jak:

Obrazek

"Ciapek", pierwszy otwierający się pączek na nowym pędziku:

Obrazek

Equetris, który już, a może dopiero, kończy kwitnienie:

Obrazek
parapetowce
Awatar użytkownika
Goska1307
200p
200p
Od: 5 sty 2010, o 20:31

Post »

Półeczki bardzo ladnie się prezentują i storczyki poustawiane w szeregu jak w wojsku Jeszcze jakby na komendę zakwitły wszystkie razem :;230 :;230 :;230
Zapraszam... :) i pozdrawiam..
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 29&t=31919" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lis 2008, o 15:22

Post »

Justynko, ja jeszcze sprawdzałam dla pewności - i tak, katleje potrzebują b.dużo światła, bez niego będą rosły, ale nie zakwitną. Ja bym przestawiła na stałe, zmiana miejsc 2x dziennie byłaby niewygodna i dla Ciebie i być może dla nich też ;)

Śliczne kwiatki (i niezła ich ilość w sumie!), a najbardziej podoba mi się "cętek" i "orange"- jeszcze się takich nie doczekałam mimo chętki na nie od dawna... :)
Pozdrawiam, Agnieszka
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

Wszystkie mi się bardzo podobają!!! Equestris, te rózne woskowe...
Awatar użytkownika
AnnaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 lut 2008, o 14:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dziewczyny to prawda cattleye by zakwitły potrzebują dużo światła. Ja zeszłej jesieni doświetlałam swoje by kwitły, tym sposobem zakwitła u mnie Lc Cinnabar. Jutro zamontuję doświetlanie w pokoju. ;:108

Justynko piękne kwitnienia ;:138 ;:138 ;:138 ;:196
Początek mojej przygody.
Początek ... cz.II, cz. III - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36123" onclick="window.open(this.href);return false;
Fotogaleria Garnek - moje kwitnienia i miejsca gdzie bywam :)))
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Goska- A Znasz może tą komendę na kwitnienie? Chętnie bym z niej skorzystała ;:224

Agita- na dzień dzisiejszy będę przenosić na dzień katlejki na okno. Mam nadzieję, że ich słoneczko nie poparzy. A w przyszłym roku, albo orchidarium, albo zrobię półeczkę zawieszaną w oknie na wymiar pojemników :)

Aniu- na razie mogę je tylko przenosić na parapet na dzień. Na noc muszę ściągać, bo pojrmniki są szersze od parapetu i mogłyby, potrącone spaść :)

Storczykowa- dziś byłam w Krakowie, dostałam informację, że w LM albo nie ma Vandy, a te które są, to bardzo drogie lub w kiepskim stanie roślinki.

Ale...nie ma tego złego, co by na dobre nie wyszło. Byłam w Obi krakowskim, był duży wybór przecenionych orchidei. Piękne białe, bordowe cambrie, żółte, kwitnące oncidia w cenie 9,98zł.
A, że ja, "zawodowy łowca" nietypowych storczyków zaczęłam przeglądać półeczki z przecenionymi orchideami i znalazłam cudo....pachnącą, ciemnoróżową epikatlejkę :) Gdzieś zobaczyłam ją, u Forumowiczek, Pisały, że to supermarketowa hybryda, a mi wierzyć się nie chciało, aż do dziś. Jutro ja przesadzę.
Na all... widziałam kwitnącą za 70zł z przesyłką, ja ją mam za niecałą 10.. To dopiero udane polowanie było :;230 Cieszę się z niej bardzo:

Obrazek

Obrazek
parapetowce
efcia111
200p
200p
Od: 3 cze 2010, o 15:28

Post »

Gratuluję zdobyczy :) Takie złapane w supercenie cieszą najbardziej ;) Niech Ci ładnie rośnie! :wit
Pozdrawiam, Ewa :)

Moje storczyki :D
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”