Rabatki Konstantego część 3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2008, o 20:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Rabatki Konstantego część 3

Post »

Pozdrawiam dość słonecznie.Chmury są też. Takie barankowe. Od czasu do czasu zrywa się gwałtowny wiatr. W Podwórkowym sporo połamanych gałęzi naniosło z naszej i dwu sąsiadujących posesji.Dalia trochę nadłamana ale w końcu rozwija kwiaty.Bergenie prezentują się nieźle.Planowałam dziś sadzić cesarskie korony i przygotować Górkę pod irysy,ale wynikły inne prace.
Bogusiu-trawnik mógłby być na podwórku,bruk tam taki marny,z wyrwami.
Tess-dzięki za podpowiedź,reszta na pw.
Olu O.-a u mnie jak widzisz cukinia będzie pod dwoma postaciami(zupa krem z nutką selerową i panierowana)
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
x-ja
---
Od: 11 wrz 2008, o 19:15
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

U nas wieje już tak porządnie od kilku dni a dzisiaj na dodatek od rana z małymi przerwami po prostu leje :cry: codziennością stalo się zbieranie gałęzi i to swoich nie sąsiada bo tam ani drzewka nie licząc jedynej gruszy :;230.
Ewa na zupę krem z cukini wpadnę do Ciebie jak pozwolisz
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
ElzbietaaG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2008, o 14:57
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Piękny kwiatek hoji ;:224 Kiedyś miałam hoję o różowych kwiatach, jak zakwitła
musiałam ją wynieść z sypialni dzieci ze względu na oszałamiający zapach...
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam serdecznie sobotnio w dzień w miarę pogodny, w miarę pochmurny.
Tess-mięta mandarynkowa jest z OBI,niemiecka(Blu -Blumen GbR 33449 Langenberg info@Blu-Blumen de),naprawdę pachnie cytrusowo.W ofercie mieli też wanilię i kawę.Dzięki za namiary na nasiona.
Danutab-a mięta truskawkowa od Ciebie mi padła,to chyba nie był czas na pobieranie szczepek.Albo wzięłam za młodą. :(
Tijazapraszam serdecznie na zupę krem z cukinii,o tej porze roku robię ją dość często.Może być z tradycyjnymi grzankami, z grzankami ziołowymi kupnymi lub z groszkiem ptysiowym z najbliższej piekarni.
Elżbieto G. na szczęście zakwitła hoja w pracy,tam jest bardzo duży i wysoki pokój,a okna bardzo nieszczelne.Może da się wytrzymać,na razie praktyki,to więcej jestem w terenie.
Priamie-o bergenii biało kwitnącej na razie brak wieści.
Dziś nabyłam krokusy : białe Joanna D'Arc i blado niebieskie Sky Blue,pamiętam,że jakieś białe były w roku ubiegłym,ale muszę sprawdzić jakie i były żółte botaniczne.Nie miałam fioletowych ani fioletowych prążkowanych.Naturalnie teraz są do kupienia w przeogromnym bogactwie,ale miejsca w Podwórkowym niewiele.Może się jeszcze złamię,sezon na cebulowe trwa.
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Na cebulowe to sezon właściwie dopiero się zaczął.
Tylko chęci nie ma na kupowanie po tegorocznych doświadczeniach.
Bergenie faktycznie piękne - u mnie nie widziałam takich.
U mnie znów leje i nici z planów przesadzeniowych. :(
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Zyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 maja 2008, o 21:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Ewuś ja też nowo zakupione cebulowe nie sadziłam.
Nad kupnem krokusów się zastanawiam... moje kilku letnie się wyrodziły słabo kwitły, coś zżerało cebule ( miałam sporą kolekcję) zrobiło się pusto na wiosnę.
Ewuś jutro u nas Dożynki Powiatowe... Wieniec Dożynkowy udekorowałam w świeżymi kwiatami, ziołami i owocami, upiekłam świeży chlebek.
Na tą okazję nabyłam dzisiaj nowy kostium i fryzjera zaliczyłam.
Awatar użytkownika
liska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 20:07

Post »

Ewo u CIebie zawsze się dowiem czegoś nowego.. Ty zawsze wynajdujesz jakieś ciekawostki smakowe :)

i narobilas mi smaka na kurki a właściwie na jajecznice z kurek..
i chyba pojade jutro do Auchan. tam zawsze sa w sprzedazy :)
z uśmiechami Iza
u liski
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam chłodno,no bo zimno ma się utrzymać tego lata na razie do końca tygodnia.Jest też mocno pochmurno.Jeszcze nie pada,ale to kwestia już chyba tylko minut.Nie dość,że pogoda niełaskawa,to drzwi otwarte na przestrzał od wejściowych po podwórko i ganek komunikacyjny.Jestem wściekła,bo ledwo dom został dosprzątany przez nową panią sprzątającą(przychodziła codziennie i szorowała po poprzednich remontach frontowe schody kamienne,schody kuchenne drewniane, tralki, kraty kowalskiej roboty,poręcze,okna,drzwi,naświetla,lamperie) to wkroczyła do jednego z mieszkań na naszym piętrze kolejna ekipa z pewnym słowem na ustach i młotem,wiertarką oraz worami na gruz.
Sok malinowy po 20 zł za pół litra!I nie wiadomo ile w nim malin,ile cukru.Jasiek 6-7 zł za garnuszek,to jest jakieś 20 dkg i przecież mokry całkiem bo ledwo co zebrany i przy mnie łuskany ze strąków,ale wzięłam.Żurawin nie było.
Lisko- i co były grzyby w Auchan?
Zyto-krokusy są tak wcześnie,jeszcze w śniegu,może weź choć ze dwa zestawy po 10 cebulek,przecież się rozrosną?
Kogro-bergenie z zeszłorocznych targów jesiennych.Latem wyglądały gorzej,teraz się poprawiły.Obok mam dwie trójsklepki,liczę,że mi zaczną kwitnąć jak u Liski
Bogusiu-pojechałam wczoraj po nieco mniejszą i tańszą suszarkę do grzybów i owoców,ale była tylko w ofercie gazetkowej,a nie na półce. :( Zmieniam kredens na mniejszy.Jest z tym trochę prac związanych(m.in.po rozbiórce mebla malowanie z tyłu za nim,bo stary ma górę powieszoną i odsuwać się nie dał),przeglądam co jest używane,a co tylko miejsce zajmuje i ile miejsca zostanie).Koperek i liście selera to chyba raczej zamrożę w porcjach jak ususzę,a grzybów więcej już raczej tego lata/jesieni nie będzie.
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Ewuniu nie mów, nawet, że jesieni nie będzie.
Przecież się jeszcze nie zaczęła.
Nie było wiosny, nie było lata, no to może chociaż jesień ?
Współczuję tych ciągłych remontów w kamienicy. ;:108
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Zyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 maja 2008, o 21:38
Kontakt:

Post »

Ewa Janina Sadowska pisze:Zyto Fasolka a la spageti piękna,ale czy jadalna również?Zwrócił moją uwagę pólkolisty koszyk,z której on strony Bugu(naszej czy już nie naszej)?
Ewuś - fasolka a la spaghetti jadalna w całości lub pokrojona na części... - jak kto woli z buleczką zasmażaną lub jako spaghetti do sosów... pychota - bez włókien.
A koszyk półkolisty ?... - nie wiem o jaki pytasz? - czy ten z rozdawanym chlebem?
;:196
Awatar użytkownika
Bogumilka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2008, o 17:50

Post »

Ewuniu ja widziałam na wystawie taka samą suszarkę jaką ja mam, ale nie powiem ile kosztuje, bo ceny nie było, a sklep był zamknięty. Jak w tym roku sobie nie kupisz to w przyszłym ;:108
U mnie też jest strasznie zimno i włączamy ogrzewanie, bo wysiedzieć się nie da, a mnie strasznie bolą kolana i całe nogi. Mam nadzieje, że to tylko na zmianę pogody. Muszę się po kąpieli nasmarować i gorące mleko do łóżka zabrać, nie ema :;230
Widzę, że w tym roku to troszkę sobie mieszkanko odświeżyłaś. :heja
Tulipanki i krokusy też już posadziłam.
Ewuniu ja tez mrożę sobie zieleninkę i jestem zadowolona, bo mam pod ręką jak potrzebuję. ;:108
Awatar użytkownika
Tulipan998
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 paź 2008, o 09:08
Lokalizacja: Podkarpackie - Sokołów Małopolski ok. 25 km. od Rzeszowa , Strefa klimatyczna 6a
Kontakt:

Post »

Witaj Ewo :wit

Bardzo spodobały mi się u Ciebie lilia "casablanca" :shock: , koniecznie sobie ją kupie w przyszłym roku , kanna "Gucio" , jest cudna :) No i rozwary , ta długo u mnie wyłaziły z ziemii , że aż je przez przypadek z wrażenia wyplewiłem na wiosnęi się nie kapłem... :evil: .

A co do grzybów to ja mam takie szczęście , że mi dziadek przynosi , w tym roku jest jakiś wysyp samych kurek.... W zeszłym roku podobno prawie wcale nie było.. , to nie to co pamiętam jak dziadek przynosił pare lat temu reklamówkami codziennie... , aż niemożna było tego przejeść...

Zupę kurkową jadłem kilka razy w tym roku , bardzo dobra i makaron świderki z kurkami też lubię :P .
Poza tym u mnie zapowiada się szkolnie bardziej cięzko niż myślałem , ale jakoś to będzie :wink: .

Pozdrawiam :wink: .
|| Mój spis linków || Zagłosuj na nasze forum || Pozdrawiam , Artur ||
|| Prawdziwe piękno jest odblaskiem duszy. ~ Michel Quoist ||
Awatar użytkownika
bishop
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2008, o 22:54
Kontakt:

Post »

kogra pisze:[...]
Nie było wiosny, nie było lata, no to może chociaż jesień ?
[...]
Nie było lata??? A ja mam wspomnienie uciążliwych upałów w tym roku...
Pozdrawiam - Krzysiek
Mój czasopożeracz
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Biszopciu u mnie lato i upał to zaledwie tydzień pogody z temp powyżej 30 stopni.
Czy to można nazwać latem ?
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam,pogoda na jutro ma się nieco poprawić,ocieplenie jest prognozowane.Oby bo to ostatni przed Pasterką Dzień Otwartej Furty u Kamedułów,a tam w kościele jest zwykle zimno.
Elsi bardzo się cieszę z planowanego niebawem spotkania!Mogę Cię odebrać ze środka komunikacji zbiorowej.
Grażyno Kogro i Krzyśku modzie Bishopie-Na tegoroczne lato nie narzekam,na praktykach było nawet za ciepło,bo z racji miejsca(klasztory) musieliśmy być ubrani więcej niż chcielibyśmy.
Zyto-to świetnie,że długa fasolka ma same zalety!Osobiście lubię z kawałkiem surowego masła lub z tartą bułką.Kostek woli masło z niewielkim dodatkiem fasolki czy to szparagówki czy to jaśka. :;230 Pytałam o ten półkolisty koszyk z chlebem.Ma ładny kształt.I właściwą pojemność.Pozwalam sobie zamieścić go poniżej.
Takie jest polskie kiwi(akinidia),w sprzedaży było to zielone i takie z krwistym rumieńczykiem wyglądające na mniej dojrzałe,ponoć inna odmiana.
Bogusiu-tylko część,bo okna wymieniałam,a po tzw.obróbkach i mocowaniu parapetów to była konieczność.
Grzyby i jabłka można przecież ususzyć i w piekarniku na razie.Zieleninę zamrażam w porcjach zawiniętych w srebrną folię i pokrojoną w słoiczkach z malutką ilością wody zamrożoną,tak robiła zawsze moja ś.p.sąsiadka.Naturalnie pietruszkę późną jesienią zasadzę do doniczki by mieć świeżą.
Arturze Tulipanie-każdą praktykę da się jakoś odbyć,życzę Ci by pożytecznie i bez zgrzytów ;:196 Obie Casablanki jak wiesz trafiłam absolutnie przypadkiem,nabyłam je bowiem jako lilie azjatyckie fioletowe(ale obie z jednego worka tak opisanego w odstępie dwu tygodni u tego samego sprzedawcy na placu i w przyjaznej nader cenie 2 zł za sztukę),kanna Gucio sfotografowana u producenta folii,bo moją coś dużego staranowało gdy kiełkiem była,ale za rok też Gucia kupię w "Polanie".Rozwary nabyłam w ogrodnictwie tegoż "Polanu "już kwitnące,dlatego mogłam wybrać po jednej kępce z każdego koloru,dałam w miejscu dość jasnym i nie zaminowywanym,może przetrwają do kolejnego roku?Chciałabym.Michałki sfotografowałam u znajomego,moje nie zniosły pewnych mokrych czynności fizjologicznych a raczej ich częstotliwości w tym samym miejscu i nowych już nie kupowałam.Szkoda,że nie hodują królika,ten produkuje nawóz sprzyjający roślinom.
Co do kurek to znalazłam osobiście tylko troszkę,resztę przynosił z grzybobrań kolega,który ich nie jada.Za to je chętnie takie gołąbki,za którymi ja bym się nawet nie schyliła.
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”