Tulipany - wymagania, uprawa,porady - dyskusje merytoryczne

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Berry
100p
100p
Od: 22 lip 2010, o 14:39
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Tulipany

Post »

U mnie tulipanki 2 lata rosły w tym samym miejscu i nornice je nie tknęły, u nie chyba nie występują :) Ufff Ale o koszyczkach czytałm że stosują, ale co i jak to nie wiem. :oops:
Mój pierwszy ogródek
Pozdrawiam
Jagoda
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Dawidzie :) Mam pytanko czy swoje cebulki zaprawiasz środkiem przeciwgrzybiczym np."Kaptanem"?
dawidbanan
---
Od: 29 cze 2009, o 13:22

Post »

Tak, robię im 30-minutową kąpiel w kaptanie :wink:
Awatar użytkownika
Steasi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2010, o 20:47

Post »

Dziś zakupiłam Tarde i zastanawiam się z czy można zestawić te tulipany.Może jakieś pomysły?Chodzi mi głównie o to by te suche badyle tak nie szpeciły po przekwitnięciu.
Awatar użytkownika
Tulipan998
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 paź 2008, o 09:08
Lokalizacja: Podkarpackie - Sokołów Małopolski ok. 25 km. od Rzeszowa , Strefa klimatyczna 6a
Kontakt:

Post »

Świetnie maskują miejsce po tulipanach hosty , czyli potocznie funkie , póxno dosć wychodza na dobre z ziemii , więc za ten czas tulipany zaczną zakwitnąć i przekwitnąć :D .
Oczywiście miedzy tulipanami możemy posiać , lub posadzić siewki jednorocznych , kiedy urosną i zakwitną nie będzie już śladu po tulipanach .

Kusi mnie żeby zacząć sadzić w sobote , chyba już można czy trzymać się , że dopiero po 15 września.. .
Tez muszę Kraptan kupić..
|| Mój spis linków || Zagłosuj na nasze forum || Pozdrawiam , Artur ||
|| Prawdziwe piękno jest odblaskiem duszy. ~ Michel Quoist ||
Awatar użytkownika
Steasi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

U mnie na razie odpukać nie muszę stosować tego specyfiku- cebulki są piękne i zdrowe.Na razie mam na stałe jedną odmianę greigów czerwonych kapturków i teraz dokupiłam tarde.
No właśnie co roku maskuję te miejsca aksamitkami i mi się ciut znudziły, a funkie mam a zrobiła mi się z nich pokaźna kępa i nie mam pojęcia jak tam mogły by tulipany żyć miedzy tym wszystkim.Gdzieś jeszcze czytałam o fiołkach, że fajnie odwracają uwagę od badyli.Szukam czegoś oryginalnego i na słaba ziemię, ogród już mały mam ale w totalnej rozsypce i chaosie, chce to w tych latach uporządkować i uniknąć porażek z sadzeniem.Już w tej jesieni przekopuje z 10 krzewów :roll: A jakieś byliny?Co myślicie o chryzantemach?Właśnie w tym kierunku bym szła-kwitnące byliny, efektowne krzewinki itp.To nie musi być wysokie bo tardy mają z 15cm góra
Awatar użytkownika
Tulipan998
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 paź 2008, o 09:08
Lokalizacja: Podkarpackie - Sokołów Małopolski ok. 25 km. od Rzeszowa , Strefa klimatyczna 6a
Kontakt:

Post »

Właśnie wielu ogrodników boryka się z tym problemem co zestawić z tulipanami , żeby całe lato i jesień nie było łyso...
Jednorocznych jest jeszcze multum.. , astry , cynie , lwie paszcze , kosmosy itd... w dziesiątkach odmian i kolorów , niekoniecznie aksamitki .
Myślę , że można sadzić blisko róż , bo kiwdy kwitną tulipany róże dopiero zaczynają wypuszczać liście , póxniej rosną i zagęszczają się .
|| Mój spis linków || Zagłosuj na nasze forum || Pozdrawiam , Artur ||
|| Prawdziwe piękno jest odblaskiem duszy. ~ Michel Quoist ||
Awatar użytkownika
GrzegorzR
200p
200p
Od: 25 maja 2009, o 19:56

Post »

Tulipan998 pisze:Świetnie maskują miejsce po tulipanach hosty , czyli potocznie funkie , póxno dosć wychodza na dobre z ziemii , więc za ten czas tulipany zaczną zakwitnąć i przekwitnąć
Trochę się różnią wymaganiami wodnymi. I słonecznymi też.
W zeszłym tygodniu przeniosłem hosty z rabatki tulipanowej, bo wysychały. A tulipanom to nie szkodziło.
Jestem JA i MOJE bagno!
Jeśli masz przepiękną żonę, odlotową kochankę,super brykę, nie masz kłopotów z urzędem podatkowym i prokuratorem, a gdy wychodzisz na ulicę świeci słońce i wszyscy się do ciebie uśmiechają - narkotykom powiedz NIE!
Awatar użytkownika
Steasi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Róż mamy kilka ale wszystkie w miejscach gdzie słonko operuję tylko kilka godzin, boję się więc że tulipany się tam umęczą.Tym bardziej, że bratki, begonie królewskie, stale kwitnące, werbeny, pelargonie, surfinie, nasturcje miały podobnie.Kurcze myśle i myśle i nic mi nie przychodzi do głowy. Chce miec już stałą kompozycję.A wrzosy, wrzośce i chryzantemy zagłuszą tulipany?

A co do host- moje są na pełnym słońcu, trzymają się całkiem dobrze, tylko w te lipcowe upały był problem i trochę je musiałam osłaniać przed najgorszym słońcem.Ale to może dlatego, że już nie są pierwszej młodości :?:
pEtr
500p
500p
Od: 18 cze 2008, o 01:31

Post »

Ja podmieniam tulipany na cebulowe, które nie zimują w gruncie. Gdy liście schną, to wykopuje tulipany, a w ich miejsce wkopuje cebule acidanthery, mieczyków, jaskrów, eukomisy, a w tym roku także krokosmie. Jesienią znowu następuje zmiana warty.
sylwekw

Post »

pEtr pisze:Ja podmieniam tulipany na cebulowe, które nie zimują w gruncie. Gdy liście schną, to wykopuje tulipany, a w ich miejsce wkopuje cebule acidanthery, mieczyków, jaskrów, eukomisy, a w tym roku także krokosmie. Jesienią znowu następuje zmiana warty.
Dobry pomysł - muszę to rozważyć bo podobnie jak większość z nas mam problem zagospodarowania miejsca po tulipanach.
Tylko, że zarówno wiosną jak i jesienią to się trochę zazębiają terminy tych zmian przynajmniej między tulipanami i mieczykami. Znaczy mieczyki można by już sadzić zanim tulipany całkiem uschną a jesienią odwrotnie, mieczyki jeszcze sobie rosną a tulipany mogłyby już iść od gruntu ... no ale chyba będę musiał trochę zweryfikować te terminy.
Awatar użytkownika
PESTKA@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 paź 2008, o 16:21

Post »

Ja mam posadzone miedzy tulipanami lilie i liatry a z jednorocznych różnego gatunku aksamitki i szałwie.Jakoś hosty nie przypadły mi do gustu.Po porostu nie lubię,,liściorów,,
Awatar użytkownika
Steasi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Przegrzebałam pół forum i znalazłam to co chciałam :)
Propozycje które były podawane jako sąsiedzi dla cebulkowych- żagwin, kocimiętka,szałwia, brunnera wielkolistna, skalnica, zawciąg, ułudka, wrzosy i wrzośce.Nareszcie wiem co kupować ;:138
pEtr
500p
500p
Od: 18 cze 2008, o 01:31

Post »

Dobry pomysł - muszę to rozważyć bo podobnie jak większość z nas mam problem zagospodarowania miejsca po tulipanach.
Tylko, że zarówno wiosną jak i jesienią to się trochę zazębiają terminy tych zmian przynajmniej między tulipanami i mieczykami. Znaczy mieczyki można by już sadzić zanim tulipany całkiem uschną a jesienią odwrotnie, mieczyki jeszcze sobie rosną a tulipany mogłyby już iść od gruntu ... no ale chyba będę musiał trochę zweryfikować te terminy.
Rzeczywiście, ja trochę naginam te terminy (podmieniam początkiem maja), ale praktykuje to od kilku lat i nie zauważyłem by szkodziło to cebulom (mnożą się i nie spada ich masa). Jak sobie dobrze przypominam, tulipany zastępowałem też kiedyś daliami i rozwarem (karpy wsadzałem po tulipanach). Tulipany nie wysadzane przez kilka lat włażą w głąb ziemi i kwitną coraz słabiej, toteż coroczne wykopywanie i służy. Ale nie wiem jak Twoje cuda (Twój tulipanowy wątek był moim ulubionym tej wiosny) zareagują.
Przegrzebałam pół forum i znalazłam to co chciałam
Propozycje które były podawane jako sąsiedzi dla cebulkowych- żagwin, kocimiętka,szałwia, brunnera wielkolistna, skalnica, zawciąg, ułudka, wrzosy i wrzośce.Nareszcie wiem co kupować
Steasi, nie byłbym tak hurraoptymistycznie nastawiony do tych propozycji. Te rośliny w kwietniu potrafią być wysokie, i skutecznie zabierać słońce liściom tulipanów. Cebule mogę nie narosnąć, a kwitnienie w następnym roku może być przez to osłabione.
Awatar użytkownika
Steasi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kurde i po radości.Na razie to i tak muszę posadzić to co mam gdziekolwiek.Dopiero od następnego roku zaczynam zmiany w ogrodzie.Chyba, że drobne przesadzenia na jesieni tylko właśnie nie wiem czy nie poczekać do wiosny.
Co do chowania brzydkich liści to podpatrzyłam parę kompozycji w waszych ogrodach gdzie cebulkowe mają jak łapać światło ale uwaga jest od nich odwracana przez inne rośliny
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”