Mały ogródek basowej cz.3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Reposit-10
Konto usunięte na prośbę.
Od: 22 sty 2006, o 11:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Mały ogródek basowej cz.3

Post »

Witaj Małgosiu :wit

Wypełniając urlopowe luki, zajrzałam również do Ciebie i cóż widzę? "Korba" liliowa wyśmienicie się kręci ,
a druga pomidorowa już ją dogania :;230

Trzeba przyznać, że masz lilie iście katalogowe ! ;:333

Tak cichcem spytam tylko, co się stało z korbą chryzantemową ? Twoje-moje przeżyły ostatnią zimę,
co poczytuję sobie za sukces ;:7 , i mają się dobrze. Niedługo będą miały swój popis.
A co u Ciebie w tym temacie ? :D

Ps. Masz małe pomidorki w kształcie żółtych gruszeczek?

Pozdrowionka ;:3
Awatar użytkownika
basow@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 gru 2007, o 21:03

Post »

Adrianno z moich obserwacji wynika , że maluszki też chorują.Też mam kilka odmian i wszystkie mają mniej lub bardziej zaatakowane liście. :twisted: Warunki dla pomidorów już są paskudne - dzisiaj już pada równiutko , a niebo zaciągnięte na "trzydniówkę"
Zaraz polecę zobaczyć - jak moje pomidory się czują po wczorajszym wycinaniu liści...

Aniu , widzę właśnie , że wróciłaś po dłuuugiej nieobecności! Dobrze ,że odpoczywałaś , ale musiałaś tak długo? :;230
Muszę się odezwać u Ciebie , bo odwiedzam , tylko gadać mi się nie chce... :oops:
Korba chryzantemowa oczywiście obecna! :;230 Tamtej jesieni wzbogaciłam się o 3 albo 4 wysokie odmiany od maślickiego Pana , przezimowały, będą kwitnąć , więc jak Ci się spodobają, to wiesz.... ;:109
W tym roku zdobyłam 6 , ale nie wiem , jak z zimowaniem będzie - nie będę zabierała do garażu , tylko korą porządnie obsypię - zobaczymy , czy przeżyją.Niestety 3 odmiany mi wypadły przez długą i mroźną zimę ;:145
U niektórych w ogródkach już kwitną wczesne odmiany - np u Doroty (korzo_m).Muszę się przyłożyć i zdobyć takie właśnie.... bo leczyły by mój kiepski nastrój po liliach...
Cieszę się ,że chryzantemy Ci przeżyły - po ostatniej zimie widać ,że są nie do zdarcia.
Żółte gruszeczki mam , a jakże, :;230 ale lepszy jeszcze jest Cytrynek groniasty.Też mały , żółty , ale owalny.Pycha po prostu.Poleciła mi go Aguskac , i jestem bardzo z niego zadowolona!
Pozdrawiam,Małgorzata
Awatar użytkownika
aguskac
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2007, o 22:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Wysmarowałam Ci wczoraj takiego posta, a tu forum padło :;230 Wiem, że coś przerabiają, więc treść sobie skopiowałam i teraz tadam... proszę :)
basow@ pisze:Aguś ile ja mam - to sama widziałaś. :;230 I wszystkie dosłownie obsypane owocami...Dużo mam w domu - "na dojrzewaniu" - nawet parę , normalnych , dużych.Ale nie zjadłam ani jednego jak do tej pory.Wcinamy same koktajlówki i takie średniej wielkości.

Lilie? Tylko ,że ja 2 metrowego giganta nie miałam! :;230 Ta Twoja - gigant to chyba Triumphator?Pięknie Ci urosła!
Małgoś, ja się poświęcę, a raczej poświęcę pomidorka hihi i oberwę zielonego dla testów, a może i ze 2 różnego typu i tak wątpię, by dożyły lepszych czasów.
U mnie na dojrzewaniu tylko koktajlowe różnej maści, nawet średniaki jeszcze nie dojrzewają, wszystko zielenina jakby lipiec był :?

Jak ta lilia się zwie to nie wiem, ale pewnie trafiłaś w dziesiątkę bo to dość popularny typ :) Strasznie żałuję, że nie zrobiłam jej fotki jak była koleżanka, która ma ok 160 wzrostu i ta lilia sięgała jej nad głowę. To był widok!! Niestety nie zgodziła się na robić za modelkę :( ;:224
A żeby w naturze się wyrównało zapraszam do mnie na ostatnią lilię tego roku - liliputa :;230 ;:224 Też w ubiegłym roku miała normalny rozmiar :roll:
Zaraz wkleję specjalnie dla Ciebie :wit

Tak więc teraz lecę do siebie wklejać obiecanego liliputa ;:224
aaa... Cytrynek faktycznie pyszny, ale u mnie dopiero 2 owoce dojrzałe miał :?

Uśmiałam się z tego Ridomilu, to Ci się trafiło, jak ślepej kurze ziarnko :;230
Awatar użytkownika
basow@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zaraz polecę liliputa oglądać :D
I co z tego ,że Ridomil znalazłam? Nawet część już rozrobiona stoi w opryskiwaczu , a tu codziennie leje.... :twisted: Ja też za dużo Cytrynka nie pojadłam , ale to wina późnego wysadzenia do gruntu. :oops:
Lecę , może już wstawiłaś zdjęcie :D
Pozdrawiam,Małgorzata
Awatar użytkownika
aguskac
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

basow@ pisze:Zaraz polecę liliputa oglądać :D
I co z tego ,że Ridomil znalazłam? Nawet część już rozrobiona stoi w opryskiwaczu , a tu codziennie leje.... :twisted: Ja też za dużo Cytrynka nie pojadłam , ale to wina późnego wysadzenia do gruntu. :oops:
Lecę , może już wstawiłaś zdjęcie :D
haha jaka bystra :) Teraz już możesz lecieć, pomidorków trochę zapodałam coś mnie nasionkami uraczyła :heja
U mnie dziś na razie nie ma deszczu, ale pryskać nie ma co, bo ciężkie ołowiane chmury wiszą, wczoraj dawało ostro caluśki dzień!!

Wiesz, ja w tamtym roku też późno do gruntu posadziłam, ale wtedy już kwitnące, a tym razem za chiny nie chciały mi rosnąć na parapecie, stały jak zaklęte i jak sadziłam to miały po 20cm, a niektóre nawet tyle nie.
Awatar użytkownika
aguskac
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To znowu ja :)
Dowiedziałam się z pewnego źródła, że te zupełnie zielone też dojrzewają, tak jak tu inne Forumki wspominały. 2 tygodnie temu zalało Szczecinek i między innymi znajomym działkę. Szybko więc oberwali wszystkie pomidory i teraz im ładnie dojrzewają w altance.
Awatar użytkownika
basow@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No to po prostu super! ;:114 To jestem spokojna..... ;:196 Dzięki ,Aguś , za potwierdzenie tej informacji!
Pozdrawiam,Małgorzata
Reposit-10

Post »

I ja także znowu :lol: :wit

:tan No to się cieszę Gosiu, że chryzantemki są, a nawet przybierają na sile .Będziemy znowu miały czym oczy paść jesienią ;:7
Dzięki Ci za propozycję i dobre ;:167 , ale u mnie też rosną 3 nowe krzaczki i dopiero jak zakwitną będą wiedziała, jakie ;:24
Dotąd żadna kwiatków nie pokazała ... z czego wniosek, że również nie mam wczesnej odmiany :( .
A może Tobie podejdą moje? Pożyjemy, zobaczymy! ;:136

Dzięki za info o cytrynku groniastym, pierwsze słyszę i oczywiście nie omieszkam wiosną nabyć i sprawdzić, czy ... mówisz prawdę ;:109
Hi, hi, hi ...a ja w swojej naiwności sądziłam, że żółte gruszeczki to Ciebie gratka ;:14

Na poprawę humorku po stracie ... ukochanych :lol: , zostawiam Ci zdjątko ( co przedstawia, sama wiesz najlepiej :uszy ) :

Obrazek

Pa, pa ;:100
Awatar użytkownika
basow@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Aniu ;:196 , jesteś zawsze mile u mnie widziana! Rozbawiłaś mnie żółtą gruszeczką...na dodatek mam jeszcze czerwoną :;230 , ale jest kwaśniejsza od żółtej. :D
Z wynalazków mam jeszcze czarną wisienkę , czarną śliwkę , pomarańczowego banana , jakiegoś żółtego na zewnątrz a zielonego w środku ( słodki, o dziwo) i bycze rogi , ale nie wiem , kiedy tego spróbuję , bo całkiem zielony. No i od kozulki 6 szt , i różne koktajlowe , i takie malutkie do doniczek nadające się , i jeszcze parę innych... Odmian Ci u mnie dostatek :;230
Jeśli się zdecydujesz na cytrynka - od razu mu wbijaj wysokie kijki , bo u mnie ma teraz jakieś 170 , a jest już ogłowiony.Rośnie naprawdę wysoki.

Co do chryzantem - już trochę nie mogę doczekać się ich kwitnienia...Będziemy oglądać nasze zdjęcia - ja jestem bardzo chętna na wymianę.Ładnych chryzantem nigdy dość! :;230

Aniu - lelija przecudnej urody - dzięki za taką piękność ;:196
Pozdrawiam,Małgorzata
Awatar użytkownika
aguskac
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

:) dla mnie to też dobra wieść, bo przecież nie ma szans, by dojrzało wszystko co wisi

Ja tak siałam zawzięcie po kilka sztuk z odmiany, że potem musiałam porozdawać ;:170 bo wyszło grubo ponad setkę ;:224
Ale niestety Cytrynek chyba mi się tylko jeden ostał.
Za to w Biedronce były wiosną pomidory śliwkowe, bardzo mi smakowały, więc po zjedzeniu pestki posiałam. Tylko jeden wykiełkował, ale rośnie fajnie, ma dużo gronek, owoce faktycznie wielkości średniej śliwki. Poczekam aż dobrze dojrzeją sprawdzę, czy ten też mi smakuje, jeśli tak to zbiorę nasiona.
Awatar użytkownika
basow@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Masz warunki do trzymania rozsady ( szkoła, pomijam ferie) , więc możesz siać... :;230 Ja wysiewałam po 5 nasionek , a sadziłam tylko najsilniejsze 3 sztuki ( no dobra , z 3 odmian wysadziłam wszystkie 5 szt , bo a nóż nie obrodzą? :oops: ), no i te wszędobylskie samosiejki. :;230 nawet w kwiatach je mam!I tu są najzdrowsze , nie powiem.Gdybym nie sadziła tylu odmian - posadziłabym wśród kwiatów wszystko.
Ciekawe , czy masz taką samą tę śliwkę.Jaki Twoja ma kolor? Moja jest prawie brązowa.I w środku - "samo mięso" :;230
Ciekawe , czy Twoja powtórzy cechy w przyszłym roku.
Pozdrawiam,Małgorzata
Reposit-10

Post »

basow@ pisze:.. Odmian Ci u mnie dostatek :;230
Matko jedyna ! ;:154 To musisz mieć wielu 'pomidożerców' :wink: .
Żartuję, zawsze można zrobić przetwory na potem ;:108 .

Dzięki za info o cytrynku, będę jeszcze zgłębiać ten temat ... bo szklarenki nie mam , a wystarczą mi najwyżej dwa krzaczki.

Spokojnej nocy i miłej niedzieli, Małgosiu ;:100
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
babi52
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lis 2008, o 00:31

Post »

Basóweczko prosie ze mnie okrutne ale wybacz - wiesz jaka jestem zajęta.W ramach przeprosin za moje milczenie podaję stary , wypróbowany sposób przechowywania pomidorów.
Po nadejściu niskich temperatur uniemożliwiających dojrzewanie pomidorów, wykopujemy krzaki wraz z korzeniami . Wieszamy je korzeniami do góry w ciemnym miejscu np. strychu lub suchej piwnicy. Pomidory z tych krzaków jemy nieraz na Boże Narodzenie.
;:196 kaśka
Awatar użytkownika
tara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2008, o 22:01

Post »

to jest dopiero rada, dzięki w życiu nie wiedziałabym o takiej skutecznej metodzie...........
Spis moich wątków. Wątek aktualny.
Up­ra­wiam swój ogród marzeń
Awatar użytkownika
artam
1000p
1000p
Od: 26 paź 2008, o 00:10

Post »

babi52 pisze:Po nadejściu niskich temperatur uniemożliwiających dojrzewanie pomidorów, wykopujemy krzaki wraz z korzeniami . Wieszamy je korzeniami do góry w ciemnym miejscu np. strychu lub suchej piwnicy. Pomidory z tych krzaków jemy nieraz na Boże Narodzenie.
:shock: :shock: Niesamowite!
Małgoś 101 strona wybiła! :)
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”