Moja wielka improwizacja - Fleur78 - 1cz. 2007r

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
piku
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 12 lip 2007, o 13:20
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Och Alu, u Ciebie jesze piękna jesień i nawet owoce jeszcze podjadasz, a ja musiałam się już dziś rano odkopywać :? i chyba wieczorkiem też skoczę ale do piwniczki ;:18
pozdrawiam Wiesia :wit
ogród / siedlisko / sukulenty / inne roślinki
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2005, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Piękną masz trawę pampasową. ;:108
Pozdrawiam Andrzej.
Awatar użytkownika
Fleur 78
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 17 lip 2007, o 23:21

Post »

Dziękuję za wizytę! :D

Ewelinko
, z trawą masz rację, ale jak spojrzę w inną stronę: bałwanek... :D Tych "bałwanków" "nalepiłam" cale multum i zrobiłam to chyba trochę za wcześnie, ale korzystam z suchej pogody i braku wiatru. O tej porze roku są często nieprzyjemne, zimne deszcze i silny wiatr. Ponieważ mam dużo roślin do zabezpieczania, robienie tego w czasie brzydkiej pogody jest niezwykle uciążliwe. Ideałem byłoby zakrywać tylko na noc a odkrywać na dzień, zwłaszcza gdy nie ma mrozu. Ale przy takiej ilości roślin, nie jest to możliwe... Muszę się uzbroić w cierpliwość, a za 2- 3 lata, większości z nich nie będę już wcale zabezpieczać (chyba żeby przyszła zima stulecia... :lol: ) A wracając do tematu, każdy pretekst jest dobry, żeby kupić jakąś roślinkę... :lol:

Piku, już się tymi owocami bardzo nie najem, ale piwko z Tobą chętnie wypiję! ;:18

Erazmie, moja trawka jest piękna, bo to "dziewczynka"... :lol: Miło mi, że Ci się podoba... :D

Dużych zakupów nie zrobiłam, ale wzięłam już namiar na kilka roślinek... ;:198 A oto moje dzisiejsze trofea: :D

Obrazek
Awatar użytkownika
Anya
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 5 gru 2006, o 14:54

Post »

Kwiatuszku, masz cudnej urody trawę pampasową ;:111
Może moja, czwarta już z kolei, w końcu mi się uda i będę mieć kiedyś taki widok!!
Trzy straciłam przez usilne zimowanie w gruncie, teraz trzymam w donicy i planuję tak robić każdej zimy. A od wiosny do jesieni na zewnątrz.

Też swoje dorzucę odnośnie perovskii. W moim przypadku to bestia nie do zabicia, rozrasta się i przez podziemne rozłogi, i przez siewki. Jednak jestem winna wyjaśnienia, ona rośnie z południowej strony domu, tuż przy tarasie i ma dużo cieplej niż inne rośliny oddalone od budynku. No i ziemia jest u mnie przepuszczalna i ciepła, szybko się nagrzewa, a miejsce jest podwyższone, więc suche. Jest już u mnie 6 lat i wolałabym aby rosła w wiązce, a nie na obszarze. Ale niech tam, jest piękna jak kwitnie. Taka błękitno-sina mgiełka kwiatów.
U Eweliny przeżyje na pewno!

Ładne te zdjęcia z przymrozkiem, u mnie tak bywało we wrześniu... jaka różnica klimatu, można pozazdrościć długości sezonu wegetacyjnego.
Malinkami się poczęstowałam.
Pyyyszne! ;:8
Pozdrawiam, Anna
Wszystko czego potrzebujesz to dom pełen książek i ogród pełen kwiatów.
Awatar użytkownika
Fleur 78
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Aniu, miło, ze wpadłaś. :D Zapraszam częściej! Wszelkie porady i dzielenie się swoim doświadczeniem są mile widziane! :D A malinki, niech Ci wyjdą na zdrowie... ;:80
Reposit-10
Konto usunięte na prośbę.
Od: 22 sty 2006, o 11:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

;:224 "Nad Yvelines zapada już mrok,
Słońce zgasło i księżyc już lśni
A pampasy wciąż nucą tę pieśń -
El bajo, el bajo, el bajo ... "

Twoje przepiękne trawy przypomniały mi dawne, harcerskie czasy ... i te piosenkę. :D
Mają niespotykany urok, oj mają ;:18 .
A heucherka 'Caramelo' jest śliczna .. zapisałam i wiosną będę polować :lol: .

Zima u Ciebie, Alu identyczna jak w Poznaniu - rano szron , a później ani śladu.

Pozdrawiam :D
Awatar użytkownika
Fleur 78
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Amlos pisze: Zima u Ciebie, Alu identyczna jak w Poznaniu - rano szron , a później ani śladu.

Pozdrawiam :D

Aniu, dziękuję za piosenkę! Jest z pewnością śliczna, ale... ja jej nie znam... :? Jeśli chodzi o pogodę, to przecież klimat w Poznaniu i u mnie nie różni się tak strasznie... tylko 1 strefa, bo u Ciebie 7, a u mnie 8... :D
Awatar użytkownika
gucia
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 27 wrz 2007, o 18:27

Post »

Alu, jak nie palma, to znowu trawa zwala mnie z nóg.
Palmy na "zagonie" nie posadzę, bo może zniknąć w nocy, ale trawę sobie sprawię.
Tylko czy ja dożyję, żeby taki okaz wyhodować?
Pozdrawiam serdecznie, Bożena
Moje wątki
Reposit-10
Konto usunięte na prośbę.
Od: 22 sty 2006, o 11:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

:lol: :lol: :lol: Nie znasz, bo to wersja sparafrazowana ... W oryginale jest : "Nad Brazylią zapada już mrok.. " ;:113
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Zobacz Alutka do mnie. Myślę że się zdziwisz. :wink: :D
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Fleur 78
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Guciu, Trawa pampasowa bardzo szybko rośnie. Moja jest u mnie dopiero trzeci rok. W pierwszym roku (2005) nie kwitła wcale a potem zobacz sama , na zdjęciach są daty! Jednak wiele osób skarży się, ze w Polsce przemarza, wiec trzeba ją bardzo dobrze zabezpieczać i, co bardzo ważne, ziemia musi być przepuszczalna! Jeśli natomiast się u Ciebie zadomowi, to uważaj, bo szybko się rozrasta i zajmuje bardzo dużo miejsca. Trzeba ją cały czas kontrolować. Tak więc nie sadz jej, bron Boże, na garażu... :lol: :lol: :lol:

Aniu, oryginału tez nie znam... :( , a przynajmniej nie kojarzę... :?
Awatar użytkownika
Józef
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2006, o 12:11
Kontakt:

Post »

chyba Ala chce nas zdołować!Ja dziś rano zrzuciłem 20 cm śniegu z samochodu,skrobanie szyb zajęło mi kolejnych kilka minut..po południu dwa wyjazdy..powtórka..cóż..wschodnia Europa..i jeszcze południe Polski...moja działka pokryta pół metrową warstwą śniegu..majowe mrozy...zimna Zośka??dwa lata temu 1 czerwca w nocy był "przymrozek"..minus 6 stopni..chyba wpadłem w depresję...sorry
pozdrawiam...
Awatar użytkownika
Fleur 78
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

kogra pisze:Zobacz Alutka do mnie. Myślę że się zdziwisz. :wink: :D

Już pędzę, Grażynko! ;:65
Awatar użytkownika
KaeR
1000p
1000p
Od: 10 maja 2007, o 18:09
Kontakt:

Post »

Witam.
Alu, Ty z przyjemnością oglądasz zimowe zdjęcia a większość z nas chętnie pooglądała by kwitnące ogrody.

Może masz znajomych bardziej na południu Europy albo w ogóle w ciepłych krajach, trochę egzotyki też by się przydało.
U mnie zima jeszcze się trzyma rano było -9 zimnooooooooo ale w domku + 22 a w ogródku nic do roboty, no chyba, że
zimowe zdjęcia. Ale po niedzieli ma się ocieplić, pożyjemy, zobaczymy.

Pozdrawiam, Krzysztof.
Awatar użytkownika
Fleur 78
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Józef pisze:chyba Ala chce nas zdołować!Ja dziś rano zrzuciłem 20 cm śniegu z samochodu,skrobanie szyb zajęło mi kolejnych kilka minut..po południu dwa wyjazdy..powtórka..cóż..wschodnia Europa..i jeszcze południe Polski...moja działka pokryta pół metrową warstwą śniegu..majowe mrozy...zimna Zośka??dwa lata temu 1 czerwca w nocy był "przymrozek"..minus 6 stopni..chyba wpadłem w depresję...sorry
pozdrawiam...

Józefie, naprawdę nie wiem jak Ciebie pocieszyć... Jeżeli Ci powiem, że przed chwilą na termometrze z tej zimniejszej strony domu zobaczyłam prawie -4°C, też Ciebie nie pocieszy, tym bardziej, że w wieczornej prognozie pogody powiedzieli, że temperatury w tych dniach są znacznie poniżej normy o tej porze roku i że są to temperatury ... lutowe... :?
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”