Z Elfowej krainy storczyków ;)))

Zablokowany
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Z Elfowej krainy storczyków ;)))

Post »

Goska- dziękuję. Eksperymentowałam i udało się. Dzięki temu że reanimki stoją w wysokich pojemnikach przezroczystych, storczyki chorowitki ruszyły.

Joane- naprawdę? Ale się cieszę :D Kwiatki widziałam na zdjęciu, będą żółto-brązowe. Jak tylko się otworzy pierwszy pączuszek zrobię zdjęcie.

Kasia- teraz lato, to wszystko rosnie. Zimą będziemy mieć "przestój". Masdevallia to M.veitchiana - będzie jaskrawo pomarańczowa ;)
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
bogumila
1000p
1000p
Od: 17 cze 2008, o 19:02

Post »

Justynko widzę , że wszystkie storczyki pięknie Ci rosną ;:224 , Ludisię odratowałaś to duży sukces ;:138 .
Pozdrawiam Bogumiła
Moje linki
Awatar użytkownika
trzynastka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 paź 2009, o 18:42

Post »

Justynko Ty uratujesz każde zielone :) gratuluję :)
Zabka_Monis
1000p
1000p
Od: 17 maja 2010, o 09:55

Post »

Mini Mark wygląda niezwykle zdrowo ;:108 Nie to co mój taki marny ledwo żywy........... :(
Awatar użytkownika
kasiunieczka_32
1000p
1000p
Od: 19 maja 2010, o 08:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Justynko chwilkę mnie nie było a tyle u Ciebie się dzieje ;:63
Wspaniałe nowe przyrosty na cattleyach i piękne pączki na encyclii ;:111 czekam z niecierpliwością na ich pełne otwarcie ;:65
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Bogumila- szczerze? Nie za bardzo miałam czas zajmować się storczykami. Raz się zdarzyło, że przez 2,5 tygodnia nie były namoczone. Ale na szczęście keramzyt był wilgotny i nic się im nie stało :)

Trzynastka- hihi, miałam więcej szczęścia niż rozumu. Dziś zauważyłam, że "mamusia" dendr. kingianium wypuściła korzonki po... pół roku. Cierpliwość to cnota przy storczykach ;:108

Zabka_Monis- Twój też na pewno ruszy. Zauważyłam, że MM lubi towarzystwo innych storczyków, wtedy mu dobrze, jak jest w "gęstwinie" pobratymców. :wink:

Kasiunieczka- ja też jestem bardzo ciekawa tej Encyclii. Widziałam ją, co prawda na zdjęciach, ale to nie to samo, co "na żywo".

Dziękuję Wszystkim za odwiedziny ;:108
A dziś powąchałam moją "Cętkę" i...pachnie :D Ależ się cieszę. Agita Pisała, że Jej podobny falek pachnie, a mój nie pachniał ze sklepowego kwitnienia.

Zobaczcie, jaki "domek" przyniosłam dla katlejastych. Z Pepco, za 12,99zł. Wymiary: < w mm> 360x280x167. Zmieszczą się chyba 4 katlejki, dwie pozostałe pójdą do mniejszego pojemnika, gdzie stoi pH. panterina i dendrobium kingianium.

Obrazek
parapetowce
Lana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 lis 2007, o 13:52

Post »

Oj, Justynko nie pogniewasz się, jak beszczelnie odgapię twój pomysł ;:180 ? U siebie też mam taki sklep, a cena dosyć atrakcyjna :wink: . Ostatnio właśnie potłukłam jedno z malutkich akwariów dla zimnolubów i wygląda nieelegancko poklejone taśmą :? .
Awatar użytkownika
Goska1307
200p
200p
Od: 5 sty 2010, o 20:31

Post »

Ładne mieszkanko dla Obrazek
Zapraszam... :) i pozdrawiam..
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 29&t=31919" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Lana- no co Ty ;) ja go odgapiłam od Beatrice...Fajny pomysł, trzeba go "małpować". Zwłaszcza, że te pojemniki się sprawdziły u mnie. Zobaczymy, jak będzie zimą.

Goska- dziękuję. Chyba jednak storczyki wcześniej wrócą z wakacji, bo zapowiadają ochłodzenie. W niedzielę ma być tylko +15 stopni w dzień. Jeszcze z tydzień je potrzymam na ogrodzie, a potem koniec wakacji ;:224
parapetowce
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Fajny pojemnik na storczyki :).
Awatar użytkownika
trzynastka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 paź 2009, o 18:42

Post »

Justynko fajny pojemniczek za ciekawą cenę :)

masz rację cierpliwość to cnota przy storczykach
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lis 2008, o 15:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Justynko, piękne masz przyrosty powakacyjne i efekty lecznicze, pogratulować! Ludisia przepiękna, patrzę w Waszych wątkach i coraz większa chętka mnie na nią zbiera (a widziałam kiedyś w "Okazie" ;) )

Czekam niecierpliwie na encyclię- to chyba tez będzie moje chciejstwo ;:108

P.S. Ja też jestem zwolenniczką "wietrzenia" roślin; służy nie tylko storczykom ale wielu innym zielonym też ;)
Pozdrawiam, Agnieszka
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Storczykowa- fajny będzie dopiero, jak odpowiednio rozmieszczę roślinki w nim. Myślę, czy udałoby się jakoś siatkę ogrodową, plastikową rozłożyć tak, by nie dotykała mokrego keramzytu :) Może Macie jakieś pomysły. Korki od butelek i podstawki do doniczek nie zdadzą egzaminu, bo są za niskie. Może poprzycinam kubeczki po śmietanie jogurtach na równą wysokość...

Trzynastko- cierpliwość i hmm...nieprzejmowanie się za bardzo storczykami, to im służy. Gdybym niewiadomo, co robiła z keiki i ludisią, pewnie by ich u mnie już nie było. A ja nawet nie zraszałam codziennie. Tylko od czasu do czasu, jak sobie przypomniałam. Jedyne udogodnienie to - pojemnik i...piękne, dwie pory roku :)

Agita- Sprawdź koniecznie "Okaz", bo ta roślinka jest właśnie stamtąd. A teraz mam swoje "dojście" i raz na pół roku będę mogła robić sobie listę chciejstw. A Koleżanka Kupi i Przywiezie mi do domku :D Ale się cieszę ztego faktu :tan
parapetowce
Awatar użytkownika
Baryczka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 wrz 2008, o 12:25
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Justynko, pojemnik świetny :) Też by mi się taki przydał, bo jest lekki- moje akwa, choć niewielkie to ciężkie strasznie- trudno mi je donieść do łazienki. A zwykle na pomoc mężczyzny nie mogę liczyć.

Gratuluję doprowadzenia ludisii do takiego stanu, piękna jest, ma śliczne, lśniące listka- cudeńko :)
Widzę, że u Ciebie same sukcesy- pąki na encykli, tryskający zdrowiem Phal. MM czy maleńkie keiki z korzonkami u dend. B.O :) Tak trzymać!
* Moje miejsca na forum *
Pozdrawiam! Kamila
Zabka_Monis
1000p
1000p
Od: 17 maja 2010, o 09:55

Post »

Justynko mój Phal mini mark jest niestety na etapie reanimacji. Stracił wszystkie korzenie. Obecnie rośnie mu drugi korzonek co mnie cieszy oraz dwa keiki :) Tylko, że on miał jakieś plamy na nowych liściach i bałam się czy to nie czasami ta wredna choroba, która spotkała nasze Forumowiczki....no i wycięłam te plamy. Storczyk wygląda fatalnie..... ale walczę o niego.... bo co innego mi pozostało? :(
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”