Moje parapety.
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 14 sty 2009, o 18:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Moje parapety.
Dusiu dzięki Ci za odwiedziny i rady.Sama widzisz,ze ona dorosła jest.Kwitła i to kilkakrotnie,bo są ślady po pędach.Teraz wszystkie spędzają lato na balkonie,przestaje się nimi przejmować bo jak widać na dobre im to nie wychodzi.
- Storczykowa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 lut 2008, o 19:31
Vandy na balkonie mogą być, ale lubią ciepło i gdzieś wczesną jesienią powinno się je schować do domu. Moje muszą cały rok byc na parapecie, ponieważ nie mam balkonu, ale jakoś sobie radzą. W tym roku kwitły niebieska i rózowa oraz te kupione na wystawie. U fioletowej normą jest kwitnienie raz na 2 lata, poniewaz bardzo wolno przyrasta w liście, a te, co ma, są połamane i pogięte od spadnięcia z okna. Rózowa kupiona w grudniu prawdopodobnie jest równie niechętna do kwitnienia jak ta twoja, bo jej kwiatów jeszcze nie widziałam. A białą i te z wystawy mam krótko, ale w przyszłym roku może zakwitną.
Co do twoich Vand, musisz po prostu czekać i przestać tak nad nimi skakać. To są piękne rosliny, ale nie kwitną tak często jak Phalaenopsis, przynajmniej większość Vand. Przeciętna Vanda kwitnie 1-2 razy w roku, najczęściej wiosną i latem.
Co do twoich Vand, musisz po prostu czekać i przestać tak nad nimi skakać. To są piękne rosliny, ale nie kwitną tak często jak Phalaenopsis, przynajmniej większość Vand. Przeciętna Vanda kwitnie 1-2 razy w roku, najczęściej wiosną i latem.
-
- Od: 27 paź 2009, o 23:10
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Grażynko gratuluję pąków na Catllei
Jak czytam o twoich Vandach to tak samo u mnie. Nie chcą kwitnąć za nic. Co ja już wypróbowałam. Nie lubią mnie chyba.

Jak czytam o twoich Vandach to tak samo u mnie. Nie chcą kwitnąć za nic. Co ja już wypróbowałam. Nie lubią mnie chyba.

-
Joane
zaraz mi lżej na duchu,myślałam,ze taka fajtłapa jestem przy tych Vandach.A one po prostu zołzy.

- trzynastka
- Od: 8 paź 2009, o 18:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Grażynko cudne zapowiada Ci się kwitnięcie
co do Vandy słyszałam że czasami może i dwa lata stać i nic
ale ja się niczemu nie dziwię, mam zwykłego phal.. który już stoi 2 lata ma te same warunki co inne i nic zero kwiatów

-
Celinko
dzięki za odwiedziny.Też mam takiego falka,który stoi juz ponad rok
,puszcza korzenie i liście ...i to wszystko.Obiecuje,ze go wyrzucę,jak do jesieni sie nie poprawi - brak mi miejsca na takie kaprysy.A Vandy otoczone sa inna opieką - co 3 dni moczone,oglądane.Też powoli mi cierpliwości brakuje,ale muszę im dać szanse,szczególnie tej większej.Mam na oku jeszcze 2 inne cattleye,które też chyba coś w stronę kwiecia kombinują,ale nie zapeszam 

- grazka2211
- Od: 14 paź 2008, o 11:15
Grazynko czytam o Twoich problemach z Vandami. U mnie są moczone srednio raz na 2 tygodnie i zauważyłam następnego peda. Czy zakwitnie - czas pokaże . Może faktycznie za dużo koło nich Chodzież .Życzę powodzenia.
doniczkowe , prace mojej córki ZAPRASZAM.
Przepraszam za błędy w tekstach .Winą jest sprzęt z którego korzystam .
-
Grażka raz na 2 tygodnie??Przy tej pogodzie to może by padły z wyschnięcia
A ile je moczysz,tak czasowo??

- Storczykowa
- Od: 7 lut 2008, o 19:31
Kiedyś powinny zakwitnąć. Tak jak u Phalaenopsis, są Vandy, które kwitną 2 razy w roku, ale są i takie, które kwitną raz na 2 lata, jak moja fioletowa, choć u niej rzadkość kwitnień jest raczej spowodowana powolnym przyrostem liści, bo ona nie ma gdzie puścić tego pędu, chyba, że tuż pod stożkiem wzrostu.
- grazka2211
- Od: 14 paź 2008, o 11:15
Mocze je ok 12 godzin,czasami krócej .liście przed moczeniem maja obwisle.Sprubuj może namaczac je raz w tygodniu a nie cotrzy dni.Grażyna Widera pisze:Grażka raz na 2 tygodnie??Przy tej pogodzie to może by padły z wyschnięciaA ile je moczysz,tak czasowo??
doniczkowe , prace mojej córki ZAPRASZAM.
-
Tak Grażka,tak zrobię 

- trzynastka
- Od: 8 paź 2009, o 18:42
Grażynko a co u twoich storczyków ? 

- Michaeli
- 500p
- Od: 19 sie 2010, o 10:28
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Grażynko
Bardzo ładne gatunki storczyków, widać ze wkładasz w nie mnóstwo serca i siły.
Chciałbym również pogratulować cudownych pnącz, ślicznego kotka i ręki do roslin.
Pełen uznania Michał.
Bardzo ładne gatunki storczyków, widać ze wkładasz w nie mnóstwo serca i siły.

Chciałbym również pogratulować cudownych pnącz, ślicznego kotka i ręki do roslin.

Pełen uznania Michał.
-
Moi kochani Grażka,Celinko,Michaeli
Dzięki za odwiedziny.Własnie dzisiaj w pełni otworzyła pierwszy kwiat Cattleya.Dedykuje go WAM

Pięknie wyglada w południowym słoneczku

Mam nadzieje na dłuższe kwitnienie bo czają się nastepne kwiatki

Jest nie tylko piękna ale też pachnie subtelnie.

Pięknie wyglada w południowym słoneczku

Mam nadzieje na dłuższe kwitnienie bo czają się nastepne kwiatki

Jest nie tylko piękna ale też pachnie subtelnie.
Cudny storczyk
Mam pytanie, kupiłam miltonię. Kwitnienie sklepowe opadło ale zostały dwa pedy z pączkami. Juz bardzo długi czas pączki są takie same jak na początku. Z pączków widac troche płatki ale wyglądaja jakby troszkę zwiędły (płatki). Podlewam je tak raz na 3-4 dni... Czy pączki mi rozkwitną?

Mam pytanie, kupiłam miltonię. Kwitnienie sklepowe opadło ale zostały dwa pedy z pączkami. Juz bardzo długi czas pączki są takie same jak na początku. Z pączków widac troche płatki ale wyglądaja jakby troszkę zwiędły (płatki). Podlewam je tak raz na 3-4 dni... Czy pączki mi rozkwitną?