Moje parapety.

Zablokowany
GrazynaW
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 14 sty 2009, o 18:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Moje parapety.

Post »

Dusiu dzięki Ci za odwiedziny i rady.Sama widzisz,ze ona dorosła jest.Kwitła i to kilkakrotnie,bo są ślady po pędach.Teraz wszystkie spędzają lato na balkonie,przestaje się nimi przejmować bo jak widać na dobre im to nie wychodzi.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

Vandy na balkonie mogą być, ale lubią ciepło i gdzieś wczesną jesienią powinno się je schować do domu. Moje muszą cały rok byc na parapecie, ponieważ nie mam balkonu, ale jakoś sobie radzą. W tym roku kwitły niebieska i rózowa oraz te kupione na wystawie. U fioletowej normą jest kwitnienie raz na 2 lata, poniewaz bardzo wolno przyrasta w liście, a te, co ma, są połamane i pogięte od spadnięcia z okna. Rózowa kupiona w grudniu prawdopodobnie jest równie niechętna do kwitnienia jak ta twoja, bo jej kwiatów jeszcze nie widziałam. A białą i te z wystawy mam krótko, ale w przyszłym roku może zakwitną.
Co do twoich Vand, musisz po prostu czekać i przestać tak nad nimi skakać. To są piękne rosliny, ale nie kwitną tak często jak Phalaenopsis, przynajmniej większość Vand. Przeciętna Vanda kwitnie 1-2 razy w roku, najczęściej wiosną i latem.
Joane
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 paź 2009, o 23:10
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Grażynko gratuluję pąków na Catllei ;:138 ;:138 ;:138
Jak czytam o twoich Vandach to tak samo u mnie. Nie chcą kwitnąć za nic. Co ja już wypróbowałam. Nie lubią mnie chyba. :;230
GrazynaW
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Joane ;:196 zaraz mi lżej na duchu,myślałam,ze taka fajtłapa jestem przy tych Vandach.A one po prostu zołzy.
Awatar użytkownika
trzynastka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 paź 2009, o 18:42
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Grażynko cudne zapowiada Ci się kwitnięcie :D co do Vandy słyszałam że czasami może i dwa lata stać i nic :shock: ale ja się niczemu nie dziwię, mam zwykłego phal.. który już stoi 2 lata ma te same warunki co inne i nic zero kwiatów
GrazynaW
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Celinko ;:196 dzięki za odwiedziny.Też mam takiego falka,który stoi juz ponad rok ;:223 ,puszcza korzenie i liście ...i to wszystko.Obiecuje,ze go wyrzucę,jak do jesieni sie nie poprawi - brak mi miejsca na takie kaprysy.A Vandy otoczone sa inna opieką - co 3 dni moczone,oglądane.Też powoli mi cierpliwości brakuje,ale muszę im dać szanse,szczególnie tej większej.Mam na oku jeszcze 2 inne cattleye,które też chyba coś w stronę kwiecia kombinują,ale nie zapeszam :D
Awatar użytkownika
grazka2211
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 paź 2008, o 11:15

Post »

Grazynko czytam o Twoich problemach z Vandami. U mnie są moczone srednio raz na 2 tygodnie i zauważyłam następnego peda. Czy zakwitnie - czas pokaże . Może faktycznie za dużo koło nich Chodzież .Życzę powodzenia.
doniczkowe , prace mojej córki ZAPRASZAM.
Przepraszam za błędy w tekstach .Winą jest sprzęt z którego korzystam .
GrazynaW
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Grażka raz na 2 tygodnie??Przy tej pogodzie to może by padły z wyschnięcia :( A ile je moczysz,tak czasowo??
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

Kiedyś powinny zakwitnąć. Tak jak u Phalaenopsis, są Vandy, które kwitną 2 razy w roku, ale są i takie, które kwitną raz na 2 lata, jak moja fioletowa, choć u niej rzadkość kwitnień jest raczej spowodowana powolnym przyrostem liści, bo ona nie ma gdzie puścić tego pędu, chyba, że tuż pod stożkiem wzrostu.
Awatar użytkownika
grazka2211
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 paź 2008, o 11:15

Post »

Grażyna Widera pisze:Grażka raz na 2 tygodnie??Przy tej pogodzie to może by padły z wyschnięcia :( A ile je moczysz,tak czasowo??
Mocze je ok 12 godzin,czasami krócej .liście przed moczeniem maja obwisle.Sprubuj może namaczac je raz w tygodniu a nie cotrzy dni.
doniczkowe , prace mojej córki ZAPRASZAM.
Przepraszam za błędy w tekstach .Winą jest sprzęt z którego korzystam .
GrazynaW
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Tak Grażka,tak zrobię :D
Awatar użytkownika
trzynastka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 paź 2009, o 18:42

Post »

Grażynko a co u twoich storczyków ? ;:196
Awatar użytkownika
Michaeli
500p
500p
Od: 19 sie 2010, o 10:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Grażynko
Bardzo ładne gatunki storczyków, widać ze wkładasz w nie mnóstwo serca i siły. :wink: :uszy
Chciałbym również pogratulować cudownych pnącz, ślicznego kotka i ręki do roslin. :wink:
;:180 ;:180
Pełen uznania Michał.
GrazynaW
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Moi kochani Grażka,Celinko,Michaeli ;:196 Dzięki za odwiedziny.Własnie dzisiaj w pełni otworzyła pierwszy kwiat Cattleya.Dedykuje go WAM
Obrazek
Pięknie wyglada w południowym słoneczku
Obrazek
Mam nadzieje na dłuższe kwitnienie bo czają się nastepne kwiatki
Obrazek
Jest nie tylko piękna ale też pachnie subtelnie.
Awatar użytkownika
goskle
500p
500p
Od: 18 sie 2010, o 23:50

Post »

Cudny storczyk ;:224
Mam pytanie, kupiłam miltonię. Kwitnienie sklepowe opadło ale zostały dwa pedy z pączkami. Juz bardzo długi czas pączki są takie same jak na początku. Z pączków widac troche płatki ale wyglądaja jakby troszkę zwiędły (płatki). Podlewam je tak raz na 3-4 dni... Czy pączki mi rozkwitną?
Pozdrawiam
Gosia
moje storczysie
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”