Pomidorki koktajlowe - 1cz.
Re: Pomidorki koktajlowe ! - 1cz.(06.07- ....
Józek , a będziesz zbierał nasiona? Można się uśmiechnąć do Ciebie po parę sztuk? Też lubię wynalazki , mam parę od kozuli i na all kupowałam nasiona ciekawych odmian - mam nadzieję ,że okażą się smaczne i zgodne z zamówieniem... Myślę ,że będę miała się czym zrewanżować. 

Pozdrawiam,Małgorzata
- Hekate
- 200p
- Od: 23 lip 2009, o 16:15
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Gartenperle dojrzewają, nie wiem, trudno mi oceniać smak, dla mnie bomba (uprawiam pomidorki po raz pierwszy) ale to pewnie przez to że samo zjadanie pomidorka nagrzanego słońcem prosto z krzaczka ma dla mnie największy urok

Ania
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 7 cze 2010, o 19:17
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
witam po długiej przerwie, nie wiem co jest ale moje jedne pomidorki - krzaczki żółkną, natomiast owoce zaczynają się czerwienić, a te zielone krzewy obrodziły bardziej lecz mam cały czas zielone pomidorki, nie wiem co jest: 2 krzaki zielone, a dwa gdzie krzewy robią się żółte (i w te właśnie są w większym słońcu) mają mało owocków lecz już pomarańczowe
ratujcie
pozdrawiam
angela
ratujcie

pozdrawiam
angela
- Tula
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 lut 2009, o 15:00
No nareszcie mogę i ja pokazać pomidorki. Wszystkie mam w gruncie i są spóźnione, bo siałam bardzo późno. Żółte w ogóle są chyba późne, bo dopiero kwitną kiedy z czerwonych (pokusa i maskotka) zbieram już dojrzałe pomidorki. Były niestety potraktowane chemią antygrzybową, ale na szczęście tylko raz, zaraz po wysadzeniu do gruntu. Nie wiem czym, bo to mąż z kolegą pryskali. Takie im piekło zrobiłam potem, że już drugi raz nie odważyli się pryskać.
To są żółte mirabel

A to maskotka albo pokusa

A to moje zbiory "normalnych" pomidorków na przecier - prawie 100 kg. I sam przecier
pycha wyszedł.

To są żółte mirabel

A to maskotka albo pokusa

A to moje zbiory "normalnych" pomidorków na przecier - prawie 100 kg. I sam przecier

Poziomki uzyskujemy przez przewracanie pionków.
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 14 sty 2009, o 18:33
Ło matko,co za ilość!!A przecier z nich musi być jak miód.
- Tula
Ufff uzupełniłam fotki pomidorków w poprzednim poście. Wcześniej dałam za duży rozmiar a później córcia nie pozwoliła mi skończyć podmianki fotek.
Przecieru mi wystarczy na rok, jest PYSZNY i bardzo dużo go zużywamy. Jak gotuję pomidorową to idzie przynajmniej litr. Spróbujcie zrobić flaki w sosie pomiorowym, mniaaam.
U mnie to jeszcze nie jest jakaś straszna ilość, znam zawodniczkę co robi dwa razy tyle i zużywa w rok
Przecieru mi wystarczy na rok, jest PYSZNY i bardzo dużo go zużywamy. Jak gotuję pomidorową to idzie przynajmniej litr. Spróbujcie zrobić flaki w sosie pomiorowym, mniaaam.
U mnie to jeszcze nie jest jakaś straszna ilość, znam zawodniczkę co robi dwa razy tyle i zużywa w rok

mi to się twoja córcia podoba , słodsza niż te pomidorki 
maszynka tez extra, tylko do przecierów , czy jeszcze coś na niej można robić ??
u nas takich nie widziałem
w przyszłym roku posadź sobie jakieś czarne pomidory , black krim , albo black cherry.Pomijam fakt, ze ich smak jest dla mnie wyśmienity , ale w przecierach dają ładna ciemnoczerwoną barwe

maszynka tez extra, tylko do przecierów , czy jeszcze coś na niej można robić ??

w przyszłym roku posadź sobie jakieś czarne pomidory , black krim , albo black cherry.Pomijam fakt, ze ich smak jest dla mnie wyśmienity , ale w przecierach dają ładna ciemnoczerwoną barwe
Paweł _____________________________________________________________________________
Kobiety z natury są Aniołami, ale kiedy skrzydła opadną przychodzi im latać na miotle....
Kobiety z natury są Aniołami, ale kiedy skrzydła opadną przychodzi im latać na miotle....
- Tula
Na tej maszynce tylko przeciery można robić, ale są modele z wymienną przystawką i można w nich mielić mięsko. Byłam w marcu w Polsce i dużo po sklepach łaziłam. Akurat innych rzeczy szukałam, ale maszynkę do przecierów też widziałam więc są tylko pewnie trzeba się naszukać.
Do przecieru daję dużo czerwonej papryki (tej jak rogi), właśnie dla koloru. Bo w smaku jej nie czuć praktycznie.
Wczoraj ode mnie wyjechali goście z Francji - jeden chłopak pracuje w ośrodku dla osób z problemami (wychodzących z narkomanii, alkoholizmu itd). Uprawiaja tam oni ogródek ekologicznymi metodami, nawet osiołki mają zamiast traktorów. Ogródek ma 5 hektarów i on jest za niego odpowiedzialny od strony yyy... rolniczej ? On jest od uczenia ludzi tych ekologicznych metod uprawy. Mają tam różne warzywa i ponad tysiąc krzaków pomidorów, wielu kolorowych odmian i mam obiecane nasionka na przyszły rok
Oczywiście jak dopadłam gościa to musiał wszystko dokładnie opowiedzieć. Oni też używają gnojówki z pokrzyw 
Do przecieru daję dużo czerwonej papryki (tej jak rogi), właśnie dla koloru. Bo w smaku jej nie czuć praktycznie.
Wczoraj ode mnie wyjechali goście z Francji - jeden chłopak pracuje w ośrodku dla osób z problemami (wychodzących z narkomanii, alkoholizmu itd). Uprawiaja tam oni ogródek ekologicznymi metodami, nawet osiołki mają zamiast traktorów. Ogródek ma 5 hektarów i on jest za niego odpowiedzialny od strony yyy... rolniczej ? On jest od uczenia ludzi tych ekologicznych metod uprawy. Mają tam różne warzywa i ponad tysiąc krzaków pomidorów, wielu kolorowych odmian i mam obiecane nasionka na przyszły rok

To ja też mam pytanko.Sasiadka na działce ma takie pomidorki koktajlowe czerwone i krzaczki aż sie uginają. Powiedziała ze mi da dobrze dojrzałe i mam po prostu je gdzies rzucić takie przejrzałe i w przyszłym roku bedę miała krzaczek twierdzi ze one same się rozsiewają. Już full sasiadom tak dała i faktycznie u nich rosna.Teraz poczytałam o suszeniu nasionek itd porze sadzenia czy tam siania i teraz sama nie wiem.Ona twierdzi ze mam przekroic pomidorka na pół i rzucic w ziemie ....

wielu koktajlowym to wystarczy . Moje czarne wisienki tak rosną z roku na rok
Paweł _____________________________________________________________________________
-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Monii, tak się u mnie same sieją Koraliki, są wszędzie rozniesione z kompostem- w fasolce szparagowej, pietruszce, marchewce- jak chwast. Tylko, że one wychodzą z ziemi w maju a o tej porze to moje pomidory z rozsady już kwitną (i te zwykłe i te koktajlowe).
Pozdrawiam! Gienia.
-
- 10p - Początkujący
- Od: 12 kwie 2010, o 10:25
Mam pytanie: Czy można trochę powyrywać liście od koktajlowego? Mam koralika i te owoce są bardzo przysłonięte przez te liście.
- Kasia1972
- 500p
- Od: 18 paź 2008, o 19:48
Ja obrywam liście swoim Koralikom i nic złego się nie dzieje.
Koralik faktycznie sam się rozsiewa, wystarczy, że pomidorki spadną na ziemię
Jeśli ktoś nie ma czasu czy miejsca na sianie, pikowanie i doglądanie, to jest to pewne rozwiązanie. A dojrzec i tak zdążą, nawet jak zaczną wychodzic z ziemi w maju. Tyle, że gdy inni już zbierają pomidorki, na takiej samosiejce są dopiero kwiatuszki 
Koralik faktycznie sam się rozsiewa, wystarczy, że pomidorki spadną na ziemię