Mój ogródek - chatte, cz. 9, r.2010/2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Beata T
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 sie 2007, o 18:40

Re: Mój ogródek - chatte, cz. 9, r.2010/2

Post »

Ja też popodziwiałam wszystkie różowe i fioletowe kwitnące i nawet wypatrzyłam niesamowitego okazik to cudo co do ostu jest podobne a listki ma nakrapiane :D
Izo piękne oczko i roślinki ładne Ci porosły ....gloniki pewnie wyławiasz nadal ...
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jacku, najlepiej chyba jednak zatrwian z nasion hodować. Chyba, ze udałoby Ci się kupić sadzonkę. Pewnie lepiej udają Ci się rośliny z siewu niż mnie, więc jestem spokojna o Twoje "plony" :D

Izulku, no .... zdarza mi się ;) ale to tylko takie grupki, niewielkie kawałki ogródka. Reszta to chaos :lol:

Aniu, lisie ogony to tojeść orszelinowata, tak? ...
Eskimo widziałam, straciła już odcień zieleni, ale nadal ładna ;) :D A moja ulubienica jeszcze młodziutka to i tak pokazała niemało! :D
Barbulą się nie zamartwiaj. Jak się jej coś stało, to dostaniesz nową. Nan już podrośnieta od Bozenki, ale rosną też dzieci mojej nieboszczki. Jest ich kilkoro i cąłkiem ładnie wyglądają :D

Izuniu, zdjęcia z nowego aparatu są ... bez duszy. Nie mam wpływu na ich wygląd ostateczny, jedynie na samo ujęcie. A w starym jednak mogę podregulować światło, kontrast ... i pokazać Wam to, co ja widzę, a nie to głupie pudełko :lol:

Beatko, to fioletowo kwitnące, podobne do ostu o nakrapianych listkach, to ostropest plamisty. Roślina jednoroczna, ale ciekawa :D Podobnie jak krokosz barwierski o niesamowitym kolorze - swietlistego pomarańczu ;) :D

Obrazek
gloriadei
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 sty 2009, o 17:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Izulek :wit
niespodzianka z clematisem wg mnie to Jan Paweł II - mam 2 szt. i wypisz wymaluj ten! ;:108
w drugiej połowie lata jego kwiaty mają ten charakterystyczny różowawy pasek. Pierwsze są bielsze. :)

Ukłony za rózyczkę o nieziemskim zapachu! ;:196 (zdjęcie w różance) ;:180 ;:180 ;:180
Skalniaczek też się rozrósł ;:167
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Ewuniu, chyba trafiłaś w 10! ;:138 Aprawdziłam na stronie z clematisami i wygląda, że to ten :D
Widziałam różyczkę, bardzo się cieszę Ewuś ;:196 To najmocniej pachnąca róża jaką zdarzyło mi się wąchać :D
minismok
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2008, o 12:42
Kontakt:

Post »

:wit Kociczko................co to znaczy chaos? :roll: Czy masz watpliwości że Twoja Multiflora jest nie teges? 8-)
TO najpiękniejszy okaz w smoczym oku !;:108

W tym tygodniu wysyłam pysznogłowki i patyki Miła ;:108
O klematisach nie gadam bo u mnie tylko botaniczne :( ..........PODZIWIAM! :D
nic nie jest takie jakim się wydaje Spis Treści
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

No, już myślałam, że będę pozbawiona na dziś internetu, albowiem zniknął sobie po chwilowym wyłączeniu prądu. Juz nawet umawiałam się z obsługą sieci na jutro na naprawę :lol: , a tu ni stąd ni zowąd - jest! :D

Smoku luby, chaos znaczy nieporządek i całkowita przypadkowość :lol:
Multiflora rośnie w części podwórkowej, nie w ogródku.
A czy Smoki uważają, ze powojniki botaniczne są nie teges? Kotki uważają że są teges i z lubością hodują tanguckiego w 2 egzemplarzach :D Co prawda jeden był sobie umarł razem z innym - "Blue Bird'em", ale odtworzyłam go i znów są dwa. Blue Bird zaś zostawił po sobie małe dziecię, które hołubię, ale nie rośnie :roll:
Za patyki z góry dziękuję, ale pysznogłówek nie posyłaj Agatko. Właśnie dziś pewien sąsiad przyniósł mi lila pysznogłówki (i czerwone, które już mam :lol: ). Albo wsadź pojedynczą roślinkę, bo może to inny kolor będzie ;)

A dziś uraczę Was kilkoma zdjęciami.
Na początek pokażę Wam jaki mi zakwitł śliczny penstemon "Firebird" od Jacka - niestety już przekwitł.

Obrazek

Teraz już za wiele nie kwitnie. Szykują się do powtórki róże, ale jeszcze pąki mają zamknięte.

Kilka floksów

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

ten już pokazywałam, ale żeby były w komplecie ...

Obrazek

Obrazek

Niesamowity floks, który raz był niebieski (!) raz fioletowy :D

Obrazek

i taka mała galeryjka :lol:

Obrazek

i groszek pachnący

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Kwitnie jeszcze ten liliowiec

Obrazek

i taki

Obrazek

reszta przekwitła. A ten ostatni też coś źle wygląda teraz :roll:

trzykrotka :D

Obrazek

Obrazek

liatria od Ewy krakowskiej już przekwita, a tak wyglądała, kiedy zaczynała :D

Obrazek

śliczne słoneczniczki od Jacka

Obrazek

kocanki

Obrazek

tytoń ozdobny

Obrazek

hyzop i piołun

Obrazek

rudbekii gały z płatków wychodzą, jak patrzy na nagietki :;230

Obrazek

różowa budleja - nie wiem, czy chora, czy atakowana przez jakiegoś szkodnika w rodzaju bruzdownicy

Obrazek

i zdrowa budleja fioletowa

Obrazek

rozwary - jeden duży, drugi mały, a powinny być takie same :roll:

Obrazek

Obrazek

kosmos

Obrazek

ślaz, ale nie wiem, czy mój mieszaniec czy zygmarek od jacka, bo kwiaty mają takie same

Obrazek

rudbekia naga

Obrazek

Resztę kwiatów ma jeszcze piękny krwawnik kichawiec

Obrazek

Jeszcze szczawiki - akurat w momencie bez kwiatów :oops:

Obrazek

Obrazek

A na koniec mój ulubiony w tym roku widoczek :D

Obrazek
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Iza, piękne widoki ;:63 Fajnie, że zidentyfikowałaś odmianowo penstemona :) Powiedz, czy on u Ciebie sam z siebie taki wyprostowany :?: U mnie kwiatostany idą na boki i się kładą.
gloriadei
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 sty 2009, o 17:22
Kontakt:

Post »

Kiciu, cieszę się z clematiska! Super odmiana!

proszę powiedz co to za trzykrotka :shock: , liscie i kwiaty pierwsze widzę :shock:

floksowo-gorszkowo to lubię ;:167 , najbardziej te ciemne ! ;:138
Awatar użytkownika
Alionuszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 cze 2009, o 23:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Izka pokazałaś dużo zdjęć ,a wszystkie mają swój urok,jak to zazwyczaj w ogrodach wiejskich bywa... :D
Nigdy nie zastanawiałam się nad urokiem floksów ..po prostu parę lat temu wykopałam od babci małą kępę i posadziłam ,zapełniając jeszcze nie całkowicie obsadzone grządki(czy to możliwe... :roll: )a Anka w tamtym roku dopiero zwróciła mi uwagę na ich zapach... ;:108 Niebieski ,a czasami fioletowy zaintrygował mnie...inne już wcześniej mną owładnęły.
A ten ślaz ...to piżmowy,ale u mnie już przekwitł... chociaż jakieś niedobitki pomiędzy różami by się znalazły:D A to,to niebieskie wygląda podobnie co komelina, mówisz ,że trzykrotka ,ale nie wirginijska... :?:
Widać,że deszcze nie mają wpływu na piękno kwitnienia Twoich ulubieńców... :D
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Izuniu ależ kolorków floksów :shock: są przepiękne i takie rozrośnięte, bogate kępy :D
Penstemon śliczny, takie delikatne kwiatuszki :D
A ja wciąż zachwycam się rozwarami, bo bardzo je lubię, a Twoje już tak wspaniałe duże krzaczorki :D
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42

Post »

Izulko, ten fioletowo-niebieski floks - kameleon jest boski, jeszcze takiego nie widziałam :shock:
A tytoń, ile ma u ciebie wysokości? Czy ja dobrze pamiętam, że tytoń jest jednoroczny?
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Awatar użytkownika
mag
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2008, o 09:41

Post »

:wit
I znowu magiczne zdjęcia... Kiciu Twoje fotki można oglądać bez końca, cóż za nastrojowość i klimat... istne cudeńka :)
Pozdrawiam cieplutko. Magda
Spis treści.Wizytówka.
Awatar użytkownika
JolantaG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lis 2008, o 14:52

Post »

Jak pięknie i kolorowo jeszcze u Ciebie .Nawet liliowce jeszcze kwitną . :P ;:138 ;:138 ;:138
Co do rozwarów ,to są niskie i wysokie odmiany,pełne i pojedyńcze .
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Jacku, penstemona zidentyfikowałam całkiem przypadkowo. Jak zakwitł, to akurat trafiłam na forum na jego zdjęcie z podpisem :D
Z początku stał tak ładnie wyprostowany. Potem niestety też zaczął się pokładać. Trzeba go będzie podwiązywać ... Ale warto, bo jest uroczy :D

Ewuś, to jest Tradescantia silvestris, czyli trzykrotka .. dzika ;:1
Ja też najbardziej lubię ciemne floksy, a groszki - kolorowe :D

No, Neli, podsumowałaś mnie :lol: Ogród wiejski :D Ale nie wszędzie jest taki. Staram się, zeby kwiaty, które tworzą klimat wiejskiego ogródka rosły w grupie, nie zakłócając tych bardziej wtrafinowanych kompozycji - o ile o takich w tej chwili w ogóle mozna u mnie mówić ;) :lol:
Cieszę się, że dołączyłaś do wielbicieli floksów. Powiedz tylko, jakich nie masz, albo jakie chcesz mieć, a będziesz miała. Niechcąco stałam się kolekcjonerką floksów i pozwalam się im wysiewać, licząc na nowe kolory, bo one się krzyżują :D Niebieskie mam pierwszy rok, ale w przyszłym roku pewnie już będzie można coś oddzielić.
Powiedz, jak odgadłaś, że to ślaz piżmowy? :shock: Swego czasu szukałam jego nazwy, ale wykluczyłam piżmowego, ze względu na brak zapachu. A może on nie zawsze pachnie? Może masz rację? Bo opis liści się zgadza.
Trzykrotka - pisałam wyżej, to Tradescantia silvestris.
Naluś, jak deszcz nie jest zbyt ulewny, to moim roślinom tylko pomaga :D

Aguś, nie wszystkie kępy floksów są już rozrośnięte, mam trzy nowe, które jeszcze chudziutkie są, ale szybko to nadrobią :D
Rozwary też nie takie znów piękne. Różowy, bladawiec jeden, faktycznie zaskoczył mnie wigorem, ale niebieski, na którym bardziej mi zależy, marny jakiś :?
A penstemon szybko się rozrasta i już dojrzał do podziału ;) :D
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Beatko, ja też takjiego floksa dotąd nie widziałam i strasznie się cieszę, że go mam. Jak się rozrośnie, to Ty też będziesz miała :D
Tytoń ma zawsze jakieś 60, może czasem 70 cm. Jest jednoroczny, ale raz posadzony zostaje na zawsze :lol: Wysiewa się regularnie w ogromnych ilościach, jak mak polny :D
Beatko, Twoja hosta miniaturowa ma najbardziej fioletowe kwiaty ze wszystkich host!

Obrazek

Madziu, zawstydzasz mnie :oops:
Klimat - wiejski :;230 A nastrojowość, to chyba zasługa moich "przydymionych"zdjęć :D

Joluś, liliowce kwitną te późne.
Rozwary kupowałam razem. Wyglądały identycznie, więc myślałam, że to dwa kolory z tej samej odmiany, ale pewnie masz rację! Ten różowy musi być z wysokich, a niebieski z niskich :D
Niebieski jest półpełny :D

Właściwie nie mam Wam teraz co pokazać, bo nie robiłam ostatnie dwa dni zdjęć. Tego co przekwitło, nie będę pokazywać, zostawię na zimę.
W tej chwili kwitnie prawie to samo, co już pokazałam. Ale ... Friesia zaczęła drugie kwitnienie i będą jeszcze kwiatki na innych różach, to sfocę :D
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”