Mój ogródek - chatte, cz. 9, r.2010/2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Mój ogródek - chatte, cz. 9, r.2010/2

Post »

Klematis i tak piękny.
Mnie tylko jeden został, reszta albo padła albo nijak rośnie.
Widzisz Izuś, nawet przez okulary ciężko mi rozpoznać czy to gipsówka czy zatrwian. :;230
A może one tak podobnie wyglądają ?
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Izuniu ;:196 śliczny ten powojnik .
No i przetacznik różowy tez piękny ja mam tylko niebieski
ale i tak miejsca w ogrodzie już brak :;230
Awatar użytkownika
Babopielka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 wrz 2007, o 19:28

Post »

Nadrabiam forumowe zaległości :wit
Przyszłam się pochwalić Krokoszem barwierski z Twoich nasion :D

Obrazek

Piękny jest -dziękuję ;:196
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52

Post »

Anusiu DS, przeoczyłam Twój ostatni wpis, bardzo Cię przepraszam! ;:180 ;:196
Jak chodzi o Florę Danica, to właściwie nie mam jeszcze wielu obserwacji, bo rośnie u mnie pierwszy sezon. No i zapomniałam, jak zmienne potrafią byc róże :lol:
Whisky widziałam tylko na zdjęciach, to jeszcze mniemjsze mam pojęcie, jak ona wygląda. FD na zdjęciach, które oglądałam wcale mnie tak nie zachwycała, ale kiedy zakwitła u mnie, byłam oczarowana. Taka świetlista róża :D

Grażynko, clematis niczego sobie, tylko jak się zwie? Czy to może być Matka Siedliska? ...
Zatrwian i gipsówka na zdjęciach rzeczywiście bardzo podobnie wyglądają :D W realu maja iny pokrój i kolor.

Gieniu, powojnik miał być różowy, ale taki też niezły, byle chciał nadal rosnąć i kwitnąć :D
Różowy przetacznik nie jest duzy, zmieścisz go gdzieś ;) A jest naprawdę sliczny! :D

Bożenko, muszę sprostować : nasiona nie były moje, dostałam je od Ani/Amlos. Wysiałam trochę na rozsadniku, a nadmiar oddałam w dobre ręce :D
Na rozsadniku nie wzeszło mi ani jedno nasionko, ale ... mam zwyczaj powtykać jeszcze dodatkowo kilka nasion w różne miejsca ... Kiedy otworzył mi się taki uroczy pomarańczowy kwiatek, juz miałam biec na forum i pytac co mi to wyrosło i skąd to mam :;230 I wtedy przypomniałam sobie, ze tak jakoś wyglądał krokosz, który zachwycił mnie u Ani i którego nasionka dostałam. Musiałam wetknąć kilka dodatkowych nasion w ziemię, nie ufając rozsadnikowi ;) :lol:
aleb-azi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 gru 2009, o 18:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Ciągłe czary :D
Znowu mam desant żółtobrzeżka - pilnuj Czarodziejko oczka, bo to chyba znowu ich czas...
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Witaj Iza :!: Masz rację - trochę piaseczku się przyda w ogrodzie :) Byle nie za dużo. A że kompostu będę miał coraz więcej, to mogę zaszaleć nim.
Krokosz - ciekawa roślina.
Barbula od Ciebie siedzi w ziemi ale przyrostów jakoś nie ma więc ją obserwuję.
Awatar użytkownika
oliwka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 13:31

Post »

Ja mam pytanko dotyczace rozmnażania zawtrianu.
Jak to zrobić? Nasion tam nie widzę, a chciałabym mieć kilka, bo to śliczna roslina.
Próbowałam którejś wiosny odkopać kawałek korzenia, ale nic mi z tego nie wyszło. :roll:
Pozdrawiam Walentyna
aktualny
spis treści
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Izulku, dzięki za ostrzeżenie. Ostatnio z glonami chyba wyłowiłam jakiś młody okaz tego obrzydlkiwca, ale poza tym nie zauważyłam nic więcej. Może odpiściły? ...
A czary - to nie za moją sprawą Dr Ruppel zamienił się w Matkę Siedliska :;230

Jacku, dobrze mówisz: trochę piaseczku, byle nie za dużo ;:108
Barbula się nie martw. Teraz - mam wrażenie - jakby większość roślin stanęła w miejscu. Wiosna na pewno wszystko się ruszy i barbula jeszcze Cię zaskoczy! :D

Walentynko, nie próbowałam nigdy rozmnażać ztrwianu, ale próbowałam coś oddzielić dla Jacka. Udało mi się jedynie oderwać parę liści wraz z taka bulwką, a której powinny wyrosnąć korzenie. Jacek mówił, że to się przyjęło i rośnie :D

Jacku, czy zatrwian Ci rośnie?
aleb-azi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Chciałam pokazać nasz :D zielniczek, ale nie da się wejść bo komary oszalały i zjadają żywcem. Krwiożercze paskudy...
A nawiązując do wątku Minismoka... W Dzikości Smoczej Smoki się nurzają. W Wyrafinowaniu Kocim Koty się zanurzają :D
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Izo, z przykrością i trochę ze wstydem piszę, że nie udało się z zatrwianem :( Chyba zapoluję na nasionka, bo np. zatrwianu tatarskiego wykiełkowało 100% nasion. Rozdawałem te siewki kto tylko chciał, bo po co mi 30 zatrwianów ;:224 I też z praktyki wiem, że przesadzanie starszej rośliny kończy się niepowodzeniem (korzeń palowy).
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Izulku, bojaj się bogów, o jakim wyrafinowaniu mówisz? Toż teraz taki kompletny chaos mi się w ogródku zasiał, ze juz sama nie wiem, co gdzie rośnie, co dopiero mówić o jakimś sensownym planowaniu nasadzeń :;230 Ale dzięki Ci za dobre słowo ;:196
U mnie też komary w ogródku rzucają się na człowieka o każdej porze dnia, a wieczorem chyba wpadają w jakiś amok i lepiej - jeśli juz koniecznie wejść trzeba - nie zatrzymywać się ani na chwilę. Wówczas zamiast kilkkudziesięciu udaje się zaliczyć kilka ledwie ukąszeń ;)

Jacku, przykro mi, że sie nie udało. Trudno, nie wszystko daje się ukorzenić, podzielić - i nie nasza w tym wina.
Mój zatrwian pochodzi z siewu, ale ... wysiałam wszystkie nasiona z paczki (fakt, nie było ich za wiele), wzeszły mi tylko dwie rosliny. Z tego jedna wkrótce padła i została tylko jedna. To ta, która znasz. Nie wiem, czy to moje antyzdolności do uprawy roślin z siewu, czy też zatrwian szerokolistny niechętnie rozmnaża się w ogóle :roll:
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Iza, prędzej czy później znajdę jakiś sposób na zatrwiana. Są to zbyt ciekawe rośliny, bym sobie odpuścił :uszy A jak już rosną są bezproblemowe. Maki też mi wszystkie wyginęły tej wilgotnej wiosny ale też będę nieugięty. Zresztą im moja działka robi się większa, tym więcej jest sprzyjających warunków dla roślin :D
aleb-azi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Obrazek

A to co, jak nie wyrafinowanie???????? I te przykłady można mnożyć... no może nie w nieskończoność, bo wątek ma swoje ograniczenia :wink:
Awatar użytkownika
an-ka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sty 2009, o 21:10

Post »

Piękne zdjęcie Kociczko.Lisie ogony tak ładnie powyginane.Coś nie widzę mojej barbuli ,boję się,że została uszkodzona przy pracach ogrodowych.Bardzo będzie mi jej żal.
Twoja ulubienica zakwitła po raz drugi ale już pojedynczymi kwiatami a nie całą koroną.Ladniej i więcej kwiatów ma Chippendale.
O Eskimo piszę znowu w samych superlatywach-krzak zwarty,mocny a kwiaty Izo,nadal cuda(od Twojej bytności z pąków zrobiły się rozety i tak stoją .)Jakieś robale płatki podgryzają ale to nawet ładnie wygląda.
Od rana(nocy) kwiaty mają naturalny prysznic :D
Awatar użytkownika
liska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 20:07

Post »

Izus przydymione zdjęcia to są Twoje zdjęcia..

Te z nowego aparatu.. to nie TY ..
z wielką przyjemnością znów pospacerowałam po Twoim ogrodzie..
z uśmiechami Iza
u liski
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”