Wino z ryzu.
Re: Wino z ryzu.
3kg cukru naraz, na 4 kg ryzu,15litrow wody no i przyprawy.
Pozdrowienia Marek
Pozdrowienia Marek
Re: Wino z ryzu.
witam:)
Robię pierwsze swoje wino, padło akurat na wino z ryżu gdyż jest tanie:)
Mam do dyspozycji mini balon pojemności 5l, przeliczyłem proporcje składników i zrobiłem wino z samymi rodzynkami.
Winko pracowało ok 3tygodni, następnie zlałem je odrzuciłem ryż i rodzynki przesaczyłem przez gaze i wlałem z powrotem do balonu, poczym pracowało jeszcze jakiś czas i klarowało się. Po 3 tygodniach spusśiłem wino, na dnie osadziło sie dosyc sporo osadu, winko jest klarowne, nie zostawia osadu na szklance, ale w smaku czuć jeszcze jakby drożdze... wlałem to sklarowane z powrotem do balonu, założyłem rurke fermentacyjna postawiłem i wino nadal pracuje ok jeden bąbelek na 5 min.
Wino w smaku wydaje się mało słodkie raczej wytrawne i czuć moc, dawałem zwykłe drożdze ze sklepu. Prosze o porade co teraz zrobić?
Czy je dosłodzić? jak długo czekać z jego obecną praca? Jak pozbyć się posmaku drożdży? Przyznam się że wino nie miało za ciepło do tej pory, poprzednio stało pod stołem w kuchni, obecnie stoi w sąsiedztwie rurek kaloryfera wiec teraz ma ciepło.
Robię pierwsze swoje wino, padło akurat na wino z ryżu gdyż jest tanie:)
Mam do dyspozycji mini balon pojemności 5l, przeliczyłem proporcje składników i zrobiłem wino z samymi rodzynkami.
Winko pracowało ok 3tygodni, następnie zlałem je odrzuciłem ryż i rodzynki przesaczyłem przez gaze i wlałem z powrotem do balonu, poczym pracowało jeszcze jakiś czas i klarowało się. Po 3 tygodniach spusśiłem wino, na dnie osadziło sie dosyc sporo osadu, winko jest klarowne, nie zostawia osadu na szklance, ale w smaku czuć jeszcze jakby drożdze... wlałem to sklarowane z powrotem do balonu, założyłem rurke fermentacyjna postawiłem i wino nadal pracuje ok jeden bąbelek na 5 min.
Wino w smaku wydaje się mało słodkie raczej wytrawne i czuć moc, dawałem zwykłe drożdze ze sklepu. Prosze o porade co teraz zrobić?
Czy je dosłodzić? jak długo czekać z jego obecną praca? Jak pozbyć się posmaku drożdży? Przyznam się że wino nie miało za ciepło do tej pory, poprzednio stało pod stołem w kuchni, obecnie stoi w sąsiedztwie rurek kaloryfera wiec teraz ma ciepło.
Re: Wino z ryzu.
Witam
Jak z tego tekstu wyczytalen to dodawales zwykle drozdze domowe,to jest blad.Daje sie tylko drozdze winiarskie.Ja na twoim miejscu poczekal jeszcze ze trzy cztery tygonie,w,tedy winko nabiera smaku i dojrzewa.Ze wino jest mocne to nie ma co sie tym przejmowac,bo mozna troche poznie wody dolac,to ta moc opadnie.Zycze powodzenia
Marek
Jak z tego tekstu wyczytalen to dodawales zwykle drozdze domowe,to jest blad.Daje sie tylko drozdze winiarskie.Ja na twoim miejscu poczekal jeszcze ze trzy cztery tygonie,w,tedy winko nabiera smaku i dojrzewa.Ze wino jest mocne to nie ma co sie tym przejmowac,bo mozna troche poznie wody dolac,to ta moc opadnie.Zycze powodzenia
Marek
Re: Wino z ryzu.
następnym razem będę miał nauczkę:)
a teraz powiedz mi jeszcze czy dodawać jeszcze cukru aby je osłodzić? czy może dodać karmelu z cukru?
a teraz powiedz mi jeszcze czy dodawać jeszcze cukru aby je osłodzić? czy może dodać karmelu z cukru?
Re: Wino z ryzu.
Mozesz jeszcze troche cukru dodac,bedzie troche mocniejsze,ale to nie zaszkodzi.Zeby dobre winko z ryzu uzyskac,to musisz dac troche dobrego czasu.
Marek
Marek
Re: Wino z ryzu.
wiadomo,że nie mogę się doczekac, ale skoro ma być lepsze to poczekam jeszcze szkoda wina:) Na razie nie jest zbyt dobre w smaku, im wiecej % tym fajniej. Myślisz,żeby dodać cukier zwykły? czy karmel?
Mógł byś napisać dokładny przepis na swoje wino, skoro mówisz że wychodzi pyszne i słodziudkie? następnym razem zrobie wd Twojego przepisu. Piłem raz u znajomego wino z ryżu i mi bardzo smakowało.
Mógł byś napisać dokładny przepis na swoje wino, skoro mówisz że wychodzi pyszne i słodziudkie? następnym razem zrobie wd Twojego przepisu. Piłem raz u znajomego wino z ryżu i mi bardzo smakowało.