Wino z ryzu.
Wino z ryzu.
Szanowni Panstwo.
Jestem Swierzym Winiarczykiem.
Przed dwoma tygodniami zrobilem wino z ryzu,po trzech dniach zaczelo sie bublowanie,to znaczy ze winko zaczelo pracowac.Ta woda w balonie zrobila mi sie biala,i rodzynki ktore sa w srodku bubluja,pytanie czy to jest normalne???.Prosze panstwa o pomoc.
Dziekuje z gory
Marek
Jestem Swierzym Winiarczykiem.
Przed dwoma tygodniami zrobilem wino z ryzu,po trzech dniach zaczelo sie bublowanie,to znaczy ze winko zaczelo pracowac.Ta woda w balonie zrobila mi sie biala,i rodzynki ktore sa w srodku bubluja,pytanie czy to jest normalne???.Prosze panstwa o pomoc.
Dziekuje z gory
Marek
-
- ---
- Od: 5 sty 2009, o 10:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Wino z ryzu.
Normalne.
Ciekawi mnie kilka rzeczy
1.W czym robisz
2.Nie zalałeś do pełna (trzeba zostawiać wolną przestrzeń do odchodzenia gazów)
3.W jakich warunkach przebiega fermentacja? -Musi być ciepło-przez przynajmniej dwie pierwsze fazy fermentacji.
Pisz postaram się pomóc
Życzę powodzenia.
Ciekawi mnie kilka rzeczy
1.W czym robisz
2.Nie zalałeś do pełna (trzeba zostawiać wolną przestrzeń do odchodzenia gazów)
3.W jakich warunkach przebiega fermentacja? -Musi być ciepło-przez przynajmniej dwie pierwsze fazy fermentacji.
Pisz postaram się pomóc
Życzę powodzenia.
Dzien Dobry panie Robercie.
Czy dostal pan o de mnie odpowiedz????
POZDROWIENIA Marek
Czy dostal pan o de mnie odpowiedz????
POZDROWIENIA Marek
A mianowicie
4Kg ryzu(oplukany w letniej wodzie)
15l Wody przegotowanej
15szt pieprzu
15szt ziele angielskie
200gram rodzynek
1mala lyzeczka muskatu
1 paczka 5g drozdzy winnych.
4Kg ryzu(oplukany w letniej wodzie)
15l Wody przegotowanej
15szt pieprzu
15szt ziele angielskie
200gram rodzynek
1mala lyzeczka muskatu
1 paczka 5g drozdzy winnych.
-
- ---
Marek a cukier?
Robiłem przepis podobny tyle że bez muszkatu.
Ryż dobrze,że opłukałeś(zanieczyszczony może powodować utrudnienia w klarowaniu się wina).
Podczas fermentacji nalezy często potrząsać słojem.
Z moich doświadczeń wynika,że wino im więcej odcedzane tym lepsze(około 4-6 razy).i po wlaniu do butelek nadaje się do spożycia po około 6 miesiącach (chyba ,że ktoś lubi tzw młode wino)Ja jak nastawiam wino to po około 120 (zależy od temperaury)dniach nadaje się do spożycia ,wyklarowane ,przecedzane i już ,,nie pracuje''.Najlepsze oczywiście z miarę upływu czasu.mam roczniki 4-6 letnie.
Marku jedna ważna zasada wino im mocniejsze tym dłużej może leżakować.Wina słabsze(lub słabe) należy wypić w przeciągu 12-18 miesięcy.Ja robię wina o mocy ok.19-22 %.Te lezą latami.
Alkohol powstaje w trakcie przerobu kcukru przez drożdze.Im więcej wsypiesz cukru tym bedzie mocniejsze.Na początku bywa za słodkie,ale w miarę upływu czasu ta ,,słodycz'' mija i pojawia się moc.Wino z ryżu jest ciekawe w smaku.Robi się je jako zastępcze w czasie gdy nie ma świeżych owoców.
Jak u[porasz się z nim spróbuj zrobić wino z owoców.Warto.
Robiłem przepis podobny tyle że bez muszkatu.
Ryż dobrze,że opłukałeś(zanieczyszczony może powodować utrudnienia w klarowaniu się wina).
Podczas fermentacji nalezy często potrząsać słojem.
Z moich doświadczeń wynika,że wino im więcej odcedzane tym lepsze(około 4-6 razy).i po wlaniu do butelek nadaje się do spożycia po około 6 miesiącach (chyba ,że ktoś lubi tzw młode wino)Ja jak nastawiam wino to po około 120 (zależy od temperaury)dniach nadaje się do spożycia ,wyklarowane ,przecedzane i już ,,nie pracuje''.Najlepsze oczywiście z miarę upływu czasu.mam roczniki 4-6 letnie.
Marku jedna ważna zasada wino im mocniejsze tym dłużej może leżakować.Wina słabsze(lub słabe) należy wypić w przeciągu 12-18 miesięcy.Ja robię wina o mocy ok.19-22 %.Te lezą latami.
Alkohol powstaje w trakcie przerobu kcukru przez drożdze.Im więcej wsypiesz cukru tym bedzie mocniejsze.Na początku bywa za słodkie,ale w miarę upływu czasu ta ,,słodycz'' mija i pojawia się moc.Wino z ryżu jest ciekawe w smaku.Robi się je jako zastępcze w czasie gdy nie ma świeżych owoców.
Jak u[porasz się z nim spróbuj zrobić wino z owoców.Warto.

Czesc Robert.
Wlasnie zapomnialem ze cukier tez mam w srodku,okolo 3kg.
Pozdrawiam Marek
Wlasnie zapomnialem ze cukier tez mam w srodku,okolo 3kg.
Pozdrawiam Marek
-
- ---
Odnośnie cukru najlepiej dawać na raty.(2 lub 3).A ilośc-ja tam zawsze sypię więcej niż piszą,biorę na smak.(zalezy od jakości np owoców w danym roku często na nic mi przepis tzn orientacyjne ilości).A i lepiej lać tzw syrop z cukru niż sypać z torebki(syrop prędzej się rozpuszcza),a tak częsciej trzeba ,,machać słojem''
.
Pozdrawiam.

Pozdrawiam.
Czesc Robert.
Wino z ryzu jest w spaniale.Jestem z niego zadowolony.Posiada okolo 12-13% alkoholu.
Wino z ryzu jest w spaniale.Jestem z niego zadowolony.Posiada okolo 12-13% alkoholu.
Po przegonieniu jeszcze lepsze.... 

-
- ---
No to się cieszę Marku,że ci wyszło coś dobrego.Powodzenia w dalszych eksperymentach.
Mirek śliwówka lepsza
Mirek śliwówka lepsza

Tia... tylko od stołu odejść trudno
, jakoś w nogi wchodzi.

Tak daleko to jeszcze nie doszlo,ale sprobojemy. Ja sam jestem bardzo ciekawy.Jak tak bedzie daleko,to wam napisze.
Marek
Marek
- Dzialeczka
- 500p
- Od: 28 kwie 2010, o 21:30
Mój mąż zrobił ostatnio wino z ryżu. Tak jak nie lubię słodkich alkoholi, tak to jest wyśmienite!
Zwłaszcza mocno schłodzone i z dodatkiem kostek lodu. 

Moje wino nie jest slodkie,polwytrawne,jak wezme wino pod swiatlo,ma perlowy kolor.i jest niesamowity w smaku.
- Dzialeczka
- 500p
- Od: 28 kwie 2010, o 21:30
Marku, a ile cukru masz w przepisie? Dodajesz od razu calosc czy czesc karmelizujesz?