Borówka amerykańska - 2cz
- 
				chudziak
- Przyjaciel Forum - gold 
- Od: 8 maja 2010, o 22:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Borówka amerykańska - 2cz
Tak bez zdjęć to trudno cokolwiek powiedzieć ,może po prostu z powodu upałów trochę liście podsychają. Wstaw zdjęcia.

- Mariolka
- 200p 
- Od: 7 sie 2007, o 17:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witam!
Czy może mi jeszcze ktoś powiedzieć co to za odmiana borówki bo do dnia dzisiejszego nie wiem W tym orku znowu obficie owocuje i na owocach nie ma szarego polotu tylko owoce sa czarne i dość duże inne w smaku od innych odmian...
 W tym orku znowu obficie owocuje i na owocach nie ma szarego polotu tylko owoce sa czarne i dość duże inne w smaku od innych odmian...
Pozdrawiam

Czy może mi jeszcze ktoś powiedzieć co to za odmiana borówki bo do dnia dzisiejszego nie wiem
 W tym orku znowu obficie owocuje i na owocach nie ma szarego polotu tylko owoce sa czarne i dość duże inne w smaku od innych odmian...
 W tym orku znowu obficie owocuje i na owocach nie ma szarego polotu tylko owoce sa czarne i dość duże inne w smaku od innych odmian...Pozdrawiam
Chudziak-a ile lat już masz te krzaczki?:) Imponująca wielkość owoców-tylko pogratulować  . Ja szykuję właśnie miejsce pod borówki ale nie wiem czy jest sens sadzić jeszcze w tym roku czy lepiej poczekać do wiosny-tylko wtedy będą maleńkie krzaczki z ogrodniczego i też pewnie nici z owoców jeszcze
. Ja szykuję właśnie miejsce pod borówki ale nie wiem czy jest sens sadzić jeszcze w tym roku czy lepiej poczekać do wiosny-tylko wtedy będą maleńkie krzaczki z ogrodniczego i też pewnie nici z owoców jeszcze  . A gdybym posadziła teraz-powiedzmy max w 1szym tyg sierpnia i na zimę jakoś może okryła-przetrwają?
. A gdybym posadziła teraz-powiedzmy max w 1szym tyg sierpnia i na zimę jakoś może okryła-przetrwają?
A poza tym może ktoś mi doradzi-chcę też posadzić kasztana jadalnego i za jakiś czas sosnę pinię-i nie wiem jakie odstępy zachować... jak daleko te drzewka od ścian budynku a jak daleko od borówek?

. Ja szykuję właśnie miejsce pod borówki ale nie wiem czy jest sens sadzić jeszcze w tym roku czy lepiej poczekać do wiosny-tylko wtedy będą maleńkie krzaczki z ogrodniczego i też pewnie nici z owoców jeszcze
. Ja szykuję właśnie miejsce pod borówki ale nie wiem czy jest sens sadzić jeszcze w tym roku czy lepiej poczekać do wiosny-tylko wtedy będą maleńkie krzaczki z ogrodniczego i też pewnie nici z owoców jeszcze  . A gdybym posadziła teraz-powiedzmy max w 1szym tyg sierpnia i na zimę jakoś może okryła-przetrwają?
. A gdybym posadziła teraz-powiedzmy max w 1szym tyg sierpnia i na zimę jakoś może okryła-przetrwają?A poza tym może ktoś mi doradzi-chcę też posadzić kasztana jadalnego i za jakiś czas sosnę pinię-i nie wiem jakie odstępy zachować... jak daleko te drzewka od ścian budynku a jak daleko od borówek?
- 
				chudziak
Moje borówki mają ok 6-7  lat ,niestety dokładnie nie pamiętam . Jak możesz i masz ładne sadzonki to posadź teraz zawsze to trochę do przodu .Ja swoich nigdy nie przykrywałam na zimę. A co odległości to nie wiem jaką wielkość osiąga kasztan jadalny , natomiast sosnę to posadziła bym co najmniej 6 m (ale ja ma sporo miejsca   ) .
 ) .

) .
 ) .- 
				Acia30
- 50p 
- Od: 22 kwie 2010, o 10:43
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
chudziak  gratuluję zbioru! Ja mam 6 młodych krzaczków sadzonych wiosną tego roku i jesienią ubiegłego i miałam łącznie z 1,5 kg owoców ale moje są słabo zagęszczone. Czy TY je specjalnie przycinasz aby się zagęścily czy to po prostu kwestia czasu?
Moje kupowałam dość wysokie bo ok 80-100 cm już kwitnące ale słabo rozgałęzione......
Czy mam je ciąć i kiedy?
Pozdrawiam
Beata

Moje kupowałam dość wysokie bo ok 80-100 cm już kwitnące ale słabo rozgałęzione......
Czy mam je ciąć i kiedy?
Pozdrawiam
Beata
- 
				chudziak
Ja wycinam tylko te gałęzie co są bardzo stare i robię to na wiosnę i naprawdę są to pojedyńcze sztuki  .

- 
				chudziak
Dzisiaj nastąpił kolejny zbiór borówki amerykańskiej z moich krzaczków: po zważeniu 4 kg ( to już razem 8,5 kg    nie licząc tego co było zjedzone podczas zbierania ).Zdjęć nie wklejam bo wyglądają tak samo jak te poprzednie
 nie licząc tego co było zjedzone podczas zbierania ).Zdjęć nie wklejam bo wyglądają tak samo jak te poprzednie  

nie licząc tego co było zjedzone podczas zbierania ).Zdjęć nie wklejam bo wyglądają tak samo jak te poprzednie
Chudziak a co to za odmiana borówki o tych wielkich owocach?

Pozdrawiam. Ewa

- 
				chudziak
Niestety nie zanotowałam nigdzie nazw swoich odmian i teraz nie wiem jakie mam   Na pewno jeden krzak to DUKE ale to raczej nie jest ten o największych owocach.
 Na pewno jeden krzak to DUKE ale to raczej nie jest ten o największych owocach.

Na pewno jeden krzak to DUKE ale to raczej nie jest ten o największych owocach.
 Na pewno jeden krzak to DUKE ale to raczej nie jest ten o największych owocach.- aguskac
- Od: 9 kwie 2007, o 22:28
Czym okrywasz krzewy? Mam ten sam kłopot, borówki znikają zanim zdążą dojrzeć, a zimą gałązki zjadają sarny lub zające... Zastanawiam się czym je skutecznie zabezpieczyć.chudziak pisze:To jest zbiór z trzech krzaków bo z czwartego, nieprzykrytego owoce systematycznie zbierają ptaszyska
Mam posadzoną borówkę Duke i Chandler. Duke ma drobne owoce, trochę większe niż jagody leśne, ale bardzo słodziutkie, natomiast Chandler takie duże jak u Chudziaka, ale smakiem nie dorównują. Nawet bardzo dojrzałe nie są tak słodkie. 
Dla tych co planują sadzić: moje mają krzaczki mizerne i bardzo się męczyły w tamtym roku, i trochę poprzemarzały, teraz już lepiej rosną. Sadzone były na przełomie września/października. Chyba dobrze się nie ukorzeniły. Myślę, że teraz byłaby dobra pora na sadzenie, żeby z wiosną mogły ruszyć z kopyta.

Dla tych co planują sadzić: moje mają krzaczki mizerne i bardzo się męczyły w tamtym roku, i trochę poprzemarzały, teraz już lepiej rosną. Sadzone były na przełomie września/października. Chyba dobrze się nie ukorzeniły. Myślę, że teraz byłaby dobra pora na sadzenie, żeby z wiosną mogły ruszyć z kopyta.
Pozdrawiam serdecznie,

- 
				chudziak
Przepraszam za zwłokę w odpowiedzi ale jeszcze jestem ciągle poza domem. Jeśli chodzi o przykrywanie to Mój Ślubny zrobił konstrukcje na której rozciągnięta jest siatka kupiona w sklepie ogrodniczym przeciwko ptakom.Konstrukcja jest zrobiona w kawałków rurek na które jest wetknięta łukowato wygięta rura co nam pozostała z przeprowadzenie wody do ogródka. Jeśli chciałbyś zdjęcia to dopiero w weekend będę w domu i mogę zrobić.aguskac pisze: Czym okrywasz krzewy? Mam ten sam kłopot, borówki znikają zanim zdążą dojrzeć, a zimą gałązki zjadają sarny lub zające... Zastanawiam się czym je skutecznie zabezpieczyć.
- Mariolka
- 200p 
- Od: 7 sie 2007, o 17:48
Witam, czytałam że po tym jak borówki skończą owocowanie należy je zasilić nawozem zawierającym potas i fosfor. Macie jakieś sprawdzone nawozy? moje borówki własnie kończą owocowanie i bym chciała je zasilić ale nie wiem czym?
Pomocy

Pomocy

- aguskac
- Od: 9 kwie 2007, o 22:28
chudziak pisze:... Mój Ślubny zrobił konstrukcje na której rozciągnięta jest siatka kupiona w sklepie ogrodniczym przeciwko ptakom.Konstrukcja jest zrobiona w kawałków rurek na które jest wetknięta łukowato wygięta rura co nam pozostała z przeprowadzenie wody do ogródka. Jeśli chciałbyś zdjęcia to dopiero w weekend będę w domu i mogę zrobić.
 Dziękuję za odpowiedź. W takim razie w przyszłym roku czeka mnie okrywanie. Fotkę obejrzę chętnie jeśli będziesz miała czas zrobić, choć pewnie mój M sam coś wymyśli z tego co u nas znajdzie się w szopie
 Dziękuję za odpowiedź. W takim razie w przyszłym roku czeka mnie okrywanie. Fotkę obejrzę chętnie jeśli będziesz miała czas zrobić, choć pewnie mój M sam coś wymyśli z tego co u nas znajdzie się w szopie   
 Zastanawiam się jeszcze czym to zabezpieczyć przed zającami zimą. Płot wprawdzie zrobiliśmy i sarny już nie wejdą, ale zające jak najbardziej.