Działka z widokiem i co dalej?

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 gru 2009, o 00:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Działka z widokiem i co dalej?

Post »

Masz rację Janusz, to dziwiaczki, siane, bezproblemowe rośliny, uzupeniły miejsca po tulipanach ;:108 w nocy nie świecą, przynajmniej u mnie :;230 a co tam dzisiaj wyjdę sprawdzić, może to zależy od nasłonecznienia w dzień?
Marta, czasem się zdaży coś fajnego z all ..., ale dziaczków świecacych nie próbowałam kupować. Wystarczy, że ładnie i obficie kwitną ;:108

Alnus incaria Lacinata, a może go jakoś przyciąć, bo taki niesymetryczny od początku ;:224 co sądzicie
Obrazek

i tego też może przyciąć, tylko kiedy? Prunus Carasifera Hessei
Obrazek

Paweł, a może takie listki, czy polujesz na ciemniejsze? Fagus sylvatica Mercedes
Obrazek
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Twój psiun też lubi wąchać kwiatki?
Mój mnie strasznie bawi jak podchodzi do jakiegoś i wciska nos w krzaczek i wącha.
Pociesznie to wygląda.
Awatar użytkownika
Zielona_Ania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2010, o 17:40

Post »

Gratuluję morwy :D
Piękne masz okazy drzew i krzewów, choć jeszcze młode, ale zachwycają różnorodnością liści i pokrojów.
Trójsklepka urocza.
Pamelko, czytałam gdzieś że masz teleskop. Czy możesz coś więcej zdradzić na ten temat? Co obserwujesz nocą? Ja jesienią oglądałam często Jowisza z księżycami (tylko z lornetką). Zastanawiam się nad teleskopem, ale nie wiem czy ma sens w mieście przy tak jasnym niebie.
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gosiu, podłabyś , jakbyś zobaczyła, jak on wącha hortensje. Ostatnio zadzierał głowę do datur :;230
Wolę takie wąchenie, niż inne z cyklu gdzie by tu siknąć :;230 a wtedy patrzy na mnie niby, ze nic się nie dzieje :roll:
Aniu, obserwacja nieba przez teleskop w mieście nie jest dobrym pomysłem, chyba że nie ma innego wyjścia. Za dużo światła, chyba żeby jakieś jasne gwiazdy oglądać, albo np. księżyc.
Ja mój zabierałam zwykle nad jezioro, choć i tam od strony miasta była łuna, a że miasto nieduże, to i łuna mniejsza niż w domu.
Teraz muszę wyczyścić tubusa, bo wkrótce jesień i będzie co ogladać. Mam nadzieję, że w nowej lokalizacji będzie lepiej widaćc, niż z blokowego balkonu, z którego zwykle ogladałam tylko księżyc ;:14
Kupiłam kiedyś atlas nieba gwieździstego i tam mam wszystkie szczegóły.
Polecam też http://astropolis.pl/ tam znajdziesz wszystkie szczegóły, co aktualnie najlepiej ogladać i w którym zakątku nieba oraz wiele ciekawych zdjęć i dyskusji.
I jeszcze jedno nie kupuj tanich teleskopów na allegro, bo szkoda pieniędzy. Lepiej nazbierać więcej pieniążków i kupić w profesjonalnej firmie. Nie jest to tanie hobby, ale bardzo interesujące.
A mi się marzy napęd do teleskopu, bo to niebo, to jakoś tak szybko krąży :;230
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Oj zgadzam się z tym krążeniem. Jakoś najszybciej widać to z księżycem. Ucieka z wizjera.
Awatar użytkownika
Zielona_Ania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2010, o 17:40

Post »

Gosiu, Ty też obserwujesz? No właśnie ja się waham, bo jasne gwiazdy i planety, księżyc to wszystko co można w mieście zobaczyć. A gdzie mgławice? Przecież nie będę wozić się z teleskopem po nocy na odludzie :? Mam nad czym się zastanawiać teraz. Co do aktualności obserwacyjnych to mam taki program, bardzo przydatny i ciekawy AstroJaWil - wszystko na bieżąco, z mapkami.
X_r-o
---
Od: 25 lis 2005, o 09:06
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dziękuje za zdjecie Mercedesa, mój ma chyba troszkę węższe listki. Szukam jednak czegoś bardziej kolorowego ;:132 , bo "na ziemi" rosną funkie, a pobliską kratkę obrasta hortensja pnąca - też zielona.
A co do teleskopu - czy próbowałaś robić przez niego zdjęcia nieba?
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2008, o 13:01

Post »

Jolu- robi się z Ciebie stray wyjadacz iglaczkowy- ;:138
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gosiu, zauważyłam to, jak na urodzinach mojego dziecka ogladaliśmy księżyc i jak się kolejny obserwator zmieniał, musiałam ustawiać od nowa :;230
Aniu, na tym właśnie polega astro, żeby na odludzie pojechać, bo najładniejsze zakatki kosmosu i galaktyki widać dopiero w ciemności. A jak zima to jeszcze grzałkę trzeba mieć, bo lustro zaparowane :lol: Masz blisko w góry, tam zwykle odbywaja się zjazdy astroamatorów, więc możesz się załapać ;:224 sprzęt inni przywiozą :uszy i jeszcze ustawią i napędy mają, więc nie trzeba się sprężać. Próbuj.
Wczoraj po naszej pogawędce wyszłam na taras i niestety nie jest wcale lepiej niz w mieście, bo z jednej strony łuna od miasta, a z drugiej uliczne latarnie. Zobaczymy, jak wreszcie sprzęt zwiozę.
A na forach można dodatkowo zobaczyć wiele ciekawych zdjęć i znaleźć wiele informacji. Takie astroforuma, jak nasze ogrodowe, tylko ludzie chwalą się zdjęciami kosmosu i pogody, a nie roślinek :;230
Paweł, no niestety tylko zbliżając obiektyw do okulara :;230 ja tak bardziej amatorsko spoglądam w gwiazdy, a oprzyrządowanie do astrofotgrfii nie jest tanie, więc póki co dałam sobie spokój. Najpierw ogród, a potem zobaczymy, co się urodzi :;230
U mnie listki mercedesa też wąskie
Obrazek

to tylko takie zbliżenie :;230 Czy u Ciebie węższe?
Aga, może jeszcze nie tak całkiem stary :;230 i zaraz wyjadacz :roll: Ot mam kilka iglaczków, kilka liściaczków i trochę innych roślinek.
Pokazałam u Marty, to u siebie też wstawię Lespedeza, mam nadzieję, że wkrótce zakwitnie ;:14
Obrazek
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2008, o 13:01

Post »

Masz kilkadziesiąt a nie kilkanaście :;230
X_r-o
---

Post »

Jak na tym zdjęciu pokazałaś to listki są chyba identycznie :) Widzę, że też na niektórych gałązkach tworzą się takie dużo większe?
A zdjecia nieba właśnie w taki sposób jak mówisz - przykładając obiektyw do teleskopu :)
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aga, nie licytujmy się o liczby, Ty lepiej policz swoje roślinki i śię zdziwisz ile ich jest :;230
Paweł, ale Ty jesteś spostrzegawczy :lol: Gdzie niegdzie są większe, szczególnie z jednej strony :;230
A ztym aparatem, to trzeba się spieszyc, bo można czarną dziurę cyknąć :;230
X_r-o
---

Post »

Czarnej dziury lepiej nie cykaj, bo wciągnie Ci aparat i czym będziesz robić takie piękne zdjęcia :;230

A te większe listki na Mercedesie to u Ciebie też tak jakby oberwane? Nie jest to pełen liść, ale jakby ktoś wyrwał część blaszki.
Awatar użytkownika
[Iza]
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 paź 2009, o 17:47

Post »

Jesteś zaawansowaną kolekcjonerką iglaków. Podziwiam twoje iglaczki. Cudna, kolorowa rabata. A zachód słońca bajeczny :)
Awatar użytkownika
Lucilla
200p
200p
Od: 9 kwie 2010, o 09:47

Post »

Jolu,piękna rabata ,na poprzedniej stronie .
Ogród Twój bajkowy będzie:)

Aaaa moje synostwo środkowe choruje na teleskop,fajnie,że poruszyłaś ten temat....czuję,że musimy zacząć zbierać kasę na sprzęt :wink:
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”