Moje kwiaty w hydroponice

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Zablokowany
Awatar użytkownika
zeberka4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 17:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Moje kwiaty w hydroponice

Post »

a moze trzebaby przesadzić? skoro 3 lata w jednej doniczce?
Aaneta75
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 8 sie 2010, o 10:35
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Robiłam to wielokrotnie:/ Wymieniałam wodę myłam wszystko i nic;/ Zielenina zostaje:/
Awatar użytkownika
Teresa600
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2008, o 11:52

Post »

Aaneta....problem tkwi w przezroczystym wazonie.Jak sama zauważyłaś do czasu było wszystko w porządku.No właśnie do czasu.Najwyższy czas wymyć korzenie jeszcze raz używając na koniec wody destylowanej ,zmienić kermazyt i wsadzić do normalnej doniczki.Tylko korzenie storczyka lubią przezroczyste doniczki ,pozostałe po jakimś czasie (krótszym lub dłuższym tak jak w Twoim wypadku) obrastają glonami :( .Dlatego zaleca się do uprawy hydroponicznej nieprzezroczyste doniczki.Możesz jeszcze spróbować owinąć wazon kolorowym nie przepuszczającym światła papierem.
Proszę powiadom mnie za jakiś czy problem zniknął.
Teresa
------------
Moje Kwiaty w hydroponice
Aaneta75
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 8 sie 2010, o 10:35

Post »

Na wsadzenie kwiatuszka do doniczki też wpadłam w desperacji, ale jego zaskakująca uroda tkwi właśnie w tym przezroczystym wazonie:) No cóż, przyjdize mi się z nim pożegnać, bo asnturium postawione obeznie w najciemniejszym punkcie kuchni też długo nie pociągnie;) Ale dziękuję za rady i obiecuję, że się odezwę z wiadomościami:)
Awatar użytkownika
Teresa600
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aaneta....Nie sądzę aby przeniesienie w ciemniejsze miejsce spowodowało zniknięcie glonów (może na jakiś czas-po zmianie kermazytu).Może tez negatywnie wpłynąć na roślinę bo będzie miała za mało światła.Ja bym radziła mimo wszystko owinąć lub zmienić doniczkę jezeli nie chcesz stracić anturium.
Teresa
------------
Awatar użytkownika
Teresa600
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nadszedł czas aby się pochwalić moją 2 letnią sundaville ,wyhodowaną z własnej szczepki.W ubiegłym roku miała niewiele kwiatów,w tym zaczyna sie obsypywać większą ilością.
Jest to dowód że wszystkie kwiaty można uprawiać w hydro.

Obrazek Obrazek
Teresa
------------
agnieszkar1978
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 gru 2009, o 12:07
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Piekna ;:108
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Teresa600 pisze:Nadszedł czas aby się pochwalić moją 2 letnią sundaville ,wyhodowaną z własnej szczepki.
W ubiegłym roku miała niewiele kwiatów,w tym zaczyna sie obsypywać większą ilością.
Jest to dowód że wszystkie kwiaty można uprawiać w hydro.
Teresko - ja do tej wypowiedzi dodam cos od siebie jeśli pozwolisz ...
Owszem, można uprawiać i nawet tak trudne jak sundaville ale trzeba mieć spora wiedzę ,długoletnia praktykę, wielka miłość do roslin i ogromna cierpliwość.
Hmm ... zdaje mi się,że znam kogoś takiego a może domyślasz sie o kogo chodzi ?
Pozdrawiam i ;:196 a kwiatuszek naprawdę piękny.

Z moich 2 sadzonek dendrobium w hydro ( o których wcześniej pisałam) jedna padła 2 tygodnie temu
- po oględzinach postawiłam diagnozę " zgniła " czyli za dużo wody piła ... ot co, więc to nie moja ale jej wina ... :;230
Awatar użytkownika
Teresa600
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Christino...dziękuje za miłe słowa.Muszę przyznać że wykazałam sie wyjątkową cierpliwością do Sundavilli.Nie udało mi się ani razu przezimować w ziemi,więc postanowiłam poeksperymentować w hydro, i udało się.Jestem bardzo ciekawa czy przetrwa do następnego roku.
Jeżeli chodzi o Twoje dendrobium to jest mi bardzo przykro :( . No i czemu tak chłeptała tą wodę :D .Nie mam doswiadczenia w tym względzie.Pomyślałam jednak że powinno się je podlewać jak kaktusy czyli bardzo mało,wręcz utrzymywać tylko wilgoć przez spryskiwanie lub zanurzanie w wodzie.Ja tak robię z moim, nie w hydro(zanurzam co 2 tygodnie na 10min w wodzie i wyciągam).Pytanie tylko dlaczego jeden padł a drugi trzyma się świetnie.
Agnieszko...dziękuję za odwiedziny i pochwały :oops:
Teresa
------------
Awatar użytkownika
ARHIZ
500p
500p
Od: 12 wrz 2009, o 18:02
Kontakt:

Post »

Teresa600 pisze:ARHIZ swoje grudniaki w okresie spoczynku doprowadzam do przesuszenia tzn.do całkowitego wchłonięcia wody i podlewam do najniższego poziomu po czym znów przesuszam.Nie rozumiem pytania .....czy mogą rosnąć razem?Ponieważ uprawiasz w przezroczystym naczyniu mogą się pojawić glony.Wówczas wymien lub dobrze wymyj żwirek i owiń kryształowe naczynie ładnym dekoracyjnym papierem lub materiałem. .
Ale ze mnie gapa, dopiero teraz zauważyłem ten post. Co do wspólnej uprawy, miałem na myśli, czy wielkanocnik i grudnik mogą rosnąć razem, ale już wiem, że nie. A glony lubię :D
W połowie września, zaczyna się okres spoczynku wielkanocnika, jak na razie, rośnie jak szalony, nie wiem, czy na siłę zacząć podlewać go rzadziej, jeżeli nadal będzie tak "dziko" rósł.
Awatar użytkownika
Teresa600
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ARHIZ.....NIE mam doświadczenia z wielkanocnikiem.Jeżeli prawdą jest ze teraz zacznie sie jego okres spoczynku radzę zacząć go mniej podlewać.
Teresa
------------
Awatar użytkownika
ARHIZ
500p
500p
Kontakt:

Post »

No, ja też tak myślę. A z kolei grudnik się moczy i nic, żadnych nowych członów, tylko cośtam nieudolnie robi z korzeniami.
Awatar użytkownika
Teresa600
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ARHIZ...wstawiam obiecane zdjęcia poziomu wody w hydro ze wskaznikiem.Niestety nie znalazłam innego naczynia jak plastikowy pojemnik na zywność :D .Mam nadzieję ze teraz będziesz miał pojęcie( inni forumowicze również) jak podlewać w przezroczystym naczyniu w samym kermazycie bez wskaznika.
Obrazek..najniższy poziom wody..........czas na podlanie do poziomu optymalnego
Obrazek poziom optymalny
Obrazek poziom maxymalny... do tego poziomu.podlewać tylko wtedy gdy wyjeżdzasz na dłużej
Teresa
------------
x-M-8
---
Od: 4 gru 2008, o 14:08

Post »

Czyli bez wskaźnika podlewam dobrze.
Tereso po przeczytaniu wątku i teraz dzięki zdjęciom upewniłem się,że bez wskaźnika podlewam moje roślinki prawie idealnie. :tan :tan
Paprotka śliczniutka ;:108
Awatar użytkownika
ARHIZ
500p
500p
Kontakt:

Post »

Dziękuję, że Ci się chciało w ogóle to sprawdzać. Czyli ja podlałem wielkanocnika nieco za bardzo :oops: (ale rośnie jak pokrzywa, więc się chyba nie obraził).
Zablokowany

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”