Sadzenie host pod drzewami.
-
- 50p
- Od: 20 kwie 2010, o 21:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Sadzenie host pod drzewami.
Witam
mam pytanie czy hosty będą rosły w cieniu orzecha włoskiego i leszczyny?
Agnieszka
- Iw
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 4 sie 2008, o 22:00
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Pod leszczynami rosną świetnie
. Leszczyna ma bardzo kruche gałązki i przy większym wietrze ciągle coś mi z tych leszczyn spada
, a to gałązka, a to patyczek, przy okazji dziurawiąc rośliny.
Ale poza tym nie narzekam. Jak przeniosłam hosty pod leszczyny zaraz zaczęły rosnąć i widać, że im tam dobrze.
Ale orzech włoski to chyba nie najlepsze rozwiązanie. Pod orzechem niewiele urośnie. Tu chyba już ktoś się wypowiadał na ten temat.

Ale poza tym nie narzekam. Jak przeniosłam hosty pod leszczyny zaraz zaczęły rosnąć i widać, że im tam dobrze.
Ale orzech włoski to chyba nie najlepsze rozwiązanie. Pod orzechem niewiele urośnie. Tu chyba już ktoś się wypowiadał na ten temat.
I ja się podepnę pod pytanie odnośnie sadzenia host pod orzechem włoskim. Tylko, że mój został ścięty i został fajny konar, który mogłabym wykorzystać. Znalazłoby się na dole w korzeniu miejsce dla małej hosty (już zamówiona
), nawet mam już wizję jak to zrobić, a na górze wydrążyłabym też dziurę, ale tam mogłabym wsadzić coś na pełne słońce, hosta miałaby cień od konara, bo rosłaby tak jakby częściowo w nim z boku
. No i tu pytanko, czy sobie hosta poradzi "w tym orzechu" (stoi sam pień, czasem tylko jakąś gałązkę wypuści, a drzewa z niego już na 100% nie będzie).
U mnie też niektórym hostom daje cień cały szpaler leszczyny sąsiada i żyją w zgodzie, tylko leszczyny mają właśnie to do siebie, że okropnie brudzą.

U mnie też niektórym hostom daje cień cały szpaler leszczyny sąsiada i żyją w zgodzie, tylko leszczyny mają właśnie to do siebie, że okropnie brudzą.
- paco
- Przyjaciel Forum
- Od: 17 gru 2006, o 20:20
- Kontakt:
Orzech włoski może niekorzystnie działać na inne rośliny w otoczeniu, przez wydzielanie do gruntu szkodliwych substancji. Zarówno w świeżych liściach, łupinach owoców jak i w korzeniach znajduje się toksyna "Juglon", która w glebie ulega rozkładowi nawet dopiero po dwóch miesiącach. Lisie można jednak kompostować gdyż w kontakcie z powietrzem rozkład następuje dużo szybciej.AgaW pisze:Witam
Nie polecam zatem sadzenia host pod orzechem włoskim.
Przeczytaj to co napisałem powyżej. Z tego co piszesz pień jeszcze całkowicie nie obumarł, jeśli wypuszcza nadal jakieś gałązki - czy zatem toksyny w nim zawarte już uległy rozkładowi???mommy_b pisze:.... Znalazłoby się na dole w korzeniu miejsce dla małej hosty (już zamówiona), nawet mam już wizję jak to zrobić, a na górze wydrążyłabym też dziurę, ale tam mogłabym wsadzić coś na pełne słońce, hosta miałaby cień od konara, bo rosłaby tak jakby częściowo w nim z boku
. No i tu pytanko, czy sobie hosta poradzi "w tym orzechu"
Może na razie należałoby wsadzić tam hostę w odpowiedni dużej donicy.
Nie mam doświadczenia z sadzeniem host w takich warunkach, ale jeśli się zdecydujesz, to napisz jakie będą wyniki tego eksperymentu.

Pozdrawiam, Andrzej
Nasz ogród,
Nasz ogród,
-
- 50p
- Od: 20 kwie 2010, o 21:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dzięki Paco za odpowiedź. W takim razie zrezygnuję z sadzenia pod orzechem włoskim i poszukam dla host lepszego stanowiska
Agnieszka
A tak właśnie wygląda pieniek. Na górze chciałabym wydrążyć dziurę i ewentualnie na możliwe szkodliwe działanie orzecha wsadzić tam donicę a do niej coś rozłożystego aby zwieszało się na boki. Pieniek jest spory więc i przy odrobinie szczęścia wejdzie tam i spora doniczka. A w tej dziurze chciałam bezpośrednio do wsypanej ziemi wsadzić małą hostę. Teraz nie widać tego bo jest wsypany kompost do środka (wiadro), ale jest tam duża dziura w dół, którą wydrążyłam zwykłą łopatką i w głąb da się jeszcze go wydrążyć. Dookoła pieńka chcę zmienić ziemię i wysiać trawę.
Ale czy ma jakikolwiek sens zamalowanie pieńka jakimś impregnatem do drewna czy to nic nie da, a może zaszkodzi roślinom,które mogą tam rosnąć?
Ale czy ma jakikolwiek sens zamalowanie pieńka jakimś impregnatem do drewna czy to nic nie da, a może zaszkodzi roślinom,które mogą tam rosnąć?
Z roślinami to nie wiem, ale swego czasu próbowałem impregnować pieńki - olszynowe i dębowe. Efekty raczej mizerne , olszyna szybko popękała i po 3 zimach zamieniła się w próchno - wystarczyło lekko stuknąć i pieniek rozsypywał się na małe kawałeczki. Dębowe wytrzymały dłużej, ale i tak próchnieją od środka i nie widać żeby impregnat jakoś szczególnie ten proces hamował - za dużo porów i pęknięć przez które wsącza się wodamommy_b pisze: A czy ma jakikolwiek sens zamalowanie pieńka jakimś impregnatem do drewna czy to nic nie da, a może zaszkodzi roślinom,któe mogą tam rosnąć?

- paco
- Przyjaciel Forum
- Kontakt:
Impregnaty do drewna po wyschnięcie nie szkodzą roślinom, a poza tym bezsensowne byłoby impregnowanie pniaka od środka. Można w środku pieniek wyścielić folią i wszystko.mommy_b pisze: A czy ma jakikolwiek sens zamalowanie pieńka jakimś impregnatem do drewna czy to nic nie da, a może zaszkodzi roślinom,któe mogą tam rosnąć?
Jeśli chodzi o trwałość to impregnowane wytrzymuje dużo dłużej, ale musi być to zdrowy pieniek. Pieniek zagłębiony w ziemi z czasem zostanie opanowany przez grzyby i żadna impregnacja mu nie pomoże.
Pozdrawiam, Andrzej
Nasz ogród,
Nasz ogród,
Proszę o pomoc. Muszę opryskać iglaki środkiem grzybobójczym. Jednakże pod iglakami rosną hosty i część płynu z oprysku na nie spadnie. Czy taki oprysk nie zaszkodzi hostom stosując dawkę preparatu dla iglaków? Oprysk chcę wykonać preparatem Mildex w stężeniu 0,2%.
Pozdrawiam, Andrzej
- paco
- Przyjaciel Forum
- Kontakt:
Andrzeju piszesz tu w nieodpowiednim temacie, ale .... trudno. Przeczytaj ulotkę i dowiesz się, że preparat ten stosuje się nie tylko do oprysków roślin ozdobnych , ale i warzyw - cóż więc może zaszkodzić hostom.??? 

Pozdrawiam, Andrzej
Nasz ogród,
Nasz ogród,
Dzięki Andrzeju za odpowiedź. Ulotkę przeczytałem, ale wolę dmuchać na zimne i zasięgnąć opinii fachowców.
Pozdrawiam, Andrzej
No myślę, że paco jest w tym przypadku fachowcem, wiec słuchaj.
Witam
Po wstępnej preselekcji moje hosty w zasadzie gotowe są do wysadzenia, problem w tym ze miejsc cienistych w moim ogrodzie niewiele i nie ma mowy nie ma żeby się wszystkie pomieściły, no chyba że w części ogrodu gdzie "mieszkają" brzozy. Problem w tym, że na powierzchni ok 350m jest ich tam nieco ponad 40 sztuk, a i jeszcze kilka innych drzewek by się znalazło. Cienia tam pod dostatkiem ale ziemia....... . Jak 3 dni nie pada przypomina litą skałę. Jedyne co tam rośnie to dzika leśna trawa i bluszcz. Ostatnimi czasy podczas wizyty w którymś z marketów budowlanych zauważyłem .... kastry murarskie. Czarne pojemniki wykonane z polipropylenu o pojemnościach 40, 50, i 60 litrów w różnych kształtach z bardzo małe pieniądze. I tak sobie pomyślałem, że można by je rozszczelnić ( wywiercić kilka dziurek), zakopać pod brzozami równo z gruntem, wypełnić podłożem i..... sadzić hosty. Co myślicie o takim sposobie sadzenia host? Czy tak posadzona hosta wytrzyma w jednym miejscu kilka lat?
pozdrawiam
Jarek
Po wstępnej preselekcji moje hosty w zasadzie gotowe są do wysadzenia, problem w tym ze miejsc cienistych w moim ogrodzie niewiele i nie ma mowy nie ma żeby się wszystkie pomieściły, no chyba że w części ogrodu gdzie "mieszkają" brzozy. Problem w tym, że na powierzchni ok 350m jest ich tam nieco ponad 40 sztuk, a i jeszcze kilka innych drzewek by się znalazło. Cienia tam pod dostatkiem ale ziemia....... . Jak 3 dni nie pada przypomina litą skałę. Jedyne co tam rośnie to dzika leśna trawa i bluszcz. Ostatnimi czasy podczas wizyty w którymś z marketów budowlanych zauważyłem .... kastry murarskie. Czarne pojemniki wykonane z polipropylenu o pojemnościach 40, 50, i 60 litrów w różnych kształtach z bardzo małe pieniądze. I tak sobie pomyślałem, że można by je rozszczelnić ( wywiercić kilka dziurek), zakopać pod brzozami równo z gruntem, wypełnić podłożem i..... sadzić hosty. Co myślicie o takim sposobie sadzenia host? Czy tak posadzona hosta wytrzyma w jednym miejscu kilka lat?
pozdrawiam
Jarek
Jarku, oczywiście i jak najbardziej, myślę, że w takim pojemniku wytrzyma i cale życie, problem w tym, żebyś nie wiercił za dużo i zbyt dużych dziur, ponieważ korzenie drzew w poszukiwaniu wilgoci wlezą tam.
Fakt, brzozy mają bardzo agresywny system korzeniowy
. W zeszłym roku wsadziłem w tym "lasku" rdest. Słabo rósł chociaż bardzo o niego dbałem. W tym roku przy przesadzaniu z zdziwieniem stwierdziłem , że korzenie rdestu były poprzerastane korzeniami brzozy i te korzenie miały już prawie centymetr średnicy
. Tyle urosły w 9 miesięcy, a miejsce sadzenia było dokładnie oczyszczone.
Myślę że zacznę od kilu ( w narożach - to najniższe punkty) otworów o średnicy 0.5 mm i spróbuje jeszcze je jakoś osłonic od zewnątrz.

Myślę że zacznę od kilu ( w narożach - to najniższe punkty) otworów o średnicy 0.5 mm i spróbuje jeszcze je jakoś osłonic od zewnątrz.