Witam Was.A oto moje hortensje,które rosną 3ci rok w tym miejscu.Zauważcie jak płytko mają osadzony system korzeniowy.Pod nimi znajdują sie dwa ogromne,wybetonowane szamba.Krzewy te nie są zabezpieczane na zimę w jakiś szczególny sposób,czasem trochę torfu.W minioną zimę nie okrywałam,ale było dużo śniegu,więc z konieczności były przysypane nim,bo obok jest ciąg komunikacyjny.
Szambo ma swoją temperaturę i chcesz czy nie uwalnia ją do atmosfery. A ta zimą choć długa i mroźna miała dużo śniegu a to wystarczy. Te dwa czynniki powodują, że cieszysz się pięknymi krzewami. Jeśli ich nie okryjesz, a zdarzy się bezśnieżna zima to już tylu kwiatów nie będzie.
Ja nowincjuszka!! W tym roku późną wiosną posadziłam hortensje białą. Przyjęła sie. Nie zakwitła czego zresztą nie oczekiwałam.... Czy zakwitnie w przyszłym roku? Czy powinnam ja okryć na zimę????
Hej!POczytaj stronę 1 tegoż tematu,wszystko wyjaśnione :!:Ale w skrócie: Jeśli to hortensja ogrodowa nie ścinaj ani teraz ani wiosną,bo usuniesz pąki kwiatowe i nie będzie kwitnąć!Bez względu na gatunek powinnaś okryć bo jest młoda
Basiu, to moja jednoroczna hortensja w innym miejscu ogrodu.Czy uważasz,ze skoro nie rośnie na szambie,to ma mniej kwiatów niż tamte trzyletnie?na pewno nie.Ale może będzie tak,jak już kiedyś zauważyłam,z drzewami owocowymi,że dają dużo i piękne owoce co drugi rok .Może być tak,że na kolejne piękne kwiaty będę musiała poczekać .Zobaczymy,wolałabym NIE
Ja tylko wskazałam, na ogólnie sprzyjające warunki w jakich rosną tamte hortensje. I nic więcej nie miałam na myśli.
I nie widzę powodu poza zimnem i mroźnymi wiatrami byś nie miała mieć kwiatów w przyszłym roku.
Basiu , jak im dostarczyć tego fosforu i czy teraz to nie za późno na nawożenie??
Jako ,że dopiero zaczynam swoją przygodę z hortensjami proszę o uświadomienie ,czy moja hortensja na zdjęciu poniżej kwitnie na pędach tegorocznych ?
Ona teraz ma listki prawie czerwone a ja" gupia" myślałam,że tak pięknie sie przebarwia na jesieni( nawet do głowy mi nie przyszło poszukać info na ten temat)
Na razie masz bardzo małą roślinkę więc w tym roku daj spokój. Wiosną zaczniesz nawozić to może się okazać, że starczy na jesień. Jak nie, to podsypiesz w końcu sierpnia.
Mam hortensję z odzysku z dosyć starego ogrodu, skąd mam wiedzieć jaka to odmiana - pomóżcie nowicjuszce!!!!! Dodam, że posadzona w zeszłym roku, w tym zakwitła. :o
Napisz kiedy kwitła, jakiego koloru był kwiatostan i jak wyglądał.
Możesz też wstawić w wyszukiwarkę hasło Hydrangea i odznaczyć, żę chodzi ci o grafikę. Wyświetlą się obrazki wszystkich hortensji i tam znajdziesz swoją. Daj znać czy ci się udało odszukać.
Kwitnie jeszcze w tej chwili, kwiatostany ma dosyć duże, kuliste, koloru niebieskiego. W tym roku na wiosnę poczekałam, aż puści pączki i dopiero wtedy obciełam to co było suche - nie było to zbyt profesjonalne, ale zakwitła. Chciałabym jednak dowiedzieć się czegoś więcej na temat jej pielęgnacji, żeby jej nie zmarnować. :P
Pozdrawiam