warunki uprawy kaktusów
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 28 lip 2010, o 21:01
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: warunki uprawy kaktusów
to widze ze zaden ze mnie kaktusiarz skoro dopuscilem do takiej epidemii
-
teraz widze cos sie z nimi stalo po przesadzeniu.w3 starej ziemi jakos sie trzymaly a w nowej wiekszosc mi powychodzila na wierzch z korzeniami a reszta ma welnowce.To jest jakas masakra
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Kontakt:
Wełnowce nie pochodzą z ziemi tylko musiałeś zawlec je do kolekcji razem z zainfekowaną rośliną. A podłoże Twoje roślinki to rzeczywiście mają paskudne. To prawdziwy cud, że jeszcze niektóre z nich żyją. Oprócz tego sugeruję zapewnić roślinkom nieco bardziej słoneczne stanowisko. Mają tendencję do wyciągania się z braku światła.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
- Spy
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 25 lip 2009, o 15:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Przepraszam Cię kaktusiarz, ale ostatnią wypowiedzią natchnąłeś mnie do narysowania tego

Uploaded with ImageShack.us
no nie mogłem się powstrzymać

Uploaded with ImageShack.us
no nie mogłem się powstrzymać

Pozdrawiam. Krzysztof.
/Pustynni Strażnicy/
/Pustynni Strażnicy/
-
moze i fatalne podloze ale kupilem ziemie do kaktusow.Myslalem ze to wystarczy.Nigdy nie stosoalem specjalnych mieszanek do kaktusów i rosły.Moze w takim razie ktos mi poda przepis na odpowiednie podloze np. z czym wymieszac ziemie w jakich proporcjach.Dodam ze na dno kazdej doniczki wsypuje keramzyt ale jak widze niewiele to daje bo niektore kaktusy udalo mi sie zalac mimo ze podlewalem latem raz na tydzien a zima raz w miesiacu
- Delete
- Od: 16 maja 2009, o 09:24
Kurde. Świetne to jest.
W jakim programie to rysujesz czy tableta masz? 
Pomyśl czy nie założyć wątek w Offtopie z pracami. Chętnie bym pooglądał i się pośmiał.

Pomyśl czy nie założyć wątek w Offtopie z pracami. Chętnie bym pooglądał i się pośmiał.

Ja też przed zarejestrowaniem się na forum zielonego pojęcia nie miałem o jakichkolwiek wełnowcach. Najwięcej się dowiedziałem właśnie tu. ;)kaktusiarz128 pisze:teraz widzę coś sie z nimi stalo po przesadzeniu.w3 starej ziemi jakos sie trzymaly a w nowej wiekszosc mi powychodzila na wierzch z korzeniami a reszta ma welnowce.To jest jakas masakra
O mieszankach możesz przeczytać w wielu wątkach. Dzisiaj nawet był temat wałkowany. Najprostszy przepis to pół na pół ziemi do kaktusów ze żwirem, ale ja dodaję jeszcze piasku. Raz na tydzień latem to za często o ponad tydzień w sporządzonej mieszance, a co dopiero w czystej ziemi. Zimą zaś za często o jeden raz w miesiącu - nie powinno się w ogóle podlewać.kaktusiarz128 pisze:moze i fatalne podloze ale kupilem ziemie do kaktusow.Myslalem ze to wystarczy.Nigdy nie stosoalem specjalnych mieszanek do kaktusów i rosły.Moze w takim razie ktos mi poda przepis na odpowiednie podloze np. z czym wymieszac ziemie w jakich proporcjach.Dodam ze na dno kazdej doniczki wsypuje keramzyt ale jak widzę niewiele to daje bo niektore kaktusy udalo mi sie zalac mimo ze podlewalem latem raz na tydzien a zima raz w miesiacu
Pozdrawiam, Bartek.
Kaktusy... / Doniczkowce
Kaktusy... / Doniczkowce
- Spy
- Od: 25 lip 2009, o 15:47
Mogę już mówić do Ciebie- złotko ?
Tak, tabletem. Gryzoniem bym dziobał pół dnia, a tak pół godzinki. Program to MyPaint. Zajmuję się grafiką i szukam weny ;-) Może i wątek założę, ale jak będzie coś więcej, póki co, mało takich śmiechowych mam.

Tak, tabletem. Gryzoniem bym dziobał pół dnia, a tak pół godzinki. Program to MyPaint. Zajmuję się grafiką i szukam weny ;-) Może i wątek założę, ale jak będzie coś więcej, póki co, mało takich śmiechowych mam.
Pozdrawiam. Krzysztof.
/Pustynni Strażnicy/
/Pustynni Strażnicy/
-
Cos niecos juz wiem.Teraz spróbuje potraktowac preparatem karate.Poki co uwylem afidolu.Zobaczymy czy to cos da.Co do ziemii to na razie postaram sie rzadziej podlewac a w przyszlym roku zrobie mieszanke pol na pol ze zwirem.Musialem welnowce przywlec z cereusem bo wczesniej nie mialem nic takiego
- Justynek
- 200p
- Od: 26 lip 2010, o 21:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Świetnie, że powstał ten wątek. Może i ja nauczę się czegoś o uprawie kaktusów. Myślałam, że o nie dbam, a ja moje roślinki powoli i systematycznie wyniszczałam.
Kaktusiarzu, przynajmniej wiesz, że nie jesteś sam w swojej niewiedzy.
Pozdrawiam, Justyna
Kaktusiarzu, przynajmniej wiesz, że nie jesteś sam w swojej niewiedzy.

Pozdrawiam, Justyna
Pozdrawiam, Justyna
Moje kaktusy
Moje kaktusy
-
no to jakies pocieszenie.Bo juz myslalem ze jak kilka lat hoduje kaktusy to wszystko o nich wiem.Teraz mysle ze zaczne powoli od przyszlej wiosny wystawiac je na balkon bo rzeczywiscie za oknem troche malo maja swiatla tylko sie zastanawiam czy kupic skrzynki i tak je trzymac na balkonie w pelnym sloncu czy jakies koszyczki i raczej trzymac w cieniu pod dachem.Moze ktos ma jakies pomysly?
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Kontakt:
Pełne słońce. To nie paprotki, by miały stać w cieniu. Balkon to dobry pomysł o ile ma wystawę południową lub południowo-wschodnią. Jednak na zewnątrz musisz zabezpieczyć rośliny przed deszczem.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
- lampart111
- Od: 5 gru 2009, o 09:31
- Kontakt:
Spy załóż załóż wątek warto z takim talentem...
kaktusiarz128 zajrzyj do wątku Artura89 on ma taką mini szklarnię własnej roboty własnie na balkonie.
kaktusiarz128 zajrzyj do wątku Artura89 on ma taką mini szklarnię własnej roboty własnie na balkonie.

Kaktusowa szklarnia nr.1 i nr.2 |
Pozdrawiam! Jasiu
Pozdrawiam! Jasiu
- Justynek
- 200p
- Od: 26 lip 2010, o 21:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Moje kaktusy na balkonie odżyły(balkon od południa), a sposób na ochronę przed deszczem jest prosty. Wnoszę je do mieszkania, a po deszczu znów wystawiam. 

Pozdrawiam, Justyna
Moje kaktusy
Moje kaktusy
- Delete
- Od: 16 maja 2009, o 09:24
Takie wnoszenie i wynoszenie nie jest zbytnio dobre dla kaktusów.
Pozdrawiam, Bartek.
Kaktusy... / Doniczkowce
Kaktusy... / Doniczkowce
- lampart111
- Od: 5 gru 2009, o 09:31
- Kontakt:
Justynek rób tak dalej a długi się nimi nie nacieszysz. Kaktusy nie lubią przenoszenia co chwilę... 

Kaktusowa szklarnia nr.1 i nr.2 |
Pozdrawiam! Jasiu
Pozdrawiam! Jasiu