warunki uprawy kaktusów

kaktusiarz128
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 28 lip 2010, o 21:01
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: warunki uprawy kaktusów

Post »

to widze ze zaden ze mnie kaktusiarz skoro dopuscilem do takiej epidemii
kaktusiarz128
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

teraz widze cos sie z nimi stalo po przesadzeniu.w3 starej ziemi jakos sie trzymaly a w nowej wiekszosc mi powychodzila na wierzch z korzeniami a reszta ma welnowce.To jest jakas masakra
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 6 sie 2007, o 06:31
Kontakt:

Post »

Wełnowce nie pochodzą z ziemi tylko musiałeś zawlec je do kolekcji razem z zainfekowaną rośliną. A podłoże Twoje roślinki to rzeczywiście mają paskudne. To prawdziwy cud, że jeszcze niektóre z nich żyją. Oprócz tego sugeruję zapewnić roślinkom nieco bardziej słoneczne stanowisko. Mają tendencję do wyciągania się z braku światła.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Awatar użytkownika
Spy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lip 2009, o 15:47
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Przepraszam Cię kaktusiarz, ale ostatnią wypowiedzią natchnąłeś mnie do narysowania tego :;230
Obrazek
Uploaded with ImageShack.us
no nie mogłem się powstrzymać :oops:
Pozdrawiam. Krzysztof.
/Pustynni Strażnicy/
kaktusiarz128
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

moze i fatalne podloze ale kupilem ziemie do kaktusow.Myslalem ze to wystarczy.Nigdy nie stosoalem specjalnych mieszanek do kaktusów i rosły.Moze w takim razie ktos mi poda przepis na odpowiednie podloze np. z czym wymieszac ziemie w jakich proporcjach.Dodam ze na dno kazdej doniczki wsypuje keramzyt ale jak widze niewiele to daje bo niektore kaktusy udalo mi sie zalac mimo ze podlewalem latem raz na tydzien a zima raz w miesiacu
Awatar użytkownika
Delete
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 maja 2009, o 09:24

Post »

Kurde. Świetne to jest. :;230 W jakim programie to rysujesz czy tableta masz? :D

Pomyśl czy nie założyć wątek w Offtopie z pracami. Chętnie bym pooglądał i się pośmiał. :lol:
kaktusiarz128 pisze:teraz widzę coś sie z nimi stalo po przesadzeniu.w3 starej ziemi jakos sie trzymaly a w nowej wiekszosc mi powychodzila na wierzch z korzeniami a reszta ma welnowce.To jest jakas masakra
Ja też przed zarejestrowaniem się na forum zielonego pojęcia nie miałem o jakichkolwiek wełnowcach. Najwięcej się dowiedziałem właśnie tu. ;)
kaktusiarz128 pisze:moze i fatalne podloze ale kupilem ziemie do kaktusow.Myslalem ze to wystarczy.Nigdy nie stosoalem specjalnych mieszanek do kaktusów i rosły.Moze w takim razie ktos mi poda przepis na odpowiednie podloze np. z czym wymieszac ziemie w jakich proporcjach.Dodam ze na dno kazdej doniczki wsypuje keramzyt ale jak widzę niewiele to daje bo niektore kaktusy udalo mi sie zalac mimo ze podlewalem latem raz na tydzien a zima raz w miesiacu
O mieszankach możesz przeczytać w wielu wątkach. Dzisiaj nawet był temat wałkowany. Najprostszy przepis to pół na pół ziemi do kaktusów ze żwirem, ale ja dodaję jeszcze piasku. Raz na tydzień latem to za często o ponad tydzień w sporządzonej mieszance, a co dopiero w czystej ziemi. Zimą zaś za często o jeden raz w miesiącu - nie powinno się w ogóle podlewać.
Pozdrawiam, Bartek.
Kaktusy... / Doniczkowce
Awatar użytkownika
Spy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lip 2009, o 15:47

Post »

Mogę już mówić do Ciebie- złotko ? :wink:
Tak, tabletem. Gryzoniem bym dziobał pół dnia, a tak pół godzinki. Program to MyPaint. Zajmuję się grafiką i szukam weny ;-) Może i wątek założę, ale jak będzie coś więcej, póki co, mało takich śmiechowych mam.
Pozdrawiam. Krzysztof.
/Pustynni Strażnicy/
kaktusiarz128
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Cos niecos juz wiem.Teraz spróbuje potraktowac preparatem karate.Poki co uwylem afidolu.Zobaczymy czy to cos da.Co do ziemii to na razie postaram sie rzadziej podlewac a w przyszlym roku zrobie mieszanke pol na pol ze zwirem.Musialem welnowce przywlec z cereusem bo wczesniej nie mialem nic takiego
Awatar użytkownika
Justynek
200p
200p
Od: 26 lip 2010, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Świetnie, że powstał ten wątek. Może i ja nauczę się czegoś o uprawie kaktusów. Myślałam, że o nie dbam, a ja moje roślinki powoli i systematycznie wyniszczałam.

Kaktusiarzu, przynajmniej wiesz, że nie jesteś sam w swojej niewiedzy. :wit
Pozdrawiam, Justyna
Pozdrawiam, Justyna
Moje kaktusy
kaktusiarz128
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

no to jakies pocieszenie.Bo juz myslalem ze jak kilka lat hoduje kaktusy to wszystko o nich wiem.Teraz mysle ze zaczne powoli od przyszlej wiosny wystawiac je na balkon bo rzeczywiscie za oknem troche malo maja swiatla tylko sie zastanawiam czy kupic skrzynki i tak je trzymac na balkonie w pelnym sloncu czy jakies koszyczki i raczej trzymac w cieniu pod dachem.Moze ktos ma jakies pomysly?
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 6 sie 2007, o 06:31
Kontakt:

Post »

Pełne słońce. To nie paprotki, by miały stać w cieniu. Balkon to dobry pomysł o ile ma wystawę południową lub południowo-wschodnią. Jednak na zewnątrz musisz zabezpieczyć rośliny przed deszczem.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Awatar użytkownika
lampart111
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 gru 2009, o 09:31
Kontakt:

Post »

Spy załóż załóż wątek warto z takim talentem...
kaktusiarz128 zajrzyj do wątku Artura89 on ma taką mini szklarnię własnej roboty własnie na balkonie. :wink:
Awatar użytkownika
Justynek
200p
200p
Od: 26 lip 2010, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Moje kaktusy na balkonie odżyły(balkon od południa), a sposób na ochronę przed deszczem jest prosty. Wnoszę je do mieszkania, a po deszczu znów wystawiam. :D
Pozdrawiam, Justyna
Moje kaktusy
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Delete
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 maja 2009, o 09:24

Post »

Takie wnoszenie i wynoszenie nie jest zbytnio dobre dla kaktusów.
Pozdrawiam, Bartek.
Kaktusy... / Doniczkowce
Awatar użytkownika
lampart111
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 gru 2009, o 09:31
Kontakt:

Post »

Justynek rób tak dalej a długi się nimi nie nacieszysz. Kaktusy nie lubią przenoszenia co chwilę... :|
ODPOWIEDZ

Wróć do „KAKTUSY i inne sukulenty”