U Przemka w ogródku.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
przemekg
1000p
1000p
Od: 9 sty 2010, o 16:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: U Przemka w ogródku.

Post »

Zenku te lilie są takie trochę anormalne :) bo są z grupy ORIENPET, czyli mixu lilii trąbkowych i oriętalnych , osiągają gigantyczne rozmiary, pachną bardzo silnie i do tego dobrze zimuja . Wszystkie kupiłem w Lilypolu, te w drugim roku uprawy mają znacznie ponad 1,5m a odmiana Conca o'dor około 2m.

Łukasz jakoś urosło im się :D , a floksy bywały ładniejsze i bardziej wyrośniete, a na te nowe jestem zły :evil: delikatnie mówiąc, wylecą jesienią z ogródka, jutro jadę do Ciechanowa , zakręcę i do Pęchcina do szkółki oczywiście :P muszę odreagować ten miniony bardzo pracowity tydzień i zebrac siły na druga połowę pracy jaka mnie niebawem czeka, to kupię coś na miejsce po floksach :wink:

Katarzynko :wit witam w moich skromnych progach :D Żurawki to moja nowa forumowa choroba :wink: która dopadła mnie tej wiosny więc jeszcze zielony jestem , wszystkie kupiłem tu na forum u Igi - ma cąłą listę ciekawych odmian do sprzedaży, sadzonki miały małe etykietki , tylko jak mama pieliła to poszły razem z chwastami , a nazw nie zapamiętałem :roll: . Za specjalistę od żurawek uważam Piterka i Igę - u nich w wątkach jest mnóstwo opisanych odmian. Bo te moję są teraz bezimienne.
Pozdrawiam
Cz. I
Cz. II
Awatar użytkownika
przemekg
1000p
1000p

Post »

Paweł tylko takie lilie urosły w dwa lata a na agawy czekałem 20lat :wink:

Geniu bo to Orienpety i dlatego , ich wielkość najlepiej widać , gdy jest przy nich jakiś punkt odniesienia a ja nie jestem taki tyci :D . Oczko wodne myślałem że mam spore, ale okazuje się że nie, ta moja lilia wodna zarosła je całkowicie , gdyby nie rozdawane sadzonki to nawet kawałka wody bym nie widział :;230 lilia wyglądałaby jak na rabatce, a kiedyś chciałem jeszcze inne kolorki lilii a tu nic z tego :?

Igor na mnie też ;:136
Pozdrawiam
Cz. I
Cz. II
Awatar użytkownika
Fabi 12
1000p
1000p
Od: 18 sty 2010, o 21:20

Post »

Masz ładnie zagospodarowany tarasik.

A Lilie rzeczywiście nie są tycie. ;:108
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

W pełni się z Tobą zgadzam, Przemku! W mieście mieszka się - może nie tyle lepiej, co wygodniej - tylko zimą. Wielu ludzi jednak tęskni za przestrzenią i kto może, osiedla się na wsi. Coraz więcej jest takich osób :D

Ja już oczyma duszy widzę ten Twój gąszcz i czuję w brzuchu motyle, jak to ktoś ładnie powiedział. Tak właśnie powinien wyglądać prawdziwy ogród !
Fajnie, że się pokazałeś w towarzystwie lilii :D Co za olbrzymki! Takie widziałam tylko na wystawie lilii w Rybniku. Fantastyczne!
Awatar użytkownika
przemekg
1000p
1000p

Post »

Fabi dziękuję, na tarasie co prawda prawie nic nie ma ale dookoła tyle ile tylko się dało posadzić :D

Izo to prawda , zwłaszcza z dużych miast ludzie coraz chętniej uciekają i osiedlajasię czasem nawewt w całkowicie bezludnych miejscach, a jeszcze 20 lat temu było zupełnie odwrotnie. Do osiągniecia stanu buszu jeszcze trochę brakuje ale za kilka lat bedzie na 100% jestem na dobrej drodze, stale cos dosadzam :D Liliom aż sam sie trochę dziwię że im u mnie tak dobrze :;230

Moje hortensje w większości wiechowate już zaczynają swoje pięć minut w ogrodzie :D

Obrazek
Pinky Winky
Obrazek

Obrazek
Annabelle

Obrazek
Limelight
Obrazek

Obrazek
Unique
Obrazek

Obrazek
Phantom

Obrazek
Vanille Fraise
Obrazek
Pozdrawiam
Cz. I
Cz. II
Awatar użytkownika
przemekg
1000p
1000p

Post »

Za upały to ja dziękuję, przez ostatnie kilka dni , myślałem że juz mnie wykończą, Łukasz te hortensje kwitną wyjatkowo długo ;:138 zmieniając przy tym kilkakrotnie barwę kwiatów :D będą kwitły aż do jesieni potem zasychają w całości i mągą takie bukiety być aż do wiosny :P
Pozdrawiam
Cz. I
Cz. II
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Przemek, te Twoje lilie makabrycznie wielkie :shock: :shock: Chyba jeszcze takich nie widziałem w realu.
Hortensje też masz ładną kolekcję.
Fajnie jest oglądać takie cudeńka, których człowiek nie ma u siebie :wit
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Przemku ale Ty masz tych hortensji o podłużnych kwiatach , ja do tej pory w większości mam ogrodowe , muszę postarać się też choć o jedną taka jak masz Ty wszystko jedno jak będzie się nazywała byle miała piękny podłużny kwiat .
Genia :wit
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Przemku twoja ostatnia hortensja powala na kolana.
Taki bukiet, że aż szczęka opada, fantastyczna. ;:215
No a lilie poza wszelkim komentarzem.
Widać, że masz dobrą rękę do roślin.
Taras też niesamowity, ukwiecony aż po brzegi, ależ musi być miło usiąść na nim z kawą i podumać po obiedzie. :roll:
Ja mam ogródek w mieście, więc ograniczony zewsząd albo płotem, albo drogą.
Ale i tak jestem zadowolona z tego co mam.
Jednak gdyby była możliwość ucieczki na wieś, to bym zaraz wyfrunęła - tam całkiem inne życie i spokój, cisza, śpiew ptaków i zapach kwiatów. Sielanka.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
przemekg
1000p
1000p

Post »

O rety :D ale pochwał nazbierały moje roślinki :oops:
Rozpadało się troszkę ale taki drobny deszczyk siąpi cały czas, troszkę dla odprężenia i odpoczynku wybrałem sie do Pęchcina bo juz nie byłem tam kilka tygodni :P

Jacku dziękuję bardzo :D , też lubię oglądać piękne rośliny w forumowych ogródkach , zwłaszcza te które na zimnym północnym Mazowszu maja małe szanse na przeżycie- takich nie sadzę :roll:

Geniu bardzo polubiłem hortensje wiechowate , są super kwitną aż do jesieni, a nawet na zimę zostają zaschnięte kwiatostany. Od ogrodowych to ja się trzymam z daleka, te moje nie okryte tej zimy przetrwały ją beż żadnego uszczerbku. Geniu szkoda że w czasie wizyty w Pęchcinie się spóźniłem bo bym Ci przypomniał jest tu duży wybór , jeśli juz będziesz szukała to na pierwszym miejscu jest Vanille Fraise.

Grażynko jeszcze połowa tego kwiatu się nie rozwinęła -będzie jeszcze większy :tan , po obiedzie na tarasie ostatnio było stanowczo za ciepło , lepiej po kolacji :P kwiaty posadziłem dookoła a na tarasie już nie stawiam za dużo. A co do życia na wsi troszkę za pięknie to przedstawiłaś , ale jest w tym dużo prawdy :wit
Pozdrawiam
Cz. I
Cz. II
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Przemku z pewnością dużo lepiej niż w mieście.
Ciebie budzi pianie koguta a mnie ryk silników samochodów, których właściciele spieszą się do pracy.
Do tego spaliny z autobusowego przystanku a wieczorem wrzaski pijaków i rozhulanej młodzieży.
Ale przynajmniej mam gdzie wyjść z domu i zagubić się wśród zieleni i kwiatów.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
przemekg
1000p
1000p

Post »

Grażyno dla mnie lepiej :D choc mnie to rano nawet i stado kogutów by nie obudziło :;230 a tylu to nie ma w całej okolicy. Znam takie klimaty o których piszesz, mieszkałem w centrum Olsztyna , w bloku na szczęście z windą, ale na parterze był sklep monopolowy :evil: to co się działo na dole wieczorem nie było ciekawe :? ale później zmieniłem domek i już było całkiem fajnie a Olsztyn piękne miasto rzeczki, jeziorka, laski, górki
Pozdrawiam
Cz. I
Cz. II
Awatar użytkownika
przemekg
1000p
1000p

Post »

Jak już pisałem byłem dziś w szkółce bardzo lubię zwiedzać tamtejszy ogród zawsze coś ciekawego wyszperam :wink: , piekne kręte zielone alejki a wokół nich masa roślin :P
Kilka widoczków z Pęchcina
Obrazek

Uploaded with ImageShack.us

Obrazek

Obrazek

Obrazek

A to kilka "pamiątek" z dziszejszej wizyty :D
Obrazek

może trochę dokładniej dwa dęby Monument
Obrazek

Hosta bez nazwy :roll: -ostatnia taka była złota i nie poparzona a stała na słońcu
Obrazek

klon jawor Esk Sunset - główny cel mojego wypadu do szkółki reszta to tak przy okazji :;230
Obrazek

klon polny Carnival białe drobne listki wpadł mi w oko w ogrodzie urwałem listek zaniosłem do osób zajmujących się sprzedażą i powiedziałem że chcę taki sam :D
Obrazek

i dąbek Castle Howard
Obrazek

Pozdrawiam
Cz. I
Cz. II
X_r-o
---
Od: 25 lis 2005, o 09:06
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

No i Castle Howard już na liście zakupów :) Byłem w Pęchcinie dwa tygodnie temu i też przywiozłem parę zdobyczy :)
Witam w klubie posiadaczy Esk Sunset ;:136
Awatar użytkownika
przemekg
1000p
1000p

Post »

Dzięki Igor :D a miejsce warto odwiedzić , może być źródłem nowych inspiracji ogródkowych ;:108 i zakupów oczywiście.

Paweł ja z Pęchcina nigdy z pustym bagażnikiem nie wracam :heja a na Esk Sunset'a czekałem prawie rok , bo jest go każdego roku bardzo mało , wczoraj tez szukaliśmy w deszczu z godzinę , bo teraz początek sezonu i wszystko z produkcji przywożone jest bliżej i trudno się szuka bo wszystko poprzestawiane i znaleźliśmy było ich wszystkich zaledwie z 40. Jak będziesz następnym razem to zapraszam do odwiedzenia mojego skromnego ogródka :)

Łukasz- no może troszkę :wink:ale to tylko w tej jednej dziedzinie :P , bo ogólnie to sknera ze mnie :;230 a takie zakupy bardzo pozytywnie wpływają na moje samopoczucie :D a teraz zbliża się początek sezonu to wszysktie roślliny nawet te których jest bardzo mało, są dostępne( a te są zwykle na mojej liście) za miesiąc może już ich nie być. Gdyby Ciebie postawić przed tyloma sadzonkami, to zapewne też byś nie powstrzymał się i kupił choć kilka :P
Pozdrawiam
Cz. I
Cz. II
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”