Zielone zakątki w moim domu - Ewelina

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Zablokowany
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lut 2007, o 16:26
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

bona pisze:ale śliczności!co trochę to coś piękniejszego pokazujesz!!!co do starca herreiana to mnie się bardzo podoba ale do poznania mam trochę daleko...
i mam jeszcze pytanie ,bo mam dwa gruboszki,ale niewiele wiem o ich pielęgnacji,a jak obserwuję twój wątek to zauważylam ,że one chyba lubią mieć płaską doniczkę i nie za dużą a ja chyba posadziłam w za duże doniczki... :?
Duże Grubosze rosną w normalnych, choć nie za dużych doniczkach. Małe , niedawno ukorzenione posadziłam do doniczek typowych dla bonsai- Aga ma rację ad. możliwości przelewania. Zobaczymy , jak sobie poradzą. A dwa kupione niedawno miniaturowe Gruboszki- bliźniaki spróbuję poprowadzić w formie drzewka bonsai :roll: Grubosz nie ma zresztą wielkich korzeni , mam więc nadzieję,że roślinkom te doniczki na razie wystarczą.
* Mój Ogród - cz.7 (aktualna)
Wizytówkai inne moje wątki
"Mam śródziemnomorskie poczucie czasu..."
bona
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 wrz 2007, o 19:36

Post »

właśnie ja chyba popełniam błdy przy sadzeniu wszystkich roślinek ,bo sadzę do za dużych doniczek,ale odkąd trafiłam na forum to wiele nauczyłam się o pielęgnacji roślin :roll:
Awatar użytkownika
agaxkub
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 paź 2007, o 09:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

te za duże doniczki im w sumie nie zaszkodzą, ale tak jak pisałam zamiast w nadziemną cześć siła wzrostu idzie korzeń
Awatar użytkownika
anczarn
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sie 2007, o 21:26
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Duże doniczki sa największym błędem :evil: bo roślinie bardzo szkodzą, ja nie mam efektownych doniczek ale staram się zawsze dobrać odpowiednią wielkość :wink:
Awatar użytkownika
gucia
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 27 wrz 2007, o 18:27

Post »

Ewelinko, tak jak pisałam u siebie, kupiłam znowu cyklameny. Podobają mi się Twoje sępolie, ale nie mam do nich ręki, ostatnio wszystkie mi zdechły, cyklameny zresztą też. O sępoliach wyczytałam u Ciebie chyba wszystko, czy cyklameny traktować tak samo? Boję się, żeby nie przelać.
Widziałam w Twojej łazience takie śliczne kwiaty. U mnie też jest okno, ale pod parapetem mam grzejnik, więc niczego na nim nigdy nie stawiałam, a może spróbować? Jak mi się uda wkleić zdjęcie tego okna w PW, to zerknij proszę.
Pozdrawiam serdecznie, Bożena
Moje wątki
bona
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ewelinko wybacz że zarzucam cię pytaniami,jeśli możesz to podpowiedz jaką ziemię stosujesz do gruboszków i innych sukulentów?
Awatar użytkownika
agaxkub
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 paź 2007, o 09:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

a wiecie ja z lenistwa (wycieczka do sklepu) wszystkim daje taką z ogrodu - ewentualnie mieszam troche z lżejszym kompostem - rosną a nawozów prawie wcale nei stosuje
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

Guciu Widziałam twoje Cyklameny - śliczne. One dość długo pokwitną , ale uważaj , by ich nie przelać . Podlewaj oszczędnie i tylko od spodu, póki kwitną możesz co tydzień zasilić. Potem warto usunąć "pokwiatowe" resztki, ewentualnie nieładne listki, które będą stopniowo żółkły i ... odstawić " za firankę" w chłodnie miejsce.Nawet jeśli wszystkie listki padną , to nic. Ogranicz podlewanie aż do wiosny. W marcu zacznij pomalutku podlewać ( na spodeczek), pod koniec marca, gdy pojawią się zawiązki nowych listków zacznij zasilać nawozem do roślin kwitnących. To nie jest łatwa w uprawie roślinka, chyba trudniejsza od Sępolii - mnie się udało po raz pierwszy doprowadzić do ponownego kwitnienia. Życzę sukcesu !
W jednej łazience też mam parapet nad kaloryferem , ale to specjalnie chyba kwiatkom nie przeszkadza. Panuje tu większa wilgotność powietrza , co sprzyja ich rozwojowi. Spróbuj coś na tym parapecie hodować- przy okazji i łazienka zyska...

[/b]Bona do wszystkich sukulentów, kaktusów i gruboszy stosuję gotową "Ziemie do kaktusów" Campo, albo Kronen :D
szczerze mówiąc nie chce mi się mieszać samodzielnie składników.
Awatar użytkownika
gucia
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 27 wrz 2007, o 18:27

Post »

Ewelinko, dzięki, a myślałam, że z Sępolią będzie trudniej. Do zasilania jeszcze niczego nie kupowałam, co radzisz?.
Dokupię jeszcze Sępolię, zobaczę co mi z tej uprawy wyjdzie. A czy takie podwiędłe kwiaty, można na bieżąco obcinać?
Pozdrawiam serdecznie, Bożena
Moje wątki
marcia2003
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 22 mar 2007, o 17:47

Post »

Ja mam biało bordowego biało wrzosowego i biało niebieskiego .Jak byś chciała listki to zgloś się na PW
bona
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

witaj ewelinko!i ty mówisz że twoje roślinki nie są niepowtarzalne a czerwony wilczomlecz,czerwony gruboszek ,senecio herreyanus-to przecież bajkowe roślinki ;:23
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

To choroba , nic innego ! Nie dość , że na parapetach już dawniej było ciasno, to ja jeszcze dostawiam nowych doniczek! Nie miałam w zasadzie kaktusów, tylko w pokoju syna było kilka sztuk- teraz jego parapet jest za mały ! Ilość Sępolii też zatrważająco wzrosła, a jeszcze ukorzenia się masa nowych listków ! ;:14
A dziś przyszła przesyłka ( wiwat Poczta Polska!) z zamówionymi w Hortico nawozami- właśnie do kaktusów i fiołków afrykańskich. Z opisu wynika,że jest to hiper- super odżywka (a jakże !) i że roślinki już się doczekać nie mogą dokarmiania :wink: Ano, zobaczymy...
Poradźcie coś na to roślinkowe wariactwo !
Awatar użytkownika
anczarn
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sie 2007, o 21:26
Kontakt:

Post »

Kwiatomania jest nieuleczalna... ;:91
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lip 2006, o 20:04

Post »

Ewelinko miło jest gościć w Twoim domu wśród takich pięknych parapetowców. Wszystkie są przecudne a zwłaszcza maluszki. Akcja "wiertarka przeprowadzona bardzo fachowo- gratulacje. ;:215
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

Ewelina pisze:
A dziś przyszła przesyłka ( wiwat Poczta Polska!) z zamówionymi w Hortico nawozami- właśnie do kaktusów i fiołków afrykańskich. Z opisu wynika,że jest to hiper- super odżywka (a jakże !) i że roślinki już się doczekać nie mogą dokarmiania :wink: Ano, zobaczymy...
Dołączam zdjęcie odżywek ,o których pisałam wyżej. Może kogo zainteresują? To niewielkie opakowania wystarcza na 260 litrów wody, bo koncentrat stosuje się w proporcji : 7 kropelek(jest aplikator) na litr wody.

Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”