Moje parapety.

Zablokowany
bogumila
1000p
1000p
Od: 17 cze 2008, o 19:02
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Moje parapety.

Post »

Grażynko balkon wspaniały ;:138 , ja też mam taką samą passiflorę :tan .
Pozdrawiam Bogumiła
Moje linki
GrazynaW
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 14 sty 2009, o 18:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Celinko,Gieniu,Kasiunieczko_32,Bogusiu dziękuje za odwiedziny przy niedzieli.Jest mi bardzo miło :heja .Upał dzisiaj znacznie zelżał więc i nasi ulubieńcy tez odetchną :D .Dzisiaj moczyłam storczyki,mogłam im poświęcić więcej czasu i stwierdziłam,ze jednak "stoją".Żółty falek już dość dawno rozpoczął wypuszczanie pędzika i ...na tym sie skończyło.Dalej jest w połowie drogi.Natomiast na balkonie ewidentnie wszystkie kwiaty szybciej przekwitają!!!
Drogie Panie,w podziece za odwiedziny poczęstuje WAS owocem Pepino,prosto z krzaczka
Obrazek
Awatar użytkownika
orange30
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 paź 2007, o 22:59

Post »

Grażynko często do Ciebie zaglądam, ale nie zostawiam śladu. Piękne masz roślinki a jeszcze na dodatek jakieś egzotyczne nie znane mi owoce posiadasz ;:138 Dziękuję za poczęstunek ;:196 Możesz coś więcej na temat PEPINO napisać?
"Na żadnym zegarze nie znajdziesz wskazówki do życia" - Halina
Mój spis wątków
Moje robótki
Awatar użytkownika
trzynastka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 paź 2009, o 18:42

Post »

Grażynko, przyłączam się do prośby co to te pepino? przyznam pierwszy raz słyszę :)
Joane
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 paź 2009, o 23:10
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

I ja pierwszy raz słyszę. Ładnie ono wydląda. Czy ono jest posadzone w skrzynce?
Awatar użytkownika
orange30
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja już poczytałam sobie, ale ciekawa jestem gdzie można nabyć sadzonki, bo buszując po centrach ogrodniczych jeszcze nie spotkałam. Natomiast w tym roku wiosną posadziłam też u siebie na działce nowość - Prinsepię mandżurską.
Mój spis wątków
Moje robótki
Awatar użytkownika
stasia109
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lip 2008, o 10:44

Post »

Witam, męczennica rzuciła mną o podłogę. ;:180 Przecudna. :shock: :uszy ;:108 ;:108 ;:108

cytat:
Pierwotną ojczyzną pepina (melon gruszkowaty) Jest prawdopodobnie z Peru lub Kolumbia.

Pepino dostało się do Europy około roku 1785. Do jego pierwszych hodowców należał Ludwik XVI. i angielskie Królewskie Towarzystwo Ogrodnicze w Kew (w Londynie).

Południowoamerykańscy Indianie nazywają go cachuma (wymawia się kaczuma). U nas przyjęła się jego hiszpańska nazwa pepino, co w tłumaczeniu znaczy ogórek sałatkowy. Angielskie nazwanie melon shrub, co oznaczy melonowy krzew, lepiej odzwierciedla jego smak.

Pepino jest krzewiastą rośliną o wysokości około 1 m. W swojej ojczyźnie jest to wieloletni krzew, który uprawia się aż do wysokości 2500 m n. m. U nas jest uprawiana jako roślina jednoroczna. Kwiaty są podobne do kwiatów ziemniaka, są fioletowe lub białe z fioletowymi prążkami. Wprawdzie jest obupłciowy, ale w celu ulepszenia urody poleca się opylanie (głównie w szklarniach).

Dla ogrodnika najciekawsze są płody. Mają wielkość około 15 cm, kształtem przypominają avocado (większa gruszka). Są aromatyczne, słodkawe. Najczęściej są żółte, żółtobrązowe, ciemnofioletowe paskowane, często bez nasion. Je się je surowe, duszone, smażone ? ;:132 ;:137 ;:136
Adresy do moich wątków
Zwierzęta też odczuwają głód, pragnienie, ból, strach... i to już powód by nie zadawać im cierpienia i krzywdy.
Awatar użytkownika
orange30
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Właśnie tyle wyczytałam stasiu109. Tyle teorii, a jak w rzeczywistości? Smakuje dobrze? Do czego można dodawać? itp?
Mój spis wątków
Moje robótki
Awatar użytkownika
stasia109
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

c.d...
Duszone pepino wykorzystywane jest najczęściej jako dodatek do potraw. Smażone pepino jest odpowiednie jak danie główne.

Komu się wydaje, że pepino jest bez smaku, może go doprawić zwykłymi przyprawami (cynamonem, badianom, anyżom; cytrynowym, granatowym lub maracujowym sokiem. Nadmiar owoców możecie zaprawić (same lub w mieszance z innymi gatunkami ? na przykład pomidorami, paprykami ale również innymi owocami).
To tyle :( ;:223 ;:137 ;:136
Adresy do moich wątków
Zwierzęta też odczuwają głód, pragnienie, ból, strach... i to już powód by nie zadawać im cierpienia i krzywdy.
GrazynaW
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 14 sty 2009, o 18:33

Post »

Stasiu109,Orange30.Celinko,Joane ;:196 ale mi było miło WAS gościć ;:162 Nie podejrzewałam,że Pepino wzbudzi takie duże zainteresowanie.Mam ( i muszę!!!!) go mieć co roku.To roslina,która bardzo dobrze rośnie w gruncie,ale trzeba ją niestety wykopywać przed mrozami.U mnie rośnie w długiej (70cm )donicy z innymi jednorocznymi.Przechowuje co roku w domu,w najchłodniejszym pokoju,który i tak ma ok.17*C.Wtedy trzeba sprawdzać,czy go nie skonsumowały przędziorki.Częste spryskiqwanie temu zapobiega.W tym roku około jesieni chyba spróbuje zrobiś sadzonki,gdyz nie co roku udaje mi sie go przechować.Owoce - PYCHOTKA - na surowo.Smak:ananasowo-gruszkowy,bardzo soczyste.Teraz są jeszcze niedojrzałe,bo sie nie wybarwiły.Ku końcu lata dostają fioletowych smug ( ale nie zawsze - nie doszłam do tego,od czego to zależy).W gruncie swietnie sobie radzą,krzaczorek pokaźny,zawsze sie zastanawiałam,jak tak ciężkie owoce nie złamią łodyg!!
Wiosną do kupienia w OBI lub Castoramie,w granicach 13-15 zł.
Stasieńko popatrz,jak rosną fiutki od Ciebie
Obrazek
Awatar użytkownika
orange30
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Grażynko dziękuję bardzo za odpowiedź. Rób sadzonki, ja pierwsza w kolejce, bo nie wiem czy mi się uda kupić. Lubię takie nowości, poczytam więcej i spróbuję Ci pomóc rozmnożyć. Na swojej działce sama rozmnożyłam wiele krzewów :) Lubię takie wyzwania ;:138
Mój spis wątków
Moje robótki
Awatar użytkownika
Mala_MI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2008, o 14:23
Kontakt:

Post »

o i znów się czegoś nowego dowiedziałam :uszy
Pozdrawiam, Justyna
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
Awatar użytkownika
chmara3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2007, o 00:18

Post »

Grażynko ale u Ciebie sie dzieje :) Super czekam na kwiaty z nowego pędziku :) a jeśli chodzi o takie dziwaki w ogrodzie to w zeszłym roku tez miałam kilka np. melony, oberżyne, kiwano, fasolnik chiński, tykwy super sprawa ale w tym roku odkąd okroili mi działkę pod obwodnice to z braku miejsca i zrezygnowania bo nerwów mnie to troche kosztowało nie posadziłam nic z tych rzeczy ale mysle, ze w przyszłoci jeszcze poeksperymentuje.
Pozdrawiam
Kiedy coś uparcie gaśnie zaufaj iskierce nadziei ~~~~ Pozdrawiam Aga
Moje storczyki :)
Moje kaktusiki:)
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
stasia109
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Droga Grażynko, fiutek niczego sobie. I jeszcze urośnie....i z czerwienieje! :;230 :;230 :;230
Adresy do moich wątków
Awatar użytkownika
Bogdan Sz
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2008, o 10:33

Post »

Gdzie mogę znaleść Anitę od mieczyków? :wit
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”