Ali uśmiechnięty ogród cz. 3

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
FRAGOLA
1000p
1000p
Od: 4 cze 2010, o 09:34
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ali uśmiechnięty ogród cz. 3

Post »

ładniutko u Ciebie Alu ;:108 Masz wiele pięknych roślinek które mimo upałów ślicznie się prezentują ;:138
FRAGO-linki
w 'powężowym'
Pozdrawiam-Grazia
Awatar użytkownika
[Iza]
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 paź 2009, o 17:47

Post »

Masz przepiękne kwiaty i świetnie potrafisz je nam zaprezentować. Śliczne zdjęcia :D
Awatar użytkownika
JolantaG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lis 2008, o 14:52

Post »

Czy lilie św.Józefa tak pięknie Ci się rozrosły ,czy tak dużo ich nasadziłaś :?: :P ;:138 ;:138 ;:138
Awatar użytkownika
snowflake
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 lut 2009, o 17:12

Post »

Witajcie :) Czas bardzo szybko mi leci i zawsze mam coś do zrobienia... ale w niedziele rano wyjeżdżam, więc mam nadzieje wreszcie sobie odpocząć...

Marylko, dziękuję, wcale z ta moją znajomością nie jest aż tak dobrze, ale ciężko jest wiedzieć wszystko ... i faktycznie pełnia lata...dalie, rudbekie, jeżówki...ale i tak wole wiosnę ;) Przynajmniej jest chłodniej :lol: bo mimo, że jestem młoda upały źle znoszę, ciężko mi się oddycha i linie kroplujące na całym ciele baardzo intensywnie pracują...

Krysiu, witam :) staram się właśnie włączać naturalne elementy do ogrodu bo inne raczej nie pasują u mnie... brzoza niestety szybko próchnieje, a płotki zobaczyłam u Magdaleny, naszej forumki, bardzo mi się spodobało i swoje kupowałam na allegro... długości 1,2 m kosztowały chyba 8 zł. myślę, że nietrudno zrobić je samemu ale na pewno to pracochłonne. Te płotki podobno lepiej chować na zimę do pomieszczenia, wtedy dłużej pożyją... bo ich żywot to też pewnie ze 3 lata...
A lilie sędziwe... pamiętają chyba moje urodziny, dwa lata temu je podzieliłam, przesadziłam i się odwdzięczyły :)
Roślinki lubię wszystkie ale staram się nie popadać w skrajność posiadania wszystkiego, ale i tak wielu nie umiem się oprzeć ;) cóż lepiej potem wyrzucać...

Daluś, u nas też popadało ładnie, bez silnych burz...może grzybki będą bo póki co zakaz wchodzenia do lasu był :( U ja ogrodu za domem nie podlewałam w tym roku chyba ani razu... jak ze dwa razy postała tam woda do to tej pory jest wilgotno :shock:

Jola, ;:97

Monia, dziękuje, ten przetacznik dostałam od Jacka, jednak przetaczniki nie rosną u mnie zbyt dobrze.. chyba zbyt kwaśna i wilgotna ziemią...

Grazia, u mnie nawet roślinki nie więdną, oprócz hortensji :roll: duża wilgoć jeszcze w glebie... zresztą zwiędniętych i brzydkich i tak nie pokazuję :lol:

Iza, dziękuję :)

Jolu, lilie są u mnie w ogrodzie bardzo dawno, dwa lata temu wykopałam cebule bo były strasznie zbite i trochę je porozsadzałam, i taki efekt ;) Choć w tym roku przez upały momentalnie przekwitły i mało było czuć ich zapach :(
Awatar użytkownika
snowflake
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

i zdjęcia:

Lilie NN:
Obrazek Obrazek

Ukochana jeżówka i szałwia trójbarwna:
Obrazek Obrazek

Widoczki:
Obrazek Obrazek

Rozwijająca się biała jeżówka i kłosowiec:
Obrazek Obrazek

Liatra i werbena patagońska siana rok temu z nasionek od naszej Pszczółki z Paryża, o dziwo przezimowała taką srogą zimę, a i się rozsiała gdzieniegdzie :):
Obrazek Obrazek

Niesamowita ogromna dalia i krwawnik kichawiec:
Obrazek Obrazek

Aksamitka, rudbekia dwubarwna:
Obrazek Obrazek

Penstemon, prawoślaz? nigdy nie mogę zapamiętać ...
Obrazek Obrazek

Krwawnik, budleja:
Obrazek Obrazek

Róże okrywowe The fairy? i floks:
Obrazek Obrazek

Biała firletka chalcedońska z pęcherznicą i dalia niska Sweet Heart:
Obrazek Obrazek

Liliowiec NN i firletka kwiecista w wieczornym słońcu:
Obrazek Obrazek

Widoczek o zachodzie słońca i klonik w jego blasku:
Obrazek Obrazek

I mój nabytek: taka ciekawa prymula i przed schodami: przezimowana fuksja... o dziwo się udało:
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
jollla500
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2008, o 23:49
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Alu ale u Ciebie pięknie ;:109
Ja przez tą suszę straciłam kilka roślin :roll: wątpi.e aby odżyły....
Zima dała nam i lato daje nam dobrze popalić :?
Miłego wieczorka życzę ;:196
Jolllinki ;:3Do Jollla500
Miłością moją są ogrody, wschody słońca i jego zachody......
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

ALUTKO widzę ,że masz wielobarwne szałwie a dalia mnie zauroczyła . Taki wielgachny kwiat . Mnie również się ta szałwiawysiała mam na razie 1 sadzonkę . Czy ona się bardzo rozsiewa i czy masz może nasionka z tej lilowej . Pięknie wygląda jak zajączek . Rudbekie teraz dostałam od kolezanki forumowej i ciekawe czy jeszcze zakwitną w tym roku . Dosyć fajna sadzonka . Biała jeżówka również śliczna . Kiedyś miałam tych jezówek dużo ,ale jak zaczął je łapać mączniak wywaliłam je wszystkie to samo stało się z malwami
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
FRAGOLA
1000p
1000p

Post »

Piękny kolorek budlei,a prymulka też śliczna ona teraz kwitnie?Jak ta szałwia trójbarwna tak się rozsiewa,to mogę się uśmiechnąc do Ciebie o kilka nasionek :?: :D
FRAGO-linki
w 'powężowym'
Pozdrawiam-Grazia
Awatar użytkownika
snowflake
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Joluś :), przykro mi z powodu Twoich roślinek...może część podziemna przeżyła i jeszcze odbiją... jakby co możesz na nas liczyć :*
A lato faktycznie niesamowite.. dla mnie straszne ;/ nasz organizm nie na takie upały...

Jadziu, dalia faktycznie piękna... moja mama dostała od znajomej..., szałwia Jadziu bardzo się rozsiewa i na pewno za rok będziesz miała jej mnóstwo, ja niestety nie zbieram nasionek, bo właśnie co roku gdzieś się pojawia... ale mogę zebrać w tym roku :) tylko nie jestem pewna czy jak zbiorę z fioletowej to fioletowa wyrośnie ;) bo pewnie się zapylają nawzajem...
Malwy faktycznie chorują... ja chyba też z nich zrezygnuje...ale z jeżówkami nie miałam takiego problemu... mączniak nie powinien ich łapać...tylko żeby rosły na słoneczku i nie miały za mokro... ja jeżówki kocham... muszę sobie jeszcze wysiać więcej, kocham chmary motyli wokół nich... budleje to pikuś przy nich...

Grazia, Budleje wyhodowałam z kijeczka :) to jej drugi rok... posadziłam ją razem z białą, bo chciałam taką chmurę biało-fioletową... ale wygląda na to że biała kwitnie później... więc z założenia nici ;/ Nasionka bez problemu mogę zebrać i wysłać :)
Awatar użytkownika
snowflake
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziś chciała pokazać moje pysznogłówki z zeszłorocznego siewu ;):
Obrazek Obrazek

Obrazek

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55

Post »

piękne te pysznogłówki, tylko ponoć chorowite :roll:
Awatar użytkownika
FRAGOLA
1000p
1000p

Post »

Wszystkie pysznogłóweczki cudne ;:138 aż mi się oczy śmieją do nich :D
FRAGO-linki
w 'powężowym'
Pozdrawiam-Grazia
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Alu jak zwykle wszystko co białe od razu zauważę - biała dalia śliczna i do tego te jeleniorożne końce dodają jej szczególnego uroku - może wymianka jesienią jeśli będzie co dzielić...
Pysznogłówki z nasion ...? trafiły sie ciemnoczerwone i zdaje sie fioletowe - a może masz też białe bo poszukuję tyle,że z kłaczy - szybciej kwiaty a poza tym one dość dobrze sie namnażają.
x-d-a

Post »

Alu, śliczne te Twoje pysznogłówki ;:63 I do tego mają takie wspaniałe, aromatyczne listki; czasami dodaję je do herbaty - zyskuje wtedy fajny smak i aromat :P
Jednak moja pysznogłówka w tym roku złapała mączniaka i ma brzydkie łodyżki :(
maryla73ab
1000p
1000p
Od: 26 sie 2008, o 19:21

Post »

Witaj Alu...brawo udało Ci się z pysznogłówką z nasionek i już tak pięknie kwitną,moja próba nie powiodła się... :( lilie św.Józefa...bajeczny widok... ;:138
pozdrawiam Maryla...

Moje wątki
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”