Ogródkowe rozmaitości cz.3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Alionuszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 cze 2009, o 23:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogródkowe rozmaitości cz.3

Post »

Igor floks biały to taki zwykły babciny ...jest dosyć wysoki i ma pachnące kwiaty :D
Budleja została kupiona chyba na targach ogrodniczych w Tychach,ona dostępna już jest w większej ilości szkółek...chyba najciemniejsza z wszystkich budlei ...U mnie jest jeszcze niewielka ,bo młoda ...ale gdy wszystkie kwiaty zakwitną ,zrobię zdjęcie całego krzaczka... :D
Dominiko Elmshorn ma jaśniejsze kwiaty,zupełnie inne niż rok temu,wtedy kolor był intensywnie różowy,a teraz ostre słońce rozjaśniło płatki.Ona w ogóle nadaje się do półcienia,rok temu przysłaniała ja trochę Iceberg ,ale ścięta na wiosnę,odsłoniła Elmshorna... :D bo wiesz u mnie wszystko jedno na drugim... :wink:
Idę do Ciebie i pooglądam ją sobie... ;:65
Grażka dla podziwiania kwiatu Alohy ,rzucam węża i jadę... ;:71 Albo...jutro,kwiat będzie jeszcze ładniejszy,tylko ,by slońce go nie przypiekło :wink:

No to trochę zdjęć

drugie kwitnienie Awakening ...pierwsze też było trzema kwiatami... :;230

Obrazek

Sympatia ...mówcie co chcecie ,czerwona... ,ale stwierdziłam ,że robi wrażenie ,mimo ,że czerwona... :wink:
może ktoś nie wie jak wygląda...,w rzeczywistości jest ciemniejsza

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

New Dawn z groszkiem szerokolistnym

Obrazek
przegorzan
Obrazek

Therese Bugnet...znowu zakwita ,ale już na wys.prawie 2 m... :wink:

Obrazek
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Awatar użytkownika
Alionuszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jadziu Elmshorn jest zdrową ,kwitnąca do przymrozków różą,raczej krzaczastą.Dobry wybór ,wiesz ,kwiatki to ona ma niewielkie,ok 5,6 cm ,ale jest ich więcej na jednej łodyżce
U mnie najpiękniej pachnie lilia trąbkowa na tarasie ,nie trzeba nosa wciskać w kwiat,zapach jest wszędzie naokoło.Za rok kupuję więcej lilii i niech sobie pachną... ;:170
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Neluś jak Ci gaura bokami wychodzi to nie wyrzucaj.
Ja się piszę na nią piszę w kolejkę, jeśli coś zostało.
Klematisy masz cudowne i aż dziw, że w takim upale tak pięknie kwitną. ;:215
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Hanka 1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2008, o 20:03

Post »

Witaj Nelu
Obrazek
Ja też mam tego jegomościa.Kupowany był jako złocień biały pełny-lubią go mszyce szczególnie te czarne.Ładnie przetrzymuje zimy,nie lubi nawożenia,bo się "kładzie" i wygląda nieefektownie.
Budleja-śliczna.Ja jakoś nie mam do niej ręki,co roku kupuję ,sadzę a ona gdzieś sobie "idzie" i nigdy nie zakwita.Coś chyba źle z nią robię. ;:132
Nelu jak długo czekałaś na Alohę.Moja sadzona jesienią coś słabo rośnie.Puściła jeden pęd i parę drobnych i tak stoi-o kwiecie mogę tylko pomarzyć :;230
U Ciebie wszystko wczesniej kwitnie niż u mnie-ubiorek
-Twój już taki cudny a ja mojego jeszcze nie mogę znaleźć w gąszczu liliowym.Jesienią myślę go przesadzić jako dywan dla róż.
U mnie upał-strach wyjść na ogród a deszczu ani kropelki.
kochajmy ludzi, tak szybko odchodzą...
oaza spokoju Hanki
ciasta domowe Hanki
Awatar użytkownika
an-ka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sty 2009, o 21:10

Post »

Haniu ty aż koło Kielc mieszkasz to mogą byc różnice w kwitnięciu - ja za płotem jestem i nie kwitna mi ani czarnuszka ani floksy ani gaura ani inne kwiaty a u Neli czarodziejki wszystko w pełnym rozkwicie.
Jestem pewna ,że rzuca czary jakby to mój sasiad powiedział .Dobrze,że nie mam krowy bo i mleko by zabrała :;230

Nelu
mimo suszy to kwiaty u Ciebie widowiskowe. ;:167
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p
Od: 4 mar 2009, o 12:08

Post »

Nelu, ależ pięknie, :shock: nacieszyłam oczy do syta ;:137 czarodziejko kwiatów ;:180 biję pokłony
;:196
Cieplutko pozdrawiam Wiesia
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Awatar użytkownika
gagawi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 gru 2007, o 21:57

Post »

Nela- czy Crovn Princess Margareta i Williama Morrisa kupowałam z Świata Róż przez All?
Grażyna W
Mój ogródek
regulamin
Awatar użytkownika
Alionuszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam wszystkie miłe koleżanki :wit
Niedziela minęła w skwarze ...nic nowego,zerwał się wiatr ,znowu postraszył,polatałam z donicami...i przestało wiać,parę kropli spadło,także jak sucho było tak i jest nadal... :wink:
Grażka coraz więcej zwolenniczek gaury... :D myślę ,że i dla Ciebie zostanie,chyba ,że wyschną z tej suszy...podlewanie z węża mało co daje... :roll:
Clematisy dostają specjalne dawki wody,to pijaki,wiec zadbałam o nie należycie... :wink:
Dzięki za pochwały ;:196

Hanka już wiem min.dzięki Oliwce,że to białe to krwawnik kichawiec,fakt nieraz siedzą na nim mszyce,ale naprawdę niewiele...,ogólnie prezentuje się dosyć efektownie,szczególnie wśród czerwonych róż :D
Oprócz budlei Black Night ,mam jeszcze dwie ,rok temu dorosły do ponad 2 m,teraz z jednej złamał się jeden z dwóch pędów... :roll: Też nie wiem ,czy w ogóle zakwitną. :?
To nawet lepiej ,że Aloha wypuściła pęd , za rok zakwitnie wieloma kwiatami, :uszy ,bo moja ma tylko krótkie gałązki ,jak floribunda,a długopędu nie mogę się doszukać... :wink: Moja kwitła już na drugi rok ,ale miała 4 kwiatki.Nie martw się ,że w tym roku kwiatu nie będzie ,krzak nastawia się na tworzenie szkieletu ...
Mój ubiorek to baldaszkowaty ,jednoroczny,rozsiewa się po kwitnieniu i zawsze go mam w ogrodzie,ubiorek
wiecznie zielony-bylina też nie zakwitł mi w tym roku,nie mam pojęcia ,co jest powodem... ;:24
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Awatar użytkownika
Alionuszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu a ja nie mam takich trąb z liliowatych co Ty...,czarujesz je i do mnie dochodzi w linii prostej... :;230
Twoje kwiatki dopiero wychuchane... ,rosną pod kloszem ... :wink: niegroźna im susza kiedy klosz-parasol rozpostarty nad nimi... :uszy
Wiesiu dzięki za tak piękne pochwały... ;:196 Najważniejsze to kochać swoją pasję ,to i kwiaty jako takie... :wink:
Gaga nie kupowałam przez Al.ale zamówienie złożyłam na ich e-maila. :D

Tym razem tarasowce z bliska...parę kwiatków

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozostałe ,jeszcze nie kwitną ...Ołownik się ociąga... :roll: Pandorea jeszcze w lesie...,Sandewilla ,zero pączków,chyba się jej pozbędę :?
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Alionuszka pisze:

Obrazek
Zakochałam się w tym zestawieniu :P
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

- też wywaliłam.
Piękna była tylko w tym roku jak ją kupiłam, potem.... Obrazek
Bardzo się cieszę na gaurę Obrazekbo bardzo mi się podoba.
Szukałam u nas nasion, ale nie trafiłam.
Więc młody narybek będzie jak złoto... :heja
No to Cię Anka załatwiła.
A co jak kot pójdzie na saksy......??????
Ale odpowiedzialność, takiego kwiatka będziesz musiała podwójnie pilnować, bo inaczej to Anka by Cię ;:5
Ale tego wąchania różyc i lilii to zazdroszczę - mieć będziesz próbkę tego co by było gdyby twój ogród się powiększył.... ;:112
Neluś dobrze, że popadało, pierwsze podlewanie masz z głowy. :uszy
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Alionuszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mariolko cieszę się ,że zestawienie się podoba ;:196 ,lobelie w skrzynkach muszą być co roku ...,uwielbiam te drobne ,niebieskie kwiaty i to w różnych odcieniach.Pelargonie różowe pełne ,to są te z dziada, pradziada... :;230 niezawodne ,szczepki pięknie się ukorzeniają,liście zdrowe i wielkie,nie mówiąc o kwiatach...są tak ciężkie ,że bez patyków się nie obejdzie ... :D

Grażka sandewilla ma mikroskopijne pąki,ale nie tego spodziewałam się po niej,rok temu kwitła ładnie,teraz ją chyba coś gryzie...Pewnie wyczuje moje zamiary i pokaże co potrafi... :;230 z każdą rośliną,której bądź co bądź z ciężkim sercem ,chcę się pozbyć ,tak się dzieje... :roll:
Kotem opiekuję się tylko w poniedziałek ,inne dni tygodnia należą do Grażyny... także jakby co nie tylko moja głowa poleci... :;230 Z podlewaniem to ja występuję jako pomoc w trzymaniu węża... :wink:
Popadało,ale nie jest to jakaś rewelacja...,rośliny skąpały się w kroplach deszczu,ale z korzeniem to już krucho... :roll:
Gaury samosiewki nie wszystkie pousychały ,sprawdziłam ... nawet im susza nie szkodzi... :D To już u mnie masz dwie rośliny...czas przygotować się do podróży... :wit

Asarina ma już pełno pąków,niektóre się otwarły...ale czy to fiolet... :wink:

Obrazek Obrazek

kolejny kwiat Polki bardziej pofalowany

Obrazek

opóźniony co nieco clematis bylinowy(integrifolia) Blue Boy
Obrazek

Chłodniej ...to i gaura lepiej kwitnie
Obrazek

Znalazłam pod płotem zapomniana hortensję ze szczepki...jak widać się przyjęła :wink:
Obrazek

Hortensje słabo w tym roku,jedna dopiero tak kwitnie
Obrazek

I róża Violetta
Obrazek
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Ależ piękny ogród pokazałaś. Cały w Twoich klimatach.
Nie dziwię się, że jest inspiracją dla Ciebie.
Mnie też też zachwycił.
U mnie Aloha mimo, że w donicy zakwitła, ale też chyba to ta kordesa. Kwiat ma morelowo-różowy.
aleb-azi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 gru 2009, o 18:18
Kontakt:

Post »

Koniec świata - szczepka hortensji... zapomniana pod płotem.... Cuda czynisz Nelu :D I do tego najładniejsza z Polek :D
Awatar użytkownika
Tosia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2010, o 16:48

Post »

:wit NELU dla mnie jesteś mistrzem. Chorzów niedaleko, a więc? Urzekły mnie Twoje kwiaty! Mam też gaurę , ale ma inny kolor. Przez spacer po Twoim ogrodzie zapisałam 3 strony chciejstw! Kiedy ja będę taka mądra w tych kwiatach? Pozdrawiam
Co zasiejesz, to zbierzesz
Malutki ogródeczek Tosi - cz.14. Zapraszam serdecznie!
Wcześniejsze wątki.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”