Ranczo Nokły cz. 4.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 gru 2009, o 00:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ranczo Nokły cz. 4.

Post »

Nie uwierzyłabym nigdy, że nie podlewałeś trawy, taki jedwabny dywanik.
Ale może to i racja, jak przyzwyczai się do podlewania, to potem sama sobie nie radzi i żółknie.
Pięknie kwitnie u Ciebie kielichowiec, a cała reszta jak zwykle niedościgniona :uszy
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2007, o 17:20

Post »

IZO-dziękuję za odwiedziny i za ciepłe słowa o naszym ogrodzie.Pod względem wilgoci w naszym ogrodzie, to jak na razie jest dobrze, mimo wysokich temperatur jakie ostatnio panują, ostatnie deszcze , na początku tygodnia dość mocno zasiliły nasze rośliny w dawkę wilgoci, na razie nie myślę o podlewaniu roślin, czy trawnika ( nie mówiąc, o tym ,co pod folią). U nas tylko te dwa pokazywane wrzosy, rozpoczęły kwitnienie, ale widzę że i inne też nie chcą być gorsze.

JOLU- dziękuję za odwiedziny, jeszcze w tym roku nie podlewałem,ani trawnika, ani warzywnika, jedyne co podlewam to w szklarniach gdzie rosną pomidory i winogron.

Obrazek

Obrazek

A teraz trochę fotograficznych impresji :

Obrazek

Obrazek

Z dawkowaniem wilgoci moim roślinom jestem ostrożny. roślina reaguje opadnięciem liści, w chwili gdy ma za mało wilgoci, natomiast nie widać reakcji rośliny ,gdy ma za dużo wilgoci, dopiero wtedy widać gdy pada z nadmiaru wilgoci. Ogród nasz jest w obniżeniu terenu, nawet jak długo deszczu nie ma to wilgoć napływa z terenów wyżej niż nasz ogród położonych.

Nareszcie piękna pogoda, ciepło, ale nie za gorąco, wnuki coraz częściej zaglądają do ogrodu, szukając ochłody.W ogrodzie kwitną głownie lilie i liliowce oraz inne kwiaty.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Kwitnie kolejny liliowiec z "kolekcji GENI" :

Obrazek

Obrazek

A teraz trochę fotograficznych impresji:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
grazia72
500p
500p
Od: 24 maja 2010, o 14:13
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Panie Tadeuszu; bardzo często "goszczę" na Ranczu, (praktycznie od początku) zawsze wzbudza mój podziw ;:180 .Ogromna ilość roślin to i ogrom pracy, a nic co zielone i rośnie nie chce zaczekać , domaga się żeby mu poświęcić swój czas i wysiłek (zwłaszcza ta trawa :wink:). Jeszcze raz gratuluję panu i małżonce tak pięknie urządzonego Rancza.
Pozdrawiam Grażyna
Wszystko co mam
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Tadeuszu cieszę się ,że po kolei zakwitają Ci liliowce ,potem po przekwitnieniu chyba wyłożysz z donic ,żeby miały przestrzeń i mogły się rozrastać .

Genia :wit
elsi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sty 2009, o 17:26

Post »

Ta biała budleja to rośnie od południa?? Pytam, bo gdybym trafiła po kwitnieniu,
nie chciałabym pomylić krzewu. A wiesz, że udało mi się rozmnożyć moją?
Ale taką Ty już chyba masz. Jak będą dzieci, to Ci nalot zrobimy :wink:
Ja mam trudności z rozpoznawaniem roślin, na zdjęciach to one do siebie podobne.
Jeśli jednak ma się jakąś roślinę już dłużej to zauważamy takie szczegóły,
które pozwalają zidentyfikować jej siostry. Julka u mnie od niedawna.
Elegancki pełny powojnik rozpoznaję i na zdjęciach, ale on jest charakterystyczny :P
Pozdrawiam. Elżbieta
Ogród Elżbiety
Awatar użytkownika
agape
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lip 2008, o 21:33

Post »

Tadeuszu! Dzięki za dobre słowo! U Ciebie wszystko takie zielone, mimo suszy!? Gratuluję!
Na widok pomidorów zabiło mi serce...i wspomnienia. Powiem Ci, że te zdjęcia z pszczołą w róży, to niemal jak noc poślubna...;) taka suknia, niewinne światło i ktoś pod krynoliną, ku nektarowi ;)
Oj, boję się cenzury! ;) Ale masz oko fotograficzne! :lol:
Awatar użytkownika
Zielona_Ania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2010, o 17:40

Post »

Tadeuszu, właśnie odbyłam nieśpieszny spacer po lipcowej odsłonie rancza. Zrelaksowałam się podziwiając obfitość kwiatów. Bardzo sympatyczne te liliowce z kolekcji Genii :D Pomidory wyglądają smakowicie, a jakie piękne winogrona ;:63
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32

Post »

Tadeuszu przyszłam pozachwycać się Twoim Królestwem, gdzie wcale nie widać suszy i upałów.
Być może to zasługa położenia ogrodu, ale Twoja również nie mniejsza.
Ileż trzeba pracy włożyć, żeby były takie efekty.
Pomidory dojrzewają bez cienia zarazy, owoce na winorośli ogromne, chyba jakaś szlachetna odmiana.
Krzew pięciornika nad stawem pięknie uformowany, ma mnustwo kwiatów, jest ślicznie. :)
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2007, o 17:20

Post »

GRAZIA72- dziękuję za spacer po naszym ogrodzie i za ciepłe słowa o naszym Ranczu. Ogród jest duży i jest trochę pracy w nim by tak wyglądał, jak wygląda. Możliwość pokazywania naszego ogrodu na Tym Forum, mobilizuje do pokazania coraz piękniejszego ogrodu, a to z kolei do większej pracy.

Dziękuję za pozdrowienia dla mnie i mojej małżonki. Na koniec drobna uwaga, na Tym Forum zwracamy się do siebie po imieniu. lub nicku, niezależnie od wieku, czy zasług dla tego Forum. Cieszy nas że do naszego ogrodu zawitała kolejna osoba z naszego rejonu, zapraszam do dalszych spacerów, tak bieżących, jak i do wcześniejszych wątków ogrodowych.

GENIU dziękuję za odwiedziny, liliowce otrzymane od Ciebie posadziłem nad brzegiem stawu, mają tam dużo wilgoci( posadziłem je ok 20 cm nad poziomem wody w stawie), oraz słońca.Resztę, stoi w doniczkach i czeka na swoje miejsce w ogrodzie.

ELŻBIETO- dziękuję za odwiedziny, biało kwitnąca budleja, rośnie w miejscu gdzie w ubiegłym roku była szklarnia ( niedaleko pogiętego modrzewia), posadziłem ją obok siebie z innymi budlejami. Biała rośnie od strony wschodniej w środku , fioletowa i od strony zachodniej czerwona. W ogrodzie już kwitnie ( na podwyższeniu ) budleja żółta;

Obrazek

Czerwona , zakwitnie lada chwila;

Obrazek

Z niecierpliwością czekamy na Wasze odwiedziny, jesteśmy w ogrodzie codziennie.

AGUŚ-dziękuję za odwiedziny, mimo wysokich temperatur, w naszym ogrodzie nie można mówić o braku wilgoci, n.p. wczoraj padało w naszym ogrodzie z trzech chmurek, w sumie trawnik dobrze podlało, dzisiejsza chmurka ,była mniej łaskawsza, zahaczyła tylko o Nokły tylko na 10-15 sekund. Zdążyłem zauważyć Twoją nową pasję, tylko nie zapominaj o swojej Wiślance.

Co do fotografii, to kilka lat zawodowo się zajmowałem fotografią, nie artystycznie a raczej w formie dokumentacyjnej, raz zrobionych zdjęć już później, niestety nie udało się powtórzyć, dlatego trzeba było solidnie podchodzić do fotografowania. Dalszych rozważań o zdjęciu z pszczółką, raczej nie podejmuję się, bo od nocy poślubnej już minęło trochę dziesiątków latek.

ANIU-dziękuję za spacer po ogrodzie, chodząc po naszym ogrodzie nie można się śpieszyć, bo łatwo się w nim zgubić, jest w nim trochę "zakamarków".Cieszy nas że że spacer po naszym ogrodzie relaksuje Cię, kwiatów w nim jest równie dużo jak drzew,krzewów i iglaków. Dzisiaj dla odmiany pozwolę "GENI liliowcom" odpocząć, za to pokażę nasze ,aktualnie kwitnące lilie.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pomidory już mamy swoje, zaczynamy je jeść całą "gębą" na śniadanie, obiad i kolację, trochę późno w tym roku dojrzewały, na winogron ,trzeba jeszcze trochę poczekać.

IGORZE- dziękuję za spacer po naszym ogrodzie,trawnik ,jest moją dumą, dbam o niego, ale i odwdzięcza mi się swoim pięknem, uważam że trawnik jest również, tak jak i kwiaty ozdobą ogrodu. Robiąc zdjęcia swoim roślinom staram się je pokazać w jakim otoczeniu ta fotografowana roślina się znajduje. W naszym ogrodzie jest dużo wilgoci, staw i rzeka , powoduje że rano po każdej nocy jest rosa na trawie.

TAJKO- dziękuję za spacer po ogrodzie, w tej chwili w ogrodzie kwitnie bardzo dużo roślin, sam nie wiem co teraz pokazywać, a co odłożyć na zimowe wieczory. Duży wpływ na wilgotność w ogrodzie ma położenie ogrodu, w obniżeniu , przy rzece i do tego około 5 arów stawu.

Żeby się narobić, to przesada, jest w ogrodzie dużo pracy, to prawda, ale pracujemy w nim codziennie i bez pośpiechu, i dlatego ogród wygląda ,jako, tako ,zadbany. Lubię pracować w ogrodzie, jak się zmęczę przy jednej pracy, to idę do drugiej- odpoczywać.

Zaczynają już powoli kwitnienie rośliny środka lata:
-dalie:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

milin;

Obrazek

Obrazek

oraz zaczynają pokazywać swoje piękno pierwsze mieczyki;

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Witaj Tadeuszu cudne te Wasze lilie i jakie duże .
Mieczyki też zapowiadają się ciekawie , jakieś nowe piękne odmiany .

Lubie spacerować po Waszym ogrodzie .
Pozdrowienia dla Ciebie i Zosi
Genia
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32

Post »

Tadeuszu zachwyciłam się Milinem, myślę, że on lubi takie obecnie panujące upały, pod warunkiem, że ma dużo wilgoci w podłożu i właśnie takie warunki są u Was spełnione.
Pokazuj wszystkie kwitnące rośliny, zimą będziemy powtarzali po prostu.
Nie wiedziałam , że istnieje budleja o czerwonych kwiatach. :)
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 gru 2009, o 00:34

Post »

Tadeuszu, do Ciebie nie można wpaść tylko na chwilkę, podejrzeć co tam nowego :roll: Tyle roślin i kwiatów :uszy
A mnie najbardziej zchwycił milin, czy Ty go jakoś podkarmiasz? Ja mam trzy nad jeziorem i jeden obok domu i żaden jeszcze nie kwitnie :?
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Tadeuszu widzę , że zaczyna się już wspaniały czas mieczyków w Twoim ogrodzie :D Już otwierają się pierwsze kwiatuszki, zaraz te eleganckie kwiaty będą cieszyły pełnią swej urody :D A u Ciebie każdego roku jest to widok niezapomniany przy takiej ilości tych ślicznych kwitów :D
Lilie przepiękne, szczególnie kocham ten widok, a jeszcze gdy dodać ten niesamowity zapach jaki wokół nich się unosi, to czegóż chcieć więcej :D
Awatar użytkownika
dkny
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 wrz 2009, o 18:55

Post »

Czeka z niecierpliwością na spektakl mieczyków... :wit zapowiada się prawdziwa uczta! :D
anka_
ZBANOWANY
Od: 12 lip 2010, o 14:06

Post »

Witaj Tadeuszu pozwoliłam sobie wpaść z wizytą na wieczorny spacer po Waszym ranczo i ...spaceruję już kilka godzin (musiałam nadrobić wcześniejsze wątki) i dech zapiera. Podziwiam ogrom pracy jaki włożyliście aby poszczycić się TAKIM efektem. Twoją miłość do tego ogrodu, poszczególnych roślin i pasję tworzenia można wyczytać w tym co piszesz.
Masz cudowne rododendrony (uwielbiam je) i liliowce i ...mówiąc w skrócie wszystkie roślinki.
Po wizycie w Waszym ogrodzie lista moich planowanych zakupów baaaardzo się wydłużyła.
Ja jestem nowicjuszką jeżeli chodzi o ogród, dopiero stawiam pierwsze kroki. Dzięki forum i takim spacerom jak dzisiejszy wierzę, że za kilka(naście)lat będę mogła pospacerować w realu po moim ogrodzie.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”