Storczykowe bidulki Eury

Awatar użytkownika
AnnaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 lut 2008, o 14:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Kochana każdy kiedyś zaczyna, jak się rozkręcisz a zapewne będzie to szybkie tempo to sama nie uwierzysz. OJ jak zazdroszcze Ci tego okna w łazience. ;:113 ;:109
Początek mojej przygody.
Początek ... cz.II, cz. III - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36123" onclick="window.open(this.href);return false;
Fotogaleria Garnek - moje kwitnienia i miejsca gdzie bywam :)))
Awatar użytkownika
eury
200p
200p
Od: 1 kwie 2009, o 22:46
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Moje keiki :)
Mirko,jeszcze raz dziękuję Ci bardzo ;:215
Obrazek Obrazek
Obrazek
Na sypialnianym oknie jest oddział antytarcznikowy.Jego ofiary:
Obrazek Obrazek
Ogrodowa miniaturka Eury
Storczykowe bidulki Eury
Pozdrawiam Viola - rodzaj rośliny z rodziny fiołkowatych?
volcowitch
ZBANOWANY
Od: 8 lip 2008, o 13:03

Post »

to sphagnum jest niepotrzebne przy keiki. Keiki wypuszcza korzenie gdy roślina matka łodygą kwiatową już nie dostarcza odpowiedniej ilości substancji odżywczych, a keiki musi o nie zadbać samo by zapewnić sobie ich odpowiedni poziom.

Obrazek
Temu wyraźnie brakuje wilgotności. Co na to wskazuje - wydłużajace się korzenie oraz liście bez turgoru. zalecenie - zwiększyć wilgotność - ale stopniowo by roślina nie zgniła. Łazienka moze być do tego celu idealnym miejscem. Tam gdzie stoi to dendrobium.
Obrazek
Temu za to będzie dobrze na parapecie wschodnim gdzie będzie miał z rana dużo światła. Fioletowe liście to objaw braku światła w odpowiedniej ilości.
Awatar użytkownika
eury
200p
200p
Kontakt:

Post »

Dzięki za radę :) za każdą jestem bardzo wdzięczna :D
Ponieważ te storczyki (dwie ostatnie fotografie) były zaatakowane (no jeszcze są ale w koncowym stadium) przez tarczniki "poszły na wygnanie" zeby nie zaraziły pozostałych.Pokombinuję jakby tu je poprzestawiać :wink:

Co do keików - jak widzę są rózne szkoły postępowania z nimi - co wg Ciebie volcowitch powinnam z nimi zrobić?
Ogrodowa miniaturka Eury
Storczykowe bidulki Eury
volcowitch
ZBANOWANY

Post »

Tutaj krótko zwięźle i na temat:

http://pl.storczyki.wikia.com/wiki/Keiki
Awatar użytkownika
eury
200p
200p
Kontakt:

Post »

...hmmm....chyba troszkę zbyt zwięzle...albo muszę sie przefarbować :)

No dobrze,ale jak pielęgnować strorczyka z keikami tak aby umożliwić im jak najszybszy rozwój jeśli wg tego co piszesz sphagnum jest niepotrzebne ?
Wystarczająco błędów narobiłam przy pielegacji moich kwiatów...nie dziw się że zadaję kolejne pytania :)
Ogrodowa miniaturka Eury
Storczykowe bidulki Eury
volcowitch
ZBANOWANY

Post »

eury pisze:jak pielęgnować strorczyka z keikami tak aby umożliwić im jak najszybszy rozwój
Patrząc ze strony keiki i jego naszybszego wzrostu to najlepiej by było jakby roślina matczyna padła. To by wymusiło wzrost keiki, które musiało by przetrwać.
(ale tego rozwiazania nie polecam)

Można też odciąć łodyge kwiatową wraz z keiki i wsadzić do wody. Po takim zabiegu keiki też powinno szybko zacząć rosnąć.
(lecz ja tego też nie polecam)

Najlepiej dbać optymalnie o roślinę macierzystą, a keiki samo sie ogarnie do wypuszczenia korzeni i jak je będzie miało należy postąpić jak w instrukcji o keiki.
Awatar użytkownika
eury
200p
200p
Kontakt:

Post »

volcowitch bardzo serdecznie dziękuję :)
Ogrodowa miniaturka Eury
Storczykowe bidulki Eury
bogumila
1000p
1000p
Od: 17 cze 2008, o 19:02

Post »

Witaj Eury :wit
ja proponuję abyś zaczęła spryskiwac keika i wtedy powinien wypuścic korzonki , mój tak miał , był dosyc duży ale nie miał korzonków więc go zaczęłam spryskiwac i wtedy bardzo szybko wypuścił .
Pozdrawiam Bogumiła
Moje linki
volcowitch
ZBANOWANY

Post »

bogumila pisze:Witaj Eury :wit
ja proponuję abyś zaczęła spryskiwac keika i wtedy powinien wypuścic korzonki , mój tak miał , był dosyc duży ale nie miał korzonków więc go zaczęłam spryskiwac i wtedy bardzo szybko wypuścił .
Ale nie masz pewności ile w tym było przypadku, a ile sutków używania wody. No chyba, że zrobiłaś grupę kontrolną i jeden był psikany woda a drugi nie.

Storczyk wydłuża korzenie gdy ma za mało wilgotności, a nie jej nadmiar. Także używanie wody nie powinno pomóc w tym przypadku.
Ariadna
500p
500p
Od: 17 lut 2009, o 21:50
Kontakt:

Post »

Śliczny ten pierwszy perloc.
Awatar użytkownika
grazynarosa22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 12:18

Re: Storczykowe bidulki Eury

Post »

Widzę że zastój......pytałaś o skrętnika? o zimowanie? ale to kwiatek domowy,normalny jak każdy inny i zimuje a raczej nie zimuje tylko sobie stoi,rośnie,kwitnie.....i tak zleci mu zima :wink: Potrzebuje tylko światła i wody :wink:
........................................................................................
Anaka mówi że też zimuje....chyba się pomyliłam....choc moja koleżanka ma je od kilku lat i nie zimuje,cały rok stoją na parapecie :?
Pozdrowionka...Grażyna
Moje wątki. aktualny
Moje rękodzieło
e_w_u
500p
500p
Od: 27 sie 2008, o 15:28

Post »

Raaany ale parapet ;:167 ;:180 chyba muszę zacząć zbierać na dom żeby mieć duuzo okien i takie ogromniaste parapety ;) a co do cymbidium to babci zakwitło. Był to pierwszy storczyk ktory dostała ode mnie (przyznaje się, to ja ją zaraziłam) i marudziła mi nieziemsko bo nie chciał jej kwitnąc tak jak falek ktory dostała na kolejną okazję ( a ten kwitł jej nieprzerwanie ponad rok i obecnie puszcza nowe pędy...) obecnie dostaje palpitacji przy kazdej wizycie bo moje falki nawet w połowie się tak dobrze nie mają :(. A wracając do cymbidium stoi u niej w rogu południowego okna, podlewane odstaną kranówą jak i inne storczyki (dostaje zawału jak to widzę, ale one rosną jak dzikie), no i po kolejnym marudzeniu ze mam je zabrać bo wyrzuci ( i tak rozsadziłam i zabrałam polowe bo straszny krzaczor był z niego) zakwitł jej (żółtek z czerwona warżką) no i teraz juz jest ładny ;) mam nadzieje ze będzie jej kwitł dalej, bo ja na parapetach miejsca nie mam ;) Ostatnie oncydium czeka, aż jedna jukka zmieni lokum wtedy zrobi się miejscko na parapecie :)
Moje kwiatki :)
Pozdrawiam Ewa
Awatar użytkownika
Priam
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 kwie 2007, o 15:30

Post »

Jak na "bidulki" to całkiem ładne masz te storczyki :tan
ODPOWIEDZ