Storczyki dorotykol
- AnnaL
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 2 lut 2008, o 14:45
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Storczyki dorotykol
Dorotko ja gdy rosną korzonki tak jak u Twojej bellinki czekam aż urośnie większy a do tego czasu go spryskuję. Gdy mogę już delikatnie umieścić go w doniczce to wtedy robię zabieg namaczania korzonka tak by dał się leciutko wygiąć ( zabieg namaczania trwa u mnie około 20 -30 minut), gdy już mogę to zrobić delikatnie układam do brzegu doniczki i przykrywać spagnum. Po kilku dniach korzonek idzie już po krawędzi doniczki. 

Początek mojej przygody.
Początek ... cz.II, cz. III - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36123" onclick="window.open(this.href);return false;
Fotogaleria Garnek - moje kwitnienia i miejsca gdzie bywam
))
Początek ... cz.II, cz. III - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36123" onclick="window.open(this.href);return false;
Fotogaleria Garnek - moje kwitnienia i miejsca gdzie bywam

- dorotakol
- Od: 30 maja 2009, o 20:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dokładnie tak samo robię z niesfornymi korzonkami vand
Zazwyczaj się udaje,ale mam taką jedną nerwuskę u której korzonek który zostanie dotknięty ręką lub dojdzie do ściany wazonu zasycha
Zapomniałam dodać, że i Ty i Dusia nie myliłyście się u dtps. rośnie pęd i wczoraj odkryłam, że wychodzi jeszcze trzeci

Zazwyczaj się udaje,ale mam taką jedną nerwuskę u której korzonek który zostanie dotknięty ręką lub dojdzie do ściany wazonu zasycha

Zapomniałam dodać, że i Ty i Dusia nie myliłyście się u dtps. rośnie pęd i wczoraj odkryłam, że wychodzi jeszcze trzeci

Pozdrawiam Dorota!
cz.2 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=45150" onclick="window.open(this.href);return false;
cz.2 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=45150" onclick="window.open(this.href);return false;
- Storczykowa
- Od: 7 lut 2008, o 19:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
A moja puszcza bardzo krótkie korzenie, które nie wiem czemu nie chcą wrosnąć w podłoże, jak tylko go dosięgną, to zatrzymują się. Liście też są nie takie, jakie powinny, nie są szerokie i jednolicie ubarwione, ale od początku takie był, nigdy nie wyglądały jak liście prawdziwej belliny.Dusiu ona miała tylko 2 korzenie powietrzne (są widoczne na zdjęciach), które przygięłam do doniczki i przez rok dość dobrze odbudowała bryłę korzeniową
Martwią mnie te korzenie które teraz się pojawiają, bo rosną prawie pionowo i jak ja je potem przygnę
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 14 sty 2009, o 18:33
Dorotko zasmuciłaś mnie ta białą
Natomiast Phal.bellina ogromnie dorodny,piekne liście,soczyste.

- dorotakol
Grażynko ja ją odhoduję, mam doświadczenie z takimi zdechlakami
Vandy to niesamowite rośliny, jakiś miesiąc temu kupiłam dwie vandy z przeceny. Jedna była bardzo odwodniona, a teraz pomarszczenie zupełnie ustąpiło i nigdy bym nie powiedziała, że to ta sama roślina.
Teraz z niecierpliwością czekam na pierwsze nowe korzonki
Dla belliny próbowałam wykombinować jakieś mieszkanko, ale okazał się, że te z zimy już zdecydowanie za ciasne
Dziewczyny, czy któraś z was ma jakieś doświadczenia z Doritaenopsisem Kenneth Schubert 'Blue Angel' ? Jak go uprawiać, żeby dobrze rósł i zakwitł?

Vandy to niesamowite rośliny, jakiś miesiąc temu kupiłam dwie vandy z przeceny. Jedna była bardzo odwodniona, a teraz pomarszczenie zupełnie ustąpiło i nigdy bym nie powiedziała, że to ta sama roślina.
Teraz z niecierpliwością czekam na pierwsze nowe korzonki

Dla belliny próbowałam wykombinować jakieś mieszkanko, ale okazał się, że te z zimy już zdecydowanie za ciasne

Dziewczyny, czy któraś z was ma jakieś doświadczenia z Doritaenopsisem Kenneth Schubert 'Blue Angel' ? Jak go uprawiać, żeby dobrze rósł i zakwitł?
Pozdrawiam Dorota!
- orange30
- Od: 27 paź 2007, o 22:59
Dorotko ja nie mam dobrych wieści związanych z Dorit. Mój niestety padł, lecz nie wiem czy na wskutek zarazy panującej u moich storczyków, czy też jakiś błędów z mojej strony. Kusi mnie ponownie, ale jeszcze trochę odczekam.
- kasiunieczka_32
- 1000p
- Od: 19 maja 2010, o 08:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Dorotko ponieważ chciałabym go mieć w swojej kolekcji - troszkę o nim czytałam
a wyczytałam, że uprawa właściwie jak wszystkie phalaenopsis, przy czym nie powinno się jednak dopuszczać do całkowitego przesuszenia podłoża, wilgotność ok 60-70%, temperatury umiarkowane do ciepłych.
A czy masz go już u siebie ?

-
Dorotko to świetna wiadomość 

- dorotakol
dużo łatwiejszą roślinką jest dtps Purple Gem "Blue" (Hybryda doritis z equestrisem) kwiatki ma też fioletowe i jest bardzo skory do współpracy nie tak jak książę Kenecikorange30 pisze:Dorotko ja nie mam dobrych wieści związanych z Dorit. Mój niestety padł, lecz nie wiem czy na wskutek zarazy panującej u moich storczyków, czy też jakiś błędów z mojej strony. Kusi mnie ponownie, ale jeszcze trochę odczekam.

Kupiłyśmy z koleżanką dwa większego zatrzymała a mi przypadł mniejszy. Jej też padł, mój żyje rośnie, ale dla mnie to chyba jednak za wolno i nie mam jakoś do niego serca

Od półtorej rokukasiunieczka_32 pisze:Dorotko ponieważ chciałabym go mieć w swojej kolekcji - troszkę o nim czytałama wyczytałam, że uprawa właściwie jak wszystkie phalaenopsis, przy czym nie powinno się jednak dopuszczać do całkowitego przesuszenia podłoża, wilgotność ok 60-70%, temperatury umiarkowane do ciepłych.

obym tylko swoich sił nie przeceniłaGrażyna Widera pisze:Dorotko to świetna wiadomość

Dzisiaj na jednej vandzie (przedostatni nabytek) zauważyłam koszmarną plamę. Pojawiła się w ciągu dwóch dni - jestem przerażona

Spryskałam ją biochikolem i Topsinem wycięłam zmianę i teraz pozostaje czekać

POMOCY CO TO???
Pozdrawiam Dorota!
- Storczykowa
- Od: 7 lut 2008, o 19:31
Może jakaś zgnilizna (woda leżała na liściu) albo coś w tym stylu... Miałam raz coś takiego na Phal. ucięłam, zasypałam węglem i było później ok. Może ci się jeszcze nie rozlazło na resztę rośliny.
-
- Od: 29 lis 2007, o 13:52
Dorotko nie wiem, gdzie trzymasz swoją Vandę, bo z daleka wygląda mi na poparzenie słoneczne
Plama na zdjęciu wyglada na suchą, więc jeżeli były promyki słonka gdzieś w pobliżu, to temu bym to przypisała. Obserwuj, czy plamy nie pojawią się w innych miejscach i na wszelki wypadek odseparuj od reszty.

-
Plama wyglada brzydko,może dostała sie kropla wody i słońce przypaliło?
- dorotakol
Niestety nie jest to poparzenie, a plama nie jest sucha i nawet wydzieliły się z niej smoliste kropleLana pisze:Dorotko nie wiem, gdzie trzymasz swoją Vandę, bo z daleka wygląda mi na poparzenie słonecznePlama na zdjęciu wyglada na suchą, więc jeżeli były promyki słonka gdzieś w pobliżu, to temu bym to przypisała. Obserwuj, czy plamy nie pojawią się w innych miejscach i na wszelki wypadek odseparuj od reszty.

niestety kropla wody by się nie utrzymała, bo liście rosną prawie pionowoGrażyna Widera pisze:Plama wyglada brzydko,może dostała sie kropla wody i słońce przypaliło?

Chyba to jakaś choroba tylko czy to grzybowa czy bakteryjna?
A tutaj trochę zdjęć na poprawę humoru

niezawodny c-c

ciągle kwitnąca "wiśniowa" vandzia

pomarańczowa rozwija pączki

Dtps.ulubieniec

Princeska znowu w akcji

Surat spot chce zakwitnąć, ale nie wiem czy to się uda ma jeszcze mało korzeni

Pozdrawiam Dorota!
- orange30
- Od: 27 paź 2007, o 22:59
Oj Dorotko, można oczka nacieszyć u Ciebie do woli
Gratuluję kwitnień 

Dorotko, nie wiem czy pomogę...
ale pokombinuję :P
Ta Twoja plama jest w zupełnie nietypowym miejscu dla normalnych/nienormalnych infekcji /grzyb-bakt. i to jest ciekawe; jeżeli wykluczasz poparzenie to już w ogóle dziwi ta szybkość-piszesz w ciągu dwóch dni.... az niemożliwe.
To ,ze mokra ... zawsze pprawie bywa na poczatku nawet przy poparzeniu słonecznym.
W pierwszej fazie były tylko lekko zmienione w kolorze .Brąz wyszedł ..po 20 dniach.
W takich przypadkach :
Jest kwestia ...czy się diabelstwo osuszy? - czy nie będzie galopowała dalej infekcja.
Pokażę moje nadmierne opalanie : skutek widać, nie ucinałam. Plamy nie zahamowały wzrostu nowej psb.Rozłożyła biedne liście
i. rośnie i...jest. No....moze więcej tylko ma ogólnie piegów.
Wszystko brzydactwo główne się zatrzymało.Po oparzeniu zastosowałam jedynie przecieranie spirytusem izopropylowym.
-uwazam tylko z zamgławianiem, aby nie prowokować

U mnie... cały storczyk był na plaży ,a tylko poszkodowany jest najmłodszy;logiczne bo bardziej wrażliwa świeżunia tkanka.
U siebie zastosowałaś cięcie i... dobrze.
Teraz tylko czekać na osuszenie się rany po cięciu.
Oby nic
nie penetrowało wewnątrz.Obserwuj bacznie.
ps -Ja zawsze dla pewności
opalam zapalniczką cięcia "po brzeżku".
pozdrawiam JOVANKA
ale pokombinuję :P
Ta Twoja plama jest w zupełnie nietypowym miejscu dla normalnych/nienormalnych infekcji /grzyb-bakt. i to jest ciekawe; jeżeli wykluczasz poparzenie to już w ogóle dziwi ta szybkość-piszesz w ciągu dwóch dni.... az niemożliwe.
To ,ze mokra ... zawsze pprawie bywa na poczatku nawet przy poparzeniu słonecznym.
W pierwszej fazie były tylko lekko zmienione w kolorze .Brąz wyszedł ..po 20 dniach.
W takich przypadkach :
Jest kwestia ...czy się diabelstwo osuszy? - czy nie będzie galopowała dalej infekcja.
Pokażę moje nadmierne opalanie : skutek widać, nie ucinałam. Plamy nie zahamowały wzrostu nowej psb.Rozłożyła biedne liście
i. rośnie i...jest. No....moze więcej tylko ma ogólnie piegów.
Wszystko brzydactwo główne się zatrzymało.Po oparzeniu zastosowałam jedynie przecieranie spirytusem izopropylowym.
-uwazam tylko z zamgławianiem, aby nie prowokować

U mnie... cały storczyk był na plaży ,a tylko poszkodowany jest najmłodszy;logiczne bo bardziej wrażliwa świeżunia tkanka.
U siebie zastosowałaś cięcie i... dobrze.
Teraz tylko czekać na osuszenie się rany po cięciu.
Oby nic

ps -Ja zawsze dla pewności

pozdrawiam JOVANKA