Storczyki dorotykol

Zablokowany
Awatar użytkownika
AnnaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 lut 2008, o 14:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Storczyki dorotykol

Post »

Dorotko ja gdy rosną korzonki tak jak u Twojej bellinki czekam aż urośnie większy a do tego czasu go spryskuję. Gdy mogę już delikatnie umieścić go w doniczce to wtedy robię zabieg namaczania korzonka tak by dał się leciutko wygiąć ( zabieg namaczania trwa u mnie około 20 -30 minut), gdy już mogę to zrobić delikatnie układam do brzegu doniczki i przykrywać spagnum. Po kilku dniach korzonek idzie już po krawędzi doniczki. ;:108
Początek mojej przygody.
Początek ... cz.II, cz. III - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36123" onclick="window.open(this.href);return false;
Fotogaleria Garnek - moje kwitnienia i miejsca gdzie bywam :)))
Awatar użytkownika
dorotakol
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 maja 2009, o 20:03
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dokładnie tak samo robię z niesfornymi korzonkami vand :uszy
Zazwyczaj się udaje,ale mam taką jedną nerwuskę u której korzonek który zostanie dotknięty ręką lub dojdzie do ściany wazonu zasycha :?

Zapomniałam dodać, że i Ty i Dusia nie myliłyście się u dtps. rośnie pęd i wczoraj odkryłam, że wychodzi jeszcze trzeci ;:3
Pozdrawiam Dorota!
cz.2 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=45150" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dusiu ona miała tylko 2 korzenie powietrzne (są widoczne na zdjęciach), które przygięłam do doniczki i przez rok dość dobrze odbudowała bryłę korzeniową
Martwią mnie te korzenie które teraz się pojawiają, bo rosną prawie pionowo i jak ja je potem przygnę
A moja puszcza bardzo krótkie korzenie, które nie wiem czemu nie chcą wrosnąć w podłoże, jak tylko go dosięgną, to zatrzymują się. Liście też są nie takie, jakie powinny, nie są szerokie i jednolicie ubarwione, ale od początku takie był, nigdy nie wyglądały jak liście prawdziwej belliny.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
GrazynaW
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 14 sty 2009, o 18:33

Post »

Dorotko zasmuciłaś mnie ta białą ;:223 Natomiast Phal.bellina ogromnie dorodny,piekne liście,soczyste.
Awatar użytkownika
dorotakol
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Grażynko ja ją odhoduję, mam doświadczenie z takimi zdechlakami ;:224
Vandy to niesamowite rośliny, jakiś miesiąc temu kupiłam dwie vandy z przeceny. Jedna była bardzo odwodniona, a teraz pomarszczenie zupełnie ustąpiło i nigdy bym nie powiedziała, że to ta sama roślina.
Teraz z niecierpliwością czekam na pierwsze nowe korzonki :tan

Dla belliny próbowałam wykombinować jakieś mieszkanko, ale okazał się, że te z zimy już zdecydowanie za ciasne ;:108

Dziewczyny, czy któraś z was ma jakieś doświadczenia z Doritaenopsisem Kenneth Schubert 'Blue Angel' ? Jak go uprawiać, żeby dobrze rósł i zakwitł?
Pozdrawiam Dorota!
cz.2 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=45150" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
orange30
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 paź 2007, o 22:59

Post »

Dorotko ja nie mam dobrych wieści związanych z Dorit. Mój niestety padł, lecz nie wiem czy na wskutek zarazy panującej u moich storczyków, czy też jakiś błędów z mojej strony. Kusi mnie ponownie, ale jeszcze trochę odczekam.
"Na żadnym zegarze nie znajdziesz wskazówki do życia" - Halina
Mój spis wątków
Moje robótki
Awatar użytkownika
kasiunieczka_32
1000p
1000p
Od: 19 maja 2010, o 08:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dorotko ponieważ chciałabym go mieć w swojej kolekcji - troszkę o nim czytałam ;:132 a wyczytałam, że uprawa właściwie jak wszystkie phalaenopsis, przy czym nie powinno się jednak dopuszczać do całkowitego przesuszenia podłoża, wilgotność ok 60-70%, temperatury umiarkowane do ciepłych.

A czy masz go już u siebie ?
GrazynaW
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Dorotko to świetna wiadomość :D
Awatar użytkownika
dorotakol
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

orange30 pisze:Dorotko ja nie mam dobrych wieści związanych z Dorit. Mój niestety padł, lecz nie wiem czy na wskutek zarazy panującej u moich storczyków, czy też jakiś błędów z mojej strony. Kusi mnie ponownie, ale jeszcze trochę odczekam.
dużo łatwiejszą roślinką jest dtps Purple Gem "Blue" (Hybryda doritis z equestrisem) kwiatki ma też fioletowe i jest bardzo skory do współpracy nie tak jak książę Kenecik :lol:
Kupiłyśmy z koleżanką dwa większego zatrzymała a mi przypadł mniejszy. Jej też padł, mój żyje rośnie, ale dla mnie to chyba jednak za wolno i nie mam jakoś do niego serca :?
kasiunieczka_32 pisze:Dorotko ponieważ chciałabym go mieć w swojej kolekcji - troszkę o nim czytałam ;:132 a wyczytałam, że uprawa właściwie jak wszystkie phalaenopsis, przy czym nie powinno się jednak dopuszczać do całkowitego przesuszenia podłoża, wilgotność ok 60-70%, temperatury umiarkowane do ciepłych.

A czy masz go już u siebie ?
Od półtorej roku :?
Grażyna Widera pisze:Dorotko to świetna wiadomość :D
obym tylko swoich sił nie przeceniła :?

Dzisiaj na jednej vandzie (przedostatni nabytek) zauważyłam koszmarną plamę. Pojawiła się w ciągu dwóch dni - jestem przerażona ;:223
Spryskałam ją biochikolem i Topsinem wycięłam zmianę i teraz pozostaje czekać ;:199

Obrazek

Obrazek

Obrazek

POMOCY CO TO???
Pozdrawiam Dorota!
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

Może jakaś zgnilizna (woda leżała na liściu) albo coś w tym stylu... Miałam raz coś takiego na Phal. ucięłam, zasypałam węglem i było później ok. Może ci się jeszcze nie rozlazło na resztę rośliny.
Lana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 lis 2007, o 13:52

Post »

Dorotko nie wiem, gdzie trzymasz swoją Vandę, bo z daleka wygląda mi na poparzenie słoneczne :? Plama na zdjęciu wyglada na suchą, więc jeżeli były promyki słonka gdzieś w pobliżu, to temu bym to przypisała. Obserwuj, czy plamy nie pojawią się w innych miejscach i na wszelki wypadek odseparuj od reszty.
GrazynaW
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Plama wyglada brzydko,może dostała sie kropla wody i słońce przypaliło?
Awatar użytkownika
dorotakol
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Lana pisze:Dorotko nie wiem, gdzie trzymasz swoją Vandę, bo z daleka wygląda mi na poparzenie słoneczne :? Plama na zdjęciu wyglada na suchą, więc jeżeli były promyki słonka gdzieś w pobliżu, to temu bym to przypisała. Obserwuj, czy plamy nie pojawią się w innych miejscach i na wszelki wypadek odseparuj od reszty.
Niestety nie jest to poparzenie, a plama nie jest sucha i nawet wydzieliły się z niej smoliste krople :cry:
Grażyna Widera pisze:Plama wyglada brzydko,może dostała sie kropla wody i słońce przypaliło?
niestety kropla wody by się nie utrzymała, bo liście rosną prawie pionowo :cry:

Chyba to jakaś choroba tylko czy to grzybowa czy bakteryjna?

A tutaj trochę zdjęć na poprawę humoru :wit

niezawodny c-c
Obrazek

Obrazek

ciągle kwitnąca "wiśniowa" vandzia

Obrazek

Obrazek

pomarańczowa rozwija pączki :D

Obrazek

Obrazek

Dtps.ulubieniec ;:167 ma już trzy pędy

Obrazek

Princeska znowu w akcji ;:167 ;:167 ;:167

Obrazek

Surat spot chce zakwitnąć, ale nie wiem czy to się uda ma jeszcze mało korzeni :?

Obrazek
Pozdrawiam Dorota!
Awatar użytkownika
orange30
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 paź 2007, o 22:59

Post »

Oj Dorotko, można oczka nacieszyć u Ciebie do woli ;:138 ;:108 Gratuluję kwitnień ;:196
"Na żadnym zegarze nie znajdziesz wskazówki do życia" - Halina
Mój spis wątków
Moje robótki
Jovanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 29 cze 2006, o 00:04

Post »

Dorotko, nie wiem czy pomogę...
ale pokombinuję :P
Ta Twoja plama jest w zupełnie nietypowym miejscu dla normalnych/nienormalnych infekcji /grzyb-bakt. i to jest ciekawe; jeżeli wykluczasz poparzenie to już w ogóle dziwi ta szybkość-piszesz w ciągu dwóch dni.... az niemożliwe.
To ,ze mokra ... zawsze pprawie bywa na poczatku nawet przy poparzeniu słonecznym.
W pierwszej fazie były tylko lekko zmienione w kolorze .Brąz wyszedł ..po 20 dniach.
W takich przypadkach :
Jest kwestia ...czy się diabelstwo osuszy? - czy nie będzie galopowała dalej infekcja.

Pokażę moje nadmierne opalanie : skutek widać, nie ucinałam. Plamy nie zahamowały wzrostu nowej psb.Rozłożyła biedne liście
i. rośnie i...jest. No....moze więcej tylko ma ogólnie piegów.
Wszystko brzydactwo główne się zatrzymało.Po oparzeniu zastosowałam jedynie przecieranie spirytusem izopropylowym.
-uwazam tylko z zamgławianiem, aby nie prowokować :twisted:

Obrazek

U mnie... cały storczyk był na plaży ,a tylko poszkodowany jest najmłodszy;logiczne bo bardziej wrażliwa świeżunia tkanka.

U siebie zastosowałaś cięcie i... dobrze.
Teraz tylko czekać na osuszenie się rany po cięciu.

Oby nic :twisted: nie penetrowało wewnątrz.Obserwuj bacznie.

ps -Ja zawsze dla pewności :wink: opalam zapalniczką cięcia "po brzeżku".

pozdrawiam JOVANKA
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”