Zielony Zakątek - LUCY 09

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
lucy09
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 sie 2008, o 15:02

Re: Zielony Zakątek - LUCY 09

Post »

Igorze, koleusy są bezproblemowe. Odłamujesz szczepkę i wkładasz do wody. po tygodniu masz już korzonki i sadzisz do ziemi(jest jesień). Całą zimę ci rosną na parapetach, proponuje chłodne pomieszczenia aby zbytnio nie wyrosły, choć u mnie zawsze było ciepło i wyrastały...W kwietniu- maju masz już takie sadzony jak pokazałam na zdjęciach z mieszkania. A po ostatnich wiosennych przymrozkach wysadzamy do ogrodu i cieszymy się ich widokiem aż do póżnej jesieni.
Ja mówię, że to roślinka, która zawsze kwitnie, pomimo ze kwiaty są niepozorne ale liście... :heja . :heja Mogę ci tez zdradzić, że można wysyłać zarówno same szczepki jak i sadzonki :wink:
Marylko, warto spróbować sadzić je na rabatkach ale powinne być lekko zacienione lub rosnąć w cieniu większych roślin. ;:167
Saaga- Agnieszko w końcu sie doczekałam twojej wizyty. Widzę, że podobają nam się podobne rzeczy. :P

A tak wygląda rabatko-skalniak po miesiącu od momentu rozpoczęcia budowy.

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
FRAGOLA
1000p
1000p
Od: 4 cze 2010, o 09:34
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Masz pewnie rację,ale koleuski tak mi się spodobały że chyba będę wstanie poświęcic nawet uszy :;230 A skalniaczek pięknie się już zazielenia ;:138
FRAGO-linki
w 'powężowym'
Pozdrawiam-Grazia
Awatar użytkownika
Zielona_Ania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2010, o 17:40

Post »

Lilie piękne, ta różowa taka delikatna, nic jej nie brakuje urody.
Skalniak to naprawdę niezłe przedsięwzięcie, spora skala, a jeszcze jak rośliny się rozrosną :shock:
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

A ja nigdzie nie widziałam tak pięknej i dorodnej rabaty z koleusków.
Aż się prosi, żeby skalniaczek o nie wzbogacić.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Lucy - masz już prawdziwą kolekcję host ;:138
No i pięknie u Ciebie rosną. Koleusy - cudne. Czy w tym roku też masz taką koleusową rabatkę?
Na pierwszym zdjęciu na tej stronie jest taka mała hosta z białymi brzegami liści. Kupiłam taką samą w tym roku w czerwcu. Czy wiesz jaka to odmiana?
Awatar użytkownika
agnieszka72
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 22 lip 2008, o 20:30

Post »

Przyszłam z rewizytą :D oczywiście obejrzałam dokładnie żurawki :lol: .
Twoim nic nie dolega-tym bardziej że pisałaś że są po dzieleniu.
One ładnie wyglądają dopiero na drugi,trzeci rok.
I jeśli mogę coś podpowiedzieć-nie zasilaj przy tych upałach bo możesz osiągnąć odwrotny skutek :roll: .
Awatar użytkownika
lucy09
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Fragola, cieszę sie, że cię zaraziłam koleusami. :P
Aniu Zielona, jeszcze tę lilie pokażę bo ma trzy pąki, cudnie pachnie szkoda, że nie ma opcji wstawiania zapachu :;230 Jeśli chodzi o ten skalniak to już mi się marzą zmiany...
Kogrusiu, miło mi, że cię zaskoczyłam rabatką pokrzywkową(szkoda, że nie z tego roku) A niestety na skalniaczku nie mogą one rosnąć bo za duże nasłonecznienie. Jak kiedyś urośnie sosna przy nim, to kto wie... :D
Amba, sama się dziwię, ale rzeczywiście host juz mam sporo. Tylko są malusie. Rabatki pokrzywkowej już nie ma. Po pierwsze rosną tam inne rośliny, a po drugie mam nieurodzaj na pokrzywki w tym roku.
Co do hosty, to ona nie jest taka maleńka, to tylko tak się wydaje. Ma kolor dość ciemnej zieleni i białą obwódkę. Nazywa się Ginko Craig. Ale sprawdz czy nie mylisz ze Stiletto, ta jest malutka i ma żółty margines. Popatrz u mnie. :wit

Witaj Agnieszko, ja mam wrażenie, że moje żurawki bardzo wolno rosną i są jakieś wybujałe a tak im dogadzam. A może to ten odwrotny skutek? A pamiętasz dychę? Ona rośnie jak szalona. ;:97

Obrazek
Awatar użytkownika
lucy09
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jest noc, pada malusi deszczyk, zbyt mały aby coś podlać ale może jeszcze się rozpędzi. Pospacerowałam po waszych przepieknych ogrodach i wróciłam do siebie. Na początek pokażę jak udało mi się wyhodować sadzonki hortensji ogrodowej.

Obrazek

Obrazek

Ta pierwsza może być na wymianę.
Również chcę wam donieść, że moja dzika róża przyjęła sie pięknie i choć straciła listki juz wypuszcza dużo nowych. Na pewno zakwitnie w przyszłym roku.
Mój zagubiony Eukomis odnalazł się niedawno i ostro rośnie.

Obrazek

I mój kolejny sukces, łubin na kwiat którego czekałam dwa lata, wyhodowany z nasionka.

Obrazek

...co prawda miał być czerwony a jest taki bardzo ciemno różowy ale też ładny.
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2007, o 18:21

Post »

Lucy, skalniak świetny, gratuluję!! :D
Serdecznie pozdrawiam, Monika
AFRYKA
Mój ogród.
Tamaryszek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 20:55

Post »

Witaj Lucy ! Gratuluję owocnej hodowli łubinu i hortensji ! Rabata z koleusów i aksamitek bardzo efektowna.
Jak ja lubię nasturcje... Czy to nachyłek Zagreb na zdjęciu z 12.VII ?
Pozdrawiam , Tamaryszek
Mój świat --- Wizytówka
maryla73ab
1000p
1000p
Od: 26 sie 2008, o 19:21

Post »

Lucynko skalniak nabiera rumieńców...gratuluje hortensji własnego chowu ;:138 Eukomis już Ci kwitnie ;:138 u mnie nie widać by miał chęci wypuszczać kłos...
pozdrawiam Maryla...

Moje wątki
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Gratuluję sukcesów. ;:333
Hortusia z kwiatem to dopiero sukces. ;:108
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
FRAGOLA
1000p
1000p
Od: 4 cze 2010, o 09:34

Post »

Udało Ci się wychodowac hortensję....no to brawo ;:138 bo mnie mimo wielu prób nie udało się :( Czy Twój eukomis zimował w gruncie?Pięknie Ci już kwitnie,ja mam w doniczce i ani myśli o kwitnieniu :(
FRAGO-linki
w 'powężowym'
Pozdrawiam-Grazia
Awatar użytkownika
TAJGA 2008
1000p
1000p
Od: 5 sie 2008, o 09:44

Post »

Lucynko, podziwiam pokaźną kolekcję żurawek i host. ;:138
Na skalniaku, chyba zmieści się jeszcze co nie co :heja Czy planujesz tak coś dosadzić?
Zazdroszczę umiejętności ukorzeniania, niestety u mnie nie bardzo to wychodzi. :oops:
Hortensja taki patyczek, a już kwitnie.
Pozdrawiam i zapraszam
Ogródek TAJGI 2008 2009 2010/2011
Awatar użytkownika
lucy09
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moniko, ;:196
Tamaryszek, ciesze się, że coś ci się u mnie podoba :P a tak dokładnie to nie wiem czy to nachyłek, ale ładny. A nasturcje tez bardo lubię. :tan
Marylko, skalniak obsadziłam tym co miałam ale mam świadomość, że duzo jeszcze brakuje. Eukomis długo nie wschodził a ja zapomniałam gdzie go wsadziłam i martwiłam się, że go pościnałam przy pieleniu. Mam go pierwszy rok- darowizna od siostry. ;:196
Kogrusiu, dzięki za pochwały pokażę ją jak rozkwitnie lepiej.
Fragola, myślę, że hortensja dość łatwo się rozmnaża z patyczka. Muszę spróbować z bukietowymi i dębolistną. Mój eukomis nie zimuje w ziemi, i z tego co wiem, to trzeba go wykopać na zimę. Cebula aby zakwitła musi być dość duża, a moja miała nawet siostrzyczkę (skąd więc trzy kwiaty?) :tan
Tajga, ja mam kilka żurawek i bardzo je lubię. Ale jak się naoglądałam prawdziwych kolekcji to się dopiero rozchorowałam. Skalniak jest ciągle do zagospodarowania, ale brak roślinek ;:223 Powoli się zapełni. Ważne, że mam gdzie sadzić. ;:167

Obrazek

Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”