Mój pas startowy, czyli wąska działka :) - cz. 3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
marcyjanna
200p
200p
Od: 23 cze 2009, o 17:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Mój pas startowy, czyli wąska działka :) - cz. 3

Post »

A mają Wasze Pissardi owoce? Bo na moich 5 sztukach znów mam tylko 1 (jedną) śliwkę :) A ktoś (przepraszam, skleroza) pytał w tamtym roku, czy opłaca się sadzić Pissardi jako drzewo owocowe :;230
pozdrawiam
Małgorzata
Ot... chwastowisko marcyjanny.
Awatar użytkownika
marcyjanna
200p
200p
Od: 23 cze 2009, o 17:52

Post »

Jeszcze tylko pokażę moją Dolly. Nie umiem robić zdjęć, na forum są jej ładniejsze zdjęcia, ale w kupie z Bonicami wygląda naprawdę ładnie.

Obrazek
pozdrawiam
Małgorzata
Ot... chwastowisko marcyjanny.
Awatar użytkownika
asia0809
1000p
1000p
Od: 27 lut 2007, o 00:34

Post »

Frida pisze:Ja kupiłam jesienią urzeczona kolorem i kształtem kwiatów, czekałam aż zakwitnie i ... wielkie rozczarowanie. To nie Clair, a przecież kupowałam w "Świecie róż" w Łomiankach, z etykietą.
Dlatego właśnie lubię kupować róże w sezonie, z kwiatami. Można wybrać to co się podoba, bo często w publikacjach pokazane są kwiaty w najpiękniejszej fazie kwitnienia, tylko już nikt nie napisze, że taki stan trwa np. 2 dni a później tylko siąść i płakać.
śama zanim zrobię zdjęcie to próbuję idealnego ujęcia, a co dopiero fotograf, który robi zdjęcie do katalogu. No i pomylone sadzonki, niby nie myli się ten, kto nic nie robi, ale jeśli się czeka całą zimę na wymarzoną różę a zamiast niej jest rozczarowanie, to smutno się robi. Ja już wiem, że duża część Austinek, pięknie wyglądająca na zdjęciach, dla mnie się zupełnie nie nadaje. Dziś miałam okazję się o tym przekonać właśnie w Łomiankach.
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2008, o 10:48

Post »

Marianko - dzięki za fotkę ;:196 fajna żarówa :uszy

Asiu - masz rację z tym kwitnieniem. Mój sposób to oglądanie fotek na HMF - z reguły można trafić na takie w różnych fazach rozwoju. Poza tym zazwyczaj czytam dokładnie opinie o różach - przede wszystkim chodzi o trzymanie kwiatu. Ale nic nie zastąpi oglądania kwiatów, to prawda - rok temu w ŚR proponowali mi First Lady - nie zachwyciła mnie jednak, a potem takie super fotki na forum... Jednak wiem, że w realu to nie jest róża dla mnie - na zdjęciach - owszem ;:108

Ja zazwyczaj kupuję gołokorzeniowe - bo zazwyczaj przychodzą pocztą lub kurierem - z doniczkowymi byłby problem. No i jakoś na jesieni/wiosną się planuje sporo. Na szczęście zgadzają mi się wszystkie odmiany, nawet Rosanexowy Fisherman jest Fishermanem :;230
Awatar użytkownika
liska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 20:07

Post »

a Ty coś się ostatnio lenisz i zdjęć nie pokazujesz..

Pooglądałam zdjęcia ze spotkania ;:138
a teraz pooglądałabym chętnie rosliny...
a chwaliłaś się, że Ty tylko róże robiłaś... i gdzie te róże?

Wklej coś... prosze... niech mnie zainspiruje i niech zacznę tego szukac po całym świecie hihihi

Dąb błotny to coś dla mnie :) Widziałam u Asi (zaglądam tam bo ma piekne róze)
musze się wybrac do jednej szkółki i popytac... tam mają dużo rzeczy ...

:wit
z uśmiechami Iza
u liski
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Róże obfociłam tylko dwie - potrzebuję jakiejś ładnej żółtej bo za dużo u mnie różowych (co ja poradzę, że mi się tak podobają :lol: ) No więc jest Candlelight:

Obrazek

I nie mniej uroczy Marselisborg (tak patrzę, że może on będzie mniej blakł, wbrew pozorom):

Obrazek

Obrazek

Izunia, ja nie mam takich roślin, których trzeba szukać na końcu świata :lol: Te róże, które mam, raczej cię nie zaskoczą - no ale co mi tam, może niektórzy nie mają :;230

Moja nowa fascynacja - Ascot:

Obrazek

Obrazek

Herkules dalej udający majty, ale i tak go lubię (za to za rok niech będzie lawendowo-jagodowy, bo się pogniewamy :lol: ):

Obrazek

Marie Antoinette z Bonicą (MA znów zmieniła oblicze, tym razem jest jakaś żółtawa):

Obrazek

RU ma duże bukiety - czekam, żeby wypuściła więcej takich silnych prostych pędów:

Obrazek

Nie poznaję tej róży - w donicy taka bździna była...
Tutaj z perukowcem Folliis Purpureis, który też ładnie przyrasta - zostanie wiosną przycięty - zostawię mu tylko przewodnik i za dwa lata będzie małym drzewkiem :uszy

Obrazek

Pierwsze kwiaty Pomponelki (chyba był to dobry wybór na mieszaną rabatę - dużo kwiatków w intensywnym kolorze):

Obrazek

Przekwitający już nieco bukiecik Falstaffa:

Obrazek

I Pink Hit:

Obrazek

LO ścigająca się ze śliwą wiśniową Nigra :wink: :

Obrazek

Na koniec Elfica przymierzająca się do kwitnienia (oczywiście powojniki zdążyły już przekwitnąć :? ):

Obrazek
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Wszystko piękne, ale Pink Hit pobiła resztę ;:63 ;:63
Awatar użytkownika
liska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No to Cię zaskoczę .. oprocz Elficy nie mam zadnej :(

pomponella i ascot - to bezwzględnie jesienią kupię.. bo mam na liscie i bardzo mi się podobają
RU ze się tak wyrażę ... klasyka
a Folliis Purpureis pierwszy raz słyszę i widzę... chyba podobne do RU prawda?
z uśmiechami Iza
u liski
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pink Hit jest super różą. Monia - czy ostatecznie twoja miniatura NN to Pink Hit?

Iza, ja nie mogę :;230 przepraszam, ale leżę :;230 :;230

No dobra, już... pokażę ci jak interpretować to zdanie (kolorami):

Tutaj z perukowcem Folliis Purpureis...

a nie tak:

Tutaj z perukowcem Folliis Purpureis

To nazwa perukowca, a róża to oczywiście RU (dobre masz oko!) :uszy
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55

Post »

Dominisiu, ta moja miniatura NN, którą w rtm sezonie fotografowałam, to na pewno nie Pink Hit, ale mam inną, którą może kojarzysz z ub. sezonu (w tym jeszcze jej nie pokazywałam) i to na 99% Pink Hit :heja
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja mówię o tej z zeszłego roku :D Bo po wstępnym zidentyfikowaniu jej przez Gosię, od razu wpisałam ją na listę zakupową, no i mam :heja
Awatar użytkownika
liska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

hahahah ja jednak blondynka jestem :)

ale szczera..
zobacz.,,. pisze co myślę :)

Teraz rozumiem .. ufff`
uff bo sie zastanwiałam czemu nie znam takiej róży :)

dobranoc bo padam ..
uff jedna roza mniej do kupienia .. uff

:wit
z uśmiechami Iza
u liski
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Czy możesz opisać tę Pink Hit. Czy to miniatura? Ma burzę kwiatów. Pięknie to wygląda.
Awatar użytkownika
asia0809
1000p
1000p
Od: 27 lut 2007, o 00:34

Post »

Ale Pink Hit zaszalał. Prawie w ogóle nie widać liści. Moje zamówione Pink Hity zostały pomylone i dostałam Misty Hit. Tragedia w czystej postaci. Jeszcze gorsze gacie niż Herkules. RU z perukowcem tworzą fajny zestaw kolorystyczny. Pomponelka też niczego sobie choć w katalogu mi się nie za bardzo podobała. U Ciebie taka subtelna.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Iza - no widzisz, jak ci ulżyło :lol: :lol: Ale to dowód na to, jak bardzo jesteś zorientowana na róże ;:108

Gosiu - Pink Hit to miniatura. Ma dorastać do 50 cm - u mnie oczywiście jest mniejszy, bo to jego pierwszy rok. No dobra, przyznam się :oops: Trochę zebrałam te gałązki razem (to są 3 silne pędy) - wyobrażam sobie, że właśnie tak będzie wyglądać za rok, jak przybędzie pędów - tyle, że będzie szerszy :heja On jest świetny - cały czas rozwija nowe pączki. W słońcu blaknie, jak wszystkie, ale wcale mi to nie przeszkadza. Jest uroczy i długo trzyma kwiatki. Poza tym po przekwitnięciu łodyżki poszczególnych kwiatów słabną i bardzo łatwo te kwiaty zdjąć (co nie jest bez znaczenia przy takiej ich ilości).

Asiu - Misty Hit gaciowa? ;:24 Wygląda moim zdaniem lepiej niż Pink Hit (ciemniejszy kolor). Daj jakąś fotkę (pokazałaś wcześniej jeden kwiatek). Szczerze mówiąc, to brałam ją pod uwagę :roll:
Pomysł na Pomponellę na rabacie powstał po wizycie u Agi (Aguskac) - ona ma Lovely Fairy na mieszanej rabacie i przez cały mój pobyt u niej zachwycałam się tą różą. Widać ją z daleka, a małe liczne kwiatki powodują, że jest to plama kolorystyczna, no i ta nie blaknie jak The Fairy. Wśród zieleni innych roślin super sprawa. Pomponelkę zachwalała Ewa (Gloriadei), więc... raz się żyje (tania nie była, ok. 23 zł za gołokorzeniową sadzonkę).

Chyba dziś będzie deszcz ;:65 Oby tylko burzy nie było...
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”