Ogródek Magdy:-) cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2008, o 10:48

Re: Ogródek Magdy:-) cz.2

Post »

No i nie powie, jak podpędzić lawendy ;:14

Czy ja coś przegapiłam? Wyjechałaś na wakacje? :roll:
magdala

Post »

:wit :wit

A po cóż mi na wakacje wyjeżdżać ??? Wczoraj po godzinnej podróży znaleźliśmy się na takiej plaży ,
z takim piachem i wodą ,że mój mąż po wyjściu z morza jak zwykle stwierdził -"i po co do jakiegoś
Egiptu jechać???" (my oczywiście nigdy nie byliśmy :wink: )
Po raz kolejny polecam cudowną nadmorską Białogórę !!

A moje milczenie wynika stąd,że obiecałam sobie ,że nie napiszę nic na forum dopóki nie przejadę się samochodem...
Więc same rozumiecie :? Nawet dzisiaj miałam mocne postanowienie,ale mąż przyszedł z pracy i nalał mi piwa...

No,ale Dominika wywołała mnie jak ducha :wink:
Dominisiu - lawendy niczym nie pędziłam - i to właśnie u Ciebie zasięgałam porad jak przygotować nasiona
do wysiewu (mrożenie itp) :D One tak rosły po wykiełkowaniu ,że co chwilę je uszczykiwałam ,żeby się rozkrzewiły.
Raz może podlałam je Florovitem i wsio... Mam nadzieje ,że zdążyłam przed odgryzieniem członków...???
Anabelle specjalnie podpasę dla Ciebie i jesienią będzie gotowa :wit Jest taka jedna dobrze rosnąca.

Izabelko - no właśnie -moje myśli krążą troszkę gdzie indziej ,ale na starej dobrej działeczce czasem bywamy,
co udowodnię za chwilę zdjęciami :D

Alu
no ,trochę to miałam parapety "zalawendowane" ... A muszę powiedzieć ,ze właściwie to dzięki Tobie
wysiałam Lobelię i jestem bardzo z niej zadowolona ! Najwdzięczniejszy kwiatek ze wszystkich wysiewów.

Ewo ,Aniu różana :wit :wit :wit

Izaziem- a wiesz,że wczoraj jechałam przez Twoje miasto ... :? :| Nad morze.
To wyszło nam tak nagle ,że zupełnie nie przygotowałam się do najazdu na Ciebie z Żywokostem.

Basia
na siew Lawendy jest czas w kwietniu chyba (już nie pamiętam). W każdym razie wczesną wiosną .
Ale wcześniej nasiona trzymałam w zamrażalniku 2 tygodnie ,a potem jak już wysiałam je do ziemi-
to też wsadziłam z tą ziemią do lodówki na trochę (tak radziła Dominika i miała na pewno rację)-
jak ruszyły ,to nie mogą się zatrzymać !

100krotko Kobea jest zupełnie do niczego ... Żadnego kwiatka ,zero wzrostu.Co do Heliosków-
masz rację -zaczynają "pączkować "-zwłaszcza te,co zostały w domu za oknem (nawożenie..).

Gorzatko
Kobea dwumetrowa ???? :shock: Gdzie tam ,moja jest taka licha ,ze nawet na nią nie patrzę...
Nie będę jej siać,szkoda miejsca . Jak tam wyjazd wakacyjny -wyjaśniła się sprawa?

Martuś-i to jest właśnie widzenie dobrych stron w nie najlepszej sytuacji - cień dla host.
A jakże! Tam też będzie idealnie dla różaneczników i Hortensji :D
---------------------------------------------------------------------------------------------------------

Jedyny ,jak na razie kwitnący Heliotrop z własnego wysiewu:

Obrazek

Tytoń też niczego sobie ,ale za rok spróbuję wysiać go prosto do ziemi.Straszny problem z pikowaniem.
Czy aby to nie 100krotka pisała o takim sposobie???

Obrazek

A tu moja wielka radość -powojnik będzie miał kwiat !!!

Obrazek

Anabelle w Przywrotnikach....
Obrazek
Awatar użytkownika
hrsta
200p
200p
Od: 18 maja 2009, o 23:52

Post »

Madziu, niezły patent z tym mrożeniem. Chyba jednak popróbuję wpierw zakupić różne sadzonki lawendy, bo postanowiłam zrobić pas lawendowy.
Moja rodzicielka jakby zobaczyła ziemię w zamrażalce, w której obecnie jest masa truskawek i pierogów to by mnie chyba ukatrupiła. ;-D
Heliotrop śliczny!
Pozdrawiam, Basia. Miejski busz.
izaziem
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2008, o 16:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Cześć Magda, mogę powiedzieć Basi :wink: żeby wysiała nasiona lawendy po prostu w sierpniu do gruntu? ja tak robiłam i wylazły bez zajmowania miejsca pierogom :wit
Egipt? a po co ? po zemstę Faraona... :;230 :uszy
Madziu i proszę więcej nie przejeżdżać przez moje miasto bez 'wpadnięcia' na kawę ;:14
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Członki całe :twisted: Widzisz, ja nie uszczykiwałam, ale w sumie nie było co :roll: Moje jakoś późno wylazły, bo trzymałam je na dworze i długo były małe (akurat było chłodno). No coś tam się rusza, może będą z nich ludzie :wink:

To jeszcze tym samochodem się nie przejechałaś? ;:24 Im dłużej będziesz zwlekać, tym gorzej ;:78 Może zacznij od króciutkich przejażdżek (po 5 minut) :roll:
Bierz kanarka i heja :;230

Jeszcze taka historyjka dla początkujących w tej trudnej :;230 sztuce kręcenia kółkiem 8-) :

Moja ciotka, jak zrobiła prawo jazdy (było to już dawno temu, ruch na ulicach był mierny, w porównaniu z tym, co jest teraz, mimo wszystko stres jak cholera), kupiła samochód (malucha) no i wypuściła się na pierwszą jazdę. Wyjechała na główną ulicę (trzy pasy w 1 stronę, tramwaje na środku), włączyła się do ruchu i dziarsko ruszyła. Niestety bała się skręcić w lewo, żeby zawrócić, więc tak jechała prosto, jechała, w końcu wpadła na pomysł, że jak skręci 2 razy w prawo, to dotrze do równoległej ulicy, tyle że w przeciwnym kierunki i dojedzie do domu od drugiej strony :mrgreen:
Awatar użytkownika
snowflake
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 lut 2009, o 17:12

Post »

Magduś, cieszę się, że przekonałaś się do siania lobelli :) mnie już pięknie ukwieca balkon :) najbardziej lubią ja się ją jak najszybciej wysadzi i ma dużo miejsca... wtedy rośnie dużo szybciej :)

Przyszłam też pokazać Ci zdjęcia kwiatuszków od Ciebie :) bo rok temu dostałam chabra, krwawnika i mak różowy... maku nie mam zdjęcia jak kwitnie, tylko pączek.. bo jak zaczynał kwitnąć to strasznie deszcze padały nie nie dał rady się rozwinąć bo posklejały się płatki :(

Obrazek Obrazek
Obrazek

Wszystkie roślinki bardzo mi się podobają i zawsze podziwiałam je u innych, teraz dzięki Tobie patrze na nie u siebie :)
Awatar użytkownika
100krotka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2008, o 20:11

Post »

Wiesz co Madziu, ja pisałam o wysiewie tytoniu do ziemi, i coś tam mi skiełkowało, niestety chyba przekopałam, albo wyplewiłam...więc summa summarum - tytoniu w tym roku nie będzie :( Ale z tego, co ludzie mówią, to on sięlubi wysiać samodzielnie...
"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
magdala

Post »

Dzieńdoberek :D

Pogoda nadal letnia , czyżbyśmy mieli szansę na takie lato jak to niegdyś bywały ??

Alu
- bardzo ucieszyły mnie Twoje zdjęcia! U mnie krwawnik jeszcze w bladych pakach.
100krotko-z tytoniem to jest taki problem, że on strasznie mikre ma te siewki,a potem źle się
je pikuje ,a potem źle przesadza do ziemi,
Idealnie byłoby siać do gruntu- tylko jak potem wypatrzeć wykiełkowane roślinki??

A oto Królowa Elżbieta:
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek

A oto piękny kwiat tej wielkiej nowej Funkii: Po prawej kwitnąca ..gruszka.Tak,tak !
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
ewa2204
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 kwie 2009, o 22:02

Post »

Hmmm, bardzo ładne kwiaty ;:224 ;:180 ;:224 Królowa Elżbieta ;:138 i kwiat funkii ;:138 , a zresztą wszystkie ładne ;:63 ;:108

Kwiat gruszki????? :shock: ;:154 :shock:
;:196
Awatar użytkownika
gorzata76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2009, o 14:41

Post »

A ja tytoń taki malutki kępkami do gruntu przeniosłam... i zaraz ślimaki się zwiedziały :evil:
Jednak ostatnio patrzę... jakieś listki się tam powiększają... w październiku zakwitnie jak nic :;230
Jak tam autko? ;:224
izaziem
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Magdo a czy Ty się nie szykujesz na kaszubsko-francuski zlot u Krysi?
Awatar użytkownika
Zielona_Ania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2010, o 17:40
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Madziu, jak ja Ci tego morza zazdroszczę :D
Funkia według mnie ma kwiaty równie interesujące jak liście.
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Madziu, jesteś na forum... czyżbyś już była po chrzcie samochodowym? :lol:

Czy Królowa Elżbieta to bardziej się otwiera? Sąsiadka ma podobną różę, muszę porównać i sprawdzić, czy to ona (fajnie, że dałaś też zdjęcie pąka).
magdala

Post »

No ,to strachy na lachy !! (co to w ogóle znaczy ??)

Pojechałam!! ;:138
Jaka ja głupia -cztery lata jeżdżenia dzień w dzień i tak się zablokowałam....
Ale już wszystko po staremu -odzyskałam wiarę w siebie :D
Dziękuję Wam za doping!

A oto zdjęcia z dzisiaj:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Dominiko
-Queen Elizabeth obecnie wygląda tak :

Obrazek

Obrazek

Ewo :D Co do kwiatu na gruszy -to na serio -zakwitłą ponownie -jednocześnie mając już małe owoce :D

Izaziem :D - a czy ten Krysiowy zlot to we Francji czy na Kaszubach ?? Je ne sais rien ...! (zaraz mnie jakiś Francuz poprawi ... :? )

Aneczko Zielona :D - no ,nie powiem ,że nie ma czego zazdrościć z tym morzem tuż za rogiem...
15 minut i można poczuć się jak na wakacjach -to je prawda!

Gorzatko :D -coś z tytoniem trzeba wymyślić,bo bardzo problemowy :? Czy Ty jeszcze w Polsce??
izaziem
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zlot na szczęście u nas ;:138 chyba gdzieś koło Osowej[mam to na poczcie] Zajrzyj na pogaduchy i się szykuj ;:14
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”