Początek przygody

Zablokowany
Awatar użytkownika
kasiunieczka_32
1000p
1000p
Od: 19 maja 2010, o 08:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Początek przygody

Post »

Moniu ostatnio jakoś coraz mniej go słucham :;230 dziś znowu wróciłam z 3 zdechlaczkami :oops:

Justynko / justus27, Asiu , Edytko , Dusiu ;:180 dziękuję Wam za odwiedzinki i wszystkie komplementy ;:196

Asieńko czekam z niecierpliwością ;:65 :wink: a miejsca Ci u mnie dostatek jeszcze :tan

Justynko / Mała_MI nie spodziewałam się, że sprawią mi tyle przyjemności. Jakoś do końca nie byłam przekonana do denr. nobile, choć tyle razy je widziałam na giełdzie, ale jak go odpakowałam i zobaczyłam te śliczne białe kwiaty z zielonym środeczkiem (a tylko takie chciałam :oops: ) zachwycił mnie bardzo :P Z pewnością wyniosę je na balkon, ale chcę poczekać na przeprowadzkę, gdyż w nowym mieszkaniu będę miała balkon od wschodu więc dla kwiatuszków idealnie, a teraz mam od południa i muszę biegać dwa razy dziennie z cymbidium, żeby na dzień wnieść do środka. Jak zapomniałam, to oczywiście liście ma poparzone.
Jeżeli chodzi o d. aberrans to przyznam, że znikome wiadomości są na necie od osób, które mają doświadczenie w hodowli. raczej tylko ogólne informacje na stronach storczykowych. Postanowiłam na razie pomieszać podłoże, w którym jest ze sphagnum no i oprócz tego stoi w akwarium. Zobaczymy jak się będzie miewał ;:65

Aniu właśnie to najbardziej kocham, gdy z takich biedaczków wyrastają pędziki, listki i potem pączki. To jest dopiero frajda. Inne jednak są emocje przy zakupie cudnie kwitnącego, kiedy wiem, że później będę musiała się bardzo starać o powtórne kwitnienie.

A to moje dzisiejsze zakupy: zdechlaczki z przeceny ;:138 i oznaka mojej niesubordynacji wobec M. :wink:
Cudny landrynek, którego każdy kwiat jest inny

Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek

Peloric

Obrazek Obrazek

I woskowy

Obrazek Obrazek Obrazek

Niestety paph. maudiae vinicolor przekwita już ale właśnie dziś wypatrzyłam maleńką rozetkę :heja To chyba znaczy, że mu się u mnie podoba ;:224 ;:170
To fotka, jeszcze jak pięknie kwitł

Obrazek

A moje dwie beleczki bambusowe są już przygotowane na nowych lokatorów ;:65

Obrazek
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ale piękne nowe nabytki, ten pierwszy Phal. bardzo ciekawy, każdy kwiat inny, taki mozaikowaty... A bordowe Paphiopedilum też przecudne i inne Phal. też.
Zabka_Monis
1000p
1000p
Od: 17 maja 2010, o 09:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ten pierwszy jest piękny!! oddawaj mi go :D :;230 :;230 Pozostałe dwa także piękne :) I czemu mówisz, że to zdechlaczki? czyżby coś z korzeniami nie tak było ?

Jestem ciekawa jak będę wyglądać Twoje cudeńka w tych belkach ;:65 ;:65
Awatar użytkownika
kasiunieczka_32
1000p
1000p

Post »

Dusiu dziękuję ;:180

Moniu :;230 gdyby tylko zechciał urodzić dzieci to od razu bym Ci wysłała :wink: Ale ponieważ keiki jest raczej wynikiem jakiś kłopotów i ratowania się rośliny, to chyba nie bardzo by mnie cieszyło, gdyby to zrobił :? No, ale gdyby już to podtrzymuję ;:170
Zdechlaczkami były przed południem gdy je kupowałam z półki z przeceną 50%: jeden zupełnie bez podłoża w doniczce, drugi tylko dwa kwiatuszki i zasuszony na pieprz, trzeci prawie 3/4 doniczki zgiłych korzeni :evil:
Rozprawiłam się szybciutko i teraz będę czekać na efekty moich działań ratowniczych ;:65
Do belek chciałabym dać miniaturki lub phal. o niewielkich rozmiarach.
Zabka_Monis
1000p
1000p
Od: 17 maja 2010, o 09:55

Post »

To ja będę teraz czarować go przez monitor, żeby puścił keika ;:15 :;230
NA pewno o te trzy zdechlaczki zadbasz jak należy i odwdzięczą Ci się pędami i kwiatami :) No i tego Ci życzę ;:108
Jak kompozycja z belkami będzie gotowa to koniecznie pokaż :) Gdzie to będzie stać albo wisieć? :)
Awatar użytkownika
Henrykbb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lut 2010, o 13:07

Post »

Kasiu,ale trafiły Ci się piękne zdechlaczki-rarytasiki.
Ten pierwszy,to faktycznie,prawdziwa landrynka.
Pozdrawiam,Henryk

Moje Storczyki
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Kasiunieczka...ale piękości. Wierzyć sie nie chce, ze one z przeceny ;) ;:108
Ach, jak tych beleczek zazdroszczę...Moglabym w nich upchac to i owo... ;:224
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
kasiunieczka_32
1000p
1000p

Post »

Bardzo się cieszę, że Wam się podobają moje kwiatuchy ;:180 ;:196

Moniu belki będą wisiały, pomysł oczywiście odgapiony od Asi / Joane :oops: ale za jej zgodą :P

Justynko długo szukałam belek bambusowych (muszą być grube jak widzisz, a nie takie jakie oferują działy ogrodnicze w hipermarketach :evil: ) i przez przypadek trafiłam na nie w sklepie zoologicznym, kupując tam zresztą kilka rzeczy właśnie dla storczyków :;230
Byłam tak zszokowana, że wzięłam od razu obie (tylko dwie były :cry: ) i nawet nie patrzyłam na cenę. No ale okazało się, że jest ona przystępna (13 zł/szt).
Byłam w tym sklepie znowu dzisiaj, ale już ich nie mają. Może gdybym poprosiła o zamówienie ......... ;:108
W każdym bądź razie najważniejszego nie mam: kwiatuszków ;:14
Joane
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 paź 2009, o 23:10

Post »

Ciekawe okazy przytargałaś do domu. Mnie się najbardziej podoba ten drugi. A ten trzeci ma coś w sobie z różowej pantery.

Belki świetnie przygotowane. A i odpowiednie kwiatki się znajdą. ;:138 ;:138 ;:138
Awatar użytkownika
Edyta 74
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 sty 2009, o 16:58

Post »

Kasiu,śliczne są te przecenione storczyki ;:63 Ja do przecen nie mam szczęścia :( Wczoraj byłam w OBI i stało dużo storczyków do przeceny,nawet bym coś sobie wybrała ale przemiłe Panie powiedziały ,że jutro(czyli dziś)je przecenią :roll: A ja dzisiaj do OBI na pewno nie pojadę :(
Awatar użytkownika
Mala_MI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2008, o 14:23
Kontakt:

Post »

Ale ten landrynek cudny !!!

Ja aberrans też miałam w szkle i chyba mu się podobało, wydaje mi się jednak, że nie podoba mu się za mocne słońce - te żółte listki to od tego, u mnie teraz stoi w miejscu jasnym, ale nie słonecznym i nowe przyrosty dwa idą i nie żółkną póki co, to tak z moim obserwacji (ale u mnie często sprawdza się coś zupełnie innego niż u innych :lol: )
Pozdrawiam, Justyna
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
Awatar użytkownika
kasiunieczka_32
1000p
1000p

Post »

Asiu dziękuję ;:196 właśnie jak go zobaczyłam to od razu tak skojarzyłam, ale "niestety" (bo nie wejdzie do belki) jest dużych rozmiarów ;:108
Razem z panem, który był łaskaw mi wyciąć otwory nie mieliśmy pojęcia jak twardy jest bambus ;:14 prawie zatarł maszynę, którą to robił a bambus cały czas jeszcze pachnie lekko spalenizną :;230 ale najważniejsze, że się udało ;:138

Edytko bardzo Ci dziękuję ;:180 mnie też tak bardzo często panie w Obi traktują, ale muszę Ci powiedzieć, że ostatnio po prostu się odwróciłam na pięcie i można powiedzieć: zrezygnowałam z wypatrzonych okazów. Jakież było moje zdziwienie, gdy przyjeżdżam po kilku dniach (ok.5-6) a one ślicznie stoją już na przecenie i czekają na mnie :P

Justynko cieszę się, że Ci się podoba ;:196 Moje akwarium stoi ok. 20 cm od okna południowego, które zawsze przysłonięte jest białą firanką. Mam nadzieję, że mu się spodoba. To wspaniale, że u Ciebie zrobił takie postępy, będę obserwować uważnie ;:108 ;:224
Awatar użytkownika
renata75
1000p
1000p
Od: 5 kwie 2008, o 16:10

Post »

Kasiu, jaką średnicę mają te belki bambusowe i jaką długość.

Pozdrawiam :P
Awatar użytkownika
kasiunieczka_32
1000p
1000p

Post »

Renatko średnica ok. 8 cm a długość 50 cm ;:108
Awatar użytkownika
renata75
1000p
1000p
Od: 5 kwie 2008, o 16:10

Post »

Kasiu już widzę tę kompozycję, u Joane bardzo mi się podoba jestem w nią zauroczona.
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”