Storczyki Anusski
- Storczykowa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 lut 2008, o 19:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Storczyki Anusski
Czemu nie możesz robić zdjęć storczykom swojej mamy? szkoda, bo chciałabym zobaczyć twojego tetraspisa, bardzo lubię tą odmianę Phalaenopsis. To jest normalny tetraspis czy C1? (tetraspis C1 bardzo mi się marzy, jest super i kiedyś musze sobie takiego kupić). A gdzie trzymasz penang girl, jak piszesz, że brak ruchu powietrza?
- Anusska
- 1000p
- Od: 10 paź 2008, o 15:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Jak się uda jutro, to może zrobię. Zależy od tego, czy słońce będzie dobre, bo przy ładnej pogodzie lepsze zdjęcia wychodzą, a ostatnio trochę chmur u mnie na niebie jest. Phal. tetraspis to ten zwykły, nie ma na fiszce C1.
Phal. Penang Girl trzymam na parapecie południowym (i to jej chyba pasuje). Ruchu powietrza wtedy nie było, bo jest na nim dość gęsto, a wczesną wiosną było jeszcze za zimno na otwieranie okna.
Phal. Penang Girl trzymam na parapecie południowym (i to jej chyba pasuje). Ruchu powietrza wtedy nie było, bo jest na nim dość gęsto, a wczesną wiosną było jeszcze za zimno na otwieranie okna.
- Storczykowa
Zwykłe tetraspisy też są piękne, zwłaszcza, jak mają czerwone kreseczki na płatkach. Mam nadzieję, że mój bedzie miał. Pędzik ma coraz większy. A mój Phal. penang girl ma bardzo podobne warunki jak twój, też okna nie otwieram (uchylam czasami, ale tylko latem i dość rzadko), jest bardzo gęsto. Może kiedyś puści pędzik. Do niedawna byl prawie bezkorzenny, bo jak go wyjęłam z doniczki to się okazało, ze sam węgiel i mało korzeni. Teraz puszcza sporo nowych i listki ma ładne, sztywne. Może na dniach mu zrobię zdjęcie, to ci pokaże, jak teraz wygląda.
- Anusska
- 1000p
Ten "mój" (a raczej ten co mieszka razem ze mną
) ma kreseczek dość dużo. Życzę Ci, by Twój miał tyle samo (chyba, że chcesz więcej)
Jeśli chodzi o Phal. Penang Girl, to okno, przy którym stoi, uchylam codziennie. Ale wtedy, gdy pojawił się na niej pęd, było jeszcze na to za zimno. Cieszę się, że Twoja rośnie, widocznie się zaaklimatyzowała, co dobrze o niej świadczy na przyszłość
A teraz świeżutkie zdjęcie specjalnie dla Ciebie, a na nim kwiatek Phalaenopsis tetraspis:
Dorzucę jeszcze kilka, bo jak już robiłam, to za jednym zamachem "cyknęłam" fotki kilku innym storczykom, bo słonko dzisiaj u mnie świeciło, to łatwiej się zdjęcia robiło
Na pierwszy ogień idzie Schoenorchis fragrans i jego pączki, które nabierają już pełniejszego kształtu i koloru. Z dedykacją dla Asi/Art

Druga będzie Haraella odorata i jej pędzik. Jeszcze malutki, ale jaką radość sprawia!
(nie, nie, zdjęcie nie jest do góry nogami, to po prostu storczyk tak rośnie
)

Pteroceras teres i jego trzy pędziki. Jeszcze są malutkie, ale mam nadzieję, że cokolwiek widać

Ascocenda Athorn 'Lek', która od pewnego czasu już kwitnie swoimi małymi, czerwonymi kwiatuszkami.

A na koniec jeszcze Vanda na zdjęciu bez lampy błyskowej (za to naturalnie oświetlona), co pozwoliło mi niemalże idealnie oddać jej prawdziwy kolor
Niestety, bez słońca jest to dość trudne, wręcz niemożliwe... 

Dorzucę jeszcze kilka, bo jak już robiłam, to za jednym zamachem "cyknęłam" fotki kilku innym storczykom, bo słonko dzisiaj u mnie świeciło, to łatwiej się zdjęcia robiło

Na pierwszy ogień idzie Schoenorchis fragrans i jego pączki, które nabierają już pełniejszego kształtu i koloru. Z dedykacją dla Asi/Art

Druga będzie Haraella odorata i jej pędzik. Jeszcze malutki, ale jaką radość sprawia!

Pteroceras teres i jego trzy pędziki. Jeszcze są malutkie, ale mam nadzieję, że cokolwiek widać

Ascocenda Athorn 'Lek', która od pewnego czasu już kwitnie swoimi małymi, czerwonymi kwiatuszkami.

A na koniec jeszcze Vanda na zdjęciu bez lampy błyskowej (za to naturalnie oświetlona), co pozwoliło mi niemalże idealnie oddać jej prawdziwy kolor

- justus27
- Od: 18 mar 2009, o 18:54
Annuska...ale piękności
Nie wiem, który storczyk najładniejsze. Wszystkie- zachwycające...a pędziki...ach, jak cieszą

- Storczykowa
Piękne
. Mi się oczywiście najbardziej podobają Vandowate i tetraspis. mam nadzieję, że mój zakwitnie conajmniej tak ładnie jak ten twojej mamy. W chwili kupienia mój miał chyba tylko 2 kreseczki, ale każdy kwiat jest inny, więc może za drugim razem kreseczek będzie więcej. A tetraspis C1 chyba ma jeden lub 2 płatki całe czerwone, a resztę białą. Co do Vandy, rzeczywiście bardzo trudno oddać jej kolor, zawsze wychodzi jasnobłękitna.

- -ewelina-
- 500p
- Od: 14 sie 2007, o 23:14
Aniu, śliczny maluszek z Schoenorchis fragrans, pączki jak cukiereczki
Ascocenda Athorn 'Lek' i Vanda w rewelacyjnych kolorach ! Nie wspomnę o Phal. tetraspis ...
za pączki i kolejne kwitnienia !
Pozdrawiam,
Ewelina

Ascocenda Athorn 'Lek' i Vanda w rewelacyjnych kolorach ! Nie wspomnę o Phal. tetraspis ...

Pozdrawiam,
Ewelina
Aniu, aż się uśmiechnęłam czytając o dedykacji dla mnie
Dziękuję.
Już się nie mogę doczekać na ten soczysty liliowy kolor kwietnej wysepki
Bardzo lubię również zdjęcia kwiatów w naturalnym świetle. Dlatego zachwyciły mnie te
z Ascocendą i Vandą. Wreszcie poznałam prawdziwy kolor " prawie niebieskiej " Vandy
Jest piękna !

Już się nie mogę doczekać na ten soczysty liliowy kolor kwietnej wysepki

Bardzo lubię również zdjęcia kwiatów w naturalnym świetle. Dlatego zachwyciły mnie te
z Ascocendą i Vandą. Wreszcie poznałam prawdziwy kolor " prawie niebieskiej " Vandy

Pozdrawiam, Joanna
Uratowane storczyki Art cz.I, Ulubione storczyki Art cz.II
Ulubione storczyki Art cz.III
Uratowane storczyki Art cz.I, Ulubione storczyki Art cz.II
Ulubione storczyki Art cz.III
- Edyta 74
- Od: 6 sty 2009, o 16:58
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Aniu,pięknie kwitnie Ci Vanda i Ascocenda
Tetraspis ma przeurocze kwiatuszki

Tetraspis ma przeurocze kwiatuszki

- Anusska
- 1000p
Dziękuję Wam za odwiedziny 
Justynko, oj, żebyś wiedziała, jak cieszą te pędziki
Bałam się trochę uprawy takich nowych rodzajów, ale jak się okazuje, wcale nie jest chyba tak źle...
Nawet Trichoglottis pusilla wypuszcza nowe listki, co przy jego wcześniejszych dość marnych sprawia ogromną radość
Dusiu, Phal. tetraspis po zakupie [był kwitnący, ale tamte kwiaty już zwiędły i te są nowe] miał porównywalną ilość kreseczek, jak teraz. Więc możliwe, że i u Ciebie na świeżych kwiatach sytuacja się powtórzy.
Ewelino, dziękuję, chociaż to Tobie należą się
za odwagę w kupowaniu nowych rodzajów i gatunków i podjęcie się ich uprawy. Oj, podpatruję Twój wątek po kryjomu...
i lepiej bój się o swoje kwiatuszki
Asiu, pisałaś ostatnio, że chciałabyś zobaczyć kwiatki Schoenorchis fragrans, to zrobiłam dla Ciebie "przedpremierowe" zdjęcia storczyka
Co prawda na razie to jeszcze tylko pączuszki (a jakie malutkie - jeden ma może 1-2mm, będę chyba musiała zrobić zdjęcie porównawcze), ale dzisiaj jakby jeden zaczął rozchylać płatki na końcu...
W najbliższych dniach zrobię zapewne nowe zdjęcia, póki jeszcze słońce świeci i dni bezchmurne
Edyto, dziękuję

Justynko, oj, żebyś wiedziała, jak cieszą te pędziki

Dusiu, Phal. tetraspis po zakupie [był kwitnący, ale tamte kwiaty już zwiędły i te są nowe] miał porównywalną ilość kreseczek, jak teraz. Więc możliwe, że i u Ciebie na świeżych kwiatach sytuacja się powtórzy.
Ewelino, dziękuję, chociaż to Tobie należą się

Asiu, pisałaś ostatnio, że chciałabyś zobaczyć kwiatki Schoenorchis fragrans, to zrobiłam dla Ciebie "przedpremierowe" zdjęcia storczyka

Edyto, dziękuję

- Storczykowa
Mam nadzieję, że jednak nie, bo chciałabym jak najwięcej kreseczek. Może kiedyś sobie jeszcze dokupię tetraspis C1, jeśli spotkam w przyzwoitej cenie. A ty gdzie kupiłas tego tetraspisa? ja mam swojego z orchidgarden.Dusiu, Phal. tetraspis po zakupie [był kwitnący, ale tamte kwiaty już zwiędły i te są nowe] miał porównywalną ilość kreseczek, jak teraz. Więc możliwe, że i u Ciebie na świeżych kwiatach sytuacja się powtórzy.
- Anusska
- 1000p
Phal. tetraspis jest z OG. Zobacz jeszcze tutaj: Phalaenopsis maculata. Jest on podobny do tetraspisa, jednak z pewnością ma więcej kreseczek
Jedyny minus to taki, że jeszcze nigdy nie widziałam go w sprzedaży 

- Storczykowa
Tez jest całkiem ładny, ale i tak mi się tetraspis bardziej podoba, a tetraspis C1 to już w ogóle... Chciałabym takiego mieć, ale jest rzadki i droższy od normalnego. A moj tetraspis też jest z OG, kupiłam go gdzieś w połowie kwietnia tego roku, przyszedł z jednym kwiatkiem.Anusska pisze:Phal. tetraspis jest z OG. Zobacz jeszcze tutaj: Phalaenopsis maculata. Jest on podobny do tetraspisa, jednak z pewnością ma więcej kreseczekJedyny minus to taki, że jeszcze nigdy nie widziałam go w sprzedaży
- MariaTeresa
- Od: 1 lut 2008, o 02:43

Duże brawa

Pozdrawiam ciepło
Ulubieńcy MariiTeresy
Ulubieńcy MariiTeresy
- Anusska
- 1000p
Dziękuję Wam za odwiedziny 
MarioTereso, pączki u Schoenorchis fragrans już się otworzyły kilka dni temu, ale czekałam aż będzie więcej rozwiniętych kwiatków
Dzisiaj zrobię zdjęcia, jak tylko słońce skieruje promienie na mój parapet 

MarioTereso, pączki u Schoenorchis fragrans już się otworzyły kilka dni temu, ale czekałam aż będzie więcej rozwiniętych kwiatków