Stoją na oknie i czekają, aż ktoś je dotknie - Delete

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
bibi56
500p
500p
Od: 27 cze 2009, o 12:44
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Moja skromna kolekcja

Post »

Fajne nowości :D Ta Mammilaria nn wygląda mi na duwei (ale mogę się mylić, bo nie jestem jeszcze zbyt mocna w rozpoznawaniu, dzielnie się uczę :wink:)
Mam taką tylko, że starszą sporo to możesz w moim wątku porównać sobie, czy to to :D
ana777
200p
200p
Od: 1 kwie 2010, o 16:03

Post »

O jakie ładniutkie zakupy... Jednak co Biedronka to Biedronka (kto by pomyślał, że stanie się stałym dostawcą kaktusów dla wielu polskich rodzin :lol: ).
A G.schikendantzi tylko pozazdrościć - oby pąki szybko rosły!! Już sama się nie mogę doczekać na te Twoje kwiaty!! ;:138
Pozdrawiam, Ania.
Awatar użytkownika
Delete
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 maja 2009, o 09:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Aniu - (Nie) dziękuję żeby nie zapeszyć. :lol: Biedronka od lat ozdabia nasze domy. Jakie hasło reklamowe wymyśliłem. :;230
bibi56 pisze:Fajne nowości :D Ta Mammilaria nn wygląda mi na duwei (ale mogę się mylić, bo nie jestem jeszcze zbyt mocna w rozpoznawaniu, dzielnie się uczę :wink:)
Mam taką tylko, że starszą sporo to możesz w moim wątku porównać sobie, czy to to :D
To chyba ta. Tak ją nazwę. Najwyżej się ją przechrzci. :lol:

Mammillaria (chyba spinosissima) - właśnie z tej kwiaciarnii.
Obrazek

Kalanchoe zbiera się ponownie do kwitnienia.
Obrazek

Stapelia?
Obrazek
Pozdrawiam, Bartek.
Kaktusy... / Doniczkowce
Awatar użytkownika
chmara3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2007, o 00:18

Post »

No No Bartek gratuluje nowosci :) ja też się skusiłam w Biedronce na małe co nieco ;:224
Pozdrawiam
Kiedy coś uparcie gaśnie zaufaj iskierce nadziei ~~~~ Pozdrawiam Aga
Moje storczyki :)
Moje kaktusiki:)
Awatar użytkownika
Spy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lip 2009, o 15:47
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Także podejżewam że to ten gatunek mammki. Moja dzioucha ma taką i szukając natrafiłem się właśnie na tą nazwę.
Stapelia? wygląda na stapelię. Ciekawe jaki ma kwiat. Wszystkie u stapeliowatych są kosmiczne.
Heh, jak dziś wracałem z pracy, zauważyłem, że u mnie też otworzyli nową kwiaciarenkę. Niestety kłujaczków w niej ni ma, bo sprawdzić oczywiście musiałem :D
Pozdrawiam. Krzysztof.
/Pustynni Strażnicy/
Awatar użytkownika
Delete
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mammillaria na pewno. Przewertowałem całą stronę z Mammillariami i tylko na tą spinosissima mi wygląda. Jest jeszcze forma z białymi cierniami i całkowicie inaczej wygląda. To jest mylące.

Fotka 'chyba Stapelii' jest ze sklepu meblowego. Widziałem raz jak kwitła, ale to tylko raz spojrzałem, że dobrze nie zapamiętałem. Mam nadzieję, że się ukorzeni (tfu), bo nie będę szedł się prosić o kolejne. :)

Echinopsis subdenudata - również z tej samej kwiaciarnii. Sprzedawczyni już mnie zapamiętała i polubiła. :;230 Jak powiedziałem ile mam kaktusów to tylko oczy zrobiła i zaczęła opowiadać o swojej sąsiadce co również ma manię kaktusową. Może następnym razem wypytam o szczegóły. Sam nie uważam, że mam dużo, bo w sumie nie mam. :lol: PYTANIE jeszcze - przesadzać go do nowej mieszanki, czy poczekać aż przekwitnie?

Obrazek Obrazek

I Opuntia. Myślę, że to O.monacantha, ale jeśli ktoś potwierdzi to będę wdzięczny. :wink:
Obrazek
Pozdrawiam, Bartek.
Kaktusy... / Doniczkowce
Awatar użytkownika
basia57
500p
500p
Od: 4 cze 2010, o 00:05

Post »

Ślicznotki te nowe nabytki, mammillari ja bym nie przesadzała , aż przekwitnie :)
U mnie w Biedronce już wszystkie kłujące wykupili, , 2 sierotki zostały.Poczekam na nowa dostawę.
Kiedy ja przejrzę Twoje piękności od początku do końca ?
Jutro do pracy :(
Awatar użytkownika
Artur89
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lis 2009, o 11:37

Post »

A dmuchnij na pąki - jeśli nie odpadną to prawdopodobnie są jeszcze żywe. Tym Echino, które widziałem w Obi to po dmuchnięciu wszystkie pąki odpadały - widocznie rośliny zareagowały na zmianę miejsca/środowiska. Ja co prawda swoje kaktusy przesadzałem gdy miały pąki ale ich nie zrzuciły (i zakwitły) - jak już kiedyś mówiłem i nie ja jeden :wink: - nie jest to regułą, wiec nie masz100% pewności czy w twoim przypadku to będzie miało miejsce czy też zareagują zrzucając je.

Nom, wygląda jak Opuntia monacantha ale czy monstrualna to nie wiem - niby nie tworzy niezliczonej ilości odrostów ale możliwe, że to wina stanowiska. Moja też nie tworzyła dużo odrostów ale gdy dostała dużo więcej słońca i została wystawiona na balkon to zaczęła.
Kaktusy: cz.1, cz.2, cz.3, cz.4
Dział Ofert
Pozdrawiam, Artur
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 6 sie 2007, o 06:31
Kontakt:

Post »

Im mniejszy pąk tym też i mniejsze szanse, że w momencie stresu roślina go zrzuci. Więc są spore szanse, że nie odpadną po przesadzeniu.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Awatar użytkownika
katrina26
1000p
1000p
Od: 14 sie 2008, o 12:44

Post »

Fajne zakupy, Echinopsisy piękne, życzę aby nie zrzuciły pączków i zakwitły :)
ana777
200p
200p
Od: 1 kwie 2010, o 16:03

Post »

Echinopsis subdenudata bardzo ładny! Co by tylko ładnie zakwitł... Choć i teraz, jeszcze bez kwiatów, ładnie sie prezentuje!
Ogólnie dużo tych nowości u Ciebie :lol: . Dostałeś już kartę stałego klienta w nowej kwiaciarni? :wink:
Pozdrawiam, Ania.
Awatar użytkownika
Delete
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

blabla pisze:Im mniejszy pąk tym też i mniejsze szanse, że w momencie stresu roślina go zrzuci. Więc są spore szanse, że nie odpadną po przesadzeniu.
Chyba się wstrzymam na razie z przesadzeniem. Jest w dosyć niezłej mieszance. Bryła nie jest tak zbita.
katrina26 pisze:Fajne zakupy, Echinopsisy piękne, życzę aby nie zrzuciły pączków i zakwitły :)
Nie dziękuję. :D
ana777 pisze:Echinopsis subdenudata bardzo ładny! Co by tylko ładnie zakwitł... Choć i teraz, jeszcze bez kwiatów, ładnie sie prezentuje!
Ogólnie dużo tych nowości u Ciebie :lol: . Dostałeś już kartę stałego klienta w nowej kwiaciarni? :wink:
Kupiłem go ze względu na odrosty. Jeszcze był dosyć niezły Ferak, M.elongata, coś podobne do E.multiplex, ale jakby wyciągnięte. Karty jeszcze nie mam, bo chyba nie obsługują. :lol: W innej mam. Niezłe obniżki mam czasem. :) Jeszcze w innej zniżek nie dają, znają mnie już i twierdzą, że jestem przeszczęśliwy skoro tyle gruboszy mam. :;230
Pozdrawiam, Bartek.
Kaktusy... / Doniczkowce
Awatar użytkownika
Delete
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nowość: Notocactus warasii.. :)
Obrazek

Patyczak się przyjął. :heja
Obrazek

Mammillaria po podlaniu można śmiało powiedzieć, że urosła o 1cm.
Obrazek

A i co do E.subdenudata to ma 3 pąki jeszcze. Te nie odpadły (tfu).
Dobrze, że jest teraz dużo słońca to wszystko rośnie w oczach. :D
Pozdrawiam, Bartek.
Kaktusy... / Doniczkowce
Awatar użytkownika
milkicja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 kwie 2010, o 18:19

Post »

Masz piękne kłujaczki
Gruboszek bardzo ładnie Ci rośnie
Mi chyba brakuje wyobrażni co do bonsai z grubosza
Awatar użytkownika
Artur89
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lis 2009, o 11:37

Post »

I jak tam się twój Echino trzyma? Przesadziłeś go w końcu czy dalej siedzi w sklepowej ziemi? Ja dzisiaj swojego Echino (małego) przesadziłem z 'ziemi do kaktusów' do mieszanki a ma 2 małe pąki :wink: Mam nadzieje, że sie za bardzo nie zestresował :lol: Duży mimo, że jest w mieszance ale doszedłem do wniosku, że nie jest ona jednak idealna (wole większe ziarna) ale już go nie ruszam bo już w tym tygodniu bedzie kwitł :D
Kaktusy: cz.1, cz.2, cz.3, cz.4
Dział Ofert
Pozdrawiam, Artur
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”