Ogródek Bogusi (bogusia177) - część 1

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
gebo13
200p
200p
Od: 1 mar 2007, o 21:36
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Tak Bogusia,nie obcinaj róż wcześniej niż na wiosnę,a oleandry postaw
dalej od kaloryfera.One teraz potrebują spoczynku.
Pozdrawiam Małgosia
Szczęście to nic innego jak dobre zdrowie i krótka pamięć
Awatar użytkownika
k-c
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 3 wrz 2007, o 15:53
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

oleandry jesienią zawiązują pączki na letnie kwitnienie - dlatego trzeba uważać by nie pprzemarzły i z tego powodu szybko trzeba je chować do pomieszczeń przed mrozami - mojego oleandra kiedyś tarczniki wykończyły ale może zdobędę nowego sobie - bo ładnie kwitną zwł. żółte
pozdrawiam, Karol
moje wątki
Awatar użytkownika
bogusia177
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 wrz 2007, o 08:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dzisiaj ,choć przy niedzieli pozrywaliśmy jabłka z drzew w ogródku jeszcze kapustę ukisić, węgiel zrzucić do piwnicy i czekać na zimę Tak wyglądały jabłonki jeszcze niedawno
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
alana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2007, o 22:10

Post »

Ależ smakowite jabłuszka :D aż czuje ich piękny i smakowity zapach :D u mnie już dawno zostały zerwane.
Co do róż to również skorzystam z rad jolcibo to deszczowe lato mocno dało się we znaki jak widzę nie tylko moim różyczkom.
A Wy dziewczyny znowu o oleandrach, ja nie mogę przeboleć starty mojego tegorocznego zakupu :cry: a taki był ładny... chyba mnie nie lubią te rośliny, bo u sąsiadów jakoś dobrze rosną i zimują na klatce schodowej, eh

PAPA
Awatar użytkownika
lila31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 lip 2006, o 12:06

Post »

Pozwiedzałam Bogusiu Twój ogród, pooglądałam rośliny, podziwiałam widoki, śliczne masz gospodarstwo, i w pięknym miejscu. :D :D :D
Nic dziwnego, że taki "młody" ogród wygląda już tak "dojrzale" skoro ma tak robotną gospodynię.

Bardzo podobają mi się Wasze śląskie pogwarki.
Kilka lat pomieszkałam w Gliwicach, i stąd trochę znam tą gwarę, zawsze bardzo mi się podobała, ale do kompotu z dyni nie mogłam się przyzwyczaić. :(

Bogusiu troszeczkę uporządkowałam Twoje zdjęcia. Piszę o tym żebyś się nie dziwiła, że niektóre są trochę inaczej powklejane. :D
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Kontakt:

Post »

Oleander nie powinien spędzać zimy w ogrzewanym pomieszczeniu a juz na pewno nie w mieszkaniu.
Zabiera się go z ogrodu lub tarasu bardzo póżno ,nawet jak przyprószy go pierwszy śnieg .
Wytrzymuje temperatury do minus 5*C dlatego też może być wystawiany na zewnątrz bardzo wczesną wiosną
Zimę powinien spędzić najlepiej w temperaturze 2-8 * C , roślinę rzadko się podlewa, dopiero gdy ziemia lekko przeschnie. Natomiast pobyt zimą w ciepłym mieszkaniu osłabia późniejsze kwitnienie.
Awatar użytkownika
Babopielka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 wrz 2007, o 19:28

Post »

Witaj Bogusiu ostatnio mało czasu mam na czytanie forum ,ale zawsze staram się zajrzeć do Ciebie :D Jabłuszka śliczne aż mi ślinka cieknie :D
Awatar użytkownika
bogusia177
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję Lilo za pochwałę ,będę nosić głowę do góry ,oraz dzięki za porządek jaki mi zrobiłaś ze zdjęciami - ;:196 ja się dopiero uczę, domownicy mówią,=== jak na babcię to i tak dobrze Ci idzie ;:112
Awatar użytkownika
bogusia177
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki KARO za odwiedziny, przeniosę oleandra do piwnicy ,tylko się zastanawiam ,czy utrzyma pączki kwiatowe do wiosny ,a może się zniszczą :?:
Awatar użytkownika
bogusia177
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Alu Te jabłuszka są z własnej hodowli tzn ,drzewko zaszczepione przez ojca i wyhodowane przeze mnie --no mój M też je doglądał ,bo owocówki to bardziej jego podopieczni niż moje
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Kontakt:

Post »

Nie zniszczą się ,wiem to z własnego doświadczenia...zaglądaj tylko od czasu do czasu ,sprawdzaj by nie przegapić ewentualnie czegoś złego... :D
Awatar użytkownika
bogusia177
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

KaRuś co niby masz na myśli ;:88
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Kontakt:

Post »

Nic konkretnego ale pozostawiona na dłużej roślina bez codziennej troski może czasem paść ofiarą szkodników (tarczniki i wełnowce) lub jakiejś choroby grzybowej.
Miałam taki moment bliżej wiosny ,na jednym z pędów liście robiły sie brązowe i zasychał cały pęd.
Obcięłam go a krzew opryskałam Topsinem.Pomogło ,mój krzew rośnie nadal...a mogłoby być całkiem inaczej gdybym nie zauważyła tego.
:)
Awatar użytkownika
bogusia177
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja w mojej piwnicy nie mam okien i w tym jest ból ,że warunki nie są najlepsze ,ale wszystko muszę w niej przechować,jakoś mi się to udaje .Dziś dostałam 2 datury starsze od mojego taty za bardzo mu nie rosły :? Myślę ,że uda mi się je dotrzymać do wiosny choć są mizerne ;:151
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52

Post »

Bogusiu, porobiłaś zdjęcia trawkom? ;) Czekam i czekam... W końcu umrę z ciekawosci :lol:
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”