Ogródek Bogusi (bogusia177) - część 1
- k-c
- Przyjaciel Forum
- Od: 3 wrz 2007, o 15:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
oleandry jesienią zawiązują pączki na letnie kwitnienie - dlatego trzeba uważać by nie pprzemarzły i z tego powodu szybko trzeba je chować do pomieszczeń przed mrozami - mojego oleandra kiedyś tarczniki wykończyły ale może zdobędę nowego sobie - bo ładnie kwitną zwł. żółte
pozdrawiam, Karol
moje wątki
moje wątki
- bogusia177
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 14 wrz 2007, o 08:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- alana
- Od: 2 wrz 2007, o 22:10
Ależ smakowite jabłuszka
aż czuje ich piękny i smakowity zapach
u mnie już dawno zostały zerwane.
Co do róż to również skorzystam z rad jolcibo to deszczowe lato mocno dało się we znaki jak widzę nie tylko moim różyczkom.
A Wy dziewczyny znowu o oleandrach, ja nie mogę przeboleć starty mojego tegorocznego zakupu
a taki był ładny... chyba mnie nie lubią te rośliny, bo u sąsiadów jakoś dobrze rosną i zimują na klatce schodowej, eh
PAPA

Co do róż to również skorzystam z rad jolcibo to deszczowe lato mocno dało się we znaki jak widzę nie tylko moim różyczkom.
A Wy dziewczyny znowu o oleandrach, ja nie mogę przeboleć starty mojego tegorocznego zakupu

PAPA
Pozdrawiam, Alicja
Działka w mazurskiej krainie
Działka w mazurskiej krainie
- lila31
- Od: 20 lip 2006, o 12:06
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Pozwiedzałam Bogusiu Twój ogród, pooglądałam rośliny, podziwiałam widoki, śliczne masz gospodarstwo, i w pięknym miejscu.
Nic dziwnego, że taki "młody" ogród wygląda już tak "dojrzale" skoro ma tak robotną gospodynię.
Bardzo podobają mi się Wasze śląskie pogwarki.
Kilka lat pomieszkałam w Gliwicach, i stąd trochę znam tą gwarę, zawsze bardzo mi się podobała, ale do kompotu z dyni nie mogłam się przyzwyczaić.
Bogusiu troszeczkę uporządkowałam Twoje zdjęcia. Piszę o tym żebyś się nie dziwiła, że niektóre są trochę inaczej powklejane.

Nic dziwnego, że taki "młody" ogród wygląda już tak "dojrzale" skoro ma tak robotną gospodynię.
Bardzo podobają mi się Wasze śląskie pogwarki.
Kilka lat pomieszkałam w Gliwicach, i stąd trochę znam tą gwarę, zawsze bardzo mi się podobała, ale do kompotu z dyni nie mogłam się przyzwyczaić.

Bogusiu troszeczkę uporządkowałam Twoje zdjęcia. Piszę o tym żebyś się nie dziwiła, że niektóre są trochę inaczej powklejane.

- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Kontakt:
Oleander nie powinien spędzać zimy w ogrzewanym pomieszczeniu a juz na pewno nie w mieszkaniu.
Zabiera się go z ogrodu lub tarasu bardzo póżno ,nawet jak przyprószy go pierwszy śnieg .
Wytrzymuje temperatury do minus 5*C dlatego też może być wystawiany na zewnątrz bardzo wczesną wiosną
Zimę powinien spędzić najlepiej w temperaturze 2-8 * C , roślinę rzadko się podlewa, dopiero gdy ziemia lekko przeschnie. Natomiast pobyt zimą w ciepłym mieszkaniu osłabia późniejsze kwitnienie.
Zabiera się go z ogrodu lub tarasu bardzo póżno ,nawet jak przyprószy go pierwszy śnieg .
Wytrzymuje temperatury do minus 5*C dlatego też może być wystawiany na zewnątrz bardzo wczesną wiosną
Zimę powinien spędzić najlepiej w temperaturze 2-8 * C , roślinę rzadko się podlewa, dopiero gdy ziemia lekko przeschnie. Natomiast pobyt zimą w ciepłym mieszkaniu osłabia późniejsze kwitnienie.
- Babopielka
- Od: 9 wrz 2007, o 19:28
- bogusia177
- bogusia177
- bogusia177
- bogusia177
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Kontakt:
Nic konkretnego ale pozostawiona na dłużej roślina bez codziennej troski może czasem paść ofiarą szkodników (tarczniki i wełnowce) lub jakiejś choroby grzybowej.
Miałam taki moment bliżej wiosny ,na jednym z pędów liście robiły sie brązowe i zasychał cały pęd.
Obcięłam go a krzew opryskałam Topsinem.Pomogło ,mój krzew rośnie nadal...a mogłoby być całkiem inaczej gdybym nie zauważyła tego.

Miałam taki moment bliżej wiosny ,na jednym z pędów liście robiły sie brązowe i zasychał cały pęd.
Obcięłam go a krzew opryskałam Topsinem.Pomogło ,mój krzew rośnie nadal...a mogłoby być całkiem inaczej gdybym nie zauważyła tego.

- bogusia177