Mój ogród przy lesie cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Mój ogród przy lesie cz.2

Post »

Fantastyczne zakupy - tym bardziej,że wymarzone,takie najbardziej cieszą ! ;:138
Ja niestety muszę sobie odmawiać co większych roślin bo miejsca u mnie totalny brak a pokus mam co niemiara...dlatego posiłkuję się taką drobnicą a te rośliny ,które mam "od zawsze " też muszę znacznie poskramiać ,żeby starczyło jeszcze dla innych,którym się nie oprę bo nowe rośliny uwielbiam... :D na ile starczy sił i zdrowia ? bo chętnych do zastąpienia mnie w ogrodowych poczynaniach nie widzę... :(
:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Aniu- Ankha witaj.
Miłki były u nas u w ubiegłym roku we Florexpolu, tylko nie wiem czy wiosenne, czy Amurskie i wstyd się przyznać, nie kupiłam. Byłam przekonanam że kupiłam winobluszcz Variegata, gdyż tak pisało na doniczce, ale zobaczyłam u Pamelki całkiem podobny Star Showers, więc spojrzałam na paragon, a to Star Showers. :)

Agnieszko- Aage no to masz słabo z zakupami, nie dość, że drogo, to jeszcze słaby wybór. :)

Agnieszko- Agnesswitaj.
Tak na oko, to róże niby się trzymają, ale już zaczynam zbierać chore, pożółknięte liście i chociaż sobie obiecywałam, że nie będę za dużo stosować oprysków, ale widzę, że by sobie nie poradziły.
Cieszę się z zakupów pnączy, gdyż musimy obsadzić 2 stare grusze, którym mąż ściął korony.
Chciałam kupić winorośl Japońską i glicynię, ale może ten Star Showers będzie ładniejszy, podobno rośnie do 6 m. :)

Lawendo witaj.
Lilak Palibin rośnie u mnie już 7 lat, więc także za duży nie jest, ale kwitnie co roku, trochę później jak te pozostałe lilaki i nie przemarza, w tym roku po kwitnieniu trochę go przyciełam, gdyż się robił miotłowaty.
Mówisz, że Twój 3- letni ma z 20 cm?
Myślę, że stanowisko mu nie odpowiada, może go przesadź dopóki mały, ja pod swój przy sadzeniu dodałam trochę dolomitu, gdyż one lubią chyba bardziej zasadową ziemię, a u mnie kwaśne
piaski. :)
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Geniu witaj.
Dziękuję za odwiedziny i miłe słowa. Winobluszcz Variegata okazał się być Star Showers, ale i tak mi sie podoba. Winnik był moim marzeniem od wiosny, gdy zobaczyłam go w ogrodzie Dalii, no i udało mi się go kupić.
Pozdrawiam serdecznie. :)

Marynko- Marpa dziękuję za odwiedziny.
Ja mam podobnie jat Ty , pracuję przeważnie sama w ogrodzie, mąż mi pomaga tylko przy cięższych pracach, gdyż pracuje zawodowo. Córki także pracują, a w weekendy nie w głowie im ogród, ja bardzo lubię pracę w ogrodzie, tylko, że się nie wyrabiam.
Również mam ciągle nie zaspokojony apetyt na nowe rośliny, tymbardziej, że w sklepach duży wybór. Już nawet na byliny nie mam miejsca, nie mówiąc o krzewach.
Zrobiłam jeden podstawowy błąd, nasadziłam za dużo płożących jałowców, które rosną i rosną, uzurpując sobie coraz większą przestrzeń w ogrodzie. :)
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2008, o 13:01

Post »

Tajko tak masz rację, trzeba naprawdę trochę pojaździć jeśli się chce kupić coś ciekawego, w miare przestępnej cenie nio i ładną sadzonkę. :D Czasem jednak da się coś upolować :D :D
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2007, o 18:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Tajeczko, róże kwitną przepięknie!!
Gratuluję zakupów :D Mogłabyś coś bliższego napisać o winniku? Bardzo atrakcyjne pnącze!
Serdecznie pozdrawiam, Monika
AFRYKA
Mój ogród.
Awatar użytkownika
gosia07
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 gru 2009, o 20:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Tajeczko u Ciebie kwaśna ziemia ? To rh azalie i inne kwaśnolubne mają raj :D
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 gru 2009, o 00:34

Post »

Tajeczko, te płożące to można przycinać bez litości ;:108 tak robiłam każdego roku.
Ale w ubiegłym wykopałam te pożeracze przestrzeni i tyle nowych roślinek się zmieściło :tan
Jeszcze pytanko co do winnika, czy on też lub wszystkie wystawy oprócz południowej? U mnie głównie południowa właśnie wchodzi w grę, przy północnej (ogrodzenie przód posesji) biega sobie piesek, więc nawet nie planowałam nic wkopywać.
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 gru 2009, o 00:34

Post »

Tajka pisze:Majeczko dziękuję Ci bardzo. :)

Jolu- Pamelko witaj.
Żadna tajemnica, napisałam już, że winnika kupiłam w Centrum Ogrodniczym na Zemborzyckiej.
Pozdrawiam. :)
Tak więc zaplanowane, w poniedziałek Zemborzycka, zobaczymy cóż tam jeszcze ciekawego :uszy
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Agnieszko- Aaga ja obecnie to poluję na najpiękniejsze i mniej znane rośliny, ale jak zakładaliśmy ogród 11 lat temu, to pojechaliśmy do sklepów z przyczepką i brałam co popadnie, wszystko dla mnie było nowością i piękne. :D

Moniczko dziękuję.
O uprawie i wymaganiach winnika wiem niewiele, nie mam doświadczenia z jego uprawą, tylko suche fakty.
Jest napisane ,że lubi słońce i półcień, ja myślę, że półcień byłby lepszy, gdyż palące słońce przypalało by liście, a on z nich jest właśnie ozdobny.
Osiąga wzrost do 2 m, cięcie w razie potrzeby, pędy uszkodzone i przemarznięte, ale podobno dobrze toleruje nasze zimy, tylko żeby rósł w miejscu osłoniętym. Wymagań pokarmowych nie ma wygórowanych, podobnie jak winorośle i winobluszcze, gleba żyzna, próchniczna.
Kwitnie na zielono, owoce niebieskofioletowe od września do października. :)

Gosiu 07u mnie jest kwaśna ziemia, to fakt, ale piaszczysta, a rododendrony, a także inne wrzosowate rośliny lubią glebę próchniczną. Zapewnia im to kwaśny, włóknisty torf wysoki, przekompostowana kora, trociny sosnowe przekompostowane i dodatek kompostu.
My w takiej mieszance właśnie sadzimy. :)

Jolu- Pamelko Jałowce płożące także przesinam, ale tracą pokój, u mnie te krzaczory mają po 4 m średnicy, chyba także niektórych się pozbędę, gdyż u mnie rośnie ich ok 20- tu jeśli wszystkie policzyłam.
Jest napisane na winniku, że wystawa każda, ale myślę, że w pełnym cieniu nie zabardzo, w pełnym, palącym słońcu również, najlepszy taki lekki półcień, chociaż jeśli miałby stale wilgotne podłoże, to może i w pełnym słońcu, ja mu tego nie zapewnię. :)
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nio tak jak się ma wszystko to trzeba polowac na nietypowe :) Ja razie jestem na etapie pośrednim :;230 czyli kupuję wszystko mniej lub bardziej mi znane :D
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Agnieszko- Aage nie bądź taka skromna, Ty masz już dużo pięknych roślin, i także będziesz z czasem ograniczała się do najpiękniejszych.
Mnie jeszcze dużo brakuje, ale nie dlatego ograniczam się, że mam wszystko, tylko ze względu na miejsce, ale jak się rozprawię z płożącymi jałowcami, to jeszcze poszaleję. :D
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuje za milusie słowa ;:196
Powiedz mi kiedy obcinasz swoje jałowce?? Kiedy jest na nie odpowiedni czas?
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Agnieszko nie bierz ze mnie przykładu, bo to nie po fachowemu, ale przycinam wtedy, kiedy mi wchodzą w inne rośliny, albo już przejścia nie ma. :D
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aha :D ;:196
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold