Frezja

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
ODPOWIEDZ
maryla73ab
1000p
1000p
Od: 26 sie 2008, o 19:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Frezja

Post »

A ja,nawet nie wiedziałam ze frezje to takie kapryśne są...miałam rok temu i kwitły,wykopałam na jesieni cebule,zimowały w domu na wiosnę zasadziłam i jeszcze pomieszałam cebule ze szczawikiem i rosną po całym ogrodzie,cześć kwitnie,białe i żółte,ale takie pojedyncze kłosy to nie bardzo mi się widzą w grupie dają o wiele piękniejszy efekt...

A to na dowód ze kwitną...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
pozdrawiam Maryla...

Moje wątki
domini7
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 21 cze 2010, o 22:23

Post »

Witam.Ja w marcu zakupilam 40 cebulek frezji ktorymi podzielilam sie ze znajoma..pod koniec kwietnia wsadzilysmy je do gruntu.Mamy dzialki obok siebie, wiec ziemia jest praktycznie taka sama.U mnie z 20 wzeszla tylko jedna, u ani wzeszly wszystkie:)postanowilam zajrzec co sie dzieje z tymi moimi( myslalam,ze moze zgnily )a one ,,zmutowaly'' z jednej zrobily sie dwie duze cebulki.. pozostawilam je w ziemi ale nadal nie kielkuja.wysadze je na jesien i posadze na nastepny rok, mam nadzieje,ze za rok zakwitna..
Awatar użytkownika
Ann_85
1000p
1000p
Od: 26 mar 2010, o 14:00

Post »

Wczesniej w tym wątku było o tym mutowaniu i powodach - poczytaj :) :wit
domini7
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 21 cze 2010, o 22:23

Post »

Przeczytalam i wiem mniej wiecej o co chodzi,zastanawiam sie jednak dlaczego u kolezanki rosna..przeciez to od tego samego sprzedawcy..trudno mam nadzieje,ze cebulki przetrwaja do jesieni..przykro mi ann85, ze twoje nie zakwitly.. a sprawdzalas stan cebulek w ziemi?
Awatar użytkownika
Ann_85
1000p
1000p
Od: 26 mar 2010, o 14:00

Post »

Sprawdzałam - część już podgniła, musiały być fatalne skoro nawet liści nie chciały wypuścić. Juz dawno wszystkie wywaliłam, zeby miejsce zwolnic ;) Zraziłam się do frezji, chociaz moze jeszcze kiedyś spróbuję skoro juz wiem co sprawdzić przy kupowaniu cebulek.
heliofitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2010, o 11:02

Post »

;:7 zauroczona zapachem frezji postanowiłam w zeszłym roku sprawić sobie doniczkę z tymi aromatycznymi kwiatami. Oczywiście nie miałam nawet bladego pojęcia o ich uprawie. Kupiłam kilka cebulek (na sztuki) i posadziłam w donicy do ziemi, jaką zwykle używam do przesadzania kwiatków. Jakaż była moja radość, gdy z ziemi co rusz zaczęły wybijać kolejne zielone listeczka :D taaak..najpierw były centymetry, a potem to już chyba "kilometry" zielonych "wstążeczek" :D oczywiście z czasem pojawiły się również kwiaty (na długaśnych łodyżkach) i doczekałam się zapachu na który, tak długo czekałam. Nie wiem, co było przyczyną takiej "nadprodukcji", na pewno nie brak słońca, ponieważ stały na parapecie okna wychodzącego na południe. Oj, zraziłam się wówczas do frezji...ale, kiedy teraz patrzę na Wasze kwiatki, to kto wie...kto wie ;:108
Pozdrawiam Iwona
Domowe Ogród
Spis treści
Awatar użytkownika
Agnieszka83
200p
200p
Od: 8 maja 2010, o 17:59

Post »

A moje frezje w tym sezonie wyglądają tak. Uwielbiam ich zapach:))) Obrazek Obrazek Obrazek
heliofitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2010, o 11:02

Post »

:wit piękne kolorki i zapach pewnie nieziemski...ale te "kilometry" liści zniechęciły mnie do ich uprawy...hi hi hi ...a jakby potraktować je jako rośliny wiszące :?: pozdrawiam
Pozdrawiam Iwona
Domowe Ogród
Spis treści
Awatar użytkownika
nuvvo
50p
50p
Od: 17 mar 2010, o 22:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Frezje jesienią?

Post »

Witam, nie wiem czy ktoś mnie tu jeszcze pamięta. Zdawalam relacje z pierwszej udanej hodowli frezji.
Jest jesien, ale z doniczki z frezjami znowu cos zaczelo wybijac.

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... o&start=42

Po dwóch próbach, wiosną tego roku, udało mi się wyhodować piękne frezje.
Lato było u nas upalne, więc doniczka z owocującymi frezjami, ktore potem przycielam a nasiona gdzies schowalam, przechowała się na balkonie w temp ok 27'C.
W połowie wrzesnia zauwazylam ze z doniczki z frezjami zaczely wybijac pierwsze szczypiorki.
O dziwo frezje zaczely wybijac jeszcze z innej doniczki (???)

Macie jakies doswiadczdenie w jesiennej hodowli frezji?
Awatar użytkownika
Agnieszka83
200p
200p

Post »

A ja mam pytanie co teraz z frezjami najlepiej zrobic.Ja zrobiłam tak.
Miała dwie doniczki z frezjami, latem na dworzu-obie kwitły.
Z jednej donicy wykopałam we wrzesniu cebulki i schowałam do piwnicy.Druga donice wstawiłam na parapet w kuchni-temp tam ok 20 stopni. Czy dobrze postąpiłam, który sposób lepszy?
Awatar użytkownika
nuvvo
50p
50p

Post »

trudno powiedziec, moje po przekwitniecu odpoczely na upalnym balkonie.
jesienia wystawialm na korytarz, bo jak tylko we wrzesniu temperatura spadla do 20 stopni, te znowy zaczely wybijac.
postawilam je na korytarz, bo zaczelo sie robic coraz zimniej i zimniej.
najwazniejsze zeby mialy jasno.
dodalam im nawozu o przewadze potasu i teraz po swietach zauwazylam pierwsze trzy lodyzki z paczkami kwiatowymi.
tobie tez polecam, o ile masz jasno na parapecie (slonce)

najelpiej daj im jeszcze odpoczac jakis miesiac, potem daj im potasu i bedziesz miala na wiosne.
schwimmen
200p
200p
Od: 25 kwie 2010, o 18:30

Post »

W listopadzie posadziłem 5 cebulek frezji. Na samum początku stycznia zauważyłem u jednej pączek. Teraz pączki są juz u trzech. Ile trzeba czekać na zakwitnięcie? Czy frezje z tymi pąkami mogą stać na parapecie)(tem. 15stopni, gdy są mrozy spada do 12-13)
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
nuvvo
50p
50p

Post »

na zakwitniecie trzeba troche poczekac 3 albo 4 tygodnie

moga, a nawet powinny stac na jasnym parapecie. optymalna temperatura to 18 stopni,
ale moje stoja w 12'C i tez zyja
schwimmen
200p
200p
Od: 25 kwie 2010, o 18:30

Post »

Gdzie przechowywać frezje po przekwitnięciu i uschnięciu. Wiem że trzeba je trzymać w wysokiej temperaturze ale w wysokiej wilgotności. Jak to zapewnić.

Moja pierwsza fezja ma 8 pączków. Jeden już rozwinęła całkowicie, 3 się rozwijają, ale 4 ostatnie są jeszcze takie malutkie jak na samym początku po wypuszczeniu pączków. Czy one się rozwiną.\.
Awatar użytkownika
Agnieszka83
200p
200p

Post »

Latem miałam frezje w doniczce, przeniosłam je do domu na parapet do kuchni( dośc chłodno)
Od kiedy teraz powinnam je podlewać? Dodam , ż eprzez cały okres ich nie podlewałam, traktowąłm je jak amarylisy.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”