Sukulenty i kaktusy fiolimeny

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
katrina26
1000p
1000p
Od: 14 sie 2008, o 12:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: sukulenty i kaktusy fiolimeny

Post »

Fiolimeno piękne nabytki nowe masz :) Zgadzam się z Arturem, to echinopsis :) Widziałam go na hiszpańskojęzycznym forum już sporego pięknie kwitnącego. Pisali tam że on nawet przez okres spoczynku i zimę nie zmienia barwy. Jest cudny, dobrze że blisko nie mieszkasz bo bym Ci porwała ;) Tak bardzo lubię i podobają mi się Echinospsis a nie mam żadnego :cry:
Fiolimena
200p
200p
Od: 22 maja 2010, o 22:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Kasiu mnie w pierwszym momencie bardziej zainteresował ten włochaty na pierwszym zdjęciu i właśnie dzięki temu zainteresowaniu trafiły do mnie wszystkie :D. Wydaje mi się, że ten echino ma maleńki pączek :tan (pewności nie mam, potem wrzucę zdjęcie).

A teraz mam problem.. :cry:. Zawsze z rana przeglądam swoje maleństwa i dziś odkryłam, że na opuncji albata pojawiły się małe białe STWORY ;:223. Nie zauważyłam ich wcześniej a przeglądając jej zdjęcia w komputerze widzę, że trwa to już kawałek czasu :shock:. Szybciutko ją odosobniłam od pozostałych i dokładniutko zrobiłam rewizję wszystkich po kolei. Kilka ma jeszcze jakieś tycie tycie zielone robactwo a ja jestem w rozpaczy ;:223 ;:223. Te białe są tylko na tej jednej opuncji. Pierwszy raz mi się trafia inwazja na moje maleństwa, więc nie znam nawet nazwy tego robactwa. Trzeba będzie postudiować i coś na nie znaleść ;:108
Awatar użytkownika
katrina26
1000p
1000p

Post »

Fiolimena pisze:Kasiu mnie w pierwszym momencie bardziej zainteresował ten włochaty na pierwszym zdjęciu i właśnie dzięki temu zainteresowaniu trafiły do mnie wszystkie :D. Wydaje mi się, że ten echino ma maleńki pączek :tan (pewności nie mam, potem wrzucę zdjęcie).

A teraz mam problem.. :cry:. Zawsze z rana przeglądam swoje maleństwa i dziś odkryłam, że na opuncji albata pojawiły się małe białe STWORY ;:223. Nie zauważyłam ich wcześniej a przeglądając jej zdjęcia w komputerze widzę, że trwa to już kawałek czasu :shock:. Szybciutko ją odosobniłam od pozostałych i dokładniutko zrobiłam rewizję wszystkich po kolei. Kilka ma jeszcze jakieś tycie tycie zielone robactwo a ja jestem w rozpaczy ;:223 ;:223. Te białe są tylko na tej jednej opuncji. Pierwszy raz mi się trafia inwazja na moje maleństwa, więc nie znam nawet nazwy tego robactwa. Trzeba będzie postudiować i coś na nie znaleść ;:108
Może to wełnowiec? Paskudztwa, one lubią kaktusy i sukulenty :( Trzeba je wszystkie zebrać, dobrze jest wykąpać roślinę w denaturacie 1:1 z wodą lub jakimś alkoholem. I spryskać jakąś chemią bo one na korzeniach lubią też siedzieć. Współczuję Ci :(
Awatar użytkownika
bibi56
500p
500p
Od: 27 cze 2009, o 12:44

Post »

Fiolimeno, piękne nowe nabytki ;:138
Ten z pierwszego zdjęcia z rozwianą grzywą to chyba Notocactus leninghausi, mój jak był mniejszy miał podobną grzywę (no może troszkę krótszą :lol: ) w kształcie też był troszkę inny, ale to chyba będzie to :D

Powodzenia w walce z tym obrzydlistwem :pogon wytłucz wszystko, nie daj się
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 6 sie 2007, o 06:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Fiolimena pisze:Obrazek
To typowy E.subdenudata. Te roślinki tak ciemnieją na silnym słońcu. Moje też tak wyglądają:
ObrazekObrazek
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Fiolimena
200p
200p

Post »

Kasiu to na pewno wełnowiec :(. Miałam w jednej donicy trzy kaktusy ale tylko na jednym siedzą. Na dwóch pozostałych (mammilarie) nawet z lupą nic nie dostrzegłam. Zrobiłam im przezornie porządną kąpiel w samej wodzie i wsadziłam do nowych doniczek z nową ziemią już osobno. Opuncją zajmę się jutro, bo dziś mi już czasu zabrakło (czasem trzeba iść do pracy ;:113). Twoją wiadomość przeczytałam już po tym jak wykąpałam kaktusy więc mam nadzieję, że sama woda wystarczy. Opuncję potraktuję czymś mocniejszym - dziękuję za poradę.

Beata dziękuję za podanie nazwy. Sprawdziłam i faktycznie jest to Notocactus leninghausii. Znalazłam jeszcze dwie jego nazwy: Eriocactus leninghausii i Parodia leninghausi ;:109. On jeden i trzy jego nazwy :?: :?: :?:.
Ja się nie dam tym STWOROM, mam nadzieję tylko, że maleństwom nie zaszkodzą :?.

Tomek witam Cię :wit. To by się zgadzało jeśli chodzi o ciemnienie (a raczej zaczerwienienie w tym przypadku :roll:). Wcześniej stały w pełnym słońcu i niewiele dostawały wody - tyle co napadało podejrzewam (a tutaj pada z reguły późną jesienią i zimową porą, kiedy to były przenoszone do domu). Wszystkie cztery miały zasuszone korzenie :shock: a za donicę robił płaski talerz ozdobny. Wyobraź sobie jakie to były warunki.
Fiolimena
200p
200p

Post »

Moje ;:167 przyniósł mi prezent. Niestety po drodze prezent miał stłuczkę :roll:. Nie jestem pewna co z nim zrobić :? . Zostawić żeby zaschły rany i posadzić, czy też ściąć, zasuszyć i posadzić. Mam nadzieję, że jest szansa by uratować ten odrost (choć jest sporo pokiereszowany). Szkoda by było kaktusa - ma 45 cm długości.

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
katrina26
1000p
1000p

Post »

Ja bym rany przysypała cynamonem i poczekała aż się zasklepią. Możesz wsadzić do suchego substratu :) Fajny prezent :)
Fiolimena
200p
200p

Post »

Kasiu dziękuję - na Ciebie zawsze można liczyć ;:196. Nie mam niestety cynamonu w domu :roll:.
Fajny, tylko uszkodzony ;:224 :;230
Fiolimena
200p
200p

Post »

Moje maleństwa - ciąg dalszy

Rodzinka Aloe - rosną jak na drożdżach :D. Obdzieliłam już i sąsiadki i znajomych ;:3 :;230

Obrazek

Obrazek

I rodzinka Crassula

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Tę nazywam kapustką. Pojęcia nie mam co to :?: :?: :?:

Obrazek

Frithia w końcu mi zakwitła :tan :heja

Obrazek
Awatar użytkownika
katrina26
1000p
1000p

Post »

Może masz ukorzeniacz? Albo coś przeciwgrzybowego? Tym posyp. A jak nie to do sklepu po cynamon ;) Aloesy pięknie rosną :) Grubosze ładnie wybarwione. Frithia cudnie zakwitła ;:167 Moja śpi nadal :(
Fiolimena
200p
200p

Post »

Kasia ukorzeniacz mam :). Posmarować ??
Mam nadzieję, że się w końcu zbudzi (Twoja Frithia) i obdarzy Cię piękniutkim kwieciem ;:3
ana777
200p
200p
Od: 1 kwie 2010, o 16:03

Post »

A ja się przyłączam do zachwalania dorodnych aloesików ;:138 .
Grubosze tez piękne!! Mam do nich słabość - Twoje pięknie rosną!! Widać, że dobre warunki i dobrze im u Ciebie!
Pozdrawiam, Ania.
Awatar użytkownika
katrina26
1000p
1000p

Post »

Fiolimeno a on w proszku ten ukorzeniacz? jak tak to syp, jak nie to spokojnie czekaj na cynamon, nic mu nie będzie jak będzie miał sucho :D Nawet bez tego powinien się ładnie zabliźnić :D
Co do frithi to oby, bo mnie zaczyna drażnić :twisted:
Fiolimena
200p
200p

Post »

Kasia ukorzeniacz w płynie. Czytałam gdzieś w sieci, że należałoby kaktusa zostawić do zasuszenia ranek nawet z tydzień albo i dłużej a następnie do ziemi, też suchej i nie podlewać.
W takim stanie, to ja kaktusa jeszcze nie miałam :shock:. Może dlatego, że w większości mam suculenty ;:112
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”