Identyfikacja róż

Zablokowany
Awatar użytkownika
maria.k55
1000p
1000p
Od: 24 maja 2009, o 16:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Identyfikacja róż

Post »

Obrazek
Kwitnie mi taka róża, na pewno jest Poulsena ale dalej bez nazwy, czy to nie jest Clair?
"Szanuj każdy dzień - bo już nie powróci"
Ogródek przydomowy u Marii.k55
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55

Post »

To raczej nie jest Clair - Clair nie jest tak mocno wypełniona płatkami.

Ja z kolei mam inną zagadkę - co to za róża, floribunda, która ma kwiaty podobne do Double Delight z tego zdjęcia - bardzo jasne kremowe płatki i tylko mgiełka różu na brzegach.
http://www.helpmefind.com/rose/l.php?l=21.37201
Awatar użytkownika
Karolcia
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 17 paź 2007, o 15:46
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

maria.k55 pisze: Kwitnie mi taka róża, na pewno jest Poulsena ale dalej bez nazwy, czy to nie jest Clair?
Mnie ta różyca kojarzy się z Amie Renaissance ale tylko kojarzy,bo ja jestem kiepski znawca róż :oops:
http://www.rosenhaven-tjareborg.dk/pict ... d=13055305
Pozdrawiam Magda :)
x_p-r

Post »

empuza - porównaj z L.D. Braithwaite . Nie mam dobrych zdjęć swojej,a i właśnie przekwitły już pierwsze kwiaty,ale jak tylko zakwitnie powtórnie to zrobię .Zgadza mi się pokrój ,bo też parkowa,kolczastość pędów identyczna,podobne liście i niezbyt gęste, no i oczywiście kwiaty,które w pąkach nie przypominają wcale róż angielskich,a po rozwinięciu wyglądają jak te starodawne .W pełni rozwinięte kwiaty są bardzo duże ,tej mojej 15cm i ten na zdjęciu u Ciebie też chyba podobnie. Zapach silny,słodki.Róża dość popularna i rozpowszechniona,jedyna o tak intensywnym kolorze z róż Austina. Może to jest ta :-)

Pozdrawiam,Piotr
Awatar użytkownika
maria.k55
1000p
1000p

Post »

Karolciu dzięki za podpowiedz, wszystko na to wskazuje, że to Amie R., ja jeszcze miałam na uwadze Extravaganze. Moja róża jest bardzo pełna, taka nabita płatkami, że środka nawet nie można zobaczyć, zapach delikatny, raczej słaby.
x_p-r

Post »

maria.k55 pisze: Kwitnie mi taka róża, na pewno jest Poulsena ale dalej bez nazwy, czy to nie jest Clair?
Porównując z Clair Renaissance (Poulsen,1995) na stronie RHS to podobieństwo jest bardzo duże,jak dla mnie to zupełnie ta róża.Doczytałem,że w miarę rozwoju kwiatu zmienia się ich wygląd na ten przypominający starodawne róże, (kwiat rozetowy ),czyli by się zgadzało patrząc na zdjęcie.O liściach jest ze powinny być ciemnozielone,pokrój krzewu wysoki 1.5m ,wielkość kwiatu 10cm,zapach niezbyt silny,słodki. Jeśli to tez się zgadza ...
edit :
Ale ta zwartość płatków kwiatu rozstrzyga że jednak to Amie Renaissance,bo o Clair jest że tworzy dośc luźne rozety (. Zaczałem odpowiadać na post jak nie było tej uwagii stad też edit teraz :-)
Pozdrawiam,Piotr
Awatar użytkownika
maria.k55
1000p
1000p

Post »

Obrazek
Dla dokładniejszego obrazu przesyłam jeszcze zdjęcie z liśćmi
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55

Post »

maria.k55 pisze: Dla dokładniejszego obrazu przesyłam jeszcze zdjęcie z liśćmi
nadal podtrzymuję, że to nie Clair - Clair nie wywija płatków przy przekwitaniu. Twoja róża prawdopodobnie długo utrzymuje kwiaty, a Clair niekoniecznie. No i ilość płatków - Twoja ma ich znacznie więcej. Nie muszę chyba dodawać, że ta Twoja róża jest przepiękna!!!
Awatar użytkownika
maria.k55
1000p
1000p

Post »

Ona jest moją pierwszą różaną miłością, zakwita w ogródku jako pierwsza, kwiaty trzyma nawet do 3 tygodni i kwitnie do końca sezonu, mam ja drugi rok i bardzo się cieszę, że teraz ma imię Amie czyli Emi.
Awatar użytkownika
eury
200p
200p
Od: 1 kwie 2009, o 22:46
Kontakt:

Post »

Otrzymałam tą różę omyłkowo,teoretycznie jest to 'Mme Isaac Pereire' lub 'Zephrine Drouhin' (tak twierdzi hodowca)- w tej chwili osiagnęła już wysokość ok 130 cm.Kwiaty utrzymują się bardzo długo,ma zapach bardzo intensywny,słodki...taki prwdziwie 'różany"
Obrazek
Bardzo proszę o pomoc
Ogrodowa miniaturka Eury
Storczykowe bidulki Eury
Pozdrawiam Viola - rodzaj rośliny z rodziny fiołkowatych?
ewka0207
50p
50p
Od: 25 wrz 2008, o 09:27

Post »

Witam :) ja dopiero zaczynam swoją przygodę z różami,więc raczej Was nie zdziwi moja prośba w identyfikacji moich róż. ObrazekTa jest niska może 25cm,prawie bez zapachu,kwitła jeszcze pod śniegiem,a najbardziej mnie zdziwiło to,że cały czas miała liście,które przetrwały do dziś. Obrazek ObrazekDrugiej wysokość to około 40cm,lekko pachnie,dość szybko opadają jej kwiaty.Trzecia natomiast miała napisaną na etykiecie wysokość 4m więc posadziłam ją przy płocie(oczywiście nie wiem czy dobrze zrobiłam,to będzie pnąca?)Ta niesamowicie pachnie :D,ale miała już Sluzownicę różaną i mszycę :( Obrazek Obrazek
Ewka
x_p-r

Post »

eury pisze:Otrzymałam tą różę omyłkowo,teoretycznie jest to 'Mme Isaac Pereire' lub 'Zephrine Drouhin' (tak twierdzi hodowca)- w tej chwili osiagnęła już wysokość ok 130 cm.Kwiaty utrzymują się bardzo długo,ma zapach bardzo intensywny,słodki...taki prwdziwie 'różany"

Bardzo proszę o pomoc
Gdyby było zdjęcie rozwiniętego kwiatu byłoby na pewno łatwiej porównać.Kwiat mojej Mme Isaac Pereire

Zephrine Drouhin nie mam w ogrodzie,wprawdzie obie to róże burbońskie, ale różnią się kwiatem - Zephrine ma kwiaty luźno wypełnione i mniejsze .ok 8cm , Isaac ok 15 cm - można porównać . A może ktoś uprawia Zephrine i potwierdzi na 100 procent,bo nawet w oparciu o dobry opis czy zdjęcia to trudno z dokładnym nazwaniem róży.

Pozdrawiam,Piotr
x-T-s
---
Od: 15 cze 2008, o 20:23

Post »

no niech mi ktoś podpowie co kupiłam...

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Deirde
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 cze 2007, o 10:41

Post »

Tess - musisz poczekać do otwarcia kwiatów, jeśli w środku jest żółta to podobna jest do Aquarell.
x-T-s
---
Od: 15 cze 2008, o 20:23

Post »

Małgosiu

poczekam :lol: a teraz jeszcze jedna, mam ją 2 rok, posadzona jesienią byle gdzie w korzeniach wiciokrzewu Serotina - tam byłao miejsce a wyrzucić nie chciałam....nie kwitła, w tym roku zakwitła i chyba ją przesadzę podoba mi się, nazwy już nie pamiętam.... co to za jedna????

Pąk przekwitający i dopiero rozkwitający
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Róże”