Kwitnie mi taka róża, na pewno jest Poulsena ale dalej bez nazwy, czy to nie jest Clair?
Mnie ta różyca kojarzy się z Amie Renaissance ale tylko kojarzy,bo ja jestem kiepski znawca różmaria.k55 pisze: Kwitnie mi taka róża, na pewno jest Poulsena ale dalej bez nazwy, czy to nie jest Clair?
Porównując z Clair Renaissance (Poulsen,1995) na stronie RHS to podobieństwo jest bardzo duże,jak dla mnie to zupełnie ta róża.Doczytałem,że w miarę rozwoju kwiatu zmienia się ich wygląd na ten przypominający starodawne róże, (kwiat rozetowy ),czyli by się zgadzało patrząc na zdjęcie.O liściach jest ze powinny być ciemnozielone,pokrój krzewu wysoki 1.5m ,wielkość kwiatu 10cm,zapach niezbyt silny,słodki. Jeśli to tez się zgadza ...maria.k55 pisze: Kwitnie mi taka róża, na pewno jest Poulsena ale dalej bez nazwy, czy to nie jest Clair?
nadal podtrzymuję, że to nie Clair - Clair nie wywija płatków przy przekwitaniu. Twoja róża prawdopodobnie długo utrzymuje kwiaty, a Clair niekoniecznie. No i ilość płatków - Twoja ma ich znacznie więcej. Nie muszę chyba dodawać, że ta Twoja róża jest przepiękna!!!maria.k55 pisze: Dla dokładniejszego obrazu przesyłam jeszcze zdjęcie z liśćmi
Gdyby było zdjęcie rozwiniętego kwiatu byłoby na pewno łatwiej porównać.Kwiat mojej Mme Isaac Pereireeury pisze:Otrzymałam tą różę omyłkowo,teoretycznie jest to 'Mme Isaac Pereire' lub 'Zephrine Drouhin' (tak twierdzi hodowca)- w tej chwili osiagnęła już wysokość ok 130 cm.Kwiaty utrzymują się bardzo długo,ma zapach bardzo intensywny,słodki...taki prwdziwie 'różany"
Bardzo proszę o pomoc