Mój świat - Tamaryszek -cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Mój świat - Tamaryszek -cz.2

Post »

Izo żal roślin popalonych przez słońce, jednak cień w ogrodzie jest niezbędny dla wielu roślin.
U mnie także go brakuje, musiałam przesadzić klematis ze słońca do półcienia, gdyż co roku miał popalone liście, a obecnie ma się całkiem dobrze, nawet takie pospolite płomyki wiechowate w pełnym słońcu chorują i krótko kwitną.
Pięknie kwitnie Ci ta pomarańczowa róża i śliczny liliowiec.
Gąska nad strumieniem wygląda przeuroczo. :)
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Pierwszy raz widzę takie zniszczone liście funkii. Jakbyś nie napisała że to poparzenie to bym myślała że jakaś choroba grzybowa...
U mnie w bardzo słonecznym miejscu bardzo dobrze radziła sobie Undulata a i hosta babkowata też ma sporo słońca i daje radę.
Gdzieś słyszałam że im ciemniejsze liście host tym więcej cienia potrzebują....

Za to masz piękną różę Amber Cover ;:138
Awatar użytkownika
Zielona_Ania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2010, o 17:40

Post »

Rozkoszny strumień ;:167 . Gąska bardzo pasuje do tego stylu. Szkoda tych roślin poparzonych, faktycznie niektórym przyda się przeprowadzka.
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p
Od: 4 mar 2009, o 12:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Tamaryszku, szkoda tak popalonych liści kokornaka i hosty. U mnie hosty tak wygladały w zeszłym roku choć rosną w zupełnym cieniu.
To sucha ziemia pomimo częstego podlewania tak je zniszczyła. Myslę że hosty dają sobie dobrze radę w słońcu dopóki ziemia jest
wilgotna. Tak jak zreszta wiele roślin które lubia wilgoć i toleruja słońce jeśli korzenie maja dalej mokro.
Zdjęcia ogrodowe piękne, a szczególnie gąska nad potokiem mi się podoba ;:138
Buziaczki ;:196
Cieplutko pozdrawiam Wiesia
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lut 2007, o 16:26
Kontakt:

Post »

Tamaryszek pisze:EWELINA ? Ciekawa jestem , jakie ogrody we Włoszech będziesz oglądać ? Zwiedzałam w zeszłym roku kilka ogrodów w Toskanii przy willach medycejskich. Pięknie położone, ale troszkę zaniedbane.
Ponieważ będziemy mieszkać niedaleko Florencji z pewnością odwiedzimy ponownie OGRODY BOBOLI ("Giardino di Boboli") ,a także nieznane nam jeszcze ogrody właśnie przy willach Medyceuszy , np.Villa Gamberaia w Settignano pod Florencją, Villa la Foce koło Pienzy , ogrody Villa Reale di Marlia . Polecano nam willę "Ambra" (Paggio a Caino) - znasz może ? Opowiem po powrocie , jakie ogrody zobaczyłam tym razem.
Tamaryszek pisze:Gąska wróciła nad strumyk...

Obrazek
Cudne ujęcie! Pozwól,że aż zacytuję :

" Gęś kamienna nad strumień wyciąga swą szyję,
Wpierw się w wodzie przegląda,
Potem długo pije..."

Toż to idealny "podpis " do Twojego zdjęcia !!!
* Mój Ogród - cz.7 (aktualna)
Wizytówkai inne moje wątki
"Mam śródziemnomorskie poczucie czasu..."
Tamaryszek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 20:55

Post »

TAJKA ? rośliny cierpią, a ja razem z nimi...Nie bardzo wiem , co robić... Gdybyż to była jedna- trzy rośliny, ale tam rośnie ze 30 funkii ! Pnącza ze ściany przecież nie przesadzę. Obserwuję z bólem serca i te , które będą znosić to najgorzej ? przesadzę. Reszta może się przystosuje i poczeka na cień młodych drzewek. Mam nadzieję.
Ten liliowiec to mój ulubiony ? kwitnie najdłużej ze wszystkich ? od czerwca całe lato !

COMA ? niestety, Mariolu, to poparzenie... Inne funkie najpierw tracą kolor , potem mizernieją... Moje Undulaty tez sobie radzą nieźle ! Reszta trochę gorzej... Chyba masz rację, że te ciemniejsze znoszą gorzej słońce ? te wielkie , niebieskawe Siebolda wyraźnie tracą kolor. Z kolei te biało zielone , raczej jasne, są okropnie popalone.
Róże są pod pilną obserwacją ? jeśli będą chorować ? pożegnam się z nimi...Z jednej rabaty już część wyeksmitowałam ? zdenerwowało mnie, że któryś rok z rzędu wyglądały paskudnie (poza kwiatami...) i ciągle trzeba było walczyć o ich życie.

ZIELONA ANIA ? dziękuję , Aniu! Strumień - to główna atrakcja mojego ogrodu , czytałaś, że naprawdę to rów melioracyjny..?
Jesienią będę przesadzać te rośliny, które najgorzej zniosą lato.

ABEILLE ? Wiesiu, dajesz mi nadzieję na ratowanie tych roślin...! Bo u mnie rzeczywiście jest sucho ! W cieniu funkie od lat radziły sobie świetnie, mimo suszy, ale teraz ? sama widzisz. Spróbuję je bardzo intensywnie nawadniać , może rzeczywiście lepiej zniosą słońce. Czy Twoje hosty odżyły ?

EWELINA ? Ewelino, z wymienionych przez Ciebie , znam tylko ogrody Boboli we Florencji. Żałuję, że ich nie widziałam, miałam szczególnie ochotę na Gamberaia i la Foce. Niestety, moje towarzystwo było za mało ?ogrodowe?... Nie udało mi się zobaczyć parku przy willi Pratolino, tam , gdzie jest wielki posąg Apennina (chyba był remont...). Wybierasz się tam? Z przyjemnością obejrzę relację z Twojej wizyty we włoskich ogrodach ! Kiedy jedziesz?
Skąd pochodzi cytat o kamiennej gęsi ? Rzeczywiście idealnie pasuje... Co prawda ? moja gęś jest z terakoty ? przyjechała właśnie z Toskanii !

A teraz kolejne nagrodzone ogrody z Chelsea . Kompletnie różne !
Pierwszy ( złoty medal ), bezpretensjonalny, inspirujący się kwietnymi łąkami z okolic Leeds, przypomina wiejskie tereny zielone w tym rejonie, poprzecinane kanałami. Główny element w nim stanowi śluza (?).
Drugi ( srebrny medal ) - to wspomnienie ogrodu wiktoriańskiego ( Denby, Pearson ) ? dominujący element ( kolor !) stanowi w nim tradycyjny pawilon, przypominający ptaszarnię. Charakterystyczna też jest ścieżka na osi ogrodu , ozdobiona mozaiką z pawiem. Do tego kamienne donice ( takie stoją u mnie na tarasie...) , kwadratowe rabaty z rozwichrzonymi bylinami.
No i co Wy na to ?

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

A teraz idę odwiedzić Wasze ogrody. A tyle mam do oglądania...
Pozdrawiam , Tamaryszek
Mój świat --- Wizytówka
Awatar użytkownika
renim
500p
500p
Od: 30 sty 2010, o 16:27

Post »

Pierwszy może być, no może trochę aż zbyt naturalny. Ten drugi wygląda jak nie z tej epoki. Pasują tu długie kreacje, a ja takiej nie mam. :;230 Czy te tłumy nie przeszkadzały w zwiedzaniu?

pozdrawiam ;:3
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lut 2007, o 16:26
Kontakt:

Post »

Tamaryszek pisze: Z przyjemnością obejrzę relację z Twojej wizyty we włoskich ogrodach ! Kiedy jedziesz?
Skąd pochodzi cytat o kamiennej gęsi ? Rzeczywiście idealnie pasuje... Co prawda ? moja gęś jest z terakoty ? przyjechała właśnie z Toskanii !
Jedziemy niedługo - 1 lipca. Jakaś relacja z ogrodów pewnie potem będzie, choć przecież " nie samymi ogrodami żyje człowiek" , a w Toskanii tyle jest innych pokus... :wink: Zwykle udaje mi się doskonale tu wypocząć i "doładować akumulatory ".
Dobrze wiedzieć ,że to gęś toskańska ... Może gdzieś wypatrzę jej koleżanki ?
* Mój Ogród - cz.7 (aktualna)
Wizytówkai inne moje wątki
"Mam śródziemnomorskie poczucie czasu..."
Awatar użytkownika
mag
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2008, o 09:41

Post »

Hmmmm... tym razem wielkie rozczarowanie...
Pierwszy ogród bardzo zbliżony do naszych rodzimych klimatów, ale z ogrodem nie ma dla mnie wiele wspólnego :roll: Drugi, piękny pawilon i bałaganiarska rabatka... skupisko ślicznych kwiatów.
Zdecydowane NIE, dla obu aranżacji... kryteria przyznawania ocen są rzeczywiście bardzo dziwne, zupełnie ich nie rozumiem :roll:
Pozdrawiam cieplutko. Magda
Spis treści.Wizytówka.
Awatar użytkownika
[Iza]
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 paź 2009, o 17:47

Post »

Świetna ta gęś nad strumieniem, a cytat Eweliny idealnie do niej pasuje :D
Awatar użytkownika
EdytaB
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2009, o 12:19

Post »

Tamaryszku - strumień rewelacyjny - gąska zachwyca :)
Z ogrodów podoba mi się ten inspirowany angielską naturą (czy jakoś tak ) Super relacja ;:138 .
Mi się kokornak marzy ale niestety nie mam tyle cienia dla niego.
Ogródek EdytyB

zapraszam
Awatar użytkownika
Agnieś
1000p
1000p
Od: 7 lut 2008, o 19:14

Post »

Izo, ale miałaś niesamowitą wycieczkę, tyle różnych ogrodów, pomysłów....i potem to co najpiękniejsze można przenieść do własnego ogrodu.
Twój strumyczek jest jednak bezkonkurencyjny. Szkoda tych przypalonych roślinek. NIestety hosty w słońcu tracą ładne wybarwienie. Mam nadzieję,że drzewka szybko urosną i wszystko wróci do dobrej kondycji. :wit
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 gru 2009, o 00:34

Post »

Izka, ten wiktoriański to mi się wcale nie podoba :? Jak pisałam wiele forumowych ogrodów i Twój oczywiście mogłyby z powodzeniem konkurować o medalowe miejsce :uszy
Awatar użytkownika
dodad
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 cze 2009, o 18:22

Post »

Mnie również ostatnie nie przypadły do gustu. Pierwszy jako łąka jak najbardziej ale ogród....
Twoja terakotowa gęś jest przepiękna ;:138 I jak harmonijnie wkomponowała się w otoczenie. Super.
Rzeczywiście, hosty bez cienia dekoracyjne są tylko do lipca, potem przypalenia są w większości odmian nieuniknione :(
Ogród - moje miejsce na ziemi
Zapraszam serdecznie - moje linki
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
jaroZONE
50p
50p
Od: 3 lut 2010, o 18:13

Post »

Piękne zdjęcie strumyka :) czekam na więcej fotek strumyka razem z mostkiem ;:132

Jeżeli chodzi o ogrody to najbardziej ze wszystkich prezentowanych podoba mi się wiktoriański .
Piękny jest, taki elegancki .Altana bardzo wytworna i ta piękna mozaika pawia- robi wrażenie :shock: (też bym taką chciał ) ten ogród robi wrażenie ,wszystkie inne były nudnawe...
Czekam na więcej fotek :)
Mój Romantyczny Ogród: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=52&t=35274" onclick="window.open(this.href);return false;

"Nie pozwól aby twoje marzenia zarosły chwastami".
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”