Mój świat - Tamaryszek -cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
MalaRybka
1000p
1000p
Od: 22 mar 2007, o 15:54
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Mój świat - Tamaryszek -cz.2

Post »

To pewnie zbiornik na deszczówkę, albo wieeeelkie poidło dla ptaków ;)
Pozdrawiam serdecznie. MałaRybka.
Ogród Rybki
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p
Od: 4 mar 2009, o 12:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Izo, zdecydowaniw ten ostatni w stylu angielskim przypada najbardziej do serca. ;:167 Czy to nie jest trochę w stylu Cottage
Garden? Proste wiejskie kwiaty, roże, ostróżki, szałwie, irysy i inne wiejskie kwiaty, tylko ten domek i ten stół po środku tarasu nie zupełnie
mi pasuje do stylu cottage.
Reszta jak najbardziej tak. Warty złotka ;:108
Cieplutko pozdrawiam Wiesia
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Awatar użytkownika
Zielona_Ania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2010, o 17:40
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Świetne zdjęcia z wystawy :)
Twojemu ogrodowi też niczego nie brakuje, dbasz o detale. Ale czemu wyrzucasz irysy?
Awatar użytkownika
dodad
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 cze 2009, o 18:22

Post »

Tak Izo, zdecydowanie ostatni ogród zasłużył na złoto! Angielskie klimaty są super. pergola z białą różą rewelacyjna. Ponieważ odnalazłam u siebie w ogrodzie zapomniana biała pnącą różę to chodzą mi po głowie różne pomysły :wink:
Ale przyznam się, że chociaż nie przepadam za tak geometrycznymi ogrodami to podoba mi się srebrny medalista inspirowany wyprawami morskimi. Pewnie niekoniecznie chciałabym go mieć koło domu, ale dla mnie na w sobie pewien urok. Może ze względu na pewną surowość i oszczędność formy i barwy. Sama nie wiem :?
Ogród - moje miejsce na ziemi
Zapraszam serdecznie - moje linki
Pozdrawiam, Dorota
KDanuta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 kwie 2008, o 10:57

Post »

Pokazałaś piękne ogrody, ale wolę takie spokojne,
angielski urokliwy, spokojny, tamte ładne ale wprowadzają
niepokój, pooglądać i dość, ale najpiękniejszy jest Twój
w moim stylu ;:138
Awatar użytkownika
Kalmia
1000p
1000p
Od: 15 maja 2007, o 14:19
Kontakt:

Post »

Ach ten prawdziwy angielski ogród ... wspaniały ...
To jest ogród moich marzeń ...
Dziękuję za zdjęcia i opowiadanie ;:138 ;:138 ;:138
Awatar użytkownika
renim
500p
500p
Od: 30 sty 2010, o 16:27

Post »

Pierwszy ogród za dużo strzyżenia (bukszpany na żwirku, trzeba rozkładać do strzyżenia płachty). ale drugi cudo. :D Taki chcę, taki zarośnięty :heja Jaki on piękny.
pozdrawiam ;:3
alinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2010, o 19:11

Post »

oj Izo pięknu prezent ci podarował m. mam tylko nadzieje że po powrocie nie ganiasz z kopaczką żeby wszystko u siebie zmienić ,bo czasem się przedobrzy a ty masz teraz harmonie w ogrodzie .biały ogród dobrze sobie radzi bez starych sosen.czy masz z nim jakieś problemy w zw. z brakiem tych sosen

ogrod u stop klasztoru
Awatar użytkownika
[Iza]
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 paź 2009, o 17:47

Post »

No proszę, jacy jesteśmy tu na forum, jednomyślni. Mi też najbardziej podoba się ten angielski ogród :D Ten marynistyczny też ciekawy. Gdybym miała jednak wybrać któryś ogród dla siebie, to ten angielski jest mi najbliższy. Ale z nas romantyczne dusze :D Ach...
Awatar użytkownika
riane
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 lut 2008, o 12:02

Post »

Morski ogród świetny. Słychać w nim szum morza. 8-)
Te ogrody moim zdaniem wspaniale by się sprawdzały w przestrzeni publicznej. One właściwie nie są do użytkowania, tylko do podziwiania. Tak jak się idzie przez miasto i miło jest popatrzeć na coś ładnego. Niekoniecznie od razu chce się tam spędzać pół dnia, ale wystarczy przejść obok i poprawia się humor. Pod tym względem strasznie mi się podobała Kopenhaga. Tam jest bardzo dużo takich niedużych smaczków wplecionych w tkankę miasta. Właściwie na co drugim rogu można się natknąć na nietypową fontannę albo rzeźbę.
Agata
Awatar użytkownika
lucy09
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 sie 2008, o 15:02

Post »

Mnie również podoba się ogród angielski, ale ja wprowadziłabym więcej ''porządku''- lubię jak rośliny nie muszą walczyć o swoje miejsca. :wink:
Awatar użytkownika
wiosenka
500p
500p
Od: 11 lis 2009, o 19:59

Post »

GRATULUJĘ WYJAZDU NA TAK WSPANIAŁĄ WYSTAWĘ I DZIĘKI ZA RELACJĘ ;:196
Pozdrawiam - wiosenka
Spełniane marzenia- wiosenka
Awatar użytkownika
ursulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 paź 2009, o 23:12

Post »

Tamaryszku, hihihi, ale nam sprawiłaś przyjemność!
Też mi się najbardziej podoba ten angielski ogród... I to z jeszcze jednego powodu... Otóż, jest to przepiękne usprawiedliwienie dla postępującego zapychania roślinami mojego ogrodu :;230
Swoją drogą, podobał mi się też ogród marynistyczny :D Pewnie przez moje ulubione bukszpany.
Pozdrawiam serdecznie - Ula
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lut 2007, o 16:26
Kontakt:

Post »

Tamaryszku, masz piękny, dojrzały, naturalny , a przy tym wysmakowany ogród !
Jego poszczególne zakątki tworzą harmonijną całość , wpisują się też świetnie w leśną otulinę puszczy , która jest tuż , tuż , po sąsiedzku. Wszystkie ogrodowe detale : mostek, rzeźby , pergole czy kraty - podpory róż i pnączy pasują do siebie i do najbliższego otoczenia idealnie .To wielka sztuka stworzyć taki ogród , który sprawia wrażenie , jakby był tu "od zawsze". Tobie się udało. Tajemnicze ścieżki, niezwykły "biały zakątek", rozległe wrzosowisko,strzyżony trawnik, wielkie kępy liliowców, host, traw, dom otoczony bujną zielenią drzew , krzewów i pnączy...długo mogłabym wymieniać , co mi się podoba. No a strumyk i jego porośnięte bujną zielenią brzegi to prawdziwe mistrzostwo !!!
Tak ładnie i ciekawie opisujesz historię powstawania tego niezwykłego miejsca .W pełni akceptuję Twój sposób myślenia na temat tworzenia ogrodu, odpowiada mi Twoja estetyka.

Relacja z wystawy i prezentacja poszczególnych ogrodów - bardzo ciekawa. Oj, wiele pokazanych na twoich zdjęciach projektów chętnie widziałabym u siebie... choć przyznam ,że w Anglii najbardziej podobają mi się założenia w stylu Gertrudy Jekyll.
Ja także podczas podróży lubię odwiedzać ogrody w różnych zakątkach Polski i Europy.W lipcu mam nadzieję zahaczyć o dwa włoskie parki- ogrody. Tym niemniej zawsze chętnie oglądam zdjęcia i relacje , takie , jak zamieszczane przez Ciebie :)

Twój ogród jest jednym z moich ulubionych i po cichutku często do niego zaglądam , by podziwiać i powzdychać ...
* Mój Ogród - cz.7 (aktualna)
Wizytówkai inne moje wątki
"Mam śródziemnomorskie poczucie czasu..."
Tamaryszek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 20:55

Post »

Witam moich kochanych gości ! Jest głucha noc, a ja do Was piszę...

VERTIGO ? wiedziałam, wiedziałam, że ten ogród zachwyci...!

TAJKA ? także zwiedzający wystawę zachwycali się ?angielskością? tego ogrodu... Nad ścieżką było w nim kilka pergoli, wszystkie porośnięte różami , białymi i bladoróżowymi.
Z mojej hortensji jestem zadowolona, kwitnie bardzo obficie. Mam jeszcze dwie posadzone w zeszłym sezonie ? jeszcze nie kwitną, niestety. No, i kupiłam kolejną na trejaż koło szopy. W itórym roku od posadzenia zakwitła Twoja ?

MAŁA RYBKA ? i mnie się podoba ten ogród ! Chociaż były w nim elementy, które mnie nie zachwyciły.

MAG ? masz rację, Magda, mnie też się przypomniały kompozycje bylinowe G.Jekyll. Marzę o ceglanych scieżkach u siebie...
Te moje białe kwiatki to na pewno jakieś dzwonki... Może ktoś je zidentyfikuje...

RIANE ? te rzeźby to róże, ale były z kamienia ! Same w sobie były ładne. Ale według mnie niepotrzebne w tym pełnym bujnego kwiecia ogrodzie. Zbiornik wodny był częścią ogrodu . Chyba nie był to zbiornik na deszczówkę, bo leciała doń woda ze starych kranów.

ABEILLE ? myślę, że masz rację, Wiesiu. I mam podobne odczucia do Ciebie ? ogród zachwyca , ale ten domek powinien być inny.

ZIELONA ANIA ? dziękuję, Aniu ! Chyba wstyd się przyznać na tym forum, ale ja nie przepadam za irysami... A już na pewno nie w takim kolorze ! Znalazły się w moim ogrodzie przez przypadek, więc teraz reorganizując ogród ? usuwam je.

DODAD ? Dorotko, zrób pergolę z białą pnącą różą ...! To takie ładne...
Ogród morski jest ciekawy...Zwróciłaś uwagę na kolorystykę ?

KDANUTA ? dziękuje, Danusiu, za uznanie ! Ja też lubię spokój i harmonię w ogrodzie.

KALMIA ? cieszę się, że tak się spodobał ten ogród. A marzenia trzeba realizować...Zapraszam na ciąg dalszy, sporo jeszcze tego jest...

RENIM ? pisałam kiedyś, że zrezygnowałam u siebie ze żwirowych rabat ? odechciało mi się ich po wielogodzinnym wybieraniu sosnowych igiełek i listeczków ze żwirku...
A bujna roślinność tworzy wyjątkowy klimat . Niestety , w prawdziwym ogrodzie trzeba na taki efekt trochę poczekać...

ALINA ? tak,tak, jestem szczęśliwa z powodu takiego prezentu... U mnie w ogrodzie wielkie zmiany, ale były zaplanowane wcześniej. Pobyt w Anglii podsunął parę pomysłów. Dziękuje za dobre słowo, ale muszę jeszcze popracować nad osiągnięciem harmonii w moim ogrodzie. Ciągle się łapię, że np. gdzieś jest za pstrokato.
Niestety, Biały Ogród cierpi z powodu braku osłony starych sosen... Wiele roślin tam posadzonych, cieniolubnych, ma poparzone liście ! Np. kokornak i funkie. Musze na gwałt dosadzać drzewka, żeby chronić rośliny. Mam nadzieję, że jakoś się przystosują. Ale kilka funkii będę musiała przesadzić. Sama zobacz...

Obrazek

Obrazek

IZA ? oj, masz rację ? jesteśmy na forum w tym względzie wyjątkowo jednomyślni...Zdecydowanie przeważają wśród nas zwolennicy angielskiego stylu.

RIANE ? tak, rzeczywiście część tych pomysłów jest do wykorzystania w przestrzeni publicznej. Ale i w prywatnych ogrodach mamy takie fragmenty które tylko oglądamy, przez które przechodzimy... Może tam jakieś pomysły da się wykorzystać.
Żałuję, że nie byłam jeszcze w Kopenhadze.

LUCY ? wiesz, Lucy, i ja chyba wolę klarowne , czyste grupy roślin, przemieszania trochę mniej...

WIOSENKA ? to była wielka frajda, Wiosenko !

URSULKA ? no, tak , Ula, masz teraz UZASADNIENIE swoich poczynań , poparte najwyższym autorytetem fachowców z Chelsea !
Jak wiesz, ja też jestem wielbicielką bukszpanów, ale zdecydowanie bardziej spodobał mi się ogród Stuarta ? Smitha, pokazywany wcześniej, gdzie stanowiły mocny akcent. To był jeden z moich faworytów.

EWELINA ? witaj Ewelino, bardzo się cieszę z Twoich odwiedzin ! Dziękuję za tyle pochwał...aż mi się błogo zrobiło na sercu, gdy czytałam Twoje słowa. Szczególnie, że pochodzą od twórczyni tak idealnego ogrodu. Wielokrotnie go podziwiałam i stanowi dla mnie nieustanną inspirację.
Staram się, żeby ogród harmonizował z otoczeniem i z domem . Żeby miał przytulne i bujne zakątki, ale żeby jednocześnie zachować pewną dyscyplinę gatunkową i kolorystyczną. Nie zawsze mi się to udaje, ale pracuje nad tym . Jeszcze raz dziękuję za życzliwa ocenę.
Ciekawa jestem , jakie ogrody we Włoszech będziesz oglądać ? Zwiedzałam w zeszłym roku kilka ogrodów w Toskanii przy willach medycejskich. Pięknie położone, ale troszkę zaniedbane.
Zapraszam w odwiedziny, Ewelino ! Choćby na dalszy ciąg relacji z podróży do Anglii. Ale także na relację z dalszego tworzenia mojego ogrodu ? w ostatnich dniach posadziłam kilkadziesiąt roślin !

Dziś tylko nowinki z Mojego Świata...
Co jeszcze kwitnie w moim ogrodzie ?

Osteopermum

Obrazek

Parzydło leśne

Obrazek

Rodgersja kasztanowcolistna

Obrazek

pierwsza lilia - azjatycka Brunello

Obrazek

róża Amber Cover

Obrazek