Nawożenie roślin ogrodowych,dyskusje ogólne
Re: Nawożenie roślin. Jak nawozić rośliny zdrowo i z umiarem ?
Czy mogę teraz posypać trawnik dolomitem?
Pozdrawiam -Gienia.
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Zerknij tutaj:
- http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?p=4376#p4376
(to pierwsza strona tego wątku, warto go przeczytać od początku
)
I jeszcze tutaj:
- http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 33#p154133
- http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?p=4376#p4376
(to pierwsza strona tego wątku, warto go przeczytać od początku

I jeszcze tutaj:
- http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 33#p154133
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 22 mar 2010, o 11:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Nawozy i nawożenie na działce
W sob planuję wysadzić moje pomidory,które choć są jakieś cieniutkie to mają już pączki i niektóre kwitną. Może ktoś mi powie jaki nawóz dać w to miejsce gdzie będą wysadzane?Wcześniej ta ziemia była posypana kredą wapienną.A pomidory tydz temu dostały 5o ml na 10 l wody saletry wapniowej w płynie i łyżeczkę Florovitu na 10l.
Roślina Cię nie uderzy..
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Re: Nawozy i nawożenie na działce
Meciu, do tej pory zawsze dawałam obornik- albo przyorany jesienią, albo w dołki pod pomidory. Niestety, nie udało się zdobyć obornika świeżego, więc sypiemy obornik bydlęcy suszony, granulowany. Najpierw wodą zalewam dołek, sypnę w to błotko sporą garść granulek, przemieszam. rozgarniam w dołku na boki. Na to ziemia, by granulki póki co nie stykały się z korzeniem pomidora, nie wiem jak by zareagowały, to wolę nie ryzykować. Tak mam posadzone, stoją i mają się dobrze.
Pozdrawiam! Gienia.
- mamciax2
- 200p
- Od: 23 lut 2010, o 10:08
Nawożenie kwiatów w gruncie. Czym...?
Witam
Mam pytanie odnośnie nawożenia kwiatów w gruncie, jaki nawóz stosujecie? Mój M stwierdził, że moim kwiatom wystarczy Azofoska i sypnął raz twierdząc, że na razie tyle im wystarczy.
Obserwując wasze kwiaty już kwitnące moje stoją w martwym punktcie.
Piwonie w większości mam przekwitnięte, nie mam co w wazon wsadzić.
A przy okazji co teraz kwitnie, po przekwitnięciu piwonii i irysów? Mam różyczki ale szkoda ich do domu brać, mam zbyt ciepło i szybko ten kwiat u mnie pada.
Mam pytanie odnośnie nawożenia kwiatów w gruncie, jaki nawóz stosujecie? Mój M stwierdził, że moim kwiatom wystarczy Azofoska i sypnął raz twierdząc, że na razie tyle im wystarczy.
Obserwując wasze kwiaty już kwitnące moje stoją w martwym punktcie.
Piwonie w większości mam przekwitnięte, nie mam co w wazon wsadzić.
A przy okazji co teraz kwitnie, po przekwitnięciu piwonii i irysów? Mam różyczki ale szkoda ich do domu brać, mam zbyt ciepło i szybko ten kwiat u mnie pada.
Pozdrawiam Dana 

- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
Re: Nawożenie kwiatów w gruncie. Czym...?
I mąż ma rację.
U nas teraz kwitną wszystkie krzewuszki, jaśminowce, wszystkie róże, bzy czarne, tawuły, parzydła, bodziszki, tawułki, jarzmianki, goździki brodate, wiesiołki, poziomki, zaczynają kwitnąć hortensje, perukowiec... Oj, chyba nie uda mi się wymienić wszystkich kwiatów, które kwitną w czerwcu... A i tak najładniej i najdłużej kwitną w ogrodzie, a nie w wazonie :P
U nas teraz kwitną wszystkie krzewuszki, jaśminowce, wszystkie róże, bzy czarne, tawuły, parzydła, bodziszki, tawułki, jarzmianki, goździki brodate, wiesiołki, poziomki, zaczynają kwitnąć hortensje, perukowiec... Oj, chyba nie uda mi się wymienić wszystkich kwiatów, które kwitną w czerwcu... A i tak najładniej i najdłużej kwitną w ogrodzie, a nie w wazonie :P
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Może Florovit (uniwersalny) - nawóz w płynie bardzo wydajny 25ml / 10l wody i wygodny w stosowaniu.
Pozdrawiam
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 17 lip 2010, o 10:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
a czy ktoś z was stosował Florovit nie w płynie tylko granulowany? Jakie efekty?
Pozdrawiam,
Janek
Usunęłam reklamę sklepu - aniawoj
Pozdrawiam,
Janek
Usunęłam reklamę sklepu - aniawoj
- mamciax2
- 200p
- Od: 23 lut 2010, o 10:08
Odświeżam temat 
Skończył mi się Florovit do kwitnących kwiatów dziś mi polecono Substral...,na etykiecie jest napisane,że stosować codziennie.
Mam pytanie jak wy stosujecie ten nawóz?

Skończył mi się Florovit do kwitnących kwiatów dziś mi polecono Substral...,na etykiecie jest napisane,że stosować codziennie.
Mam pytanie jak wy stosujecie ten nawóz?

Pozdrawiam Dana 

- NITKA
- 1000p
- Od: 29 sie 2010, o 11:30
Witajcie
, potrzebuję porady..
Mam dwuletniego ligustra, zależy mi na tym, aby rósł jak najszybciej. Jaki mogę zastosować nawóz?
Sąsiadka doradziła mi aby podlać go mocznikiem. Sama nie wiem, doradźcie coś..

Mam dwuletniego ligustra, zależy mi na tym, aby rósł jak najszybciej. Jaki mogę zastosować nawóz?
Sąsiadka doradziła mi aby podlać go mocznikiem. Sama nie wiem, doradźcie coś..

pozdrawiam, Anita
- Suppa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 6 mar 2008, o 09:53
Azot może być ale już raczej na to za późno, spróbuj na wiosnę (choć przyznaję nie znam się na ligustrach, z reguły późnym latem i jesienią już nie nawozi się roślin azotem). A najlepszy będzie jakiś nawóz wieloskładnikowy.
Pozdrawiam, Maciek.
Ja mam pytanie, jak nawozimy krzewy z liśćmi ozdobnymi, a jak krzewy o dużych kwiatach?
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 18 lut 2011, o 22:26
Nawozi się zawsze w/g potrzeb; przy czym podstawą powinna być analiza gleby, ew. jeżeli widoczne są typowe dla braku danego składnika uszkodzenia roślin..
Dobrze jest zamikoryzować korzenie- przynosi to rewelacyjne efekty.
Dobrze jest zamikoryzować korzenie- przynosi to rewelacyjne efekty.
- Dyshia
- 1000p
- Od: 17 lut 2010, o 12:19
To ja zapytam inaczej:
czy nawożenie roślin rosnących w gruncie nawozem płynnym (typu florowit, biohumus) ma sens? Pytanie dotyczy głównie roślin jednorocznych, które przeważnie sadzi się w skrzynkach, więc po podlaniu mikro i makroelementy pozostają w wyodrębnionym kawałku ziemi i są dostępne przez kilka dni dla kwiatów. A jeśli podleję takim nawozem rośliny w gruncie? Czy nawóz nie spłynie do głębszych warstw gleby i nie stanie się niedostepny dla korzeni? Jest jakiś nawóz w formie granulek (proszku, itp) poza azofoską, bardziej "wyspecjalizowany" który można lub powinno się stosować zamiast płynnego?