Kielichowiec wonny (Calycanthus floridus )
- dianek
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 24 lip 2008, o 11:43
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Młode rośliny należy okrywać na zimę. Kielichowiec znosi mrozy do ok -25 stopni (starsze okazy).
W Polsce wymaga stanowiska osłoniętego, słonecznego lub półcienistego.
W Polsce nie wytwarza owoców.
Po przekwitnięciu krzew należy przycinać.
W Polsce wymaga stanowiska osłoniętego, słonecznego lub półcienistego.
W Polsce nie wytwarza owoców.
Po przekwitnięciu krzew należy przycinać.
Pozdrawiam, Diana
Mój ogródek
Mój ogródek
-
- Od: 21 wrz 2008, o 13:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
-
- Od: 5 wrz 2007, o 17:20
Mam kielichowca od 2003 roku. od 2006 roku corocznie pięknie kwitnie, właśnie zaczął ( spóźnione, z powodu majowych przymrozków) kwitnienie .

Po przekwitnieniu , należy obrywać zawiązki owocowe, wtedy obficie i długo kwitnie( do końca sierpnia). W ubiegłym roku z pierwszych kwiatów zostawiłem 2-3 zawiązki owocowe, które jesienią zebrałem, a w styczniu wysiałem do doniczki na oknie. Od marca do maja wschodziły siewki, na pewno wschodów było ponad 50 %.
Mój kielichowiec rośnie w normalnej ziemi ogrodowej, w zaciszu, miejsce zacienione po 16.00-17.00. Nie tnę go zbytnio, usuwam tylko gałązki leżące na ziemi, krzyżujące się i martwe( tych niewiele). Od dwóch lat nie okrywam go( zbyt duży), wcześniej okręcałem go włókniną.

Po przekwitnieniu , należy obrywać zawiązki owocowe, wtedy obficie i długo kwitnie( do końca sierpnia). W ubiegłym roku z pierwszych kwiatów zostawiłem 2-3 zawiązki owocowe, które jesienią zebrałem, a w styczniu wysiałem do doniczki na oknie. Od marca do maja wschodziły siewki, na pewno wschodów było ponad 50 %.
Mój kielichowiec rośnie w normalnej ziemi ogrodowej, w zaciszu, miejsce zacienione po 16.00-17.00. Nie tnę go zbytnio, usuwam tylko gałązki leżące na ziemi, krzyżujące się i martwe( tych niewiele). Od dwóch lat nie okrywam go( zbyt duży), wcześniej okręcałem go włókniną.
-
- Od: 18 kwie 2007, o 10:17
- Kontakt:
kielichowiec wonny - cięcie
tadeusz48 pisze:Mój kielichowiec w tej chwili jest wysokości 2 m ,......... zawsze po kwitnieniu można przyciąć gałązki. ......Tadeusz.
Witam. Właśnie stałem się szczęśliwymxipe pisze:......Dość dobrze znosi cięcie i uszczykiwanie pędów, tak więc można go w ryzach utrzymać sekatorem.

Czy mam ignorować etykietkę? Czy z praktyki potwierdzacie, że cięcie znosił dobrze? Nie chciałbym pozwolić mu się rozrastać bez ograniczeń a poza tym preferuję przycinanie w młodości (nawet kosztem opóźnienia pierwszego kwitnienia o sezon czy dwa) bo wydaje mi się, że takie "młodzieńcze" przycinanie (uszczykiwanie) ma naistotniejszy wpływ na późniejszą formę krzewu.
Co prawda w tym sezonie jeszcze nie zamierzam go ciąć (jest zbyt mały) ale zależnie od przyrostów być może już wprzyszłym będę to planował i chciałbym wiedzieć.
- jola1
- Od: 4 kwie 2008, o 08:15
Re: Jak uprawiać kielichowiec wonny.
Mój kielichowiec przetrwał bardzo dobrze zimę i moje ubiegłoroczne starania nagrodził pakami kwiatowymi, jestem tym bardzo zdziwiona bo myślałam ze przyjdzie mi na to czekać jeszcze trochę, czekam na rozwinięcie się kwiatów chociaż i pąki są bardzo dekoracyjne.
- Mariusz7464
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 26 maja 2009, o 11:21
Kielichowiec wonny
Na mojej działce jest bardzo uboga ziemia wszystkie rośliny słabo rosną potrzebuję porady kocham się w roślinach rzadkich w ogrodach mam ich kilka między innymi kielichowca wonnego mam go dopiero drugi rok w tym roku zakwitł ale miał tylko jeden kwiat . Co zrobić aby obficiej kwitł ?
- asia0809
- 1000p
- Od: 27 lut 2007, o 00:34
Spokojnie poczekać. Mój zaczął kwitnąć dopiero po 3 latach po posadzeniu, ale za to jak!
Re: Kielichowiec wonny-sadzonki
Tadeuszu, czyli kielichowiec kwitnie na gałązkach jednorocznych znaczy się jeżeli wiosną bym przyciął to zakwitnie i tak w danym roku? Tak jak hortensje bukietowe? bo chcę się zaopatrzyć w ten krzew 

-
Witaj ADRIANIE- kwiaty kielichowca wonnego pojawiają się na jednorocznych gałązkach.
U mnie w tym roku ( chyba z powodu tego że oszczędzałem go w cięciu) uschło większość starych gałęzi.W miejsce starych gałęzi urosło moc młodych pędów, które ( z niedużym opóźnieniem) rozpoczęły kwitnienie i nadal obficie kwitną.

U mnie w tym roku ( chyba z powodu tego że oszczędzałem go w cięciu) uschło większość starych gałęzi.W miejsce starych gałęzi urosło moc młodych pędów, które ( z niedużym opóźnieniem) rozpoczęły kwitnienie i nadal obficie kwitną.

Dziękuje za odpowiedź, chyba się na niego skuszę...
Rozumiem, że ziemia dla kielichowca ma mieć lekko odczyn kwaśny? Czyli przed posadzeniem należy zakupić worek ziemi do rododendronów i wymieszać ją z torfem, a posadzony już krzew osypać korą?
-
Kielichowiec rośnie w normalnej ziemi ogrodowej, oczywiście im bogatszej w składniki pokarmowe, tym szybciej rośnie i obficiej kwitnie. Myślę że lekkie zakwaszenie ziemi mu nie zaszkodzi, ale nie ma najmniejszego powodu by przed posadzeniem sztucznie zakwaszać mu glebę.
-
- Od: 18 lis 2009, o 20:37
Kielichowiec wonny
Proszę o pomoc.Dziś oglądnęłam mojego kielichowca wonnego i oceniłam,że muszę wyciąć stare,pokładające się gałązki, na których są młode przyrosty.Czy można z kielichowca robić sadzonki do ukorzeniania tak samo jak o tej porze forsycji,jaśminowca czy żylistka. Może ktoś mi podpowie czy powinno się skracać jego gałęzie? W ubiegłym roku był bardzo rozłożysty,ale kilka starszych gałęzi się wyłamało podczas ulewnych deszczy i wiatru.Kwitnie bardzo obficie

Halina